1892 - Incepe istoria fabricii de bere de la Darste, care a produs marcile Czell, Aurora si Ciucas
Fabrica de bere "Czell & Söhne" la începutul secolului al XX-lea. Vederea este dinspre Braşov, în mijloc fiind actuala Cale Bucureşti. |
Istoria firmei Czell începe cu Friedrich Thomas Czell, un comerciant sas braşovean, născut în 19 septembrie 1816, ca fiu al unui producător de ţesături din lână, care a început să facă avere din comerţul cu vinuri. Apoi a exportat produse textile ţesute pe maşini aduse din Cehia. În 1855 ia fiinţă concernul „Friederich Czell & Söhne” adică, „Friedrich Czell şi Fiii”, care avea ca obiect principal de activitate exportul de lînă de oaie spre Anglia.
Mai târziu fondatorul firmei, Friedrich Czell, a abandonat această activitate în favoarea fabricării şi comercializării spirtului, scop pentru care, firma Czell şi Arzt a construit o fabrică de spirt la Cristian. Pentru a avea materie primă pentru distilăria sa, Friedrich Czell a depus eforturi pentru introducerea culturii cartofului în regiunea Braşovului, cultură prea puţin cunoscută şi extinsă până atunci. Pe lângă produsele alcoolice specifice, fabrica furniza şi borhot pentru crescătoriile de porci din împrejurimi. Afacerile mergeau bine astfel că Friedrich Czell şi-a extins domeniul de activitate înfiinţând ferme de vite, o rafinărie de alcool, o fabrică de chibrituri, iar în 1874 devine proprietarul unei mine de cărbuni, necesară pentru a furniza combustibil pentru întreprinderile sale.
Sursa foto: Ursus Breweries |
Intr-un scurt timp s-a încetăţenit peste tot în Braşov, atât datorită gustului său cât şi conţinutului său, fapt la care probabil că a contribuit mult şi preţul acesteia, convenabil în raport cu calitatea berii. Firma Czell a început construcția unei hale de bere în 1893, lângă drumul principal (azi Calea București), care a fost terminată în 1894 si reprezintă de atunci un loc de distracție foarte îndrăgit în duminicile de vară cu timp frumos.
La începuturi berea se livra în butoaie de lemn de stejar cu capacități de 50, 100 şi 200 litri prin depozitul fabricii din Dârste sau prin depozitul comercial de pe strada Lungă din Braşov. Pentru clienţii îndepărtaţi, livrarea se făcea prin CFR care avea o linie de garaj la Dârste.
Imagine din incinta fabricii, cca. 1913. Sursa: Arhivele Naţionale, Braşov |
Afacerea s-a dezvoltat, astfel că în 1922, numărul de lucrători ajunsese la 130, iar producţia de bere şi malţ la 40.000 hl şi respectiv 80-90 de vagoane anual. Fabrica din Dârste a devenit principalul aşezământ al concernului Friedrich Czell& Söhne.
Pe 20 octombrie 1892 fondatorul concernului Friedrich Thomas Czell moare, dar afacerile sunt continuate cu succes de urmaşii acestuia care păstrează numele firmei neschimbat.
Etichetă pentru berea de Crăciun. Sursa foto: RCN |
Familia Czell a schimbat faţa Braşovului, construind palate şi vile şi înfiinţând lacul Noua. În 1906, a adus nişte lipoveni să sape în acel loc mlăştinos pe care erau nişte izvoare. Iarna, tăiau blocuri de gheaţă din lac şi le depozitau în grotele de pe actuala stradă Andrei Bârseanu. Cu această gheaţă se ţinea berea la rece.
Înainte de Primul Război Mondial, concernul „Friederich Czell şi Fiii” avea în funcţiune fabrici de bere la Braşov, Miercurea Ciuc, Timişoara, Sighişoara, Cluj şi Bucureşti, precum şi fabrici de spirt la Cristian, Dârste şi Sibiu. Primul război mondial, a fost dezastruos pentru zona Braşovului şi a lovit şi firma „Czell şi Fiii”. Au fost distruse complet în incendii, fabrica de spirt din Cristian şi fabrica de bere din Dârste. Pivniţele cu vinuri au fost jefuite şi golite. Fabrica de bere din Dârste a fost reconstruită în anii 1917-1918.
