14 decembrie 2024 - Multiplul campion olimpic, mondial și european, Dan Grecu a fost inmormintat cu onoruri militare in Cimitirul Municipal din Brasov

Dan Grecu condus pe ultimul drum. Marian Drăgulescu i-a purtat portretul.

Multiplul campion olimpic, mondial și european, Dan Grecu a fost inmormintat la Brasov cu onoruri militare, in 14 decembrie 2024. La slujba religioasa au fost prezenti, pe linga rude, prieteni, antrenori si sportivi de renume ai gimnasticii romanesti. Fostul gimnast, antrenor și arbitru internațional, in virsta de 74 de ani, a lasat în urmă o moștenire impresionantă pentru sportul nostru național. A participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice ca sportiv și, mai târziu, a contribuit la alte șase ca antrenor și arbitru international, un palmares greu de egalat. 

Dan Grecu, la ceremonia primirii Colanului de Aur
Dan Grecu isi doarme somnul de veci in Cimitirul Municipal din Brasov, oras in care se mutase cu citiva ani inainte de parasirea acestei lumi. Imaginea cu care vor ramine cei care l-au condus pe ultimul drum e cea din fotografia in care marele sportiv a purtat Colanul de Aur, primit in martie 2024, în cadrul unui eveniment care a marcat 110 ani de la înfiinţarea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Stingerea lui din viata a surprins si a indurerat toata lumea sportului romanesc.

"E o tristete pe care nici nu o poti exprima in cuvinte. Este o mare pierdere. Un om deosebit pentru care performanta a fost un mod de viata. A dat totul pentru performanta. A vorbit foarte putin si a facut foarte mult, ceea ce este un lucru foarte rar. El a reusit niste lucruri incredibile. Nu doar prima medalie obtinuta de gimnastica masculina sau clasarea pe locul 3 la Jocurile Olimpice cu echipa de baieti a Romaniei. A fost un mentor si un om care a impus nu numai respectul  pentru ceea ce facea. A reusit sa-i pregateasca si pe cei care au lucrat alaturi de el pentru a-i duce mai departe misiunea", a spus antrenorul Octavian Bellu, care a pregatit multe campioane internationale din gimnastica feminina romaneasca.

Sursa foto: COSR
Dan Grecu a participat la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice: Munchen 1972, Montreal 1976, Moscova 1980. A câştigat bronzul la inele la JO Montreal 1976, este primul campion mondial din istoria gimnasticii româneşti (Varna 1974) şi primul gimnast român medaliat la Europene (Berna 1975). Are în palmares 3 medalii, 1 aur, 1 argint, 1 bronz, la Mondiale şi 2 medalii europene, 1 aur şi 1 argint. După ce o accidentare severă în timpul Jocurilor Olimpice de la Moscova 1980 i-a încheiat cariera competițională, Dan Grecu a ales să continue să inspire generații de sportivi, devenind unul dintre cei mai respectați antrenori ai lotului masculin de gimnastică. Sub îndrumarea sa, echipa României a câștigat numeroase medalii la Campionate Mondiale, Europene și Jocuri Olimpice, culminând cu bronzul olimpic pe echipe în 2004, bronzul mondial în 1995 și aurul european în 2002 și 2004. 

"Am fost generatia de aur. Am format o echipa extraordinar de buna. Au fost foarte multi ani in care ne-am antrenat impreuna", a spus Marian Drăgulescu, multiplu campion mondial si olimpic la gimnastica, care l-a avut antrenor pe Dan Grecu.

"A fost foarte pasionat pentru ceea ce a facut. Ne-a ajutat in intreg procesul de pregatire pentru a obtine medalii si a urca pe cele mai inalte trepte", a spus Marius Urzică, un alt mare campion al gimnasticii masculine a carui cariera a fost marcata de antrenorul Dan Grecu.

Salvele de arma executate in memoria lui Dan Grecu.
Poreclit „stăpânul inelelor” pentru evoluţiile sale la inele, Dan Grecu s-a născut la 26 septembrie 1950, în Bucureşti, şi a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, promoţia 1980, devenind profesor de educaţie fizică. A debutat în gimnastică la vârsta de 12 ani. Dupa cum a declarat, gimnastica a fost viaţa lui. A făcut totul pentru a demonstra că talentul este sub muncă. Slujba de inmorimntare a marelui sportiv s-a facut cu onoruri militare. Sicriul lui Dan Grecu a fost acoperit cu un drapel care a fost apoi oferit familiei sale. Un detasament de jandarmi a prezentat onorul militar si a executat trei salve de arma. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)