1 iunie 2008 - Alegeri electorale locale in municipiul Brasov

2008 a adus şi prima schimbare radicală în modul de organizare al consiliilor judeţene. Mandatul 2008 - 2012 este primul în care preşedinţii de CJ-uri au fost aleşi uninominal de către cetăţeni, prin vot direct. Acumulind 35.39 % din voturi, Aristotel Căncescu şi-a cîştigat cel de-al treilea mandat de presedinte, după o luptă strînsă cu Ioan Dumitru Puchianu, pe atunci candidat al PDL, care a obtinut 33.20% din voturile valabil exprimate, la nivel de judet. In municipiul Brasov, Puchianu a obtinut 40.65%, in timp ce Căncescu doar 33.48%. (Tabelul de mai jos prezinta situatia voturilor din municipiul Brasov)

Aristotel Căncescu spunea ca noul mandat este „categoric ultimul” la conducerea acestei instituții. Nu a fost asa. Căncescu a candidat iar in 2012 pentru aceasta functie si a dobindit si al patrulea mandat. In 2016 nu a mai putut sa candideze, din cauza problemelor cu jutitia.  „Vreau să finalizez în acest mandat toate obiectivele pe care le-am început în mandatele anterioare, dar și să îmi pun în practică promisiunile făcute în campania electorală”, a declarat președintele CJ imediat după depunerea jurământului, in 2008. El a mai precizat că în timpul mandatului 2008-2012 vor fi finalizate lucrările la construcția Aeroportului Internațional Brașov - Ghimbav și la Spitalul Clinic Județean de Urgență de la Hărman.

Plenul Consiliului Județean Brașov a fost constituit, în mod legal, chiar din prima ședință. Acest lucru nu s-a mai întâmplat nici în 1996, nici în 2000, nici în 2004. În toți acești ani a fost nevoie de convocarea a trei ședințe. „Consensul” politic, însă, din acest an a dat roade. Astfel, cei 34 de consilieri aleși din patru formațiuni politice, PD-L, PNL, PSD și UDMR, împreună cu președintele CJ, ales uninominal, Aristotel Căncescu, s-au întrunit, in 26 iunie 2008, în ședință festivă. Lucrurile au mers ca pe roate, fără a exista probleme majore.

După validarea Consiliului Județean Brașov, au fost aleși și cei doi vicepreședinți ai instituției. Au fost propuse trei persoane pentru cele două funcții. Este vorba de Otilian Neagoe (PSD), Attila Kovacs (UDMR) și Mihail Veștea (PD-L). După ce au fost făcute mai multe propuneri în legătură cu forma buletinelor de vot și numărul acestora, până la urmă s-a decis să fie numai un buletin de vot, cu cele trei nume, urmând să fie încercuite cifrele din dreptul numelor dorite. După votul secret, la care candidații nu au avut voie să voteze, s-a ajuns la următorul rezultat: Otilian Neagoe – 34 de voturi, Attila Kovacs – 22 de voturi, iar Mihail Veștea – 13 voturi. Astfel, cei doi vicepreședinți pentru următorii patru ani sunt Otilian Neagoe (PSD) și Attila Kovacs (UDMR).

George Scripcaru, candidatul PD-L pentru un nou mandat de primar al municipiului Brașov, a reușit să obțină 69,81% din voturile brașovenilor, fiind astfel reales în funcția de primar din primul tur. „Le mulțumesc cetățenilor care au ieșit duminică la vot și mai ales celor care m-au votat pe mine și pe echipa mea. Înseamnă foarte mult pentru noi că un procent atât de mare dintre brașoveni a vrut ca noi să continuăm ceea ce am început în mandatul trecut în Brașov. Faptul că am câștigat din primul tur mă bucură și mai mult. Ca președinte de partid, însă, mai avem localități în care colegi de-ai mei au intrat în turul II. Sperăm că în această perioadă vor înceta toate atacurile murdare la adresa noastră, a reprezentanților PD-L. Iar de acum gata, trecem la muncă, pentru că în municipiul Brașov mai sunt multe de făcut”, a declarat primarul municipiului Brașov. 

Noul Consiliu Local al municipiului Brașov pentru mandatul 2008 - 2012 s-a constituit in 21 iunie 2008. În Sala mare a Consiliului Local au fost prezenți toți cei 27 de aleși locali în urma votului din data de 1 iunie, de la patru formațiuni politice, PD-L, PNL, PSD și UDMR, prefectul  Adriana Donțu, subprefectul Szakal Andras, alți membri ai acestor partide, șefii Direcțiilor din cadrul Primăriei și mass-media. Din acest nou Consiliu Local fac parte 15 consilieri PD-L, câte cinci PNL și PSD și doi consilieri UDMR. 

