20 iulie 1922 - Se infiinteaza "Fabrica de mașini și turnatorie Dumitru Voinea", stramoasa Uzinei 2 si a SC Carfil SA
SC Carfil SA. Anul 2009. Sursa foto: Google Street view |
Înființarea actualei uzine Carfil este atestată documentar prin înscrierea în registrul firmelor industriale al Tribunalului Brașov sub numele „Fabrica de mașini și turnatorie Dumitru Voinea-Sucursala Brașov” la data de 20 iulie 1922. Pe terenul unei foste gări germane, noul proprietar a inițiat reparații de material rulant, care, în perioada 1922-1936 au condus la construirea unei capacități adiționale de producție pentru cherestea, tâmplarie și prelucrări mecanice ale unor organe de asamblare (cuie, suruburi, piulițe), cât și a unei uzine electrice proprii dotată cu motoare diesel. Această primă etapă de dezvoltare a condus la autonomizarea uzinei, în 1936, sub denumirea „Întreprinderea metalurgică D.
Produse fabricate de SC Carfil SA. Sursa foto: SC Carfil SA |
În anul 1952, din uzina rămasă după naționalizare s-au desprins capacitățile de producție pentru organe de asamblare, constituind o intreprindere de sine stătătoare. Uzina rămasă a primit numele de „Uzina nr.2 Brașov”. După 1965, s-a întregit profilul de fabricație prin producția de carburatoare, filtre de ulei și motorină, pompe pentru ulei, combustibili și apă. În 1991, prin Hotarare de Guvern, unitatea s-a transformat în „Uzina Carfil” Brașov. În 1998, a devenit societate comercială pe acțiuni, cu capital integral de stat, luând denumirea de SC CARFIL SA Brașov. Societatea dispunea de ateliere de prelucrări mecanice-montaj, ateliere pirotehnice, teren de probe şi încercări balistice, laboratoare fizice şi chimice. Din 2003, o parte din suprafața fostei uzine este ocupat de către Parcul Industrial Carfil, în care își desfășoară activitatea 47 de societăți comerciale, iar acționar este Consiliul Județean Brașov.
Imagini din Parcul Industrial Carfil. Sursa foto: CIP Brasov |
Repere din istoria uzinei:
20 iulie 1922 – infiintarea firmei sub denumirea de Fabrica de masini si turnatorie Dumitru Voinea - Sucursala Brasov
1922 – 1936 – se initiaza activitati de reparatii material rulant
1936 - are loc autonomizarea uzinei sub denumirea „ÎNTREPRINDERILE METALURGICE D. VOINA SAR.” Braşov.
1936 – 1944 – se dezvolta activitati de turnatorie, presare la cald, fierarie si cartonaje
1944 – 1948 – o parte a capacitatilor de productie se folosesc pentru repararea si fabricarea de utilaje si unelte agricole
1948 – 1952 – se initiaza productia de mobila de bucatarie si fitinguri. Din uzina rămasă după naţionalizare s-au desprins capacităţile de producţie pentru organe de asamblare, constituind o întreprindere independentă - Uzina "Brainer Bela". Partea rămasă a primit denumirea de „UZINA NR.2 – Braşov”.
2005 – se dezvolta productia de armament si munitie compatibile NATO
2006 – se dezvolta activitatea de prestari servicii de service si mentenanta pentru armament in zonele de mentinere a pacii.
2015 - unitatea îşi desfăşoară activitatea sub denumirea SOCIETATEA CARFIL S.A., filială a COMPANIEI NAŢIONALE ROMARM S.A., având statut propriu şi personalitate juridică.
Guvernul a aprobat în ședința din 28 octombrie 2022 planul de reorganizare/restructurare al societăţii Carfil S.A. Prin acest plan se vizează atât modernizarea capacităţilor de producţie, eficientizarea economico – financiară a societăţii şi creşterea competitivităţii în domeniul cercetare – dezvoltare, dar şi relocarea liniilor de fabricaţie din municipiul Braşov în locaţia de la Hărman, la 10 kilometri distanţă.
In anul 1996 societatea a inițiat o investiție pentru modernizarea turnătoriei de fontă, cu scopul fabricației de fittinguri. Investiția respectivă a fost oprită în anul 2004. Astfel, în contextul întreruperii de peste 17 ani a lucrărilor la această investiție și a relocării activităților din municipiul Brașov în localitatea Hărman, se consideră oportună sistarea investiției, în baza unei documentații și, ulterior, valorificarea activelor și echipamentelor.
Planul vizează rezolvarea situaţiei investiţiei nefinalizate „Modernizare Turnătorie de fontă”. În urma reorganizării, societatea va fabrica noi produse militare şi sisteme de armament moderne, unele unice pe plan mondial, conform cu standardele NATO, răspunzând solicitărilor din piaţa internă şi externă.
„Carfil S.A. este o societate înscrisă în registrul operatorilor economici care deţin capacităţi strategice, cu obligaţii la mobilizare. Reorganizarea acestei fabrici urmăreşte atât retehnologizarea fluxurilor de fabricaţie, cât şi regândirea întregului sistem de management. Strategia pe termen lung privind Societatea Carfil S.A. este de a se integra în consorţii în domeniul C&D&I europene, ca lider de consorţiu. După cum am mai spus: industria de apărare este un domeniu strategic, iar reformarea acestui sector intră în responsabilitatea statului”, a transmis Florin Spătaru, ministrul Economiei, într-un comunicat de presă.
Reorganizarea are în vedere creşterea numărului de salariaţi, în special personal cu studii superioare, scăderea vârstei medii şi o dezvoltare a capacităţii de cercetare – dezvoltare.
Cifra de afaceri a societății este 14.507.532 de lei pentru anul 2021, cu o pierdere de 27.310.965 de lei. Totalul datoriilor societății se ridică la suma de 51.662.597 de lei, din care 24.252.110 de lei plăți restante.
Motivele pentru care societatea se află într-o situație economică precară sunt multiple și complexe:
- lipsa comenzilor care să asigure funcționarea în mod continuu a capacităților de producție
- insuficiența fondurilor pentru achizițiile forțelor din sistemul național de apărare
- nivelul ridicat al cheltuielilor convențional constante
- dependența totală de producătorii de materiale energetice din Serbia, Bosnia și Bulgaria
- concurență cu produse din export mai ieftine
- consumuri specifice mari datorate lipsei retehnologizării fluxurilor de fabricație.
Surse info: Brasovul Tau, SC CARFIL SA, Guvernul Romaniei
Comentarii
Trimiteți un comentariu