Cronica Aeroportului International Brasov - Ghimbav

.
Puţini ştiu că, în 1941, a existat lângă Ghimbav un aeroport civil de pe care decolau şi aterizau două avioane zilnic. Acest fapt se petrece la mai puţin de un sfert de secol de anul 1919, care marchează debutul curselor regulate interne în Europa. Braşovul este racordat devreme la reţeaua aeriană, pentru că doar din 1925 putem vorbi de trafic intern şi în România, chiar dacă la început avioanele erau deservite de piloţi militari şi exista un singur loc pentru pasager.

Despre posibilitatea zborului cu avionul de la Brasov s-a vorbit in 1936. Ziarul Adevărul, din 25 august 1936, anunta că: Directiunea aviatiei civile din subsecretariatul de stat al aerului va amenaja un mare aeroport la Braşov pe terenul aerodromului uzinelor IAR cu personalul şcoalei de pilotaj al Aero-Clubului Braşov. Personalul va fi onorific. Pe acest aeroport se vor construi o aerogară modernă, un hangar, un post de radio-telegrafie şi unul de meteorologie. Avioanele companiilor CSA şi SARTA care fac curse regulate între Cluj-Praga, vor face escală la Braşov. 

In 8 aprilie 1941, Societatea LARES deschide o linie aeriană cu zboruri dinspre capitală către Turda, care include si Brasovul pe traseu. Ziarul "Curentul" relata pe larg despre acest eveniment, in editia din 7 mai 1941

Linia „Ardeleană“ va fi exploatată pe ruta: Bucureşti-Braşov-Sibiu- Turda şi reprezintă, după cum am spus mai sus, un mare interes economic şi naţionalist. Este întâia exploatare aeriană, pe această rută, şi faptul că între Turda şi Capitală s-a instituit o legătură aeriană, asigură ardelenilor avantagii speciale. După pierderea Clujului, Turda a devenit un important centru ardelean, astfel că viaţa economică şi culturală a prins un nou suflet acolo, unde până la tristele evenimente din anul trecut, nu exista decât un oraş specific provincial. Apropierea Turciei de Bucureşti şi popasurile pe care avioanele româneşti, rapidele Lockheed le vor face la Sibiu — azi bastionul cultural al ţării, şi la Braşov, sunt detalii care se situiază până la nivelul unui eveniment de seamă. 

Este de la sine înţeles ce enorme avantagii se oferă călătorului pe această linie, dacă considerăm numai simplu faptul că se înlesneşte unui bucureştean, bunăoară, să revie chiar în ziua deplasării, după ce a avut vreme ,câteva ore, să-şi inchee afecerile la Turda, sau celor din Turda, aduşi de nevoe în Capitală, să reintre chiar în aceiaşi zi in oraşul lor. Un detaliu destinat să sublinieze mai mult importanţa acestei linii, este iniţiativa maghiarilor de a organiza o legătură aeriană între Budapesta- Satu-Mare-Oradia-Tg.-Mureş, asigurând contactul rapid şi zilnic al provinciei cu Capitala respectivă. Linia Bucureşti-Braşov-Sibiu-Turda este un viguros răspuns organizării maghiarilor. 

Socotim nimerit să arătăm că legătura dintre Bucureşti şi Braşov este intâia ce se face la noi şi că ea se va realiza in numai o jumătate de oră. Cam tot atât cât îţi trebue să ajungi în Gara de Est sau, gonind automobilul să ajungi Snagovul... Osebit de interesele practice pe care le satisface această legătură, ea deschide largi şi temeinice perspective turismului — căci, până acum, excursiile, spre Braşovul atâtor frumuseţi româneşti, nu se făceau decât cu trenul şi automobilul. Sborul — afară de atracţia sa, — oferă poezia pitorescului carpatin intr’o măsură necunoscută încă decât celor puţini, care au avut norocul să sboare in curse speciale sau prin mijloace private. Intre Bucureşti şi Sibiu, linia prevede legătura în 65 minute, adică, plecând de la Bucureşti la ora 16.30 avioanele „LARES“ vor aterisa la Braşovla ora 17.05 pentru ca, după un popas de 10 minute, după un nou sbor de 25 minute să aterizeze la Sibiu. Legătura între Bucureşti şi Turda se efectuează într-o oră şi 40 minute şi ca şi pe liniile internaţionale, se utilizează aceleaşi minunate avioane Lockheed de mare viteză şi confort. 

Program 1941
La 5 mai 1941 se inaugurează o legătură aeriană între Bucureşti şi Berlin, cu escale la Arad, Budapesta, Viena şi Praga. Călătorii care plecau din Braşov puteau ajunge in marile orase europene doar schimbând avionul la Arad. Legătura din  Arad spre Berlin era rapidă, după numai 55 de minute, iar în situaţia în care se venea de la Berlin, Praga, Viena sau Budapesta, escala pe aeroportul arădean se scurta la doar 35 de minute. Din cauza celui de Al Doilea Razboi Mondial, in 1942, cursele comerciale de la Brasov se inchid si nu se mai reiau dupa sfirsitul conflagratiei.

La 1 iulie 1955, in vecinatatea bazei aeriene militare (zona fostei uzine Rulmentul) s-a inaugurat aerogara Oraşul Stalin şi au pornit primele curse regulate de avioane cu pasageri din Oraşul Stalin. Ziarul Drum Nou a realizat un reportaj la aerogara, publicat in editia din 7 iulie 1955:

E ora 8. In faţa clădirii aerogării tocmai a oprit un autobus din care coboară voioşi, cu valizele în mină mai mulţi cetăţeni. Pe capota autobusului, vopsită în culoarea cerului senin, scrie cu litere mari, albe: „TAROM“ (Transporturi Aeriene Române) Oraşul Stalin. E autobusul care transportă în mod gratuit pasagerii din oraş la aero-gară, sau de la aero-gară în oraş. Tovarăşul Mihai Ailenei, şeful aerogării, întîmpină noii sosiţi şi-i conduce în interiorul clădirii. O sală de aşteptare, un restaurant, magazii de mărfuri, birouri, trei încăperi în care sunt instalate tot felul de aparate — aceasta e aero-gara Oraşului Stalin. Totul e nou, şi fiecare lucru în încăpere este aranjat cu mult gust. — E ca şi o gară — răspunde zâmbind tovarăşul M. Ailenei, la întrebările curioase ale pasagerilor şi vizitatorilor. Numai că la noi peronul unde trage avionul se numeşte pistă de aşteptare, iar în loc de linie ferată, e linia aeriană. In aşteptarea avionului care trebuie să sosească de la Sibiu, continuîndu-şi cursa după o escală de 20 minute în Oraşul Stalin, spre Bucureşti, pasagerii nu se plictisesc. Unii discută, alţii joacă şah sau consultă diferitele reviste româneşti, sovietice sau franceze ce se află pe fiecare masă, dar cei mai mulţi se interesează în mod amănunţit despre această nouă realizare a regimului nostru. 
— Cît timp face avionul pînă la Bucureşti? 
— 45 de minute! 
— Dar pînă la Sibiu? 
— 35 de minute!
— Copiii, de la ce virstă pot călătorii? 
Nu se limitează vîrsta, dar copiii pînă la 3 ani au 85 la sută reducere, iar cei între 3—7 ani, 50 la sută. 

Din discuţii pasagerii află lucruri interesante. La cererea colectivelor sportive, sau a unui grup se pot face curse speciaie de mărfuri şi de pasageri în toată ţara. Costul unui avion special cerut în care pot merge 15 pasageri este de 1.350 lei ora de zbor. Transportul oricărei mărfi este de lei 0,50 per kg. Aici tov. Constantin Radu, şeful adjunct şi dispecerul şef al aerogării, dă un exemplu concludent despre ce economii aduce transportul mărfurilor cu avionul. Cooperativa de confecţiuni „Progresul” din Bucureşti terminase materia primă şi era în gol de lucru. Cu primul avion fabrica „Partizanul Roşu” din Oraşul Stalin, a trimis 2.000 metri stofă, care au ajuns de la fabrică la cooperativa din Bucureşti în 3 ore. Transportul a costat doar 1.000 lei, pe când un camion care făcea 7—8 ore, costa 2000—3000 lei. 

Despre tehnica zborului, despre aparatele moderne sovietice care sunt instalate în aerogarăși în avioane, asigurând o deplină securitate a zborului pe orice timp, favorabil sau nefavorabil, tovarăşul C. Radu are multe de spus. Prin postul de radiofonie se păstrează tot timpul legătura cu avionul care zboară, indicîndu-i-se buletinele meteorologice pe care numeroase staţiuni meteorologice aflate de-a lungul drumului de parcurs le transmit aerogării. Datorită acestui lucru, pilotul din avion știe întotdeauna starea atmosferică pe ruta care o străbate, viteza vîntului, natura norilor etc. Cu ajutorul radiofarului, avionul poate ateriza în condiții optime atunci cînd din cauza norilor vizibilitatea este redusă.
In plan indepartat se vad hangarele bazei aeriene militare linga care a fost infiintata Aerogara Orasul Stalin.
Un bizit înfundat atrage atenţia tuturor, curmînd discuţiile. Din sala de radiofonie se aud cuvintele radiofonistului care vorbeşte cu avionul ce se apropie. 

— Bord T.A.F., bord T.A.F. Te chiamă Oraşul Stalin. Răspunde pentru legătură. (Bord se numeşte orice avion, iar T.A.F. înseamnă numele de botez al avionului ce urmează să sosească). 
— Răspunde Bord T.A.F. Vă aud bine. Suntem la poziţia X, înălţimea 3.500 metri, deasupra norilor. Aprobaţi intrarea pe aerodrom... 

Şi peste cîteva minute, din perdaua deasă a norilor, legănîndu-se uşor, aterizează în faţa aerogării o uriaşă pasăre argintie. E unul din minunatele avioane de pasageri de tip sovietic Li 2. Pasagerii coboară pentru a vizita bufetul aerogării, iar unii dintre ei pentru a rămâne în Oraşul Stalin. In acelaşi timp se pregătesc să plece cu avionul la Bucureşti mai mulţi pasageri din oraşul nostru, printre care arbitrul de fotbal A. Beleni, care de la Bucureşti va pleca să arbitreze un meci de fotbal la Arad. De asemenea, mai pleacă printre alţii cu avionul funcţionarul Ion Corfei de la cooperativa "8 Mai" Săcele, pentru a vedea la Bucureşti meciul de fotbal R.P.R.—R.P. Polonă (juniori) şi studentul Radu Rusandru de la Institutul de mecanică din Oraşul Stalin. Numeroşi pasageri îşi iau cu ei în prima cursă şi copiii. Avionul şi-a luat din nou zborul, dispărând de sub privirile noastre, spre munţii Făgăraşului. In aero-gară se încinge o nouă şi aprigă discuţie, pe care o întrerupe o ştire scurtă a radiofonistului: avionul a ajuns la Bucureşti. 

Sursa : Drum Nou, ed. 31 mai 1960 / Digiteca Arcanum
6 iunie 1960 - Direcţia Transporturilor Aeriene — TAROM va deschide traficul aerian de călători şi mărfuri pe linia aeriană Oraşul Stalin—Bucureşti; Oraşul Stalin —Tîrgu Mureş—Cluj. De la Cluj se asigură legătură aeriană cu principalele oraşe din ţară.  Incepind cu data de 18 iulie 1960 se pun în circulaţie curse de avion pe distanţa Oraşul Stalin—Constanţa (fără escală) şi Oraşul Stalin—Sibiu. Cursele circulă de trei ori pe săptămînă — luni, miercuri şi vineri, între orele 11,30 şi 15,30. Sunt valabile şi biletele de odihnă C.C.S. plătindu-se diferenţele necesare. De la Constanţa la Vasile Roaită se asigură transportul cu autobuzele T.A.R.O.M. 

Abia după Revolutia din decembrie 1989 brasovenii s-au gindit sa aibă propriul lor aeroport. La acel moment existau aeroporturi in 15 orase din Romania, iar Brasovul, desi avea si o uzină aeronautică, incă nu avea un aeroport comercial. In 1990 s-a înființat prima asociație pentru construirea unui astfel de obiectiv.

Senatul României a adoptat, joi, 15 decembrie 1994, Legea privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului Naţional — Secţiunea I — Căi de comunicaţie. Conform planului, trebuiau realizate multe autostrazi, drumuri expres, căi feroviare, dar si poduri noi peste Dunăre şi Prut. Erau prevăzute şi 4 noi aeroporturi, la Braşov, Brăila, Alba-Iulia şi Bistriţa.

