15 - 17 iulie 2024 - Cod Rosu de canicula la Brasov

Codurile rosii emise de ANM pentru zilele de 15, 16 si 17 iulie 2024

Dupa o luna iunie fierbinte, luna iulie 2024 a debuta cu un episod scurt, de citeva zile, cu temperaturi maxime sub 20 de grade. In timp scurt, maximele au sarit iar de 30 de grade, iar arsita s-a extins pe o durata mai mare de o saptamina.

In 14 iulie, maxima a atins 36,6 grade, iar in 15 iulie temperatura resimtita a ajuns la prinz la 39 de grade.

In acest context, Agentia Nationala de Meteorologie a emis doua coduri rosii care au vizat si judetul Brasov. Fenomenele anticipate de ANM: val de căldură intens și persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat. În cea mai mare parte a țării, valul de căldură va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33...36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Pentru a proteja populația de aceste temperaturi ridicate, inca din 12 iulie, primăria Brasov a luat o serie de măsuri de completare a celor deja luate la nivelul municipiului, aplicabile în situații de caniculă. Astfel, în urma deciziei Comitetului Local pentru Situații de Urgență, pe toată perioada declarării codului de caniculă, la nivelul municipiului Brașov au funcționat, în zonele intens circulate, 4 puncte de hidratare pentru cetățeni. Brașovenii și turiștii s-au putut adăposti și hidrata: la sediul primăriei municipiului Brașov, b-dul Eroilor nr. 8, intrarea dinspre Modarom; la Centrul Cultural Apollonia Brașov, str. Michael Weiss nr. 22; la Piața Dacia, str. Prahova nr. 5, și la Piața Astra, str. Aleea Jupiter nr. 1.

Cele patru centre nou-înființate de municipalitate au completat lista celor 25 de farmacii din municipiul Brașov care asigurau aceste servicii în urma parteneriatului dintre primărie și Colegiul Farmaciștilor. Totodată, municipalitatea a asigurat funcționarea optimă a tuturor celor 26 de cișmele din municipiul Brașov. De asemenea, operatorul de salubrizare a crescut frecvența stropirii străzilor. Totusi, fintinile arteziene nu au functionat in totalitate. Unele au fost in reparatii, altele au functionat cu program limitat.

În perioada 15 – 16 iulie, între orele 11.00 și 19.00, autovehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 12 tone, nu au putut circula pe drumurile naționale aflate în județele Brașov. Aceste restricții au fost impuse de CNAIR ca urmare a avertizării meteorologice a ANM conform căreia temperaturile vor putea ajunge în cele două zile până la valori de 42 de grade Celsius.

Temperatura maxima a scazut sub 30 de grade abia in 21 iulie, cind mercurul din termometre a urcat doar pina la 25,5 grade. Dupa zilele de cod rosu au venit si ploile, care au fost de scurta durata, dar au influentat reducerea caldurii.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)