14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

Poiana Brasov, circa 1946. Putine constructii. In partea stinga, jos, se poate observa Hotelul Sport. Sursa foto: Orasul Memorabil

Stațiunea turistică Poiana Braşov, situată în partea centrală a Munților Postăvaru între 950 şi 1050 metri altitudine, s-a dezvoltat inițial ca un loc de practicare a sporturilor de iarnă, odihnă și recreare pentru locuitorii oraşului Braşov. Prima mențiune documentară despre Poiana Brasov datează din anul 1427 (G. Nussbächer, 1968). Un act, păstrat în Arhivele statului filiala Braşov, consemnează un proces de hotărnicie ivit între locuitorii Braşovului și cei ai comunei Cristian. Sîmbătă 14 iunie 1427, o comisie s-a deplasat la „Polyan“, păşunea disputată de cele două obști. Sentinţa a fost dată în favoarea brașovenilor, deoarece Poiana este la o distanţă mai mică față de Braşov. In felul acesta s-a păstrat şi prima mențiune despre o excursie la Poiana. 

Poiana Brasov, in 1945.
Sursa foto: Arhivele Landesarchiv Baden-Wuerttemberg.
Oskar Netoliczka
In arhive se găsesc şi unele menţiuni în legătură cu excursiile efectuate în Munții Postăvaru de către elevii gimnaziului săsesc din Braşov, în secolul al XVI-lea. În fiecare an, în luna august, elevii făceai o excursie pe acest munte și îi ,,botezau" pe novici în pîrîul Schei, în apropierea Pietrelor lui Solomon.

Partea centrală a Munților Postăvaru era redată și pe diferite hărți și planuri vechi. Un astfel de plan, ridicat de inginerul Maetz Karoly în anul 1876, consemna in detaliu pajiştile din Poiana Braşov. Pe acest plan, actualul piriu Poiana se numea Rîul Mic. La acea dată era menţionat și drumul vechi al Poienii, care necesita fonduri mari, din visteria oraşului, pentru întreținere. 

In 1907 se construieşte prima cabană, în partea nordică, mai coborîtă, cunoscută sub denumirea de Poiana de Jos (în apropierea Cabanei Junilor). Din iarna anului 1909 este menţionat primul concurs de schi desfăşurat pe un traseu destul de lung care urma, în linii mari, traseul actualei şosele asfaltată Braşov – Poiana Braşov, sosirea fiind la Livada Poștei. Următoarea cabană pentru turişti se construieşte în Poiana de Sus pe locul vilei Ruia, acolo unde aveau să se mai construiască alte citeva cabane şi vile. 

In anul 1951 au fost organizate în Poiana Braşov Jocurile Mondiale Universitare de Iarnă. Cu ocazia acestui eve niment, care marchează de fapt începutul intrării staţiunii în circuitul național și internaţional, sînt construite trambuline, un teleschi (pe pîrtia Slalom Special), o pârtie de bob (dezafectată ulterior), un telescaun şi un hotel. În anii ur mători, sînt construite noi cabane şi hoteluri (cabana Capra Neagră, hotelurile Poiana și Bradul). 

Hotel Sportul. 1971
După darea în folosinţă, în anul 1965, a soselei asfaltate care o leagă de oraşul Brașov, staţiunea se dezvoltă spectaculos prin construirea a numeroase obiective. Apar teleschiuri moderne (la acea vreme), o telecabină, hoteluri, vile, restaurante, magazine, un centru de echitație, terenuri de tenis, de volei, de baschet, de minigolf, patinoar etc. 

La finele anilor 70 a inceput construirea de noi hoteluri, a unei piscine acoperite și unei noi telecabine. Stațiunea Poiana Braşov se întinda pe 150 ha, iar dotările turistice se integreau armonios peisajului fără a modifica prea mult cadrul natural. Vilele și hotelurile erau amplasate in poieni pitoresti care alternau cu pilcuri de pădure străbătute de numeroase alei. Larga extindere a zonelor verzi asigura o atmosferă generală de linişte şi relaxare. 

Hotelurile din Poiana Brasov, la inceputul anilor '80.

La inceputul anilor 80, capacitatea totală de cazare a staţiunii era de peste 2500 de locuri, iar alimentația publică dispune de 4600 de locuri. În Poiana Braşov se găseau 10 hoteluri de categoria I-a, cele mai multe fiind construite în ultimul deceniu. Ele aveau o capacitate totală de aproape 2 000 de locuri, în camere de 1, 2 sau 3 paturi. Majoritatea camerelor aveau 2 paturi, baie sau duș, dar existau și cîteva garsoniere și apartamente (la hotelurile Alpin și Teleferic). Toate camerele aveau telefon, iar cele mai multe au televizoare, sau putea fi aduse, la cerere, aparate TV portative. 

