11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)
Aurora boreala fotografiata din Harman. Sursa foto: Astroclubul Brasov |
Aurora boreală a fost vizibilă din România, în noaptea de 10-11 mai 2024, la o intensitate care nu a mai fost documentată de sute de ani, a precizat dr. Adrian Şonka, astronom în cadrul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".
Fenomenul a putut fi urmărit cu ochiul liber, înspre nord, mai ales din afara oraşelor, în zone care nu sunt afectate de poluarea luminoasă.
"Acum s-a văzut din România aurora boreală, aşa cum nu s-a mai văzut de sute de ani. Noi nu avem până acum vreo informaţie din istorie sau din datele noastre, cum că s-ar mai fi văzut în felul acesta din România vreodată. Cu lucrul acesta suntem de acord cam toţii cei care am observat-o. Dar pozele mint un pic, pentru că aparatul e sensibil la roşu şi la verde - la roşu mai ales. Cu ochiul liber, culorile nu erau chiar atât de intense. Se vedeau numai după ce te obişnuiai cu întunericul. După 10-15 minute vedeai nuanţe de roz şi verde, dar vizual nu au fost aşa de spectaculoase cum sunt în fotografii, dar se vedeau, într-adevăr", a precizat pentru AGERPRES Adrian Şonka.
Aurora boreala fotografiata din Harman. Sursa foto: Astroclubul Brasov |
"Imediat cum s-a făcut seară, s-a văzut ceva mai puternic, aşa, sub formă de perdele luminoase sau pete roşiatice, înspre nord. A durat cam o oră. A fost o pauză, iar pe la ora 01.10 a început din nou să se vadă ceva foarte intens, a durat cam o oră, până la ora 01.50. Apoi au dispărut perdelele luminoase şi a rămas un fundal roşiatic şi, aşa, verzuliu", a explicat Adrian Şonka.
Astronomul a subliniat că aurora se produce în jurul polului magnetic, dar că în anumite situaţii poate fi observată şi la latitudini mai joase.
"Atunci când vezi aurora în România, ea se produce tot acolo unde se produce în mod normal, în jurul polilor magnetici, dar se ridică mai sus în atmosferă, este mai intensă şi poţi vedea la depărtări mari. E ca atunci când vezi munţii din Bucureşti. Asta nu înseamnă că munţii sunt în Bucureşti. Munţii sunt unde sunt, dar cerul e clar şi poţi vedea la depărtare. Deci, aurora nu s-a petrecut în România, ci s-a văzut din România", a precizat el.
Fenomenul a fost vizibil în contextul în care s-au produs trei erupţii solare, aspect care a perturbat câmpul magnetic al Pământului.
"Aurorele boreale sunt produse de materialul care vine de la Soare. Soarele pierde nuclee atomice, gaze, electroni, care se duc peste tot în sistemul solar. Mereu se produc aurore, dar ele sunt de intensitate scăzută. Dar când are loc o erupţie, pleacă mai mult material de pe Soare şi, dacă ajunge la Pământ, aurorele sunt mai intense", a detaliat Şonka.
Aurora boreala filmata din Harman. Sursa foto: Astroclubul Brasov |
Fenomenul astronomic a fost vizibil si la Brasov. Un reprezentant al Astroclubului Brasov a reusit să fotografieze si să filmeze aurora boreală din zona Hărman. El a explicat cum trebuie procedat pentru a surprinde spectacolul luminos de pe cer, in cazul in care s-ar mai fi repetat si in noaptea următoare.
✅asigură-te că ai cer senin spre N.
✅părăsește zona urbană, direcția spre N.
✅evită poluarea luminoasă.
❌NU este nevoie de telescop sau binoclu.
✅Aurora se admiră cu ochiul liber.
✅Folosește un trepied pentru telefonul mobil.
✅setează camera telefonului pe modul nocturn sau Pro cu expunere de 20 secunde și iso între 200 și 600.
✅ Folosește echipament și îmbrăcăminte adecvată pentru noapte 4/5ore.
