18 iulie 1938 - Inaugurarea Strandului Bartolomeu, viitorul Strand CIBO

Strandul din Bartolomeu, in ziua inaugurarii

Strandul din Bartolomeu, situat mai exact la capatul strazii Lunga, a fost construit in anul 1938, in locul unei gradini de legume, la initiativa sasilor brasoveni, a bisericii Sf. Bartolomeu si a Casei de Economii Sparkasse Brasov, prin directorul Heinrich Teutsch. Donatii insemnate au venit din partea familiei Schiel, detinatoarea renumitelor fabrici Schiel, si din partea hotelului Krone (Coroana). 

Contractul a fost atribuit prin concurs arhitectului bucureștean Albert Wölfkes. Proiectul sau său a prevăzut un strand spațios, cu trei bazine de marimi si adincimi diferite, vestiare, toalete, dusuri, bufet si spatiu de plaja si joaca pentru copii. Pentru alimentarea bazinelor a fost sapat un put adinc de 40 de metri, de unde apa era extrasa cu o pompă care a funcționat până în 1998. Instalatia de alimentare cu apa, care prevedea si un sistem de filtrare si incalzire solara a apei, a fost cea mai costisitoare parte a investitiei.

Reclama pentru strand. 31 iulie 1938.
Sursa: Gazeta Transilnaviei, BCU Cluj
La inaugurarea din 18 iulie 1938, biletul de intrare costa 47 lei. Complexul era administrat de parohia Bisericii Sf. Bartolomeu. Strandul avea si un instructor de inot, lucru care l-a facut atractiv pentru brasoveni. Un număr mare de persoane au învățat să înoate aici, înainte, în timpul și după Al Doilea Război Mondial. 

După 1948, strandul era în stare perfectă, în principal pentru că sistemul elaborat de filtrare a apei era încă intact. Strandul a trecut din administrarea parohiei in cea a clubului sportiv "Voința", ulterior clubul "CIBO". În anii '60 - 70', filtrul și sistemul de încălzire a apei au inceput sa aiba probleme iar pina la urma au cedat. In loc să fie înlocuite, s-a renunțat la ele. Calitatea apei a scazut. A devenit mai tulbure si rece. In plus, ea se schimba rar iar umplerea dura zile intregi, astfel ca brasovenii din Bartolomeu preferau sa mearga la strandurile din Noua sau Codlea.

Strandul CIBO, in anii '50. Sursa foto: Orasul Memorabil

La 11 februarie 1992, parohia Bisericii Sf. Bartolomeu a reintrat in posesia strandului, care ajunsese intr-o stare deplorabila. In vara aceluias an, strandul a fost redeschis, insa, în 1993 a fost inchis definitiv, deoarece bazinul mare avea fisuri si pierdea multa apa. Pentru ca reabilitarea complexului ar fi costat foarte mult (circa 500.000 de marci germane), parohia a decis inchirierea spatiului. In locul strandului a aparut un talcioc cu tarabe si chioscuri. Pentru ca multe produse de uz casnic si de alta natura proveneau din Republica Moldova sau Rusia, piata a primit numele "La rusi"

Strandul CIBO, in ultimul an de functionare. 1992

Fostul strand, transformat in talcioc. 2006
In a doua parte a lunii decembrie 2020, comercianții din piața de la fostul „Ștrand Cibo”, de lângă Complexul Bartolomeu, au început să elibereze spațiul, după ce contractul de închiriere nu a mai fost prelungit. Piața era deja închisă de mai bine de două luni, ca urmare a restricțiilor impuse de la nivel central în contextul creșterii numărului de cazuri de infecție cu noul coronavirus, astfel că micii comercianți s-au văzut nevoiți să își închidă afacerile.

Biserica Evanghelica Sf. Bartolomeu nu a mai dorit să prelungească contractul de închiriere, care expira la finalul anului, astfel că va elibera terenul. Acest lucru vine în contextul în care vechea piață funcționa cu amenajări făcute in urma cu mai bine de 20 de ani, ce nu se mai pretau cerințelor actuale atât din punct de vedere funcțional, cât mai ales estetic. Ramine de vazut ce se va intimpla cu acest spatiu. 

Imagine cu talciocul amenajat in locul fostului strand. Cu sageata galbena e indicat bazinul. 2008. Sursa foto: BING Maps

Surse info: "Das Strandbad in Kronstadt/Bartholomä 1938" (Thomas Şindilariu), BizBrasov

Surse foto: "Das Strandbad in Kronstadt/Bartholomä 1938" (Thomas Şindilariu)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)