Prima şedinţă a Consiliului Local al Municipiului Braşov a ieşit cu scîntei, după ce mandatul de consilier al fostului viceprimar, Gabriel Andronache a fost validat în ciuda protestelor liberalilor care au susţinut că acesta nu mai face parte din PNL. În sprijinul acestei afirmaţii, peneliştii au adus o hîrtie, semnată de însuşi preşedintele PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, care atestă faptul că Andronache nu mai face parte din partid. Liberalii au adus această probă abia după ce comisia de validare a validat mandatul lui Gabriel Andronache. 

Sedinţa a pornit cu stîngul încă de la constituirea Comisiei de validare, cînd, în urma propunerilor venite de la consilieri, s-a decis ca cei cinci componenţi care vor analiza dosarele aleşilor, să fie Ladislau Hathazi (PD-L), Lucian Ionescu (PD-L), Florentin Oprică (PD-L), Gabor Imre (UDMR) şi Liviu Lupu (PSD). Comisia s-a retras să verifice dosarele aleşilor, iar după mai bine de jumătate de oră de deliberări, la insistenţele prefectului Adriana Donţu, aceştia s-au întors pentru ca o nouă comisie să fie aleasă. Prima era ilegal constituită, pentru că nu respecta articolul 25 din Legea 393, conform căruia „consilierii se pot constitui în grupuri, în funcţie de partidele politice sau alianţele politice pe ale căror liste au fost aleşi, dacă sînt în număr de cel puţin 3“.  Aşa că a fost constituită o a doua comisie de validare, de data aceasta respectîndu-se toate prevederile legale. În această comisie, reprezentantul UDMR Gabor Imre a fost înlocuit de liberalul Carmen Ionescu.

Imediat după terminarea verificărilor dosarelor aparţinînd viitorilor consilieri locali, Comisia de validare a prezentat numele acestora, moment în care a izbucnit „revolta“ liberală. Dacă la PSD, PD-L şi UDMR lucrurile au fost clare din punct de vedere al celor care vor fi consilieri locali pentru următorii 4 ani, PNL a avut probleme cu lista. Iniţial, lista cu primii 8 candidaţi propuşi alegătorilor şi votaţi democratic pe 1 iunie de PNL, a fost compusă din Carmen Tănăsescu, Adrian Maxim, Gabriel Andronache, Carmen Ionescu, Adrian Atomei, Vasile Bran, Gheorghe Tănase şi Iulian Mara. Potrivit înţelegerilor interne de partid însă, cu care liberalii erau puşi la curent azi, de pe această listă s-au retras primii trei candidaţi, respectiv Carmen Tănăsescu, Adrian Maxim şi Gabriel Andronache, urmînd ca în Consiliul Local să primească mandate de aleşi Vasile Bran, Gheorghe Tănase şi Iulian Mara. Se pare însă că Gabriel Andronache s-a răzgîndit în ultimul moment şi nu a dorit să renunţe la mandatul său de consilier, aşa cum îi cerea partidul. Drept pentru care şi-a retras de la dosarul de validare documentul prin care renunţa la mandat, astfel că şi comisia l-a validat în funcţia de consilier local pentru următorii 4 ani, semnalînd acest lucru şi în procesul-verbal prezentat ulterior în şedinţa de plen.

În momentul în care Comisia de validare a prezentat numele celor care vor fi consilieri locali în următorii patru ani, iar printre aceştia se afla şi Gabriel Andronache, liberalii prezenţi în sală, atît consilierii deja validaţi cît şi cei care s-au retras de bunăvoie de pe listă, s-au revoltat şi au cerut să fie invalidat mandatul fostului viceprimar PNL. În condiţiile în care nu au avut succes în a-i convinge pe membrii Comisiei de validare să ia în considerare, după semnarea procesului-verbal de validare, hîrtia semnată de Călin Popescu-Tăriceanu, care îl „renega“ pe Gabriel Andronache, liberalii au părăsit sala, în semn de protest. Lor li s-au alăturat şi cei patru consilieri PSD prezenţi la şedinţă. Dar nu şi Gabor Imre şi Anna Farkas, consilierii UDMR, partid care este teoretic o alianţă cu PSD şi PNL.

Structura Consiliului Local Braşov validata in 21 iunie a fost urmatoarea:

PD-L: Adrian Gabor, Ladislau Hathazi, Tarbă Mihail, Vasile Kraila, Carmen Ferghete-Ţop, Ciprian Chiricheş, Florentin Oprică, Lucian Ionescu, Traian Serendan, Costel Mihai, Ionel-Mircea Raţă, Stelian Manolache, Marian Rasaliu, Elena-Daniela Felegean, Gantz Miklos.