Sursa foto: Doru Modrișan |
Răsfoind presa din trecut, aflăm că o auroră boreală a fost vazută in Romania si in 1940. Gazeta Transilvaniei, editia din 28 martie 1940, scria:
„Aurora" boreală a fost observată Duminecă (24 martie 1940), la ora 8 seara în împrejurimea oraşului T. Severin. Fenomenul, care a durat vreo 20 minute, prezenta o lumină roşie vie, pe o mare întindere, cu fâşii albe luminoase, care apăreau şi dispăreau la mici intervale. S-a văzut şi la Curtea de Argeş şi în alte părţi ale tării. Se anunță din Budapesta că fenomenul a fost observat şi în mai multe regiuni transdanubiene. La fel se anunţă din Bulgaria, Anatolia, Anglia. In Statele Unite tulburările electrice au întrerupt traficul telegrafic, telefonic şi emisiile radiofonice.
Găsim relatări despre o auroră boreală vizibilă in Romania chiar si in secolul XIX. Ziarul "Romanul" descria aparitia unui astfel de fenomen pe cer, in 12 octombrie 1870, in Bucuresti:
Luni, 12 Octombre, îndată ce lumina zilei dispăru și amurgul veni să anunțe că noaptea se apropria, pe la orele 9 și jumătate o roșeață pronunțată incepu să coloreze partea de nord a orizontului. Oricine crezu mai intâi că vreun incendiu indepărtat ilumina astfel acea parte, deși lucrul părea cu totul ciudat, căci fum nu exista, nori care să răsfrângă razele incendiului nu erau pe cer — fiindcă era o seninătate completă — și apoi prin acea roșeață se zăreau stelele sclipind. Din ce in ce, roșeața devine mai intensă, mai pronunțată și ia dimensiuni mai mari înspre nord-est, astfel, încât pe la ora 7 și jumătate forma o fracțiune de zonă mare, cuprinzând un spațiu de mai multe constelațiuni. Spre ora 8 și jumătate fenomenul este în splendorea lui: el este compus din raze lungi și distinse, toate in planul meridianelor. Pe rând câte una sau mai multe din aceste raze devin mai luminoase și se ridică ca fulgere domolite mai sus de celelalte, apoi vîrful lor culminat dispare încet și altele din miile de raze dobândesc splendoare și predomină asupra celorlalte. Toți privesc la curiosul fenomen, care incepe a se vedea că nu este un incendiu, ci de bună seamă cu totul altceva. Acest altceva nu poate fi, după opinia mai multor oameni speciali, decât un efect al trecerii în spațiu a razelor solare printr-o materie cosmică.
Poporul prin toate mahalalele Bucurestilor, femeile, tinerii și bătrânii mai cu seamă, care asigură că ei n’au mai văzut asemenea arătări minunate, asemenea semn, stau grupe-grupe și, clătinând din cap, unii zic că e semn dumnezeiesc pentru o nouă vărsare de sânge, alții că e semn de război cu Rusia, și altele și altele, născocite de pitoniste improvizate pentru ocasiune. Și la toate acestea, câte un fior cuprinde animalele și se aude exclamarea "Doamne fereste!". Pe la ora 9 și jumătate roșeața se lăsase in jos pe nesimțite, încât abia se mai zărea. Pe la ora 10 și un pătrar insă ea este iărăși intensă. D’aci incolo colorațiunea se mai păstra in sus și, încet-încet, se pierdu în miezul nopții. Ni se asigură că câțiva oameni care se ocupă cu stiințele studiază acest meteor extraordinar, și sperăm că în curănd să putem da relațiuni și mai exacte despre dănsul. După cum se crede, acest fenomen, în aparență atât de asemănător cu aurora boreale, va dura mai multă timp, reproducându-se in fiecare noapte.
Se pare că "roșeața" a fost văzută si la Iasi. In editia din 18 octombrie 1870, ziarul "Curierul de Iasi" relata că:
Roșața ce se văzuse Marțea trecută seara pe orizont, după cum constată și ziarele străine, n’a fost, decăt o auroră boreală. Această frumoasă culoare roșă-purpurie s’a observaț pe orizontul mai multor orașe însemnate, cu deosebire dinspre nordul Europei și încă cu unu efect mult mai admirabil, decit la noi. De exemplu, la Viena aurora boreală a durat două seri dupăolaltă, Luni și Marți. Ziarele de acolo aduc articole întregi despre frumusețile acestui fenomen; intre altele spun că din culoarea roșă-purpurie se respăndeau niste raze strălucite, care produceau un efect brilant.
Este de presupus că acea auroră boreală să fi fost vizibilă si la Brasov
Surse info: Agerpres, BizBrasov, Românulu, 1870-10-14, Curierul de Iassi, 1870-10-18, Gazeta Transilvaniei, 1940-03-28 / Digiteca Arcanum
Comentarii
Trimiteți un comentariu