17 ianuarie 1923 - Incep ninsorile care au provocat ravagii in orasul Brasov si imprejurimi

Piata Sfatului vazuta dinspre un gang de pe str. Muresenilor.

Piata Unirii din Schei.
In seara zilei de miercuri, 17 ianuarie 1923, s-a pornit o ninsoare abundenta, venita dinspre Vest. A nins aproape neintrerupt pina in ziua de duminica. Zapada a atins inaltimi intre minim o jumatate de metru si un metru. In localitatile montane stratul de zapada a depasit un metru. Oamenii mai in virsta spuneau ca "nu au mai vazut de 30 de ani" asemenea ninsori.

Inca de vineri au inceput sa apara probleme provocate de ninsori. Cele mai afectate au fost telecomunicatiile si transportul. Firele telegrafice si telefonice au fost rupte, cu stilpi cu tot, iar trenurile au ramas inzapezite pe trasee. Abia dupa ce s-au oprit ninsorile s-a putut relua circulatia feroviara, insa numai pe liniile principale. A durat destul pina au fost refacute liniile telefonice.

Trotuar de pe strada Muresenilor.
Brasovul a ramas izolat zile intregi din cauza drumurilor blocate de nametii de zapada. In oras nici pe jos nu s-a putut circula prea bine, iar autovehiculele nu au avut pe unde circula deoarece brasovenii au aruncat pe strazi zapada curatata din curti si de pe trotuare. In unele fotografii din acele zile se poate vedea ca pe actuala strada Republicii zapada adunata si batatorita depasea doi metri inaltime, iar pe strada Muresenilor masinile nu puteau circula sub niciun chip.

Autoritatile s-au mobilizat urgent pentru a veni in sprijinul brasovenilor. Prefectura judetului a apelat la militari. Unitatile militare din imprejurimi au trimis trupe calare pentru a batatori zapada de pe principalele strazi. Locuitorii din comunele invecinate au iesit si ei cu caii si cu diverse mijloace pentru a desfunda drumurile.

Strada Republicii
Odata cu oprirea ninsorilor si inceperea actiunilor de deszapezire au aparut si victime. In Schei a fost gasit un barbat inghetat, ingropat in zapada, care a murit luptindu-se cu viscolul. Un turist venit la schi in Postavaru a disparut in zapada depusa peste munte. El a ajuns la cabana de pe masivul Postavaru chiar in joia in care a inceput sa ninga foarte tare. La cabana mai erau cazati 9 turisti germani veniti in vacanta de la Bucuresti. Pasionatul de schi a decis sa coboare muntele in toiul ninsorii, in ciuda avertismentelor si insistentele celorlalti turisti, care i-au spus ca e foarte periculos sa faca acest lucru in astfel de conditii. Schiorul nu a mai fost gasit, nici dupa o saptamina de cautari. Turistii de pe Postavaru au ajuns in Brasov, cu mare greutate, la o zi sau doua dupa ce ninsoarea a incetat.

Curtea unei case din centrul vechi al Brasovului
Zapada mare depusa pe acoperisurile caselor a devenit periculoasa pentru pietoni dar si pentru locatari. Unele acoperisuri au cedat sub greutatea omatului. In ziarul "Gazeta Transilvaniei" din 26 ianuarie se prezinta cazul casei nr.9 de pe Targul Cailor (actuala strada George Baritiu), a carei acoperis s-a prabusit cu totul "producind o mare panica intre locatari". S-a constatat ca lemnul din structura acoperisului era putred. Locatarii au fost evacuati, pentru a se face lucrarile de reparatie. S-au facut apeluri la proprietarii de case sa-si curete zapada de pe acoperisuri, atit pentru protectia lor, cit si a pietonilor. Prefectura a indemnat proprietarii sa-si curete acoperisurile mai mult noaptea, cind circulatia pe trotuare era redusa. Acolo unde zapada de pe acoperisuri era mai periculoasa au fost postati politisti care sa avertizeze oamenii sa ocoleasca zona. Ironia face ca un pieton a fost ranit de valuri de zapada care au cazut tocmai de pe acoperisul Primariei Brasov. Pietonul a fost scos cu greu de sub mormanele de omat si s-a ales cu rani la nivelul fetei. Politia a amendat Primaria pentru ca nu si-a curatat acoperisul la timp. 

Articol din Gazeta Transilvaniei,
aparut la aproape o saptamina
dupa ninsori.
Brasovul nu s-a mai putut aproviziona cu alimente iar elevii aflati in vacanta la ei acasa, in localitati din judet, nu s-au mai putut intoarce la scoala. In aceste conditii a aparut si specula. Preturile unor alimente si al unor produse de necesitate au crescut de doua si chiar de trei ori. Un kilogram de carne a ajuns la 50 de lei iar un vagon de lemne la 7000 de lei. Comerciantii si-au justificat scumpirile prin greutatile cu care reuseau sa-si faca aprovizionarile.

La citeva zile dupa oprirea ninsorilor circulatia cu trenul inca era dificila. Intarzierile erau mari. Pe unele cai ferate inca nu se putea circula. Autovehiculele se defectau pe drumurile dintre localitati din cauza conditiilor de pe carosabil. Vremea care s-a mai incalzit a dus la formarea de inundatii. In zona Darste - Noua, mai multe case si gospodarii au fost inundate de apele scurse de pe versanti.

"Gazeta Transilvaniei" vestea atunci faptul ca ninsori mari nu fusesera doar in Romania, ci si in Germania, Marea Britanie si SUA.

Strada Muresenilor, inpracticabila pentru autovehicule.

Sursa captura din "Gazeta Transilvaniei": Biblioteca Digitală a BCU Cluj
Sursa info: Arhiva digitala a "Gazetei Transilvaniei" din Biblioteca Digitală a BCU Cluj, editiile din 19 ian 1923, 23 ian 1923, 24 ian 1923, 26 ian 1923, 27 ian 1923
Sursa unei parti dintre fotografiihttps://www.facebook.com/marius.muntean.1238

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)