Inginerul în aviație Traian Tomescu a lansat încă din 1990 ideea aeroportului la Brașov. Am realizat studiul preliminar, am obținut cu ajutorul lui Dumitru Prunariu (ministru adjunct al Transporturilor, in acea perioada) introducerea lui în strategia de dezvoltare a Aviației Civile din România pentru 1996-2000 și am definit tema program și datele tehnice. Am colaborat cu Consiliul Județean Brașov, continuînd etape din studiul de fezabilitate. Am continuat individual demersurile cu Asociația Inginerilor din România și am reactualizat studiul și pentru perioada 2000-2004. Aeroportul era însă un subiect care nu-l interesa pe ministrul PDS Miron Mitrea. Realizarea aeroportului depinde de multe lucruri: de voință politică, de condițiile economice și de investitori, dar și de seriozitatea, priceperea și profesionismul celor din Brașov“explica Traian Tomescu, in 2005, pentru Monitorul Expres. 

Imediat după alegerile din anul 2000, reprezentanții grupului de firme Gunay, din Turcia, și-au exprimat disponibilitatea de a finanța și construi un aeroport internațional la Brașov. Grupul Gunay nu cerea nici o participare în bani din partea județului Brașov, cu condiția să poată exploata apoi aeroportul pînă la amortizarea investiției. Reprezentanții Gunay au făcut și un studiu de prefezabilitate. Potrivit acestuia, aeroportul internațional de la Brașov putea avea o capacitate anuală de 1,5 milioane de călători. Aeroportul, o investiție de cîteva zeci de milioane de dolari, ar fi avut o singură pistă. Turcii nu au cerut nici un ban de la bugetul național, dar au solicitat garanții guvernamentale pentru accesarea unui împrumut în vederea finanțării investiției. Pentru că Guvernul Năstase s-a opus, proiectul a fost abandonat. 

Fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, nu a agreat niciodată ideea construirii unui aeroport la Brașov. „Pentru aeroport la Brașov nu veți avea sprijinul meu. Structura aeroporturilor din România trebuie corelată cu traficul de călători. Există pierderi mari la Compania Națională de Transport Aerian, iar un nou aeroport nu va face ca aceste pierderi să se reducă“. Miron Mitrea a mai spus că singurele județe unde crede că ar fi oportune aeroporturi sunt Timiș, Iași, Constanța și Cluj. Un alt fost ministru, Dan Matei Agathon, a susținut însă ideea realizării la Brașov a unui aeroport internațional. 

După turcii de la Gunay, pe la Brașov s-au perindat reprezentanții mai multor concerne internaționale, interesate de proiect. In 2002, Consiliul Local Brașov a aprobat realizarea unui parteneriat public-privat cu grupul israelian Intelcon Technosystem pentru construcția unui aeroport. Un demers fără nici un rezultat concret. A venit apoi rîndul grupului financiar Bouygues din Franța să se intereseze de o eventuală investiție. In discuțiile avute cu fostul primar Ioan Ghișe s-a stabilit că investitorul trebuie să facă mai întîi studii sociale, geografice, economice și meteorologice din zonă. N-a ieșit nimic. Tot la Primărie, au mai tatonat terenul și reprezentanții unor firme din Belgia și din SUA. Același rezultat. 

In anii 1990 si 2000, au existat si opinii sceptice in privinta unui aeroport mare la Brasov. Ion Georgescu, director la IAR Ghimbav in anii 2000, credea că ar fi mai utilă și practică realizarea unui aerodrom, un aeroport mic pentru aparate de zbor de 4-6 locuri, care să fie omologat civil și să poată împăca atît nevoile pentru avioane de turism, elicoptere, cît și urgențele personale și de afaceri. „Pentru o investiție de acest gen ar exista o posibilitate de realizare la aerodromul de la Ghimbav al IAR. Altfel, sunt adversarul unui aeroport de talie mare.  In 1984, IAR împreună cu cei de la British Airways, și cu licență AeroSpace, a încercat realizarea unui aeroport care să permită staționarea unor avioane mari. Am survolat și căutat un spațiu timp de 12 săptămîni și nu am găsit. Dacă se putea face un aeroport mare aici, cred că pînă acum exista ", explica Georgescu, in 2005, pentru Monitorul Expres. 

"Din păcate, construirea unui aeroport in Brașov, la o distanță de numai 100 de kilometri de cel mai apropiat, care este la Sibiu, nu ar fi eficientă nici măcar pentru relațiile interne. O soluție viabilă, care să înlocuiască aeroportul, ar fi crearea unui eliport. Există studii mai vechi și proiecte făcute la Brașov care prevedeau ca o linie de elicoptere să facă legătura între aeroportul Otopeni și Brașov. Un eliport ar putea fi o soluție pentru investitori, oameni de afaceri și alte persoane interesate ca în 20-30 de minute să ajungă din Capitală la Brașov și invers", credea si Mircea Suman, Președintele Fundației pentru Promovarea întreprinderilor Mici și Mijlocii (FPIMM) Brașov. 

Asa arata terminalul aeroportului in primele variante de proiect.

La inceputul anilor 2000, Consiliul Judetean Brasov incepe demersuri pentru realizarea unui aeroport international la Brasov. Cu multe dificultati, proiectul incepe cu timpul sa capete contur.

2001-2002 - In această perioadă, compania canadiană Intelcan a avut cateva contacte cu municipalitatea brasoveană, in vederea unei colaborări pentru construirea unui aeroport la Brasov. In final, canadienii nu prea au fost atrasi de proiect.

2004 - Din acest an, compania canadiană redevine interesată de proiect si realizează un studiu de fezabilitate pentru a verifica două aspecte. Cel tehnic, pentru a vedea in ce masură relieful muntos din zonă poate afecta functionarea Aeroportului, si cel financiar, pentru a testa potentialul afacerii pus in balantă cu nivelul investitiei. Pe baza studiului de fezabilitate, IntelCan pregateste o ofertă Consiliului Judetean in 2005. Compania avea chiar si o promisiune de finantare standard din partea guvernului canadian si solicitase statului roman sa garanteze imprumutul.

23 februarie 2007 - Compania IntelCan este desemnata, prin licitatie, de CJ Brasov sa realizeze proiectul aeroportului. Canadienii au reusit sa găseasca o schemă de finantare, cu un consortiu de bănci internationale, in care erau implicate si autoritătile locale din Brasov, Covasna si Harghita. Valoarea totală a proiectului era de 92 de milioane de euro. Proiectul IntelCan prevedea un aeroport cu o capacitate anuală de un milion de pasageri, iar de pe pista lui, lungă de 2.800 de metri si lată de 60 de metri, puteau decola avioane cu o capacitate de 300 de locuri, de tip Airbus 370 sau Boeing 777 ori 778. Dezvoltarea Aeroportului urmărea atingerea unui aflux anual de 3,5 milioane de pasageri, cam cat a avut in 2006 Aeroportul International Otopeni Bucuresti.

15 aprilie 2008 - Se deschide santierul Aeroportului International (Citeste mai mult aici)

Noiembrie 2010 - Din cauza crizei economice mondiale, compania IntelCan nu a reuşit să facă rost de finanţarea cu care se angajase să participe în parteneriat, asa că Consiliul Judeţean Brasov a renunţat la contractul cu firma canadianăDin cauza complicatiilor financiare, proiectul este revizuit si prevede un aeroport redimensionat, cu pista de 2.800 de metri lungime şi 45 de metri lăţime şi cu o capacitate de 500.000 de turişti anual. „Vom face un proiect mai mic, dar pista va avea tot 2.800 de metri, pentru că ne dorim ca aici să aterizeze avioane din toată Europa, nu doar elicoptere şi avioane de mici dimensiuni. Avem finanţare şi sîntem în stare să îl facem singuri. Avem partenerul care vine cu finanţarea şi acum a apărut şi Legea parteneriatului public privat“, a declarat in 30 noiembrie 2010 Aristotel Căncescu, presedintele CJ Brasov.

18 noiembrie 2012 - Președintele Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, și omul de afaceri Marcel Butuza, patronul firmei Vectra Service, au semnat contractul pentru proiectarea și execuția pistei Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav.
Pista aeroportului, in ziua inaugurarii. Suprafata a fost testata de un avion de capacitate mica.
De la dreapta la stinga. Ioan Rus, Ministrul Transporturilor,
C-tin Nita, min. Economiei, Dorel Toma, primar Ghimbav,
Aristotel Cancescu (sapca), presedinte CJ Brasov.

3 octombrie 2014
- În 45 de zile începând de la semnarea contractului pentru proiectarea și execuția pistei, Vectra trebuia să prezinte Consiliului Județean proiectul tehnic, după care in 10,5 luni trebuia să finalizeze lucrările. Totusi, pista aeroportului a fost terminatin 2014 si receptionată in 3 octombrie 2014. Pista are o lungime de 2.850 de metri si 45 de metri latime iar structura ei poate suporta aterizări ale unor aeronave de tip Boeing 737 sau Airbus 320. Ministrul Transportului, Ioan Rus, prezent la eveniment, nu a transmis brasovenilor un mesaj prea optimist legat de aeroport. "Am discutat cu expertii. Dat fiind ca avem sperante să facem autostrada intre Brasov si Bucuresti, dată fiind diferenta de climă permanentă intre cele două orase, se poate transforma intr-un aeroport de rezervă al Otopeniului, ca să nu te mai duci pină in Constanta de cite ori e ceată in Bucuresti. Si atunci să găsim o solutie să finantăm de la nivelul Guvernului o parte din lucrări", a spus Ministrul Transporturilor.

29 septembrie 2016 - Prin votul unanim al plenului Consiliului Județean Brașov, o comisie formată din Mihail Veștea (PNL), Ionel Spinean (PER), Roxana Mânzatu (PSD), Ambrus Izabella-Agnes (UDMR) și Eberhart-Wolfgang Wittstock (FDGR) va coordona implementarea proiectului „Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav”. Ea va analiza toate aspectele de asociere și colaborare – juridice, economice, patrimoniale sau de altă natură, pentru realizarea investiției și va formula propuneri care vor fi înaintate plenului CJ spre aprobare. In 2016 au avut loc alegerei locale, in urma cărora structura Consiliului Judetean a fost schimbată, iar la conducerea institutiei a fost votat Adrian Veștea, fost primar al Rasnovului.

5 octombrie 2016 - Comisia Juridică, de Disciplină și Imunități, precum și Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților au adoptat proiectul de lege privind Aeroportul. Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean, a spus că „datoria noastră a fost să găsim soluții pentru a debloca proiectul legislativ, astfel încât investiția Aeroportului, atât de așteptată de brașoveni, să poată continua. Vreau să le mulțumesc tuturor deputaților și senatorilor, de la toate partidele, atât celor care au fost la momentul anului 2007 când s-a dat ordonanța de urgență privind terenul Aeroportului și celor care în 2009 au adoptat legea de aprobare a OUG 41/2007, cât și celor care au arătat bune intenții privind proiectului Aeroportului, în anul 2015. Le mulțumesc tuturor și îi asigur că parcursul nostru în realizarea Aeroportului va fi unul firesc și legal”. In data de 18 octombrie 2016 Legea privind aeroportul a fost adoptată de Camera Deputaților.

6 decembrie 2016 - „La două săptămâni de la momentul promulgării legii Aeroportului, avem actualizarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici aferenți investiției, realizată de Institutul IPTANA. După ședința Consiliului Județean de astăzi, în cadrul căreia vom aproba indicatorii, putem lansa procedurile de achiziție publică pentru continuarea investiției, respectiv proiectarea și execuția căilor de rulare, a balizajului, canalizării pluviale și iluminatului pistei. În bugetul județean pe anul 2017 vom aloca 10 milioane de euro pentru aceste lucrări, iar până în 2020 dorim să finalizăm Aeroportul, împreună cu partenerii noștri - Primăria Brașov, Consiliul Județean Covasna și Primăria Sfântu Gheorghe”, a spus Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

26 septembrie 2017 - Braşovul a obţinut sprijinul judeţelor din Regiunea Centru pentru declararea aeroportului de la Braşov-Ghimbav ca proiect de interes regional şi includerea lui în Masterplanul naţional de transport.

Primarul Braşovului, George Scripcaru, a solicitat marţi, 26.09.2017, în cadrul şedinţei Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru, al ADR Centru, ca pe lângă cele 7 puncte de pe ordinea de zi, să fie inclus încă un punct, referior la aeroportul de la Braşov-Ghimbav. Scripcaru a prezentat consiliului un proiect de hotărâre prin care aeroportul  de la Braşov-Ghimbav să fie declarat ca proiect de interes regional, susţinut de toate cele 6 judeţe şi de ADR Centru. Propunerea a fost votată în unanimitate. Totodată, a solicitat sprijin pentru modificarea Masterplanului General de Transport, în sensul includerii aeroportului de la Braşov-Ghimbav între investiţiile strategice pentru dezvoltarea transportului din România.

