1892 - Incepe istoria fabricii de bere de la Darste, care a produs marcile Czell, Aurora si Ciucas

 

Fabrica de bere "Czell & Söhne" la începutul secolului al XX-lea. Vederea este dinspre Braşov, în mijloc fiind actuala Cale Bucureşti.

Istoria firmei Czell începe cu Friedrich Thomas Czell, un comerciant sas braşovean, născut în 19 septembrie 1816, ca fiu al unui producător de ţesături din lână, care a început să facă avere din comerţul cu vinuri. Apoi a exportat produse textile ţesute pe maşini aduse din Cehia. În 1855 ia fiinţă concernul „Friederich Czell & Söhne” adică, „Friedrich Czell şi Fiii”, care avea ca obiect principal de activitate exportul de lînă de oaie spre Anglia.

Mai târziu fondatorul firmei, Friedrich Czell, a abandonat această activitate în favoarea fabricării şi comercializării spirtului, scop pentru care, firma Czell şi Arzt a construit o fabrică de spirt la Cristian. Pentru a avea materie primă pentru distilăria sa, Friedrich Czell a depus eforturi pentru introducerea culturii cartofului în regiunea Braşovului, cultură prea puţin cunoscută şi extinsă până atunci. Pe lângă produsele alcoolice specifice, fabrica furniza şi borhot pentru crescătoriile de porci din împrejurimi. Afacerile mergeau bine astfel că Friedrich Czell şi-a extins domeniul de activitate înfiinţând ferme de vite, o rafinărie de alcool, o fabrică de chibrituri, iar în 1874 devine proprietarul unei mine de cărbuni, necesară pentru a furniza combustibil pentru întreprinderile sale.

Sursa foto: Ursus Breweries
În 1889, firma Czell ridică şi pune în funcţiune fabrica de zahăr de la Bod. In anul 1892 – „F.Czell şi Fiii" achiziţionează fabrica de spirt din Dârste şi construieşte, tot aici, o nouă şi modernă fabrică de bere cu o capacitate de 14.000 hl, având un personal de numai 40 de lucrători. Lucrările la fabrica de bere, situată pe partea opusă fabricii de spirt, au demarat începând cu septembrie 1892 şi au fost finalizate în 1893. Începând cu 15 octombrie 1893, berea Czell a fost servită în diverse hanuri din Braşov. 

Intr-un scurt timp s-a încetăţenit peste tot în Braşov, atât datorită gustului său cât şi conţinutului său, fapt la care probabil că a contribuit mult şi preţul acesteia, convenabil în raport cu calitatea berii. Firma Czell a început construcția unei hale de bere în 1893, lângă drumul principal (azi Calea București), care a fost terminată în 1894 si reprezintă de atunci un loc de distracție foarte îndrăgit în duminicile de vară cu timp frumos.

La începuturi berea se livra în butoaie de lemn de stejar cu capacități de 50, 100 şi 200 litri prin depozitul fabricii din Dârste sau prin depozitul comercial de pe strada Lungă din Braşov. Pentru clienţii îndepărtaţi, livrarea se făcea prin CFR care avea o linie de garaj la Dârste.

Imagine din incinta fabricii, cca. 1913. Sursa: Arhivele Naţionale, Braşov

Afacerea s-a dezvoltat, astfel că în 1922, numărul de lucrători ajunsese la 130, iar producţia de bere şi malţ la 40.000 hl şi respectiv 80-90 de vagoane anual. Fabrica din Dârste a devenit principalul aşezământ al concernului Friedrich Czell& Söhne.

Pe 20 octombrie 1892 fondatorul concernului Friedrich Thomas Czell moare, dar afacerile sunt continuate cu succes de urmaşii acestuia care păstrează numele firmei neschimbat.

Etichetă pentru berea de Crăciun.
Sursa foto: RCN
Prestigiul firmei lui Friederich Czell ajunsese atât de mare încât Sextil Puşcariu scria în monografia „Braşovul de altădată” că „în ultimul deceniu al veacului trecut şi în cele dintîi ale secolului nostru, braşoveanul avea un fel de monopol al băuturilor din Ţara Bîrsei şi o fabrică mare de spirt în Cristian, din care ieşeau pe o ţeavă aburi ce răspîndeau un miros penetrant de mălătău, adică de borhot”.

