3 ianuarie 1924 - Este infiinţata prima echipă romanească de hochei, Brasovia Brasov
Cele patru fotografii reprezintă aspecte din cadrul unui meci dintre echipa "Tenis Club Bucuresti" si Brasovia. Intilnirea a avut loc in luna februarie a anului 1925. In stânga sus, unul din mometele decisive ale întâlnirii. In stânga jos, echipa "Tenis Club Bucuresti", cistigatoarea meciului. In dreapta sus, echipa braşoveană. In dreapta jos, un alt moment decisiv al partidei. Sursa foto: Oglinda Lumii, ed. 28 februarie 1925 / Digiteca Arcanum |
Oficial, hocheiul pe gheaţă în România s-a născut în anul 1924. Mai întâi, la 3 ianuarie 1924, la Braşov, sub comanda profesorului Dragoş Navrea, a luat fiinţă prima echipă românească organizată, Braşovia Braşov. Mai târziu, pe schelet militar, în oraşul de sub Tâmpa avea să se înfiinţeze şi echipa Colţea Braşov. La Braşov exista un teren de fotbal lângă Poşta Centrală, care iarna îngheţa şi era transformat în patinoar.
Intr-un articol din ziarul "Dimineata", editia din 25.12.1922, aflam ca Brasovul avea deja o echipa de hochei, abia infiintata. |
Comisia de patinaj funcţiona în cadrul Federaţiei Societăţilor Sportive din România (FSSR), încă din 1923. Un an mai târziu se înfiinţează, din nevoia de diversitate, Comisia centrală a sporturilor de iarnă, motivul fiind că alături de disciplinele specifice patinajului, în decor apăruse şi hocheiul. Această instituţie nou formată va rezista sub forma de organizare descrisă doar până în 1927, când se va transforma în Comisia centrală a sporturilor pe gheaţă.
Sursa foto: Crosa si puc |
Piatra de temelie a hocheiului românesc s-a pus, în primele decenii ale secolului XX, pe axa Bucureşti - Braşov - Miercurea Ciuc, veritabilă coloană vertebrală a sportului cu crose şi puc. Pe lacurile de la Noua, din Braşov, vechile familii din Dîrste şi Noua, reprimiseră în sânul lor fii rătăcitori care, în dorinţa de a se îmbogăţi căutând aur, plecaseră în perioada 1900-1905 în Canada şi Statele Unite ale Americii. O parte dintre aceştia s-au reîntors acasă şi au adus cu ei tainele hocheiului, deprinse peste Ocean. Astfel, în iarna dintre anii 1917 şi 1918, pe lacul Noua, cele două familii joacă şi popularizează hocheiul.
”Primele echipe de hochei pe gheaţă din Braşov au apărut în zonele unde se practica şi patinajul respectiv în Dîrste Noua (unde lacurile erau iarnă de iarnă amenajate pentru patinaj) şi Centru-Schei, unde la baza sportiva Tenis Club, actualmente Olimpia, pe terenurile de tenis iarna se amenaja un patinoar de mari dimensiuni. Între anii 1917-1922 cele două echipe jucau iarna aproape săptămânal câte un meci prin rotaţie la Tenis-Club şi Noua lac. Astfel în scurt timp numărul de jucători a început să crească, iar calitatea jocului să fie din ce în ce mai ridicată. Începând cu iarna 1918-1919 s-a coagulat o bună echipă de hochei pe gheaţă şi la Tenis-Club Bucureşti, unde mare parte din elitele capitalei frecventau clubul”, notează şi sursa electronică www.thehornets.ro.