,, Mă bucur că şi reprezentanţii celor două judeţe unde există aeroporturi, Sibiu şi Mureş, şi-au dat acordul de a sprijini demersul nostru, mai ales că, dacă ne uităm în Regiunea Nord-Vest, dintre cele 6 judeţe, 4 au aeroporturi. Având în vedere faptul că la nivelul Braşovului există un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă, realizat cu finanţare de la Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi de la BERD, care include şi aeroportul ca proiect prioritar, consider că ar trebui ca şi Ministerul Transportului să ţină cont de acest document, asumat şi de MDRAP, şi să modifice Materplanul de Transport prin includerea proiectului aeroportului de la Braşov-Ghimbav”, a declarat primarul George Scripcaru.

Judeţul Braşov a fost reprezentat la acest consiliu, pe lângă primarul George Scripcaru, de preşedintele CJ Adrian Veştea, coordonatorul Polului de Creştere Braşov, Mihai Veştea, primarul comunei Vama Buzăului, Tiberiu Chirilaş, şi de preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Silviu Costea.  

27 septembrie 2017 - Conform prevederilor contractuale, firma de proiectare SC SEARCH CORPORATION SRL a predat autorității contractante - Județul Brașov, Proiectul Tehnic privind execuția căii de rulare Alfa, a platformei de îmbarcare - debarcare și extinderea rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare aterizare din cadrul obiectivului de investiții „Aeroport Internațional Brașov - Ghimbav”. 

15 decembrie 2017 - Studiul de fundamentare pentru Aeroportul Internațional Brașov - Ghimbav este prezentat public la Centrul Cultural Reduta, în prezența parlamentarilor brașoveni, a factorilor de decizie de la nivel local și județean, a specialiștilor în domeniul aeronautic și a ONG-urilor. Studiul a luat în calcul patru scenarii pentru continuarea investițiilor în construirea și operarea Aeroportului. Decizia finală asupra modului în care acest proiect vital pentru județul nostru va merge mai departe aparține plenului Consiliului Județean Brașov. "Ne asumăm până la capăt proiectul Aeroportului Brașov - Ghimbav, care din punctul nostru de vedere nu este o temă de campanie electorală, ci o necesitate pentru dezvoltarea economico-socială a județului Brașov. De aceea, vom face tot ce depinde de noi pentru a-l construi", a spus președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, la încheierea dezbaterilor pe tema rezultatelor Studiului de fundamentare.

5 iunie 2018 -  Consiliul Judetean a semnat un contract cu EximBank, pentru un împrumut în valoare de 68.937.000 lei, cu posibilitatea majorării până la valoarea de 100.000.000 lei, în vederea finanțării proiectului Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav (48.552.000 lei) și cofinanțării proiectelor europene de modernizare a infrastructurii rutiere și de sănătate (20.385.000 lei).

2018. Reprezentantii institutiilor aeronautice pe pista aeroportului.
27 septembrie 2018 - Pentru prima dată de când se discută despre proiectul Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav, s-au întâlnit la Brașov reprezentanții instituțiilor statului de care depinde certificarea și autorizarea viitorului aeroport. Este vorba de reprezentanții Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) și cei ai RA ROMATSA SA - Administratia Română a Serviciilor de Trafic Aerian, sosiți la Brașov la invitația Consiliului Judetean. Cele două instituții și-au nominalizat reprezentanți permanenți care să monitorizeze și să sprijine evoluția proiectului.

30 octombrie 2018 - Consiliul Judeţean Braşov a luat decizia finală în ceea ce priveşte cea mai importantă componentă a proiectului, terminalul de pasageri al Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav. Proiectul terminalului, forma aprobată în şedinţa de plen din 30 octombrie, poartă semnătura renumitului arhitect Dorin Ştefan, care a prezentat Consiliului Judeţean două variante de proiect. Prima a fost prezentată în august, iar cea de a doua, cea votată pentru implementare, a fost prezentată în detaliu,  în şedinţa din 30 octombrie. Ambele propuneri pentru aerogara Braşov sunt spectaculoase, iar decizia finală a fost luată după ce au fost analizate costurile investiţiei.  
Varianta 1 a proiectului aeroportului, cea din august 2018.

Prima şi cea mai spectaculoasă a fost prezentată public în luna august 2018. Costurile pentru construirea terminalului în această variantă fiind de 49.546.920 euro (TVA inclus) cu o suprafaţă desfăşurată de 11.770 mp. A doua varianta, cu proiectarea, construirea şi dotarea terminalului de pasageri de la Braşov cu specificaţiile tehnice aprobate a fost evaluată la suma totală de 39.637.620 euro (TVA inclus şi curs de schimb 4,6590 de lei/1 euro).
Varianta 2 de proiect, finala, a aeroportului, cea decisa in octombrie 2018.

18 decembrie 2018 - Consiliul Judeţean Braşov a demarat procedura de achiziţie publică prin licitaţie deschisă pentru realizarea obiectivului „Aeroportul Internaţional Brașov-Ghimbav Etapa a III-a – Proiectare și Execuție Lucrări de Construcții și Instalații Obiectul Terminal de Pasageri”, a cărui valoare totală estimată a fost de 184.671.650 lei (inclusiv TVA).

8 martie 2019 - Un pas important în proiectul Aeroportului. Consiliul Județean Brașov a încheiat protocolul de colaborare cu Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA R.A., al cărui obiect este asigurarea serviciilor suport pentru dezvoltarea și operarea viitorului Aeroport Internațional Brașov – Ghimbav (AIBG).

"De azi înainte nimeni nu mai poate pune la îndoială viabilitatea proiectului nostru, din moment ce am semnat protocolul cu ROMATSA, document care ne asigură suportul pentru dezvoltarea şi operarea Aeroportului. Aeroportul Brașov poate funcționa doar dacă dispune de servicii de navigație aeriană (ANS – Air Navigation Services). În baza acestui protocol, echipa CJ Brașov care implementează proiectul și specialiștii ROMATSA vor elabora cerinţele operaţionale, tehnice şi de siguranţă pentru comunicaţie, navigaţie şi supraveghere în domeniul aeronautic (CNS – Communication, Navigation, Surveillance), turn de control, precum şi serviciile meteorologice (MET) care împreună alcătuiesc infrastructura pentru ANS. Acest protocol ne deschide și oportunitatea de a avea ROMATSA ca furnizor ANS, în baza unei înțelegeri ulterioare. De asemenea, în baza protocolului vom colabora cu EUROCONTROL în elaborarea unei analize cost-beneficiu, în vederea identificării soluţiei optime pentru infrastructura necesară serviciilor de navigaţie aeriană", a declarat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.

23 aprilie 2019 - Consilierii județeni au aprobat în ședința ordinara înființarea Regiei Autonome Aeroportul, care va avea drept scop certificarea aeroportului și care ar urma să fie preluată apoi de către compania aeriană căreia îi va fi concesionat obiectivul. Președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, a precizat că procedura de certificare a aeroportului poate fi derulată numai de o entitate juridică având ca obiect de activitate serviciile aeroportuare, iar în momentul în care se va realiza concesionare obiectivului, va fi concesionată și această regie.

Până la data de 31 decembrie 2019, s-a stabilit că regia va avea o conducere interimară, formată dintr-un Consiliu de Administraţie compus din trei persoane, perioadă în care se va organiza un concurs pentru ocuparea acestor posturi. Consiliul va fi compus dintr-un reprezentant al Consiliului Judeţean Braşov, dintr-un reprezentant al Ministerului Finanţelor şi dintr-o persoană din afara autorităţii tutelare, iar persoanele care vor face parte din această structură vor fi stabilite printr-o hotărâre a deliberativului judeţean. „Am făcut în aşa fel încât neajunsurile legate de subfinanţarea judeţului nostru de la bugetul de stat să nu blocheze procedurile necesare continuării proiectului aeroportului. Îmi doresc ca şi în continuare procedurile de achiziţie pe care le derulăm să se desfăşoare în aşa fel încât să nu avem contestaţii şi să putem realiza acest obiectiv până la sfârşitul anului 2020”, a explicat Adrian Veștea.

14 mai 2019 - Interes major al constructorilor pentru proiectarea şi construirea Terminalului de pasageri al Aeroportului Internaţional Braşov. După o competiţie acerbă, la care s-au înscris patru agenţi economici a căror departajare s-a făcut după criteriul „cel mai scăzut preţ ofertat”, licitaţia a fost adjudecată de SC Construcţii SA Sibiu. Această firmă executa la acel moment şi contractul pentru proiectarea şi construirea celor nouă obiecte din cadrul Aeroportului.

23 mai 2019 - La expirarea termenului legal de contestații, Asocierea BOG’ART SRL – SC UTI Grup SA – SC UTI Facility Management SA, clasată pe locul doi, a transmis o contestație la sediul Consiliului Județean Brașov și la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul CNSC, o zi mai târziu a fost depusă o contestație și din partea ocupantei locului al treilea, firma KESZ Construcţii România SRL din Cluj-Napoca, această contestație nefiind primită și la Consiliul Județean.

In urma analizării constestatiei, a fost declarată câștigătoare oferta prezentată de Asocierea BOG’ART SRL – SC UTI Grup SA – SC UTI Facility Management SA. Ofertantul SC Construcţii SA Sibiu contestă la rindul lui la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC)  atribuirea pe care Județul Brașov a facut-o catre asocierea de firme.

Firma mai solicită Consiliului să-i admită contestația și să oblige autoritatea contractantă la reevaluarea ofertei sale. Practic, procedura de atribuire a acestei achiziții este contestată pentru a doua oară, după ce procedura inițială, finalizată în data 13 mai 2019 prin declararea câștigătoare a firmei Construcții SA Sibiu, fusese contestată la CNSC de către ocupanta locului al doilea, Asocierea BOG’ART SRL – SC UTI Grup SA – SC UTI Facility Management SA, iar CNSC, prin decizia din 20 iunie, admisese respectiva contestație.

21 august 2019 - Este semnat contractul de executie a terminalului. In urma deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor care a respins contestația depusă de firma Construcții SA Sibiu – cea care inițial fusese declarată câștigătoare a realizării terminalului, și după opt luni de la demararea procedurilor de achiziție aferente realizării acestui obiectiv, conducerea CJ Brașov a primit undă verde să încheie contractul pentru Terminalul de pasageri cu Asocierea BOG’ART SRL – Uti Grup SA – Uti Facility Management SA.

Contractul are valoarea de 145.581.179,94 lei (inclusiv TVA), iar cele trei firme asociate au la dispoziție 12 luni pentru a executa prevederile contractului (trei luni pentru realizarea proiectului tehnic și nouă luni pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor de construcții și instalații pentru Terminalul de pasageri al Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav. Aerogara va fi construită pe trei niveluri, cu o arie desfășurată de 11.780 mp, după o soluție arhitecturală realizată de celebrul arhitect brașovean Dorin Ștefan.

Date tehnice ale Terminalului:

Suprafața construită terminal: 4092 mp
Suprafața subsol: 3113 mp
Suprafața parter: 4092 mp
Suprafață etaj:  4575 mp
Aria desfășurată: 11780 mp
Volum: 64775 mc
Înălțime subsol: 4,30-4,20 m
Înălțime parter: 5,95 m
Înălțime etaj: 4,05-7,27 m

11 decembrie 2019 - Achiziţia elaborării Studiului de fezabilitate privind asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav a fost finalizată prin declararea câştigătoare a singurei oferte depuse, cea aparţinând firmei Teche Construct Solutions SRL. Propunerea financiară a ofertantului este de 2.593.764,00 lei fără TVA, la care se adaugă TVA în valoare de 492.815,16 lei. Subcontractantii propuși de operatorul economic câştigător sunt Airport Gurus şi Cyrrus Projects. Fiecare firmă intenţionează să subcontracteze 20% din întocmirea documentaţiilor tehnice pentru studiul de fezabilitate.
 
18 decembrie 2019 - O nouă etapă parcursă cu succes în implementarea proiectului Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav! Reprezentanţii asocierii Bog’Art – UTI au predat Consiliului Judeţean Braşov reprezentat prin preşedintele Adrian-Ioan Veştea, Proiectul Tehnic pentru Terminalul de pasageri, după cum au promis în momentul semnării contractului. Urmează aprobarea documentației în cadrul Comisiei Tehnico-Economice a Consiliului Județean, după care dosarul pentru obținerea autorizației de construire va fi depus la Primăria Ghimbav, astfel încât șantierul să poată înceapă în cursul lunii martie 2020.