Familia Czell a schimbat faţa Braşovului, construind palate şi vile şi înfiinţând lacul Noua. În 1906, a adus nişte lipoveni să sape în acel loc mlăştinos pe care erau nişte izvoare. Iarna, tăiau blocuri de gheaţă din lac şi le depozitau în grotele de pe actuala stradă Andrei Bârseanu. Cu această gheaţă se ţinea berea la rece.

Înainte de Primul Război Mondial, concernul „Friederich Czell şi Fiii” avea în funcţiune fabrici de bere la Braşov, Miercurea Ciuc, Timişoara, Sighişoara, Cluj şi Bucureşti, precum şi fabrici de spirt la Cristian, Dârste şi Sibiu. Primul război mondial, a fost dezastruos pentru zona Braşovului şi a lovit şi firma „Czell şi Fiii”. Au fost distruse complet în incendii, fabrica de spirt din Cristian şi fabrica de bere din Dârste. Pivniţele cu vinuri au fost jefuite şi golite. Fabrica de bere din Dârste a fost reconstruită în anii 1917-1918.

Reclama la produsele Czell din
perioada 1911-1915. Sursa foto: RCN
După Primul Război Mondial neînţelegerile dintre acţionari au condus la divizarea firmei, probabil în 1922. Apar astfel, două ramuri: Grupa Carol Czell, care cuprindea printre altele fabrica de bere din Dârste şi depozitul de băuturi spirtoase din Târgul Cailor nr.6, şi avea sediul central în Braşov pe Strada Lungă nr. 97, şi Grupa dr. Wilhelm Czell, cu sediul central tot în Braşov în strada Principele Carol nr.17  şi în portofoliul căreia intrau fabricile de spirt din Braşov şi Cristian, fabrici de bere si pivniţele de vinuri.

La Dârste producţia de bere s-a dezvoltat neîntrerupt, chiar şi în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Cantitatea anuală de bere produsă a variat între 17.331 hl în 1931 şi 108.745 hl în 1941. În 1939 fabrica avea 45.000 mp de teren şi 180 de funcţionari, tehnicieni şi lucrători. Din 1937 fabrica se va numi „Fabrica de bere Czell S.A.R.” 

Capac bere Aurora
În 1948 fabrica a fost naţionalizată luând denumire de „Aurora”. Familia Czell impreuna cu mai multi brasoveni de origine germana au fost acuzati de colaborationism cu nazistii si deportati in URSS. Dupa mai multi ani de lagar s-au intors in tara. Cativa au reusit sa ajunga in Germania. Dupa nationalizare, fabrica a trecut printr-un proces continuu de retehnologizare si dezvoltare, care a dus la marirea capacitatilor de productie, mecanizarea si automatizarea proceselor tehnologice.  Astfel, in perioada 1954-1959, capacitatea de productie a maltului a fost extinsa prin construirea unei fabrici de malt cu o capacitate de 10.500 t de orz/an care, adaugata la capacitatea anterioara, ridica productia totala a fabricii la 11.000 t de orz/an, fiind cea mai mare fabrica de malt din tara. 

Sursa foto: eTimpu
O alta etapa importanta de dezvoltare a avut loc in perioada 1971-1974, cand a fost construita si data in folosinta sectia noua de ferrmentare. Intre 1965 si 1971 au fost produse diferite marci de bere blonda, bruna si Porter, precum si doua tipuri noi in 1972 - Carpatina si Turist. Dupa 1980, marcile de bere au fost diversificate prin trecerea la fabricarea marcilor Poiana sau Piatra Craiului si a marcilor de bere superioara Aurora (Bucegi), Barsa (Valea Prahovei) si Cerbul (Carpati). In plus, a inceput fabricarea berii Ciucas, care beneficia de o cerere importanta pe piata. Dupa 1984, vechea sectie de fierbere a fost inlocuita cu o noua linie  fabricata in Romania.

