31 decembrie 1969 - Revelion 1970 la Brasov, cu turisti straini

Petrecerea de revelion de la Restaurantul "Cerbul Carpatin"

Ca de obicei, brasovenii au petrecut trecerea intr-un an nou in restaurante sau cantinele fabricilor sau uzinelor unde lucrau. Din ziarul local "Drum Nou" aflam ca in orasul de la poalele Timpei au venit si multi straini sa petreaca revelionul in Brasov si imprejurimi:

Numărul turiştilor străini care şi-au petrecut revelionul la cabanele, vilele şi restaurantele din Braşov, Predeal şi împrejurimi a fost de peste 1.500
, ca să ne referim doar la cei veniţi prin O.N.T. Noul hotel turistic din apropierea cabanei „Trei brazi“, renumitul complex hotelier „Carpaţi“ din Braşov, numeroasele cabane şi restaurante din frumoasa noastră Poiană au constituit locuri de neuitat pentru turiştii veniţi din Cehoslovacia, Iugoslavia, R. D. Vietnam, R. D. Germană, Ungaria, R. F .a Germaniei, Belgia, Danemarca, Liban, Turcia etc. Mulţi dintre ei au mai avut prilejul să ne viziteze ţara, devenind astfel prieteni statornici ai României. Lor li s-au alăturat mereu alţi oameni, atraşi de miracolul „frumoasei, bogatei şi ospitalierei Românii", cum o denumea cineva. 

Carnaval la Restaurantul Carpati (ARO)
Referindu-ne doar la fastuoasa noapte de revelion, se poate spune fără nici un pic de exagerare că ospitalitatea braşovenilor, preparatele culinare tradiţionale servite din belşug, vinurile renumitelor podgorii româneşti, muzica, dansurile, momentele vesele au constituit pentru prietenii noştri de peste hotare surprize de neînchipuit. Cînd au ciocnit un pahar de Cotnari, de fetească albă sau un traminer de Jidvei, „cu o mireasmă de sulfină şi lunecare de ulei“, i-am auzit exclamînd pe pricepuţii francezi: „C'est du vin noble!"

Undeva la o masă a restaurantului „Carpaţi“, am zărit un grup de vietnamezi. Era o delegaţie de ziarişti, de la Agenţia vietnameză de presă, condusă de Tran Thanh Xuan. Ne-a primit cu o bucurie sinceră şi cu gesturi foarte familiare. „Mă bucur extrem de mult că am avut prilejul să revăd pentru a doua oară România — ne mărturisea şeful delegaţiei. Sunt fericit că regăsesc acelaşi popor prieten şi ospitalier, harnic şi entuziast, care construieşte în pace şi armonie deplină societatea socialistă. Este tot ceea ce doresc şi pentru poporul meu întreg să se împlinească, şi este visul naţiunii mele, aflate încă în încleştare cu America imperialiştilor. Permiteţi-mi să ridic paharul pentru împlinirea acestui vis, pentru pace şi prietenie între popoare!“ 

Spectacol la Restaurantul Capra Neagra din Poiana Brasov
Era trecut bine de miezul nopţii. Trăiam primele ore ale noului an. Sala împodobită ca pentru o mare festivitate era scăldată în lumini multicolore, în confeti. Oamenii erau veseli, bine dispuşi, îşi strîngeau călduros mîinile, se îmbrăţişau afectuos. Toţi aşteptau molipsitoarea şi vestita „Periniţă", care a prins în iureşul ei români, maghiari, germani, sîrbi, belgieni, turci... — o adevărată horă a prieteniei şi păcii, care depăşise, desigur, semnificaţia simbolică.




Sursa info si foto: Drum Nou, ed. 4 ianuarie 1970 / Digiteca Arcanum
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)