17 martie 2020 - Incep lucrarile de construire a terminalului aeroportului. La 6 martie 2020, reprezentanții Consiliului Județean Brașov au semnat recepția Proiectului Tehnic aferent construirii terminalului de pasageri al Aeroportului Internațional Brașov, conform contractului de proiectare și execuție pe care îl derulează Asocierea BOG’ART SRL – UTI Grup SA – UTI Facility Management SA, începând cu data de 21 august 2019. Autoritatea contractantă a recepționat un proiect unitar, pentru un terminal cu o suprafață desfășurată totală de 12031 mp, care reflectă fluxurile de pasageri și bagaje impuse de autoritățile avizatoare. Soluțiile tehnice prezentate de proiectant au fost adaptate la condiționalitățile din teren, astfel încât durata de execuție a terminalului a fost stabilită la 11,5 luni.

Conform proiectului realizat de "Dorin Ștefan Birou de Arhitectură", terminalul de pasageri de la Aeroportul International Brașov-Ghimbav este format dintr-un corp principal cu funcțiune mixtă cu dimensiuni gabaritice în plan de 112,25×47,60m și un corp anexă (corp plecări internaționale) cu dimensiuni reduse în plan, 42,00×8,80m. Regimul de înalțime este S+P+E pentru corpul principal, cu înălțimi de nivel de 3,53m la subsol, 5,95m la parter și o înalțime minimă a etajului de 3,85m. Corpul adiacent se dezvoltă doar suprateran, prezentând un regim de înalțime P+E, cu 5,95m la parter și 5,55m la etaj. Legătura între cele două corpuri se realizează prin intermediul a două pasarele la cota +5,95m.
Terminalul de pasageri, in martie 2021. Sursa foto: Brasov Airport

12 mai 2020 - In 28 aprilie 2020, Consiliul Județean Brașov reziliaza contractul de servicii cu Teche Construct Solutions SRL, semnat cu aceasta în luna decembrie 2019, si reia procedura de achiziţie electronică pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate privind asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană ANS la Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav.  In 12 mai 2020, Consiliul Județean Brașov a lansat o nouă licitație, pentru atribuirea acestui contract, termenul de depunere a ofertelor fiind 9 iunie. "Procedura a fost reluată ca urmare a rezilierii contractului cu câştigătorul licitaţiei pe care am desfăşurat-o anul trecut, reziliere motivată de faptul că acesta nu a înţeles să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale. Este vorba despre rezilierea contractului cu asocierea de firme cu subcontractanţi internaţionali, în care liderul de asociere, partea română, nu a reuşit să gestioneze relaţia cu partenerii străini, contractul derulându-se fără implicarea experţilor internaţionali declaraţi în cadrul procedurii de atribuire, situaţie de neacceptat. Echipa din cadrul CJ care gestionează acest contract a depus eforturi pentru rezolvarea situaţiei create, cu urmărirea în permanenţă a încadrării în clauzele contractuale şi în cerinţele legale. Avem în continuare sprijinul ROMATSA pentru derularea acestui proiect şi ne concentrăm în perioada următoare să accelerăm implementarea proiectului", a declarat Alexandru Anghel, directorul executiv al Direcţiei Implementare AIBG din cadrul Consiliului Judeţean Braşov.

13 august 2020 - Consiliul Judetean Brasov semneaza contractul cu Business Analysis & Strategy Consulting pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate privind asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană.
 
Studiul de fezabilitate a prezentat trei soluţii tehnice pentru asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană – turn virtual, remote şi clasic. „Am înaintat aceste documentaţii către ROMATSA pentru a decide care este varianta optimă ce trebuie folosită, având în vedere că ROMATSA dirijează traficul aerian la nivelul întregii ţări. Am avut o hotărâre a Consiliului de Administraţie al ROMATSA, în mai 2021, cu privire la soluţia de turn virtual la distanţă, astfel că a trebuit să întocmim caietul de sarcini pe specificul respectiv. Am început procedura de achiziţie în iunie 2021, pe 7 iulie 2021 am primit validarea documentaţiei, iar pe 13 iulie am putut s-o publicăm în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. La data de depunere a ofertelor – 14 octombrie 2021, am avut un singur ofertant, asocierea UTI Construction and Facility Management SA - BOG’ART SRL. Au fost aproape trei luni în care s-au cerut clarificări din partea mai multor firme, însă în final doar o singură ofertă a fost depusă. Fiind vorba despre un proiect extrem de important, întreaga procedură s-a desfăşurat sub supravegherea Autorităţii Naţionale pentru Achiziţii Publice. Raportul procedurii s-a finalizat pe 24 decembrie, am primit avizul conform de la ANAP, iar astăzi putem semna acest contract”, a explicat preşedintele CJ Braşov in data de 29 decembrie 2020.

11 martie 2021 - Este anuntată finalizarea construcţiei Terminalului de pasageri din cadrul Aeroportului Internaţional Braşov. Singurele lucrări pe care constructorul le mai are în desfăşurare acum sunt retuşurile finale, instalarea echipamentelor şi sistemelor necesare funcţionării Aeroportului, testarea şi punerea în funcţiune a tuturor componentelor, montarea mobilierului şi igienizarea spaţiilor. 
Pasarelele dintre cele doua corpuri ale Terminalului. Martie 2021. Sursa foto: Brasov Airport

7 mai 2021 - Are loc recepţia la terminarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Aeroportului, executate de Societatea de Distribuție a Energiei Electrice (SDEE) Transilvania Sud. Astfel, Aeroportul are asigurată alimentarea cu curent electric, fiind racordat la reţea cu ajutorul unui cablu amplasat subteran (LES 20 kV), pe o lungime de 185 metri, de la staţia electrică ICA Ghimbav din vecinătatea IAR, până la punctul de conexiune (PC 20kV), construit pe amplasamentul Aeroportului. Punctul de conexiune are o anvelopă din beton, cu acţionare din interior a aparatelor de comutaţie şi cu acces direct din exterior, fiind dotat cu echipamentele necesare asigurării alimentării cu curent electric, inclusiv cu o linie de alimentare de rezervă. Lucrările propriu-zise au fost finanţate de SDEE Transilvania Sud, iar Consiliul Judeţean Braşov a achitat taxa de racordare la reţea, în valoare de 476.190 lei. În funcție de etapele de dezvoltare a Aeroportului, SDEE Transilvania Sud va realiza lucrări de mărire a puterii maxime absorbite (până la 0,8 MW) și dotarea punctului de conexiune cu echipamentele aferente.

6 iulie 2021 - Încep lucrările pentru cele șapte componente ale infrastructurii Aeroportului Internațional Brașov. La aceasta data, conducerea Consiliului Judeţean Braşov a transmis constructorului ordinul administrativ de începere a lucrărilor şi convocarea pentru predarea amplasamentului aferent contractului pentru realizarea obiectivului „Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav Etapa a III-a, Proiectare și execuție lucrări de construcții și instalații pentru 9 obiecte (Rest de executat)”.  Astfel, este reluată construcţia componentelor infrastructurii aeroportuare, urmând să se realizeze clădirea energetică, remiza PSI, posturile de control acces, gospodăria de apă, parcarea auto și drumul de acces terminal - DJ 103 C, drumurile tehnologice interioare şi rețelele interioare în cadrul Aeroportului. Contractul de lucrări adjudecat de Asocierea SC BOG’ART SRL (lider de asociere) - SC UTI FACILITY MANAGEMENT SA (asociat), a fost semnat în data de 9 iunie 2021 de către conducerea Consiliului Judeţean Braşov. Valoarea totală a contractului este de 37.157.426,78 lei (cu TVA), iar termenul de finalizare a lucrărilor este de şase luni.

21 decembrie 2021 - Au fost finalizate lucrările de execuţie a balizajului şi a firului director pe ambele direcţii pentru pista Aeroportului Internaţional Braşov, asa că, in prag de sărbători de iarnă, pe 21 decembrie 2021, au fost aprinse de probă luminile care vor ajuta pilotii să aterizeze in sigurantă la Ghimbav. Sistemul de iluminat este de ultimă generatie, este primul din Romania care foloseste lămpi cu leduri, dar si singurul comandat de la distantă de sute de kilometri. Practic el va fi operat de la Arad, unde va exista infrastructura turnului virtual de unde vor fi dirijate zborurile.
Sistemul de balizaj aprins in 21 decembrie 2021
Sistemul de balizaj ajută aeronavele să aterizeze chiar în condiții de vizibilitate scăzută, până la doar 175 de metri vizibilitate în lungul pistei. Lămpile care alcătuiesc sistemul de balizaj au rolul de a delimita pista şi suprafeţele de mişcare aeroportuară şi de a oferi repere vizuale pentru piloţi. Pe amplasamentul de la Ghimbav au fost montate atât lămpi încastrate în pistă, cât şi lămpi supraterane, care conturează perimetrul pistei de decolare-aterizare, al căii de rulare şi al platformei de îmbarcare-debarcare.

Există mai multe tipuri de echipamente de iluminat:
• lămpile de prag de pistă - care semnalizează începutul, respectiv finalul pistei;
• lămpile din zona de contact - care semnalizează zona optimă în care avionul trebuie să aterizeze;
• luminile axiale - care ghidează aeronava la rulajul pe pistă; luminile de buzunar de pistă;
• luminile de capăt de pistă; luminile de baretă stop, de buzunar de întoarcere şi de cale de rulare.
 
Sistemul de balizaj vazut din aerogara.
Toate aceste lămpi sunt comandate independent, pe fiecare directivă de aterizare. Ele au lumini cu intensităţi variabile şi culori diferite, în funcţie de specificul şi utilitatea acestora.Dincolo de capătul pistei a fost instalat firul director, alcătuit din piloni cu barete orizontale, amplasaţi pe o distanţă de 900 de metri de la pragul pistei. Firul director este un element foarte important pentru ghidarea piloţilor aeronavelor pe timp de noapte şi în condiţii de vizibilitate scăzută. Rolul său este de a ajuta echipajul să se axeze pe direcţia pistei şi de a oferi indicaţii vizuale privind distanţa până la pragul pistei.

Lămpile amplasate pe stâlpii din cadrul firului director compun planul luminilor. Firul director (respectiv sistemul de balizaj luminos de apropiere) este realizat cu lămpi de mare intensitate, supraterane, montate pe tije frangibile la înălţimea de maximum 1,8 metri sau pe stâlpi frangibili cu înălţimea de peste 1,8 metri. Doar acest sistem integrează 174 lămpi unidirecţionale cu filtru alb, 54 lămpi unidirecţionale cu filtru roşu şi 30 lămpi unidirecţionale albe FLASH.

Sistemul de balizaj vazut de pe pista.
Înălţimea stâlpilor şi direcţia în care sunt orientate lămpile sunt calculate în aşa fel încât, văzută de sus, imaginea să formeze un plan continuu, un covor de lumini care să nu orbească piloţii şi să asigure ghidarea în condiţii de vizibilitate scăzută.

Aeroportul Internaţional Braşov dispune de un sistem de balizaj cu lămpi pe sistem LED, ceea ce asigură o fiabilitate mai mare în funcţionare şi un consum redus de curent. Comanda întregului sistem se realizează prin intermediul unui echipament de tip touchscreen, existând comenzi separate pentru fiecare segment de lumini.

Contractul pentru obiectivul „Proiectare și execuție Balizaj - contrucții și instalații - etapa a III-a AIBG, proiectare și execuție Amenajare Bandă Pistă - etapa a III-a AIBG” a fost semnat pe 3 noiembrie 2019, cu Asocierea Electrogrup - Electroprecizia AG SRL. Valoarea totală a contractului este de 65.598.566,25 lei, din care 22.311.496,63 lei înseamnă proiectarea și execuția balizajului.

Raul Doicescu, preşedintele BOG’ART SRL si Adrian-Ioan Veştea,
preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
29 decembrie 2021 - Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Cristian-Ionuţ Costea, directorul general al UTI Construction and Facility Management SA, şi Raul Doicescu, preşedintele SC BOG’ART SRL, au semnat miercuri, 29 decembrie, contractul privind „Asigurarea serviciilor de navigație aeriană la aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav / Realizarea infrastructurii fizice si dotarea acesteia cu echipamente specific”, contract care vizează instalarea şi punerea în funcţiune a echipamentelor specifice necesare furnizării informaţiilor de care au nevoie aeronavele, cât şi serviciilor de navigaţie aeriană la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav.

