1787 - A fost ridicata Biserica "Sfânta Treime" din Cetate

.
Biserica cu hramul „Sfânta Treime” este rodul credinței breslașilor și negustorilor ortodocși: români, greci, macedo-români, sârbi și bulgari din cetatea Brașovului, așa cum reiese și din pisania de pe fațada edificiului sfânt:

 „Această biserică cu hramul Sfânta Treime s-a ridicat în anul 1787 de către cetățenii de religie ortodoxă a răsăritului din interiorul cetății Brașov, în timpul pre-înălțatului Împărat Iosif al II-lea, cu învoirea cinstitului magistrat orășenesc, pentru folosul credincioșilor de acum, cît și al urmașilor lor, întru veșnică pomenire a fondatorilor ei”.

Pana la anul 1771, cand imparatul "luminat" Iosif al II-lea emitea "edictul de toleranta", in contextul caruia puteau patrunde in cetatile fortificate din Transilvania si romanii - prin edictul de mai sus se permitea construirea de biserici ortodoxe in orasele pamantului regesc unde erau acceptate pana atunci doar confesiunea catolica, luterana, calvina si unitariana -, in Cetatea Brasovului exista doar o capela ortodoxa modesta, ridicata prin anul 1730, intr-o casa inchiriata pe actuala strada Postavarului - azi proprietatea Bisericii "Sfanta Adormire" din Cetate, stiuta drept "Hotelul Stefan cel Mare".

In baza numeroaselor donatii provenite din partea negustorilor locali si a celor veniti din Muntenia (ex. Hagi Nica), patru crestini ortodocsi (Constantin Dsanli, Dimitrie Dima, Mihai Cristof si Nicolae Stefan) cumpara in acelasi an 1785, de la sasii Mihail Cronenthal si Anton Lang, doua case in Targul Cailor (azi strada Baritiu nr.12) in vederea adaptarii lor ca Biserica ortodoxa.

In anul 1786, magistratul aproba tranzactia, cu conditia ca acesta sa fie facuta "in fundul gradinii; sa nu se schimbe acoperisul casei si sa nu aiba clopot sau toaca". Abia in anul 1953 se aseaza in turn primul clopot si prima toaca.

Biserica are o lungime de 20,5 m, o lăţime de 8,5 m şi este înaltă de 11 m, cu ziduri de piatră şi cărămidă, păstrând înfăţişarea unui monument istoric tipic secolului al XVIII-lea. Din punct de vedere arhitectonic, se observă unitatea în compoziţia planului în formă de corabie, cu bolţi în arc frânt, cu penetraţii, ferestrele alungite care sunt terminate în partea de sus în semicerc. Pe fațadă, construită în stil baroc, există bogate ornamente în stuc, reprezentând basoreliefuri de plante şi flori. În decursul timpului biserica a cunoscut diferite modificări. În anul 1958, s-a construit tinda de la intrarea pricipală a bisericii iar în anul 1977, prin grija preotului Zenofie Moșoiu, protopop al Brașovului, s-a scris pe fațada tindei pisania în limbă română, traducere a celei originale.

În anul 1859, pictorul Guliemievici, a pictat interiorul bisericii şi a aurit iconostasul. Pictura interioară a fost realizată cu motive florale. Pantocratorul și Maica Domnului cu Pruncul de pe bolta naosului au o frumusețe aparte. Pictura a fost restaurată ultima dată în anul 1987 cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la zidirea sa, în timpul păstorii preotului Zenofie Moșoiu.

În cimitir se intră din biserică prin Turnul de apărare, care are înălţimea de aproximativ 12-15 m. Turnul face parte din zidul fortificat al cetăţii şi este lipit de zidul bisericii. El este cunoscut sub numele de Turnul de lângă Bastionul Porţii sau Turnul de Pulberărie. În acest turn s-au instalat toaca şi clopotul, în secolul XX.

În cimitir sunt înhumați: Mitropolitul Dositei Filiti (+1826) al Ungrovlahieii; Panaiot Hagi Nica (1709-28 martie 1796), ctitorul principal al bisericii şi al şcolii, alte personalități marcante și foști slujitori ai sfântului locaș.

În Cripta Brâncovenilor sunt înmormântaţi: Elena, fiica banului Brâncoveanu, sora prinţului Grigore Brâncoveanu; Principele Emanoil Basarab – mare ban şi principe al întregii Basarabii; Gheorghe, nepotul lui Emanoil Brâncoveanu, Zoe (Zoiţa, din familia Sturza), soţia principelui Emanoil Brâncoveanu.

În acest cimitir mai sunt înhumați: Ştefan Gh. Văcărescu, fiul banului Văcărescu (+14 martie 1823), arhimandritul Nicolai Văcărescu (+12 octombrie 1825).

Surse info:

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)