Sursa foto: Crosa si puc |
Pentru statistici şi pentru memoria acestor bravi pionieri, vom reda numele garniturii primei echipe care a cucerit un titlu de campioană naţională. Astfel, Braşovia Braşov a introdus pe gheaţă în 1925, următoarea formulă de echipă: Drahédy - portar, Csiky şi Jancsika - fundaşi, Nagy, Gönczi şi Sholtter - atacanţi. Dintre cei care se ocupaseră de înfiinţarea şi organizarea primei campioane îl amintim pe Nicolae Carabatescu, vicepreşedintele Comisiei central a sporturilor de iarnă, care adusese un puc şi un regulament din Franţa. Un alt nume implicat în formarea primei echipe a fost profesorul Dragoş Navrea.
După aceea, echipele din Bucureşti, care vor beneficia de condiţii superioare de pregătire şi de prezenţa unor tehnicieni de peste Ocean, vor domina autoritar întrecerile interne. Titlurile vor merge spre Capitală, cu o singură excepţie, în 1938, când Hochei Club Dragoş Vodă din Cernăuţi triumfă. Cele mai titrate echipe de hochei ale Bucureştilor în perioada interbelică au fost Tenis Club Român şi Juventus.
Hocheiul pe gheaţă este unul din cele mai vechi sporturi de echipă, atestate documentar. Începuturile sale se întrezăresc în anul 1873, când James Creighton a întocmit şi redactat un set de reguli pentru un nou joc de iarnă, care urma să fie practicat la Montreal, în Canada şi care mai târziu avea să primească numele de hochei pe gheaţă. Doi ani mai târziu, în 1875, pe 3 martie, la Patinoarul Victoria din Montreal, a avut loc primul joc de hochei din istorie. Combatante au fost James Creighton”s Mc Gill team şi Captain Torrence”s Victoria team. Prima s-a impus cu scorul de 2-1, într-un joc care poate fi considerat izvorul ce a condus la Delta de azi a hocheiului mondial. Meciul respectiv poate fi considerat piatra de temelie a hocheiului, spre această concluzie conducând o serie de similitudini, printre care enumerăm: existenţa a două echipe, formate din câte 9 jucători fiecare, din care unul era portar, un set de reguli predefinite, o durată a jocului determinată la 60 de minute, înregistrarea scorului, existenţa unui puc ca obiect de joc.
Întâlnirile asemănătoare, antecedente datei de 3 martie 1875, s-au desfăşurat majoritatea în aer liber, cu crose şi mingi. De data aceasta, pentru a se limita accidentările spectatorilor şi daunele la ferestrele dimprejur, s-a apelat la un puc de lemn, care a înlocuit mingea folosită la sportul numit lacrosse. Crosele şi patinele au fost aduse din Noua Scoţie, stat canadian de unde era originar şi Creighton.
În anul 2002, Federaţia Internaţională de Hochei pe Gheaţă (IIHF) a recunoscut oficial patinoarul Victoria din |Montreal ca loc de naştere al hocheiului. Recunoaşterea s-a materializat în două acţiuni. O plachetă comemorativă a fost instalată pe 22 mai 2008 alături de Centre Bell, vestitul patinoar din Montreal, alături de o altă placă închinată personalităţii lui James Creighton. După aceea, IIHF a instaurat trofeul Victoria Cup, care aduce faţă în faţă o echipă din NHL şi câştigătoarea European Champions Hochey League. Premiul pus în joc este substanţial şi însumează un milion de franci elveţieni. Primul meci sub auspiciile Victoria Cup s-a desfăşurat în 2008, între New York Rangers şi Metalurg Magnitogorsk.
Revenind la secolul al XVIII-lea, primele reguli de hochei pe gheaţă au fost publicate la 27 februarie 1877, de către James Creighton în The Montreal Gazette. Ele sunt cunoscute sub numele de Montreal rules sau Mc Gill rules. Înaintea acestora au existat şi Halifax rules, primele standardizări ale jocului predecesor hocheiului şi de unde Montreal rules şi-au extras quintesenţa. La rândul său IIHF s-a înfiinţat pe data de 15 mai 1908, la Paris, sub numele de Ligue Internationale de Hockey sur Glace (LIHG).
Sursa info: Federatia Romana de Hochei
Comentarii
Trimiteți un comentariu