Valoarea totală a contractului este de 78.716.387,06 lei, iar durata de execuție a prevederilor contractuale este de 14 luni.
Odată cu încheierea acestui contract, adjudecat de asocierea UTI Construction and Facility Management (lider)-BOG’ART SRL în urma procedurilor de achiziţie desfăşurate de Consiliul Judeţean în această toamnă, echipamentele necesare furnizării serviciilor de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav sunt asigurate în totalitate.

La acest moment, erau finalizate urmatoarele obiective ale aeroportului: pista, clădirea terminalului, platforma de îmbarcare-debarcare, calea de rulare, canalizarea pluvială a pistei, sistemul de balizaj cu construcţiile şi instalaţiile aferente, echipamentele de comunicaţie sol-sol, achiziţia autospecialelor ISU, de deszăpezire şi a altor utilaje, racordarea componentelor aeroportuare la reţelele de utilităţi.

3 februarie 2022 - Cu prilejul şedinţei de lucru a Asociaţiei Aeroporturilor din România, organizată în Poiana Braşov, în perioada 3-4 februarie 2022, directorii aeroporturilor generali din România si sefii institutiilor aeroportuare romane au fost invitaţi să viziteze amplasamentul aeroportului. In cadrul unei conferinte de presa, reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov anunta ca Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav va fi operaţional începând cu data de 1 noiembrie 2022. "Ne-am propus data de 1 noiembrie, raportat la graficele de executie, si ne indreptatesc sa credem ca la 1 noiembrie tot ceea ce vedeti aici va fi functional", a spus Alexandru Anghel, directorul executiv al Direcţiei Implementare Aeroport din cadrul CJ Brașov. Tot el a declarat că autoritățile locale se află în discuţii cu mai mulți operatori aerieni care ar putea funcționa aici, iar printre aceștia se numără TAROM, Blue Air, WIZZ Air, Lufthansa, LOT, Turkish Airlines, El Al și Air Bucharest.

3 august 2022 - O nouă consultare pe tema spațiului aerian controlat al Aeroportului Internațional Brașov și a procedurilor de zbor a avut loc, miercuri, 3 august 2022, la Brașov, cu operatorii aerieni și organizațiile, care desfășoară activități de zbor în zona Ghimbav, la solicitarea ROMATSA și a proiectantului contractat de Consiliul Județean Brașov, firma S.C. Regional Air Suport S.R.L. din Bucureşti.

La acestă întâlnire au participat reprezentanții de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), Aeroclubul României, Asociația Zbor Liber din România (AZLR) - organizație ce reprezintă interesele practicanților zborului liber, piloților și proprietarilor de aeronave ultraușoare, reprezentanții aerodromurilor din județul Brașov, ai companiilor de transport aerian de pasageri și ai altor entități ce efectuează activități de zbor în zona aeroportului, alături de reprezentanții Consiliului Județean Brașov și directorul Regiei Autonome „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav”, dl. Alexandru Anghel.

De asemenea, la discuții a participat, în sistem de videoconferință, și compania Airbus Helicopters Romania S.A., care împreună cu ceilalți participanți, au analizat draftul procedurilor de zbor și al hărților aferente spațiului aerian realizate de proiectantul contractat, în vederea identificării soluțiilor optime de operare în comun în spațiul aerian al viitorului aeroport de la Brașov. 

In urma consultărilor organizate, urmează încheierea unor înțelegeri cu operatorii aerieni, în ceea ce privește utilizarea spațiului aerian aferent aeroportului de la Ghimbav și definitivarea procedurilor de zbor și a design-ului spațiului aerian. 

Hărțile de decolare/aterizare la aeroport și definirea spațiului aerian, facilitează stabilirea unor proceduri de colaborare între operatorii aerieni și ROMATSA. Întâlnirea face parte dintr-o serie de consultări, organizate periodic de ROMATSA cu toate părțile interesate – de la companiile de aviație civilă, reprezentanții forțelor armate până la aerocluburi, școli de zbor, firme de transport aerian de pasageri, etc. - scopul acestora fiind operaţionalizarea serviciilor de navigaţie aeriană. 

Acesta este cel mai complex demers derulat, până în prezent, la Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav, fiind vorba despre o serie de activități ce implică un grad înalt de expertiză: proiectarea procedurilor de zbor convenţionale, a procedurilor de zbor satelitare, proiectarea spaţiului aerian, verificări din zbor a procedurilor operaționale, studii de acoperire a propagării semnalului, licenţierea şi pregătirea personalului, punerea în funcţiune echipamentelor meteo şi de radicomunicaţii, certificarea echipamentelor, integrarea echipamentelor, analize de risc şi altele. 

Directorul Aeroclubului României, domnul George Rotaru a susținut, la finalul întâlnirii, că ”demersurile aferente proiectării spațiului aerian și al procedurilor de zbor de la Ghimbav sunt foarte complexe, deoarece această zonă, are tradiție în domeniul aeronautic și sunt foarte multe categorii de aeronave, care desfășoară activități de zbor; avem parapantiști, avem operațiuni cu planoare, parașutism, precum și multe școli de zbor, cu avioane ultraușoare sau cu avioane; toate aceste activități trebuie armonizate, astfel încât toată lumea trebuie să fie în siguranță, de la parapantism până la cel mai mare avion, care va opera pe acest aeroport”

Firma SC Regional Air Suport SRL din Bucureşti şi-a adjudecat, la finalul anului trecut, contractul de achiziţie publică privind asigurarea serviciilor de navigație aeriană la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav, contract al cărui obiect este proiectarea spațiului aerian şi a procedurilor de zbor instrumentale. Contractul are cu o valoare totală de 944.860 lei și are o durată de implementare de 12 luni.

După finalizarea şi aprobarea procedurilor de zbor, ele vor fi publicate în AIP România, publicaţia de informaţii aeronautice, pentru a fi aduse la cunoştinţa companiilor aeriene şi a tuturor celor interesaţi să efectueze zboruri pe Aeroportul Internaţional Braşov. 

10 august 2022 - Guvernul României a aprobat în şedinţa saptaminală indicatorii tehnico-economici pentru realizarea conexiunii feroviare cu Aeroportul Internaţional Braşov - Ghimbav. Proiectul prevede realizarea unei căi ferate care să lege aeroportul de la magistrala CF Braşov – Sibiu, dar şi dublarea liniei CF Bartolomeu-Ghimbav- Codlea şi electrificarea liniei Braşov-Codlea, iar conform actului normativ aprobat de executiv, valoarea investiţiei este de 739.330.000 lei (inclusiv TVA). Traseul de cale ferată care face obiectul acestui proiect are lungimea totală de 21,5 km, iar durata de execuţie a investiţiei este de 24 de luni. 

12.08.2022. Conferinta de presa. Sursa foto: CJ Brasov
12 august 2022 - Dupa analize si discutii cu partenerii cu care lucrează la operationalizarea aeroportului, Consiliul Judetean constată că data de 1 noiembrie 2022 e nerealistă pentru inaugurarea zborurilor de la Brasov. Reprezentantii institutiei se feresc să mai avanseze alte termene. Specialiștii din cadrul Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA R.A. și ai Autorității Aeronautice Civile Române, prezenți la Brașov, în perioada 11-12 august 2022, s-au pus de acord în ceea ce privește începerea activităților de zbor pe Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav. Potrivit specialiștilor celor două instituții de la București, în luna iunie 2023, Aeroportul de la Brașov va fi operațional. Acest termen a fost anuntat de directorul general ROMATSA, Adrian Cojoc, si a rezultat în urma mai multor ședințe de analiză comune, în cadrul cărora echipele de conducere din cadrul celor două instituții au evaluat fiecare demers în parte, atât din punct de vedere al complexității, al standardelor existente la nivel comunitar în domeniul securității aviației civile și în conformitate cu convențiile și regulamentele internaționale, care trebuie respectate cu strictețe, cât și din analiza termenelor de realizare a activităților specifice, ținând cont de interdependența acestora și de necesitatea corelării lor. 

Cladirea de contingenta. Septembrie 2022.
23 septembrie 2022 - Incep sa fie livrate echipamentele de radionavigatie. Echipamentul de radionavigaţie DVOR (Doppler  VHF Omnidirectional Ranger) produs de compania italiană Thales pentru Aeroportul Internaţional Braşov a fost livrat in 23 septembrie 2022, pe amplasamentul de la Ghimbav. In zilele următoare se va face şi livrarea echipamentului ILS (Instrument Landing System). În luna octombrie a fost programată livrarea echipamentului DME (Distance Measuring Equipment) .

Echipamentele au fost apoi instalate in clădirea de contingență a Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, care in luna septembrie se afla in curs de finalizare. De asemenea, au fost incepute lucrările la rețelele exterioare - canalizări pluviale, canalizare menajeră, trasee de cabluri și fibră optică.

6 octombrie 2022 - Pentru Regia Autonomă „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav” RA a fost întocmită o propunere de organigramă formată dintr-un total de 67 de posturi. Aceste posturi reprezintă aproximativ o treime din totalul persoanelor care vor lucra în perimetrul Aeroportului; celelalte posturi se vor regăsi în organigrame şi vor fi scoase la concurs de instituţiile publice cu atribuţii în domeniul transportului aerian, precum şi de operatorii privaţi care vor derula activități economice în zona din cadrul Terminalului și în amplasamentul Aeroportului Internaţional Brașov-Ghimbav. Ocuparea prin concurs a posturilor Regiei „AIBG” RA se va realiza în 3 etape succesive, raportate la momentul operaţionalizării Aeroportului, prevăzut pentru vara anului 2023.

În octombrie 2022, Regia dispunea de o organigramă minimală aprobată de plenul Consiliului Judeţean Braşov, formată din 7 posturi, dintre care 6 sunt posturi de execuţie. Această structură a fost gândită strict pentru realizarea demersurilor de certificare în relația cu Autoritatea Aeronautică Civilă a infrastructurii de aeroport şi a echipamentelor aeroportuare corespunzătoare.

Octombrie 2022 - La Centrul de Dirijare a Zborurilor DSNAR Arad, din cadrul ROMATSA au fost livrate mai multe componente ale Turnului Virtual de Control pe care producătorul suedez Saab le-a fabricat pentru Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav. O comisie formată din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Braşov şi ai firmei care supervizează contractul privind asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană s-a deplasat luni, 24 octombrie, la Arad, pentru a realiza recepţia cantitativă a echipamentelor pentru sistemele RVT (Remote Virtual Tower) şi VREC (Voice Recorder).Este vorba despre 21 de tipuri de componente, printre care rack-uri, console, servere, monitoare, difuzoare, decodoare, calculatoare etc., totalizând 72 de bucăţi.

Centrul de Dirjare Arad. Sursa foto: CJ Brasov
Acestea urmează să fie instalate de specialiştii firmei Saab în spaţiul special alocat în sala operaţională din Centrul de Dirjare Arad, unde au fost prevăzute 4 posturi de operare pentru dirijarea la distanţă a traficului pe Aeroportul Braşov. Comunicarea între echipamente este asigurată cu ajutorul unei infrastructuri de reţele „îngropate” în podeaua casetată a sălii operaţionale.

"Printre echipamentele livrate se regăsesc monitoarele care vor reda imaginile de la Aeroportul Braşov şi serverele pentru stocarea datelor pe care le furnizează sistemele de radionavigaţie instalate pe amplasamentul de la Ghimbav - date meteorologice, comunicaţii şi imagini video -, care sunt decodificate, prelucrate şi stocate la Arad. Aparatura care urmează să fie instalată la DSNAR Arad va asigura recepţionarea datelor de la Aeroportul Braşov, decodificarea şi prelucrarea lor, precum şi comunicarea dintre controlorii de trafic şi piloţi", a explicat Alexandru Anghel, directorul general al Regiei Autonome „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav”. 

Pregatirea structurii cu monitoare din sala operaţională
din Centrul de Dirjare Arad. Sursa foto: CJ Brasov
Punerea în funcţiune a acestor echipamente se va realiza odată cu funcţionalizarea întregului sistem care asigură serviciile de navigaţie aeriană la Aeroportul Braşov. La amplasamentul de la Ghimbav s-a terminat instalarea, pe platforme special construite, a componentelor echipamentului de radionavigaţie ILS (Instrument Landing System) fabricat de producătorul italian Thales.

Sistemul de aterizare instrumentală ILS este un sistem de navigație bazat pe o serie de emițătoare radio ce furnizează avionului care vine la aterizare, direcția și panta nominală de coborâre spre pistă. Cu ajutorul lui se realizează aterizarea în siguranță în condiții de zbor instrumental, adică în cazul unui plafon de nori coborât sau al unei vizibilități scăzute, cauzată de ceaţă, ploi sau ninsori. 