Sursa foto: PicClick
La fiecare hotel exista cel puțin un bar de zi sau bufet
, majoritatea avind și restaurante. In apropierea hotelurilor au fost construite restaurante de categoria I cu specific românesc: Şura Dacilor, Coliba haiducilor, Vînătorul, Capra Neagră și Miorița. Acestor hoteluri li se adaugau numeroase vile confortabile și pitoreşti. Vilele Pinul, Mesteacănul, Camelia şi Ciocîrlia, de categoria I, aveau în majoritate 4 camere cu cîte 1-2 locuri, iar cele de categoria a II-a Rindunica, Doina şi Liliana – aveau cite 3 camere cu 2-3 locuri; cele de categoria a III-a - Padina, Aluniş, Ruia și Poiana Ursului - au între 3 și 6 camere, cu 2-3 locuri fiecare. 

In Poiana de Jos se afla Cabana Junilor între „Drumul vechi al Poienii“ şi şoseaua nouă. Avea 26 de locuri, în camere cu 2, 3, 4 şi 8 paturi, în apropiere se afla o gră-dină de vară. Linia de autobuze 20 (Braşov - Poiana Brasov) avea staţie chiar în faţa cabanei. In apropiere era situat şi Centrul de echitație care dispunea de 12 căsuțe, grup sanitar, spatiu de parcare. Cei care făceau excursii in imprejurimile staţiunii aveau posibilități de cazare și în cabanele din Munţii Postăvaru. 

In stațiune se găseau numeroase terenuri pentru practicarea sporturilor: pîrtii de schi, pîrtii pentru săniuş, un patinoar, un stadion, terenuri de tenis, de volei și baschet, de minigolf etc. La acestea se adauga o piscină acoperită , piscine în aer liber, săli de sport, un parc de agrement, un centru de echitație și altele. 
Transportul pe cablu, la inceputul anilor '80

Accesul în partea supe rioară a Masivului Postăvaru era asigurat prin cele două telecabine și o telegondolă. Telegondola urca pînă în dreptul cabanei Cristianul Mare, iar telecabina cu 52 m mai sus, imediat sub creasta principală a Postăvarului. Cu exceptia zilelor cu condiții meteorologice nefavorabile (vînt, ceaţă etc.) mijloacele de transport pe cablu funcţionau 6 zile pe săptămînă. 

Restaurantul-cinema, din Complexul Favorit.
Poiana Braşov era o destinaţie atractivă pentru turiştii străini. În anii 80 era mult mai ieftină decât staţiunile din Occident, iar Restaurantele Căprioara şi Ursul erau celebre. Turiştii veneau aici să guste din preparatele vânătoreşti. Braşovenii mergeau şi ei în weekend în Poiana Braşov. Pe atunci nu se putea problema locurilor de parcare. Mulţi alegeau să se plimbe, să respire aer curat. Vara urcau în Postăvarul de unde priveliştea este superbă. Iarna la autobuzul de Poiană erau cozi imense, mai ales duminica, atunci când toatîă lumea era liberă. Autobuzul circula din oră în oră, dar mulţi oameni preferau să meargă pe jos pe Drumul Vechi, o drumeţie care dura o oră. După o zi de săniuş sau schi, braşovenii se retrăgeau la restaurante. Celebru a fost localul Favorit, singurul cinema restaurant din Braşov. Aici braşovenii veneau cu sutele să ia prânzul în timp ce se uitau la film. Complexul este inchis de mai multi ani (informatie valabilă in anul scrierii acestui articol, adica 2021). 

Anul 2021. Poiana Brasov, cu hoteluri construite
dupa Revolutia din 1989.

Poiana era celebră şi pentru shop-urile sale. Pentru că aici veneau mulţi turişti străini, erau aduse cosmetice, haine, încălţăminte şi ţigări de lux. Şi braşovenii care aveau relaţii veneau aici pentru cumpărături. 

Poiana Brasov era catalogata ca o statiune climaterica montana cu program permanent pentru turism, odihna, recreere si practicarea sporturilor. Climatul, corespunzator muntilor cu altitudine medie, constituie cel mai important factor curativ natural al statiunii. Se considera ca peisajul armonios, care imbina pe spati restranse creste montane cu versanti puternic inclinati, culmi domoale, rotunjite si platouri larg ondulate acoperite cu paduri variate si pajisti, constituie un alt factor natural favorabil reconfortarii si odihnei active.

