1942 - Se infiinteaza Liceul Industrial Experimental "Astra", viitorul liceu industrial "Steagul Rosu", iar mai apoi Colegiul tehnic "Astra"

În perioada interbelică, dezvoltarea industrială a oraşului cunoaşte o nouă explozie prin apariţia unor noi întreprinderi, Uzina I.A.R. în 1925 şi Uzina ASTRA în 1927. Aceasta impune apariţia unor instituţii care să pregătească viitorii specialişti. Astfel, în perioada 1928-1936 funcţionează o şcoală superioară de arte şi meserii cu rezultate bune în pregătirea practică a cursanţilor.

În 1939 ia fiinţă, pe lângă Uzinele ASTRA, prima pepinieră de muncitori specialişti - numai pentru ciclul inferior, care în 1942 se transformă în Liceu industrial experimental "Astra", primul de acest gen din ţară. Atributul de liceu ,,experimental” era pe deplin justificat. În primul rând, faţă de vechile licee industriale care funcţionau oarecum ,,independent”, în sensul că nu erau legate de o anumită întreprindere, acest liceu era arondat pe lângă Uzinele ASTRA. Acesta va funcţiona până în 1948, an în care apare Reforma învăţământului.

În ziarul ,,Drum Nou'' din 5 septembrie 1948 apare primul anunţ referitor la înfiinţarea Şcolii Profesionale Metalurgice şi a Şcolii Tehnice Industriale Metalurgice de la uzinele ,,Steagul Roşu'' foste ,,Astra”, pe anul şcolar 1948-1949. De asemenea sunt prezentate şi ,,condiţiunile de admitere”: 

Holul de la intrarea principala, in corpul A.
“Direcţiunea Uzinelor "Steagul Roşu", fost Astra Braşov, aduce la cunoştinţa tuturor celor interesaţi că în urma reformei învăţământului public, la această uzină au luat fiinţă două şcoli: Şcoala Profesională Metalurgică cu durata şcolarităţii de 3 ani şi Şcoala Tehnică Industrială Metalurgică cu durata şcolarităţii de 4 ani. În clasa I-a a Şcoalei Profesionale se primesc absolvenţi a cel puţin 4 clase primare, având vârsta între 14-16 ani, socotiţi la 1 Octombrie 1948. În clasa I-a a Şcoalei Tehnice Industriale Metalurgice se primesc absolvenţii vechilor gimnazii unice, ai gimnaziilor industriale, ai cursului inferior de liceu teoretic sau şcoli echivalente. Vârsta maximă până la care se primesc elevi în această şcoală este 17 ani.

Urmează prezentarea datelor de înscriere, a actelor necesare şi a materiilor de examen:

“Limba Română, Aritmetică, Fizică, Istorie, şi Desen liber, din materialul predat în cl. IV-a primară, pentru candidaţii şcoalei profesionale şi din materialul predat în gimnaziile unice, pentru candidaţii şcoalei tehnice.”

În numărul din 6 septembrie 1948 se specifică numărul claselor şi a numărului de elevi: “120 de elevi împărţiţi în 3 clase. Învăţământul este complet gratuit. Efectivul total al şcoalei este de 330 elevi, din care 210 sunt foşti elevi ai Liceului Industrial care a funcţionat pe lângă uzină.”

Grupul scolar Steagul Rosu. In prim plan, blocurile-internat. 1961. Sursa foto: Orasul Memorabil

În 1948, în fosta Poiana "HONTERUS", loc de distracţii pentru locuitorii Braşovului de altădată, într-un cadru mirific, în mijlocul unui parc natural care conferă unicitate amplasamentului, începe construirea Centrului Şcolar Profesional Metalurgic – fostul Grup Şcolar Industrial Construcţii de Maşini "ASTRA". Până în 1950 se construiesc aici 8 blocuri-internat pentru elevii care vor urma cursurile şcolii, cantina, un bloc-şcoală cu 25 săli de clasă şi laboratoare, 2 hale pentru ateliere, un bloc sanitar care cuprinde dispensar medical, infirmerie, duşuri, frizerie, ateliere de cizmărie şi croitorie şi spălătorie.

Elevi, in careu, in fata Salii de Sport. 1952. Sursa foto: Agerpres
Anul şcolar 1950-1951 consemnează prima serie de elevi ai Centrului şcolar, fiind înscrişi 1550 de elevi repartizaţi în 30 de clase, în specializarea "lăcătuşerie generală". Colectivul didactic era format din:

- 40 profesori de cultură generală şi de specialitate;

- 30 maiştri-instructori;

- 30 educatori pentru supravegherea şi însoţirea elevilor în afara orelor de curs.

În fiecare an şcolar numărul cadrelor didactice creşte cu creşterea numărului de elevi şi diversificarea meseriilor: rectificatori, frezori, sudori, turnători, forjori, tratamentişti, strungari, electricieni, instalatori în tehnica sanitară; concomitent se extind şi se dotează halele din atelier.