Reclama la produsele Czell din perioada 1911-1915. Sursa foto: RCN |
La Dârste producţia de bere s-a dezvoltat neîntrerupt, chiar şi în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Cantitatea anuală de bere produsă a variat între 17.331 hl în 1931 şi 108.745 hl în 1941. În 1939 fabrica avea 45.000 mp de teren şi 180 de funcţionari, tehnicieni şi lucrători. Din 1937 fabrica se va numi „Fabrica de bere Czell S.A.R.”
Capac bere Aurora |
Sursa foto: eTimpu |
Sursa foto: eTimpu |
Fabrica de bere Ciucas, in 2014. Sursa foto: Wikipedia.org |
Productia zilnica de bere ajunge la 500.000 de sticle si 2.000 de butoaie a cate 50 de litri. În 2004 fabrica a fost achiziţionată de compania germană SABMiller și a devenit parte a Ursus Breweries. Urmaşii familiei Czell au revendicat terenul pe care s-a aflat fabrica, dar ulterior s-a ajuns la o înţelegere între aceştia şi actualii proprietari. Pe 31 martie 2017 Asahi Group Holdings Ltd. a finalizat achiziția fostelor operațiuni SABMiller din Europa Centrală și de Est, inclusiv a Ursus Breweries.
În prezent (2020), fabrica din Brașov are 220 de angajați și o capacitate de 1.2 milioane de hectolitri pe an.
26 octombrie 2023 - Ursus Breweries a inaugurat în fabrica din Brașov o nouă linie de îmbuteliere, precum și noi depozite, laboratoare și spații de birouri, care vor contribui la optimizarea capacității operaționale, ca parte a unei investiții strategice de 50 de milioane de euro începute în 2020.
Noua linie de imbuteliere inaugurata in 2023. Sursa foto: Ursus Breweries |
Noua linie a fost inaugurată oficial cu ocazia primei vizite în România a preşedintelui şi directorului general al Asahi Group Holdings, Ltd., domnul Atsushi Katsuki. Asahi este proprietarul Ursus.
„În urmă cu trei ani, am demarat unul dintre cele mai curajoase proiecte de investiţii, centrat pe revitalizarea fabricii noastre din Braşov, o unitate cu o istorie îndelungată în comunitatea locală, datând din 1892, precum şi locul de origine al berii numărul unu din România - Ciucaş. În ciuda faptului că am întâmpinat situaţii imprevizibile, care au avut un impact direct şi indirect asupra planului nostru de investiţii, ne bucurăm că acum noua linie şi noile facilităţi sunt pe deplin operaţionale. Sunt mândru de echipa noastră dedicată şi de efortul pe care l-au depus colegii mei pentru atingerea acestui obiectiv. În plus, sunt recunoscător pentru încrederea pe care ne-o acordă Asahi Group Holdings,” a declarat Michał Mrowiec, preşedintele Ursus Breweries.
Noua linie de îmbuteliere a fost instalată într-o clădire nou construită. Pentru a permite integrarea acesteia, au fost făcute multiple îmbunătăţiri din punct de vedere tehnologic, iar demersul a inclus şi diverse lucrări de infrastructură. Pentru a opera mai eficient, Ursus Breweries a construit, de asemenea, şi un depozit nou la parterul noii clădiri, care are o suprafaţă de 1.800 mp, şi care este destinat depozitării produselor finite, organizând un alt depozit de 1.200 mp pentru ambalaje. Alături de acestea, investiţia include noi laboratoare, spaţii de birouri suplimentare şi noi facilităţi pentru cei peste 200 de angajati ai fabricii de bere.
CITESTE SI: CRONO STIRI - Despre fabrica de bere din Brasov
Surse info: Revista Cercetari Numismatice, Brasovul Tau, Ursus Breweries, Curentul, Ziarul Financiar
Comentarii
Trimiteți un comentariu