Principalii parametrii climatici cu influenta directa asupra activitatilor turistice corespund unui bioclimat tonic, stimulativ, caracterizat prin temperatura moderata, fara amplitudini excessive, radiatii solare bogate in raze ultraviolet, aer curat,  puternic ozonat cu ionizare negativa accentuata. Acesti parametrii permit adaptarea relativ usoara a organismelor sanatoase la conditiile climatice ale Poienii Brasovului. 

Conditiile naturale sunt favorabile refacerii organismului in cazurile de surmenaj fizic si intelectual, ajutand la cresterea capacitatii de munca. Calirea si refacerea fortelor organismului se pot realiza prin bai de soare si de aer prin practicarea unor exercitii fizice. Conditiile fizico-climatice din Poiana Brasov si dotarile existente permit celor veniti in statiune sa practice anumite exercitii fizice: alergarea si mersul pe jos, practicarea schiului, inotul in piscine acoperite, practicarea echitatiei, in imprejurimile statiunii, plimbari cu sania, trasura sau bicicleta in statiune si imprejurimi, excursii si plimbari in Muntii Poienii Brasovului, Masivul Postavau proppriu-zis si in imprejurimi.

2018. Stadionul CSN Poiana Brasov
In acelasi timp, statiunea reprezenta locul preferat de antrenament si refacere al sportivilor de performanta din diferite discipline. Cercetarile medicale intreprinse asupra antrenamentului sportivilor au aratat influenta binefacatoare a curei de altitudine din Poiana Brasov asupra capacitatii lor de efort. Pe stadionul din Poiana Brasov au fost doborate, in diferite concursuri, numeroase recorduri atletice netionale, europene si chiar mondiale.

Cura de clima in statiune este indicata pentru urmatoarele afectiuni: nevroza astenica,stari de debilitate,surmenaj fizic si intelectual, convalescente cu o stare de sanatate buna, disfunctii tiroidiene (hipertiroidii benign), rahitism, tulburari de crestere la copii, anemii secundare sechele dupa pmeumopatii virotice sau bacteriene,unele forme de astm bronsic si de bronsite cornice asmatiforme (I Munteanu si colab., 1980). 

Cura de altitudine in Poiana Brasov, ca si in celelalte statiuni situate la altitudini apropiate, are si unele contraindicatii stabilite prin cercetari medicale indelungate (I Dragan,1977), cum sunt: fazele acute de boala, starile febrile, sindroamele alegice active; hepatitele virale acute; formele active de tuberculoza pulmonara; pleurezii; nefritele acute; nevrozele hiperreactive, afectiunile cardiac decompensate, hipertensiunea arterial in stadia avansate; anghina pectorala. In statiune exista posibilitatea practicarii gimnasticii medicale sub control de specialitate.

După 1990 în Poiana Braşov s-au construit zeci de hoteluri şi vile. Marile hoteluri au fost privatizate si modernizate. Unele au stat inchise ani de zile pina au fost reabilitate. Unele stau inchise si in 2021. Chiar dacă administrativ si teritorial este tot un cartier al Braşovului, Poiana Braşov este considerată staţiune turistică de interes naţional. Are incă cele mai bune pârtii din ţară, deoarece domeniul schiabil a fost extins si modernizat. Se poate produce zăpadă artificială pe aproape toti cei 24 de kilometri de pirtii. Telegondola veche a fost inlocuită de una nouă, cu cabine. S-au construit si două telescaune moderne. Statiunea are si un Centru de Agrement, la baza Partiei Bradul. Iarna, in statiune se poate practica săniusul pe partii special amenajate, dar si tubing, care dispun de o bandă rulantă pentru ca oamenii sa nu urce panta pe jos. In prezent, staţiunea dispune de aproximativ 3000 de locuri de cazare şi 7000 de locuri de alimentaţie.
Baza partiei Drumul Rosu. Zona de administrare a domeniului schiabil, cu tunuri de produs zapada artificiala, in prim plan. Se observa traseele Telecabinei Kanzel si ale Telegondolei. 2021


VEZI GALERIE FOTO CU POIANA BRASOV IN TIMP


Surse info: "Poiana Brasov. Mic indreptar turistic" Editura Sport-Turism. 1983, Adevărul , Barasu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)