În anul şcolar 1955-1956 se înfiinţează şcoala tehnică, cu un efectiv de 36 de elevi şi şcoala tehnică de maiştri, cu un efectiv de 98 de elevi, la cursuri de zi, seral şi fără frecvenţă.

1971 este anul înfiinţării Liceului Industrial, cu o clasă la cursurile de zi şi 3 clase la cursurile serale, completând astfel formele de şcolarizare ale şcolii.

Corpul B. Sursa foto: BZB
Anul 1980 marchează construirea noii clădiri corp "B" a şcolii care devine, atât prin numărul mare de elevi cât şi prin spaţiu şi dotări, unul dintre cele mai mari grupuri şcolare din ţară. Pina in 2009, rezultatele elevilor şi ale corpului didactic au fost deosebite, şcoala fiind vizitată de numeroase delegaţii străine şi primind distincţii ale timpului, care dovedesc aprecierea activităţii sale.

Atelierele Colegiului Tehnic Astra.
După Revoluţia din 1989, se simte intens o revigorare a calităţii învăţământului şi o diversificare mai largă a formelor de şcolarizare şi a profilurilor, în contextul reformei învăţământului şi a vieţii socio-economice. Ca atare, pe lângă reînfiinţarea Şcolii de specializare postliceale şi a Şcolii de maiştri, se reînfiinţează Şcoala complementară de ucenici, iar la cursurile liceale apar profiluri noi: real - cu clase de matematică-fizică, informatică - care se desfiinţează începând cu anul 1999, conform cu noua Reformă a învăţământului. Dupa Revolutie, unitatea de invatamint revine la vechea denumire "Astra". Începând cu septembrie 2006, Grupul Şcolar Tehnologic "ASTRA", devine Colegiul Tehnic "ASTRA".

In anii 2009-2010 are loc o reforma sistemului de învățământ preuniversitar. Conform "Planului de reorganizare a instituţiilor de învăţământ din municipiul Braşov", s-a decis comasarea şi redenumirea unităţilor de învăţământ care nu au suficienţi elevi. Astfel, dispar denumirile a opt licee, iar patru dintre ele vor fi mutate şi comasate. Liceele Astra şi Iosif Şilimon (Hidromecanica) se vor numi în urma comasării „Colegiul Tehnic Transilvania".

Dotarea Colegiului ASTRA, in 2009, ultimul an de existentã:

  1. 50 de sãli de clasă
  2. cancelarie
  3. sală festivă
  4. centru de documentare şi informare
  5. bibliotecă cu peste 50 000 de volume
  6. sală de sport
  7. ateliere
  8. cabinete  şi laboratoare, dintre cele din urmã facând parte:

  • trei laboratoare de informatică
  • cabinet multimedia
  • cabinet fonic
  • laborator de industrie alimentară (Program Phare)
  • doua laboratoare de fizică
  • laborator de chimie
  • laborator de biologie   
  • laborator cu profil electro
  • cabinete tehnice
  • cabinet de asistenţă psiho-pedagogică
  • cabinet medical
  • simulator de conducere auto
In anul 2007, in corpul B al colegiului este înfiinţată  Şcoala American Hospitality Academy (AHA) România, in urma unui parteneriat intre Municipalitate şi Colegiul Tehnic „Astra“. Dupa citiva ani, scoala de hospitality se relocheaza iar cladirea ramine in conservare. Prin anul 2014, Primaria a anuntat ca doreste sa transforme corpul in Cămin pentru Persoane Fără Adăpost. Pina in 2020, nu s-a intimplat acest lucru.

Vechiul Corp A, transformat in sediul DSS Brasov. Sursa foto NewsBV
Corpul A al fostului liceu industrial este transformat, in 2014, in Centru Multifuncţional de Servicii Sociale. Practic, în noua „Primărie Socială” se vor muta atât Direcţia de Servicii Sociale, cât şi 14 ONG-uri care furnizează servicii sociale destinate familiilor şi persoanelor aflate în dificultate. Clădirea a fost consolidată pe toate cele trei niveluri, utilizându-se peste 100 de tone de fier beton. Scopul urmărit prin lucrările derulate se referă la creare unui ambient necesar desfăşurării a unor activităţi special concepute persoanelor cu dizabilităţi, nevoi speciale, persoane aflate în dificultate. Astfel, în întreaga clădire s-a montat un sistem de iluminat specific persoanelor cu dizabilităţi cu lumină caldă şi consum redus de energie. Lucrările au început la finele lui ianuarie 2013, iar întreaga clădire a fost recompartimentată, astfel ca să fie accesibilă şi persoanelor cu dizabilităţi care vor frecventa noul centru de servicii sociale al Braşovului.

Surse info: Colegiul Tehnic Transilvania, NewsBV

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)