28 octombrie 2022 - A fost adoptată o Hotărâre de Guvern pentru aprobarea deschiderii punctului internaţional de trecere a frontierei de stat şi a biroului vamal de frontieră pe Aeroportul Internaţional ,,Braşov - Ghimbav". Obiectivele vor fi deschise pentru persoane și mărfuri, cu un program permanent atât pentru punctul de trecere a frontierei, cât și pentru biroul vamal de frontieră.

Sedinta de Guvern din 28.10.2022. Sursa foto: Guvernul Romaniei
Intr-un comunicat, Guvernul a transmis că deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei și a biroului vamal de frontieră va constitui o măsură favorabilă pentru dezvoltarea economiei, pentru promovarea turismului și pentru înlesnirea mobilității bunurilor și persoanelor. De asemenea, prin existența sa, noul aeroport are un impact pozitiv și în domeniul apărării țării și securității naționale, având în vedere locarea și relocarea activităților din zona de interes a Poligonului militar Cincu-Brașov, facilitând instruirea în comun cu alte state membre NATO, dar și cu sprijinul activităților circumscrise misiunilor Forțelor Aeriene, prin extinderea activităților de zbor, prin posibila relocare a antrenamentelor de zbor pentru studenții Academiei Forțelor Aeriene ”Henri Coandă” din Brașov pe noul aeroport.

Noiembrie 2022 - Sint realizate marcajele și inscripționările de pe suprafețele de mișcare de la Aeroportul Internațional Braşov-Ghimbav. Sunt trasate marcaje pentru o suprafață de 12.200 mp, în culorile galben, roșu, alb reflectorizant, precum și 700 mp de marcaje negre. Pentru marcare se foloseşte o vopsea specială pentru aviaţie, vopsea ce asigură un anumit coeficient de frânare şi o anumită rugozitate, încât să contribuie la frânarea corespunzătoare a aeronavelor când acestea rulează peste suprafeţele marcate. Vopseaua folosită are depus şi un strat de bile reflectorizante ce conferă o mai bună vizibilitate pe timp de zi şi de noapte.

Marcajele sunt realizate la pista de aterizare/decolare, calea de rulare şi platforma de parcare aeronave. Pentru fiecare din aceste suprafete sunt executate marcajele specifice, cu scopul de a oferi informaţii echipajelor de pe aeronavă, în etapele de aterizare, decolare, rulaj şi parcare. Există o diversitate de marcaje care trebuie realizate, cum ar fi: axial, prag pistă, zonă de Touch Down, marcaj de punct de ţintă, marcaj de punct de aşteptare, poziţii de parcare la platformă, indicativ direcţie aterizare, marcaj marginal, marcaj de întoarcere. Pentru realizarea marcajelor este necesar ca suprafeţele să fie curăţate de praf şi de orice alte impurităţi, pentru a asigura o aderenţă bună a vopselei pe suprafeţele corespunzătoare. Poziţionarea marcajelor în teren este determinată foarte exact cu ajutorul topometriştilor, începând de la pragul pistei, poziţia de punct de ţintă şi marcajele de zonă de Touch Down, poziţionare ce rezultă din datele furnizate din procedurile de zbor, marcajele fiind plasate astfel încât să fie vizibile de către pilot în faza de aterizare, fiecare dintre acestea oferind informaţii utile pentru echipaj.

Sistemul video incorporeaza 14 camere de luat vederi.
1 decembrie 2022A sosit sistemul de camere de luat vederi pentru sistemul Remote Tower. Practic acest sistem este “ochiul” controlorilor de trafic de la Arad, cu ajutorul căruia vor putea să vadă 360 grade și înlocuiește binecunoscuta cameră a turnului clasic (vigie). Sistemul de camere este unul performant, fiabil și are rolul de a prelua imaginile din zona de control a aeroportului. Cu ajutorul acestor camere, controlorii de la DSNAR Arad vor putea să gestioneze aterizările, decolările și rulajul aeronavelor pe suprafețele de mișcare ale Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav. Camerele de luat vederi sunt de înaltă rezoluţie, având capacitatea de a prelua imagini până la o distanţă de 7 kilometri şi au un sistem de curăţare foarte avansat, bazat pe aer comprimat, rolul acestuia fiind de a elimina impurităţile. Aceste camere au capacitatea de a prelua imagini în spectrul infraroşu pentru a prelua detalii ce nu pot fi percepute de ochiul uman. 
Instalarea turnului de control remote.

Prin acest sistem video se pot detecta detalii din incinta aeroportului, precum apariţia unei vulpi sau a unui iepure pe pista de aterizare/decolare. De asemenea, pot fi detectate păsările care zboară deasupra aeroportului şi se pot evalua riscurile. Odată cu sistemul a sosit și echipa SAAB care se va ocupa de montaj și punerea în funcțiune.

9 decembrie 2022 - Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav a primit certificarea de aerodrom de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Pe baza concluziilor unui audit efectuat la Aeroportul Braşov de specialiştii Autorităţii Aeronautice Civile Române, conducerea AACR a eliberat, in 9 decembrie 2022, Certificatul de Autorizare Aerodrom.

Documentul atestă capacitatea Regiei Autonome „Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav” de a conduce, gestiona şi administra aeroportul şi de a desfăşura activităţile şi operaţiunile aeriene, în condiţiile impuse de Autoritatea de reglementare în domeniul aeronautic. Practic, din această zi înainte orice operator aerian are posibilitatea de a opera pe aerodromul din Ghimbav, în perioada în care aerodromul este disponibil pentru aterizarea şi decolarea aeronavelor.

13 decembrie 2022 - Incep zborurile de calibrare a echipamentelor de radionavigaţie de la Aeroportul Internaţional Braşov. Aeronava Beechcraft Super King Air-350, aparţinând Autorităţii Aeronautice Civile Române, a decolat de la Bucureşti în jurul orelor 09.30, a trecut prin Valea Prahovei, apoi a virat spre Sfântu Gheorghe, apoi a virat spre Ghimbav, survolând aeroportul. Aeronava a mers din nou spre Sfântu Gheorghe şi s-a întors la Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav exact pe traseul urmat prima dată şi a aterizat fără probleme în jurul orei 11.20.

Serviciul de verificare în zbor – calibrare va fi efectuat de o echipă formată din 11 specialişti ai Autorităţii Aeronautice Civile Române şi va cuprinde două etape: 
• prima etapă care începe luni şi vizează verificarea din zbor a sistemelor ILS/DME, DVOR/DME, PAPI (indicativ vizual de pantă) ambele direcţii, balizaj luminos şi sistem luminos de apropiere ambele direcţii;
• etapa a doua, în luna ianuarie 2023, când vor fi verificate din zbor procedurile instrumentale care acum sunt în etapa de codificare.
Calibrarea echipamentelor de radionavigaţie instalate pe amplasamentul AIBG şi verificarea din zbor a procedurilor operaţionale, în vederea autorizării şi certificării acestora, reprezintă ultimul pas major în operaţionalizarea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav.

„Am fost martorii acestui moment istoric, pe care Braşovul şi braşovenii îl aşteaptă de zeci de ani şi care reprezintă dovada de netăgăduit că în curând aeroportul nostru va putea fi deschis traficului aerian de pasageri. Pregătirea zborului de calibrare s-a făcut în cele mai mici detalii şi sub toate aspectele, inclusiv în noaptea precedentă, atunci când condiţiile meteorologie s-au înrăutăţit, temperatura a scăzut sub zero grade, ploaia s-a transformat în ninsoare, iar pe pistă s-a format o pojghiţă de zăpadă îngheţată.  Cele două autospeciale dotate cu plug, perie şi autosuflantă pe care le utilizăm pentru asigurarea viabilităţii pistei şi a căii de rulare au intrat imediat în funcţiune şi au patrulat pe toate suprafeţele de mişcare atât timp cât a fost necesar, astfel încât să nu apară niciun fel de problemă care ar fi putut periclita buna desfăşurare a zborului de calibrare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea.

În urma acestor zboruri, pentru fiecare echipament în parte se va întocmi un raport. Ulterior, în baza acestor rapoarte se va face şi certificarea echipamentelor. „Se verifică fiecare echipament în parte. Procedura este extrem de importantă. Suntem singura instituţie care poate face din aer măsurători ale parametrilor, astfel încât să fim siguri că ei sunt în toleranţă. Această verificare nu poate fi realizată de altcineva. Pentru această verificare nu există un supracontrol, motiv pentru care este nevoie de o atenţie deosebită. În funcţie de aceste verificări se stabilesc parametrii de aterizare”, a declarat reprezentantul Autorităţii Aeronautice Civile Române, Iulian Dumitrescu.

Noiembrie-decembrie 2022 - După ce Consiliul Judetean Brasov a anuntat că aeroportul va deveni operational din 15 iunie 2023, agențiile de turism au început să vândă pachete de vacanță în
Grecia si Turcia.  În ofertele agențiilor de turism au apărut pachete de vacanță pe insula Creta din Grecia cu zboruri charter care ar urma să fie operate de pe aeroportul din Brașov. In luna noiembrie, compania aeriană românească Animawings a planificat un zbor charter pe săptămână, incepind din 16 iunie 2023, pe ruta Brașov – Antalya – Brașov.

Heraklion este a doua destinație către care s-au planificat zboruri charter de pe aeroportul din Brașov pentru vara anului 2023. In decembrie, compania aeriană Aegean Airlines a anuntat că planifică să zboare pe această rută, iar disponibilitatea charterelor a fost fixată pentru perioada 16 iunie – 25 septembrie 2023. Charterele dintre aeroportul din Brașov și aeroportul din insula Creta urma să fie operate în fiecare zi de luni.

 16 martie 2023 - Patru componente de infrastructură aeroportuară au fost recepţionate.

* Devierea canalului colector Beselcin a însemnat construirea unui canal lung de 1,99 km cu albia din cuvă de beton. 

* Drumul perimetral adiacent împrejmuirii Aeroportului, are caracteristicile unui drum tehnologic, fiind în lungime de 7,1 km. În cadrul proiectului au mai fost construite: 
- două tronsoane, cu o lungime de 349,25 metri, respectiv 380,88 metri, adiacente sistemului luminos de apropiere, 
- un tronson de 139,28 metri amplasat în imediata apropiere a echipamentelor de radionavigatie, 
- un acces la Remiza PSI, asigurat printr-un tronson rutier de 305,46 metri. 
Pentru toate aceste sectoare rutiere au fost realizate lucrări de drenaj şi canalizare, de-a lungul lor fiind construite şanţuri de colectare a apelor pluviale şi acostamente. De asemenea, au fost trasate marcajele necesare. 

* Gardul care închide perimetrul Aeroportului are 10,2 km lungime şi asigură un nivel de securitate conform normelor Organizaţiei Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI). Cea mai mare parte din gard, respectiv 9,450 km, este realizată din sârmă de oţel zincată fixată pe stâlpi metalici. Pe o porţiune de 750 de metri din zona echipamentelor de radionavigaţie gardul este construit dintr-un material nemetalic, astfel încât să nu interfereze cu aparatura de înaltă fidelitate amplasată pe teren. Gardul este prevăzut cu trei porţi de acces. Pe verticală, el asigură o protecţie pe 2,55 metri de la sol, 2 metri fiind din plasă de sârmă şi 0,55 metri, din trei rânduri de sârmă ghimpată şi concertină fixate la partea superioară a gardului, pe fiecare din cele două părţi înclinate ale stâlpilor de susţinere. 

* Sistemul de protecție perimetrală înseamnă instalarea unui sistem de televiziune cu circuit închis digital, de supraveghere a perimetrului pe timp de zi și de noapte, dotat cu camere video performante în tehnologie IP. Sistemul de TVCI este dublat de un sistem de detecție și alarmare la efracție redundant, cu senzori plasați pe gardul perimetral pentru alarmarea în caz de încalcare neautorizată a perimetrului și verificarea vizuală a evenimentelor pentru reacții adecvate. Centralizarea tuturor informațiilor colectate din teren se realizează în Dispeceratul de Securitate al Aeroportului, amplasat în zona administrativă a terminalului. Operatorul de dispecerat va gestiona în timp real alarme provenite de la sistemul de detectori instalați perimetral pe gard, împreună cu imagini video ale zonelor în care s-au produs alarmele. 

Sistemul este compus din camere video IP fixe sau mobile, bispectrale, echipate corespunzător pentru a funcționa în medii climatice extreme de temperatură și umiditate, servere de stocare, console de operare, display-uri independente, stații PC, infrastructură cablată, tablouri electrice și rack-uri. Sistemul va funcționa continuu, 24 de ore din 24, şapte zile din şapte.

