1942 - Se infiinteaza Liceul Industrial Experimental "Astra", viitorul liceu industrial "Steagul Rosu", iar mai apoi Colegiul tehnic "Astra"
În 1939 ia fiinţă, pe lângă Uzinele ASTRA, prima pepinieră de muncitori specialişti - numai pentru ciclul inferior, care în 1942 se transformă în Liceu industrial experimental "Astra", primul de acest gen din ţară. Atributul de liceu ,,experimental” era pe deplin justificat. În primul rând, faţă de vechile licee industriale care funcţionau oarecum ,,independent”, în sensul că nu erau legate de o anumită întreprindere, acest liceu era arondat pe lângă Uzinele ASTRA. Acesta va funcţiona până în 1948, an în care apare Reforma învăţământului.
În ziarul ,,Drum Nou'' din 5 septembrie 1948 apare primul anunţ referitor la înfiinţarea Şcolii Profesionale Metalurgice şi a Şcolii Tehnice Industriale Metalurgice de la uzinele ,,Steagul Roşu'' foste ,,Astra”, pe anul şcolar 1948-1949. De asemenea sunt prezentate şi ,,condiţiunile de admitere”:
Holul de la intrarea principala, in corpul A. |
Urmează prezentarea datelor de înscriere, a actelor necesare şi a materiilor de examen:
“Limba Română, Aritmetică, Fizică, Istorie, şi Desen liber, din materialul predat în cl. IV-a primară, pentru candidaţii şcoalei profesionale şi din materialul predat în gimnaziile unice, pentru candidaţii şcoalei tehnice.”
În numărul din 6 septembrie 1948 se specifică numărul claselor şi a numărului de elevi: “120 de elevi împărţiţi în 3 clase. Învăţământul este complet gratuit. Efectivul total al şcoalei este de 330 elevi, din care 210 sunt foşti elevi ai Liceului Industrial care a funcţionat pe lângă uzină.”
Grupul scolar Steagul Rosu. In prim plan, blocurile-internat. 1961. Sursa foto: Orasul Memorabil |
În 1948, în fosta Poiana "HONTERUS", loc de distracţii pentru locuitorii Braşovului de altădată, într-un cadru mirific, în mijlocul unui parc natural care conferă unicitate amplasamentului, începe construirea Centrului Şcolar Profesional Metalurgic – fostul Grup Şcolar Industrial Construcţii de Maşini "ASTRA". Până în 1950 se construiesc aici 8 blocuri-internat pentru elevii care vor urma cursurile şcolii, cantina, un bloc-şcoală cu 25 săli de clasă şi laboratoare, 2 hale pentru ateliere, un bloc sanitar care cuprinde dispensar medical, infirmerie, duşuri, frizerie, ateliere de cizmărie şi croitorie şi spălătorie.
Elevi, in careu, in fata Salii de Sport. 1952. Sursa foto: Agerpres |
- 40 profesori de cultură generală şi de specialitate;
- 30 maiştri-instructori;
- 30 educatori pentru supravegherea şi însoţirea elevilor în afara orelor de curs.
În fiecare an şcolar numărul cadrelor didactice creşte cu creşterea numărului de elevi şi diversificarea meseriilor: rectificatori, frezori, sudori, turnători, forjori, tratamentişti, strungari, electricieni, instalatori în tehnica sanitară; concomitent se extind şi se dotează halele din atelier.
În anul şcolar 1955-1956 se înfiinţează şcoala tehnică, cu un efectiv de 36 de elevi şi şcoala tehnică de maiştri, cu un efectiv de 98 de elevi, la cursuri de zi, seral şi fără frecvenţă.
1971 este anul înfiinţării Liceului Industrial, cu o clasă la cursurile de zi şi 3 clase la cursurile serale, completând astfel formele de şcolarizare ale şcolii.
Corpul B. Sursa foto: BZB |
Atelierele Colegiului Tehnic Astra. |
In anii 2009-2010 are loc o reforma sistemului de învățământ preuniversitar. Conform "Planului de reorganizare a instituţiilor de învăţământ din municipiul Braşov", s-a decis comasarea şi redenumirea unităţilor de învăţământ care nu au suficienţi elevi. Astfel, dispar denumirile a opt licee, iar patru dintre ele vor fi mutate şi comasate. Liceele Astra şi Iosif Şilimon (Hidromecanica) se vor numi în urma comasării „Colegiul Tehnic Transilvania".
Dotarea Colegiului ASTRA, in 2009, ultimul an de existentã:
- 50 de sãli de clasă
- cancelarie
- sală festivă
- centru de documentare şi informare
- bibliotecă cu peste 50 000 de volume
- sală de sport
- ateliere
- cabinete şi laboratoare, dintre cele din urmã facând parte:
- trei laboratoare de informatică
- cabinet multimedia
- cabinet fonic
- laborator de industrie alimentară (Program Phare)
- doua laboratoare de fizică
- laborator de chimie
- laborator de biologie
- laborator cu profil electro
- cabinete tehnice
- cabinet de asistenţă psiho-pedagogică
- cabinet medical
- simulator de conducere auto
Vechiul Corp A, transformat in sediul DSS Brasov. Sursa foto NewsBV |
Comentarii
Trimiteți un comentariu