Sursa foto: eTimpu
In 1987 a fost data in functiune o linie de fabricare a capsulelor, cu un randament zilnic de 3 tone. In 1993 a fost achizitionat un filtru de bere SCHENK, care a marcat un punct de cotitura in filtrarea berii in Romania; un progres important a fost realizat in cresterea stabilitatii berii, de la 7-10 zile, pana la mai mult de 30 de zile.


După 1990 fabrica a fost privatizată devenind S.C. Aurora SA. În anul 1995 SC. AURORA SA a devenit firmă cu capital integral privat, capital românesc 100% , privatizindu-se prin metoda MEBO. Fabrica acopera 5,5% din piata consumatorilor de bere. A fost premiata in Topul National al Firmelor. S-a clasat pe locul opt in tara la categoria celor mai profitabile societati privatizate. A fost fruntasa in topul judetean al firmelor. 

Fabrica de bere Ciucas, in 2014. Sursa foto: Wikipedia.org

Productia zilnica de bere ajunge la 500.000 de sticle si 2.000 de butoaie a cate 50 de litri. În 2004 fabrica a fost achiziţionată de compania germană SABMiller și a devenit parte a Ursus Breweries. Urmaşii familiei Czell au revendicat terenul pe care s-a aflat fabrica, dar ulterior s-a ajuns la o înţelegere între aceştia şi actualii proprietari. Pe 31 martie 2017 Asahi Group Holdings Ltd. a finalizat achiziția fostelor operațiuni SABMiller din Europa Centrală și de Est, inclusiv a Ursus Breweries.

În prezent (2020), fabrica din Brașov are 220 de angajați și o capacitate de 1.2 milioane de hectolitri pe an.

26 octombrie 2023 - Ursus Breweries a inaugurat în fabrica din Brașov o nouă linie de îmbuteliere, precum și noi depozite, laboratoare și spații de birouri, care vor contribui la optimizarea capacității operaționale, ca parte a unei investiții strategice de 50 de milioane de euro începute în 2020.

Noua linie de imbuteliere inaugurata in 2023. Sursa foto: Ursus Breweries

Noua linie a fost inaugurată oficial cu ocazia primei vizite în România a preşedintelui şi directorului general al Asahi Group Holdings, Ltd., domnul Atsushi Katsuki. Asahi este proprietarul Ursus.

„În urmă cu trei ani, am demarat unul dintre cele mai curajoase proiecte de investiţii, centrat pe revitalizarea fabricii noastre din Braşov, o unitate cu o istorie îndelungată în comunitatea locală, datând din 1892, precum şi locul de origine al berii numărul unu din România - Ciucaş. În ciuda faptului că am întâmpinat situaţii imprevizibile, care au avut un impact direct şi indirect asupra planului nostru de investiţii, ne bucurăm că acum noua linie şi noile facilităţi sunt pe deplin operaţionale. Sunt mândru de echipa noastră dedicată şi de efortul pe care l-au depus colegii mei pentru atingerea acestui obiectiv. În plus, sunt recunoscător pentru încrederea pe care ne-o acordă Asahi Group Holdings,” a declarat Michał Mrowiec, preşedintele Ursus Breweries.

Noua linie de îmbuteliere a fost instalată într-o clădire nou construită. Pentru a permite integrarea acesteia, au fost făcute multiple îmbunătăţiri din punct de vedere tehnologic, iar demersul a inclus şi diverse lucrări de infrastructură. Pentru a opera mai eficient, Ursus Breweries a construit, de asemenea, şi un depozit nou la parterul noii clădiri, care are o suprafaţă de 1.800 mp, şi care este destinat depozitării produselor finite, organizând un alt depozit de 1.200 mp pentru ambalaje. Alături de acestea, investiţia include noi laboratoare, spaţii de birouri suplimentare şi noi facilităţi pentru cei peste 200 de angajati ai fabricii de bere.

CITESTE SI: CRONO STIRI - Despre fabrica de bere din Brasov

Surse info: Revista Cercetari Numismatice, Brasovul Tau, Ursus Breweries, Curentul, Ziarul Financiar



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)