31 martie 2013 - Compania românească Dan Air, a demarat comercializarea biletelor pentru zboruri regulate spre și dinspre Brașov, începând cu luna iunie. Dan Air este prima companie aeriană care anunță rute regulate către și dinspre aeroportul brașovean. Biletele oferite de Dan Air includ gratuit un bagaj de cală de maximum 32kg, precum și două bagaje de cabină – unul mic de tip ghiozdan și unul de tip troller. Compania va efectua aceste zboruri cu avioane Airbus A320, având o capacitate de 174 de locuri, dintre care 162 în clasa economică și 12 în clasa business. 

Programul complet și tarifele pentru fiecare zbor:

Brașov – Barcelona – Brașov (marți) – 99 euro;
Brașov – Bruxelles BRU – Brașov (miercuri) – 89 euro;
Brașov – Budapesta – Brașov (marți, duminică) – 39 euro;
Brașov – Londra LGW – Brașov (vineri) – 79 euro;
Brașov – Milano LIN – Brașov (luni) – 72 euro;
Brașov – Munchen – Brașov (sâmbătă) – 79 euro;
Brașov – Nuremberg – Brașov (joi) – 79 euro;
Brașov – Stuttgart – Brașov (joi) – 69 euro;

Oferta de zbor de la Dan Air, postata pe siteul propriu, lansat in 31 martie 2023. Sursa captura: Dan Air

24 aprilie 2023 - La sediul Consiliului Judeţean Braşov a avut loc semnarea Contractului de Prestări Servicii Aeroportuare - Servicii de exploatare a aeroporturilor, de către Regia Autonomă „Aeroportul International Braşov-Ghimbav” – în calitate de Aeroport, reprezentată de directorul general Alexandru Anghel, şi DAN AIR (AOC) SRL – în calitate de Transportator, prin directorul general Matt Ian David.

Contractul are ca obiect asigurarea şi punerea la dispoziţie de către Aeroport a infrastructurii aeroportuare (pista de decolare-aterizare, căile de rulaj, platforma de staţionare, inclusiv sistemul de iluminare aferent, terminalul de pasageri şi alte facilităţi conexe), cu suprafeţele corespunzător amenajate, funcţionale şi întreţinute pentru deservirea la sol a aeronavelor, precum şi a spaţiilor şi facilităţilor necesare pentru asigurarea serviciilor necesare pasagerilor şi mărfurilor transportate, spre a fi utilizate de către Transportator în schimbul achitării tarifelor convenite.

5 mai 2023 - Regia Autonomă „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav” a trecut cu succes testul evaluării terminalului, a facilităţilor şi echipamentelor aflate pe amplasamentul de la Ghimbav, în vederea certificării Aeroportului Braşov ca aeroport internaţional.

O comisie interministerială numită prin Ordin al Ministrului Transporturilor, având în componenţă reprezentanţi de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor, Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională Fitosanitară, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Direcţia Generală Control Oficial s-a aflat in prima săptămina a lunii mai la aeroport şi a verificat respectarea de către RA „AIBG”, în calitate de administrator, a condiţiilor pentru certificarea unui aeroport civil ca aeroport internaţional.

Specialiştii din comisie au verificat condiţiile generale care ţin de funcţionarea Aeroportului, asigurarea tuturor facilităţilor pe durata programului de funcţionare şi condiţiile privind fluxurile de sosiri şi plecări, interne şi internaţionale, care, potrivit normativelor, trebuie separate fizic în întreaga zonă cuprinsă între ghişeele de control trecere frontieră şi aeronavă.

De asemenea, au fost analizate condiţiile create pentru existenţa permanentă şi funcţionarea corespunzătoare a facilităţilor privind sănătatea publică, controlul veterinar şi fitosanitar, condiţiile privind facilităţile pentru controlul trecerii frontierei de stat şi controlul vamal, cele referitoare la facilităţile de schimb valutar şi măsurile luate de RA „AIBG” pentru gestionarea pasagerilor turbulenţi.

Comisia a mai urmărit îndeplinirea condiţiilor de presemnalizare a fluxurilor din cadrul Aeroportului, precum şi modul în care se realizează informarea pasagerilor şi a publicului în legătură cu aterizarea şi decolarea aeronavelor, anularea curselor, modificările de ultim moment ale orarului iniţial sau schimbarea porţilor de îmbarcare, prin intermediul panourilor sau al monitoarelor de informare, completate de un sistem de informare audio.

Fiecare membru al comisiei a analizat, din punctul de vedere al institutiei pe care o reprezintă, fluxul de pasageri, asigurarea facilităţilor necesare pasagerilor şi personalului instituţiilor specializate, atât pe fluxurile de plecări şi sosiri, cât şi în zona publică.

Rapoartele întocmite de fiecare membru al comisiei se vor centraliza în raportul final care urmează să fie supus aprobării Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii.

Ulterior se va emite o Hotărâre de Guvern, document prin care se va consfinţi statutul de aeroport internaţional al Aeroportului Braşov-Ghimbav.

„Am intrat în linie dreaptă cu pregătirile finale pentru operaţionalizarea, în data de 15 iunie, a Aeroportului Braşov. Una dintre etapele foarte importante este cea de auditare de către comisia special constituită prin Ordin al Ministerului Transporturilor, activitate în urma căreia avem convingerea că vom obţine statutul de aeroport internaţional. Astfel este îndeplinit un jalon important, fapt care ne motivează să ne urmăm parcursul, să continuăm ceea ce am început şi să livrăm un aeroport modern, la standarde internaţionale. Ne bucură şi ne onorează aprecierile primite din partea comisiei de evaluare”, a declarat Alexandru Anghel, directorul general al Regiei Autonome „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, s-a declarat foarte mulţumit de rezultatul verificărilor realizate de comisia interministerială.

Am mai depăşit o etapă vitală în demersurile noastre privind funcţionalizarea Aeroportului, o etapă care se va finaliza în perioada imediat următoare cu obţinerea certificării obiectivului nostru ca aeroport internaţional. Îi felicit pe colegii de la Regia Autonomă „AIBG”, conduşi de directorul general Alexandru Anghel, pentru modul în care s-au pregătit, sub toate aspectele, pentru acest audit. Am intrat, astfel, pe ultima sută de metri cu tot ceea ce mai avem de finalizat până la mult-aşteptatul moment 15 iunie 2023 – ziua deschiderii Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav”, a conchis preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea.

12 mai 2023 - IATA (Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni) a emis vineri, 12 mai, documentul oficial de alocare a codului de locație de aeroport pentru Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav. Astfel, codul IATA al Aeroportului Brașov este GHV. Codul IATA al aeroporturilor este folosit pentru introducerea destinației AIBG în sistemele de rezervare a zborurilor programate de către companiile aeriene, sisteme care facilitează vânzarea biletelor de avion prin platforme și agenții acreditate IATA. 

„În solicitarea către IATA am menționat două coduri pentru a fi verificate și alocate în funcție de disponibilitate, prima opțiune fiind BSM. Potrivit răspunsului primit, Aeroportul Internațional Brașov a primit codul GHV. Este un moment istoric: am intrat în familia aeroporturilor cu cod IATA și avem identitate IATA prin alocarea codului unic GHV. După obținerea codului ICAO - LRBV, am obținut, iată, și codul IATA - GHV, documente care confirmă că îndeplinim standardele internaționale ale transportatorilor aerieni. Am finalizat un demers început cu câteva luni în urmă, o etapă importantă în parcursul pe care îl avem de îndeplinit până la operaționalizarea Aeroportului”, a declarat Alexandru Anghel, directorul general al Regiei Autonome „Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav”.

„Mă bucur că am depășit încă o etapă foarte importantă în perspectiva deschiderii Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav, programată pe 15 iunie. Mi-aș fi dorit să avem și inițiala Brașovului alături de cea a Ghimbavului – care se regăsește în codul GHV, dar finalmente este important că avem alocat oficial acest cod care pune Aeroportul nostru pe harta aeroporturilor IATA din întreaga lume. Din acest moment, cursele aeriene de la Brașov vor fi publicate în sistemele de căutare și rezervări, cu posibilitatea achiziționării biletelor de avion prin intermediul agențiilor sau online”, a menționat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea

Solicitarea de alocare a codului a fost făcută de compania aeriană de stat TAROM, companie care a solicitat în trecut și alocarea codurilor IATA pentru restul aeroporturilor din țară. Conform procedurilor Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni (IATA), astfel de solicitări sunt făcute de companii aeriene, nu de către aeroporturi sau entitățile care le administrează.

23 mai 2023 - Construirea infrastructurii Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav a ajuns în punctul final al ultimelor proceduri de recepţie. Acestea au vizat încheierea construcţiei şi funcţionalizării clădirii de contingenţă şi a turnului de control virtual care va asigura dirijarea zborurilor pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav. 
23 mai 2023. Sala din Centrul de Dirijare DSNAR Arad de unde se controleaza traficul aerian de pe aeroportul din Ghimbav. Operatorii aradeni vad pe ecrane tot ce se intimpla in jurul aeroportului. Sursa foto: Aeroportul Internațional Brașov
Comisia de recepţie la terminarea lucrărilor a fost formată din specialişti reprezentând Consiliul Judeţean Braşov, Regia Autonomă „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav”, Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA, DNSAR Arad, Primăria Oraşului Ghimbav, DSNAR Arad, Inspectoratul Judeţean în Construcţii Braşov, alături de specialişti ai antreprenorului – asocierea de firme SC UTI Construction and Facility Management SA – SC BOG’ART SRL care a executat contractul, precum şi ai dirigintelui de şantier. 

Recepţia a avut loc în două etape. 

- În 19 mai s-au desfăşurat procedurile privind încheierea procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor la clădirea de contingenţă – turnul de control remote, o construcţie alcătuită din parter, două etaje, un etaj trei retras şi acoperiş sub formă de platformă de observaţie destinată serviciului de meteorologie.

Parterul înseamnă un spaţiu eminamente tehnic în care au fost instalate echipamentele pentru sistemele de comunicaţii radio, comunicaţii terestre, sistemele de navigaţie aeriană, precum şi serverele şi echipamentele aferente sistemului remote tower, alături de tablourile electrice, sursele de alimentare UPS şi grupul electrogen.

Spaţiile de la etajul întâi au funcţiuni administrative, fiind destinate birourilor angajaţilor, în timp ce etajul al doilea a fost împărţit într-o zonă destinată sistemelor meteo şi o altă zonă alocată pentru o ulterioară dezvoltare a sistemului de turn virtual. La etajul al treilea sunt instalate alte echipamente aferente turnului virtual, iar pe acoperiş funcţionează sistemul video format din 14 camere de luat vederi fixe şi două camere mobile de înaltă rezoluţie.
Controlorii de zbor de la Arad au o vizibilitate de calitate, la 360 de grade, in jurul aeroportului din Ghimbav. Camerele de inalta definitie din turnul de control remote pot sa ofere imagini detaliate de la kilometri distanta. In aceasta poza se poate observa cit de mult se pot mari imaginile. In fereastra din centru poate fi vazut releu de la Costila, din masivul Bucegi, situat la o distanta de 30 km in linie dreapta.
- Cea de-a doua etapă a recepţiei a avut loc în 23 mai, la sediul Centrului de Dirijare DSNAR Arad, unde au fost recepţionate sistemele de navigaţie şi sistemele conexe acestora. Este vorba despre sistemele RVT (turn virtual de control), VREC (înregistrare voce), AWOS (sistem automat de observaţii meteorologice), ATIS (sistem de informare aeronautică), NAVAIDs (sisteme de navigaţie), VCCS (centrală telefonică), VHF-EVHF (sistem de comunicaţii şi urgenţă), LAN-WAN (reţea locală – reţea Wide Area), CMS (monitorizarea sistemelor), MCS (Master Clock) şi CFR (sistem automat de alarmare).  

Controlorii de la Arad primesc in timp real o multime de date oferite de senzorii, camerele si echipamentele meteo si de navigatie instalate in turnul de control remote din Ghimbav.
Recepţia sistemelor de echipamente a fost precedată de realizarea ultimelor teste SAT (Site Acceptance Test), astfel încât să existe certitudinea că toate echipamentele necesare funcționării turnului virtual corespund din punct de vedere funcțional. Toate echipamentele amintite sunt puse în funcţiune în spaţiul special alocat în sala operaţională a Centrului de Dirijare Arad, unde există patru posturi de operare destinate dirijării la distanţă a traficului pe Aeroportul Braşov. 

