Strada Nicolae Balcescu, in timp (Galerie Foto)

Strada Neagră (Schwarzgasse - Fekete utca) s-a numit astfel de la culoarea apei care curgea prin canalul ce aduna resturile de la tăbăcăriile din zonă. Pe aceasta stradă existau în secolul al XV-lea aproape 40 de ateliere de pielari. În casa de la nr. 40 s-a nascut marele umanist si reformator sas Johannes Honterus (1498-1549). Strada s-a numit Regina Maria între anii 1920-1947, iar din 1947 până în prezent, str. Nicolae Bălcescu.

1859. Strada Neagra. La capatul strazii se afla bastionul incredintat spre aparare breslei pielarilor (aflat undeva in zona Magazinului Star). In imagine se vede in fundal Poarta Strazii Negre, atestata documentar la 1464 si 1578. Bastionul si poarta a fost demolate in 1873 pentru a permite un acces mai facil in Cazarma Neagra (azi cladirea gazduieste corpul K al Universitatii Transilvania). Sursa foto: Arhivele Nationale Brasov.
1861. Strada Neagra. Prima casa din dreapta este actuala str. N. Balcescu nr.15. Sursa foto: Arhivele Nationale Brasov.
1892. "Hanul Rosu" de pe strada Neagra. Monumentul este unul dintre vechile hanuri ale orașului, datând din anul 1689. Imobilul a fost reconstruit după marele incendiu din 21 aprilie 1689, după cum atestă o inscripție din interiorul imobilului. Pe lângă faptul că era han, hotel, ca o pensiune de astăzi, a fost și cârciumă și sală cu mese de biliard.
1905. Fosta Cazarma Neagra, Scoala de Subofiteri, actuala Facultate de Medicina de pe strada N. Balcescu.
1912. Carute in fata Hanului Rosu.
Inceputul sec.XX. Intersectia cu actuala str. M Weiss. Sursa foto: BCU Cluj
Inceputul sec. XX. Strada Neagra (Balcescu) vazuta dinspre actualul Magazin Star. Sursa foto: Comoara Scheienilor
Inceputul sec. XX.. Zona în care se află astăzi Piața Star. În stânga, clădirea închisorii (construită în 1902) și curtea împrejmuită a acesteia. În dreapta, leagăne de bâlci și mai multe clădiri dispărute între timp. În plan îndepărtat, trenulețul spre Satulung. Sursa foto: Muzeul de Etnografie Brasov
Inceputul anilor (19)60. Intersectia cu actualul Bulevard Eroilor. In dreapta imaginii avea sa se construiasca mai tirziu magazinul Universal (Star). Sursa foto: BVOSM
1965. Zona Pietii Teatrului. Vedere dinspre statia RAT. Sursa foto: Sa Nu Uitam
1968. Strada Balcescu, in jumatatea din stinga a imagini. Lipseste din peisaj Magazinul Universal. Sursa foto: Agerpes
1975. Zona Magazinului Universal (Star).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)