23 mai 2023 - Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav a primit cea dintâi distincţie din existenţa sa şi implicit recunoaşterea la nivel naţional.  Mai exact, a fost câştigătorul categoriei „Cea mai bună investiţie din turism (alta decât hotelieră)”, în cadrul Galei TopHotel Awards, ediţia 2023, eveniment care a avut loc marţi, 23 mai, la Bucureşti. TopHotel este cel mai mare eveniment anual care analizează tendinţele globale şi impactul acestora asupra investiţiilor şi dezvoltărilor hoteliere locale. TopHotel Awards, gală la care au participat proprietari şi manageri de hoteluri şi restaurante, reprezentanţi ai lanţurilor hoteliere internaţionale, directori ai agenţiilor de turism, investitori, consultanţi în turism şi agrement, reprezentanţi ai instituţiilor financiare, bloggeri şi jurnalişti, reprezintă o recunoaştere a muncii şi a eforturilor pe care industria hotelieră, a turismului şi a ospitalităţii din România le depune zi de zi.

6 iunie 2023 - Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav a fost certificat ca aeroport internațional. Viceprim-ministrul Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, a emis marţi, 6 iunie, Ordinul care statuează faptul că Aeroportul Braşov-Ghimbav este aeroport internaţional.

„Am semnat astăzi Ordinul de Ministru prin care Aeroportul Brașov-Ghimbav, aflat în coordonarea Consiliului Județean Brașov, a fost certificat ca aeroport internațional și va putea opera curse externe de la mijlocul lunii iunie”, a fost anunţul ministrului Sorin Grindeanu, postat pe reţelele de socializare.

Presedintele CJ Brasov, Adrian Vestea, primind documentul
de la Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Oficialul guvernamental a ratificat Ordinul în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

„Îi mulţumesc domnului viceprim-ministru pentru sprijinul acordat obiectivului nostru, atât în mod nemijlocit, cât şi prin intermediul instituţiilor şi autorităţilor care aparţin de Ministerul Transporturilor. Domnia sa a evidenţiat faptul că am implementat un mare proiect, important nu doar pentru judeţul Braşov, ci pentru tot ce înseamnă infrastructura de transport a României, un proiect care va aduce prosperitate şi va deschide noi perspective de dezvoltare în zona noastră. Suntem cu câteva zile înainte de momentul inaugurării oficiale a Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav şi mă bucur că am parcurs şi această etapă, obligatorie în perspectiva primului zbor internaţional pe care îl avem programat”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Ordinul Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii are la bază prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1325/2002 privind aprobarea deschiderii punctului internațional de trecere a frontierei de stat și a biroului vamal de frontieră pe Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, precum şi Raportul nr. 8274 din 22.05.2023 privind îndeplinirea condițiilor de certificare ca aeroport internațional de către Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, întocmit de comisia interministerială de evaluare care a efectuat auditul de certificare la începutul lunii mai 2023.

În temeiul art. 1 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 791/2009 privind condițiile pentru certificarea aeroporturilor civile internaționale sau deschise traficului aerian internațional, cu modificările și completările ulterioare și al art. 9 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, cu modificările și completările ulterioare, Viceprim-ministrul, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii emite următorul Ordin:
Art. 1 – Se aprobă certificarea ca aeroport internațional a Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav.
Art. 2 – Prezentul Ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se precizează în actul normativ.

8 iunie 2023 - Viceprimarul Flavia Boghiu a anunțat înființarea, începând cu 15 iunie, a primei linii de transport în comun care va lega orașul cu Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav. Aceasta va avea indicativul A1 și va pleca din Gara Brașov. Frecvența autobuzelor va fi corelată cu zborurile care decolează și aterizează pe aeroport.

„Vești bune pentru brașoveni: odată cu deschiderea aeroportului, pe 15 iunie, înființăm prima linie de transport către acesta, o linie expres, A1, care va pleca din Gara Brașov și va avea stații în Centrul Civic, Livada Poștei, Bartolomeu și Aeroportul Brașov-Ghimbav. Vom avea 13 astfel de plecări în prima etapă, corelate cu programul zborurilor. Această linie va funcționa deci din 15 iunie și vine în sprijinul brașovenilor care vor zbura de pe Aeroportul Brașov și al turiștilor care ne vor vizita”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Viceprimarul a menționat, totodată, că în funcție de nevoile de transport ale pasagerilor care pleacă sau vin în Brașov cu avionul, frecvența pe această linie va crește, iar pe măsură ce fluxul de pasageri pe aeroportul din Brașov se va mări, se va analiza oportunitatea înființării și altor linii de transport în comun.

Linia expres A1 va circula pe traseul: gară – Centrul Civic – Livada Poștei – Bartolomeu – aeroport și va opri în următoarele stații:

Dus: Gara Bv – Camera de Comerț – Livada Poștei – Gara Bartolomeu – Municipal – Aeroport;
Întors: Aeroport – Municipal – Biserica Bartolomeu – Livada Poștei – Hidro A – Gara Brașov.

Programul de circulație va fi corelat cu programul de funcționare al aeroportului și cursele aeriene, astfel încât prima cursă la aeroport să ajungă la ora 6:50, iar ultima la ora 19:00. Tariful unui bilet pe acest traseu va fi același ca pe celelalte rute, respectiv 4 lei pentru 60 de minute.

10-11 iunie 2023 - Aeroportul Internaţional Braşov Ghimbav şi-a deschis porţile pentru braşoveni, în pragul inaugurării. Investiţia a fost una pe care locuitorii judeţului şi-au dorit-o foarte tare, drept dovadă numărul extrem de mare de localnici care au vizitat aeroportul în weekend. Potrivit unei estimări oferite de Instituţia Prefectului, peste 50.000 de persoane au fost sâmbătă şi duminică la aeroport. „Deşi au fost două zile extrem de aglomerate, am fost încărcat permanent de energia braşovenilor. Am văzut foarte mulţi oameni fericiţi văzând ceea ce am reuşit să realizăm, se vedeau împliniţi şi fiecare era conştient că a avut o contribuţie în momentul în care a sprijinit realizarea acestui obiectiv”, a declarat Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Viceprimarul Braşovului, Sebastian Rusu, a declarat că este vorba de un moment extrem de important. „Este un moment istoric, este un moment care pune Braşovul pe harta marilor oraşe din Europa, este un eveniment care deschide porţile Braşovului către întreaga lume prin acest aeroport. De astăzi încolo începe treaba şi asta înseamnă că trebuie să vedem ce vom face din punct de vedere al dezvoltării regiunii. Trebuie să fim conştienţi că acest aeroport va aduce o foarte mare deschidere la Braşov”, a spus Sebastian Rusu.
Brasovenii au putut terminalul de pasageri si pista aeroportului.

Printr-o postare pe reţelele de socializare, viceprimarul Braşovului Flavia Boghiu, care a mers duminică seara la aeroport, a scris că „le mulţumesc celor de la Consiliul Judeţean pentru efortul depus ca aceste zile să fie unele memorabile pentru vizitatori. Am avut o experienţă foarte faină. Am mers cu autobuzul până acolo, care ne-a lăsat în faţa terminalului. Am intrat în terminal şi parcă nu-mi venea să cred că, vom putea zbura de aici, de acasă, în Londra de exemplu. Totodată ea a ţinut să menţioneze că RATBV a organizat impecabil transportul în comun pentru acest eveniment.

La festivitate a fost invitat şi primarul Braşovului, Allen Coliban, însă, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, nu a putut fi prezent. 
Seara, vizitatorii au avut parte de concerte de muzica pop-rock oferite de artisti romani si straini

Ionel Fliundra, primarul Ghimbavului, oraş pe teritoriul căruia este aeroportul, a declarat că "astăzi, pot să spun că trăim un moment istoric. Aeroportul nu este un proiect local ci unul naţional, iar România trebuie să ştie că la Ghimbav – Braşov există un aeroport internaţional care va funcţiona. Aeroportul va aduce dezvoltare economică, investitori străini, creştere demografică".
Vizitatorii aeroportului au primit cite un bilet simbolic pentru primul zbor.

La finalul „Zilelor porţilor deschise de la Aeroportul Internaţional Braşov - Ghimbav”, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a ţinut să mulţumească, încă o dată, echipei de implementare proiectului, dar şi celor care s-au implicat în organizarea evenimentului din 10 şi 11 iunie.  Totodată, el a amintit că din 15 iunie aeroportul va începe să funcţioneze şi a subliniat faptul că de la data menţionată „îmi închei misiunea numărul unu din activitatea mea de până acum”. După data de 15 iunie, a continuat el, „nu va fi responsabilitatea mea dacă apa este scumpă la un magazin, dacă a întârziat avionul sau dacă s-au pierdut bagaje. Vor fi alte persoane cu responsabilităţi, pe care vă rog să le trageţi la răspundere, fiindcă doar astfel putem obţine ceea ce ne dorim – un aeroport funcţional la standarde cât mai bune”.
15 iunie 2023. Zborul inaugural. Prima aterizare oficiala. Aeronava Tarom sub jeturile tunurilor de apa. Sursa foto: Antal Arpad

15 iunie 2023 - Inaugurarea oficială a aeroportului a fost una impresionantă, cel mai spectaculos moment fiind trecerea primei aeronave care a aterizat oficial pe sub jeturile produse de două tunuri de apă. Aeronava, un Boeing 737-700NG înmatriculat YR-BGG al companiei Tarom, a adus de la Bucureşti mai mulţi oficiali care, de-a lungul anilor au contribuit la realizarea Aeroportului. Printre ei a fost fostul premier Nicolae Ciucă (proaspăt ales preşedinte al Senatului României), vicepremierul Sorin Grindeanu (ministru al Transporturilor în guvernele conduse de Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu), dar şi Adrian Veştea, ministru desemnat al Dezvoltării în Guvernul Ciolacu (care, până în 15 iunie a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov).

Oficialitatile sosite cu primul avion. Sursa foto: Antal Arpad
După ce oficialii au coborât din aeronavă, care a aterizat exact la ora 8.10 (ora programată), Fanfara Academiei Aeriene „Henri Coandă” a intonat imnul de stat al României, apoi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul desemnat al Dezvoltării, Adrian Veştea, dar şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă au tăiat panglica. A urmat un ceremonial religios, condus de Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, care a făcut şi un cadou pentru aeroport, o icoană cu Sfânta Treime. Primăria Brașov a fost reprezentată de cei doi viceprimari, Flavia Boghiu și Sebastian Rusu. In avionul Tarom venit de la Bucuresti au fost prezenti si oficiali ai autoritatilor din judetul Covasna, respectiv Tamas Sandor, presedintele CJ Covasna, si Antal Arpad, primarul municipiului Sfantu Gheorghe. Reprezentantii autoritătilor covăsnene au considerat că noul aeroport va contribui esenţial la dezvoltarea întregii regiuni, inclusiv judeţul Covasna şi municipiul Sfântu Gheorghe, atât din punct de vedere economic cât şi turistic.

Dumitru Prunariu primind titlul de cetăţean de onoare
al judetului Brasov. Sursa foto: Antal Arpad
Oficialii au ţinut scurte discursuri, apoi Adrian Veştea i-a înmânat diploma de „Cetăţean de onoare al judeţului Braşov” singurului român care a ajuns în spaţiul cosmic, braşoveanul Dumitru Prunariu. După ce a primit diploma de cetăţean de onoare, Dumitru Prunariu a declarat că „zilele trecute am găsit nişte documente în care, fiind în 1990 ministru adjunct al Transporturilor şi şeful departamentului Aviaţiei Civile, am semnat, exact în ziua în care, coincidenţă, se împlineau nouă ani de la zborul meu cosmic, o adresă către Direcţia Aeroportuară a Aviaţiei Civile. Era o adresă venită de la Braşov, cu solicitarea de a dezvolta aici un aeroport. Atunci a început un prim studiu, dar ca toate lucrurile care se întâmplă în România, au fost suişuri şi coborâşuri. După anul 2000 a fost reluat acest proiect, foarte important pentru judeţ, iar acum este finalizat”. Ceremonia oficială s-a încheiat cu dezvelirea plăcii inaugurale a Aeroportului Internaţional Braşov, de către ministrul Transporturilor şi de cel al Dezvoltării.
15 iunie 2023. Avionul Dan Air pregătindu-se de decolare de pe AIBG, către Stuttgart.

La câteva zeci de minute mai târziu după aterizarea primului zbor, Airbusul A320 Dan Air a aterizat și el pe aeroportul din Brașov, sosind de la București. Acesta a operat ulterior primul zbor comercial regulat de pe noul aeroport, cu destinația Stuttgart (Germania). 
Vineri, 16 iunie 2023, compania aeriană Animawings a operat prima cursă charter din Brașov spre Antalya (Turcia). Sursa foto: Nick Micu





Surse info: 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

18 iulie 1938 - Inaugurarea Strandului Bartolomeu, viitorul Strand CIBO

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)