PNL: Gabriel Andronache (contestat de PNL), Carmen Ionescu, Adrian Atomei, Vasile Bran (invalidat) şi Gheorghe Tănase

PSD: Mihai David, Nicolae Ţucunel, Mihai-Ioan Ghirdă, Minerva Gurgu, Liviu Lupu

UDMR: Gabor Imre, Anna Lili Farkas

După ce Consiliul Local Brașov a fost validat pentru mandatul 2008 - 2012, aleșii au ales și viceprimarii. Din cauză că în timpul procedurii de vot a consilierilor locali, aleșii PNL, PSD au părăsit sala din cauza neînțelegerilor apărute, constituirea s-a făcut cu 17 voturi, suficiente din punct de vedere legal. Ulterior au părăsit sala și cei doi consilieri UDMR, deoarece această formațiune face parte din alianța la nivel local PNL - PSD - UDMR. Și pentru că cei 15 consilieri PD-L rămași în sală asigurau majoritatea necesară au fost aleși și cei doi viceprimari. Propunerile au fost pentru Adrian Gabor, cel care a fost viceprimar și în mandatul trecut, și pentru Gantz Miklos Sandor, ambii de la PD-L. Cei doi au fost aleși în unanimitatea celor prezenți.


Voturi pentru presedintele Consiliului Judetean
Circ. elect. jud. nr. 8 Total aleg. înscrişi în liste 260523
Judeţ BRASOV Total aleg. prezenţi la urne 97532
Cod SIRUTA loc. 40198 Prezenţa 37.44 %
Localitate MUNICIPIUL BRASOV Total voturi valabil exprimate 93057
Secţii de votare 195 Total voturi nule 4184
Numerotarea NSV 1 - 195    

 

Candidat Afiliere politica Voturi %
PUCHIANU IOAN DUMITRU PARTIDUL DEMOCRAT LIBERAL 37833 40.65
CANCESCU ARISTOTEL ADRIAN PARTIDUL NATIONAL LIBERAL 31158 33.48
NEAGOE OTILIAN PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT 13390 14.38
BRAGA HORATIU FLORENTIN PARTIDUL NOUA GENERATIE - CRESTIN DEMOCRAT 1988 2.13
EHRMANN ARTUR CAROL FORUMUL DEMOCRAT AL GERMANILOR DIN ROMANIA 1978 2.12
IORGA NICOLAE MARIAN PARTIDUL ROMANIA MARE 1790 1.92
IANCU VESPASIAN AUGUSTIN PARTIDUL ECOLOGIST ROMAN 1593 1.71
COSTAS CRISTINA IULIANA PARTIDUL INITIATIVA NATIONALA 998 1.07
DAN VASILE PARTIDUL CONSERVATOR 947 1.01
VERES DANIEL REMUS PARTIDUL NATIONAL TARANESC CRESTIN DEMOCRAT 926 0.99
BUTAN DUMITRU PARTIDUL VERDE 456 0.4

 


 

Voturi pentru Consiliul Judetean
Circ. elect. jud. nr. 8 Total aleg. înscrişi în liste 260523
Judeţ BRASOV Total aleg. prezenţi la urne 97532
Cod SIRUTA loc. 40198 Prezenţa 37.44 %
Localitate MUNICIPIUL BRASOV Total voturi valabil exprimate 91073
Secţii de votare 195 Total voturi nule 6143
Numerotarea NSV 1 - 195    

 

Partid, Alianţă, Candidat independent Voturi %
PARTIDUL DEMOCRAT LIBERAL 36816 40.42
PARTIDUL NATIONAL LIBERAL 21924 24.07
PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT 14263 15.66
UNIUNEA DEMOCRATA MAGHIARA DIN ROMANIA 5547 6.09
PARTIDUL ROMANIA MARE 2687 2.95
PARTIDUL NOUA GENERATIE - CRESTIN DEMOCRAT 2320 2.54
PARTIDUL ECOLOGIST ROMAN 1654 1.81
FORUMUL DEMOCRAT AL GERMANILOR DIN ROMANIA 1502 1.64
PARTIDUL INITIATIVA NATIONALA 1252 1.37
PARTIDUL CONSERVATOR 1191 1.30
PARTIDUL NATIONAL TARANESC CRESTIN DEMOCRAT 739 0.81
PARTIDUL VERDE 380 0.41
PARTIDUL CIVIC MAGHIAR - MAGYAR POLGARI PART 331 0.36
PARTIDUL REPUBLICAN 221 0.24
PARTIDUL POPULAR SI AL PROTECTIEI SOCIALE 191 0.20
UNIUNEA POPULARA SOCIAL CRESTINA 55 0.06

 


 

Voturi pentru primarul Brasovului
Circ. elect. jud. nr. 8 Total aleg. înscrişi în liste 260523
Judeţ BRASOV Total aleg. prezenţi la urne 97532
Cod SIRUTA loc. 40198 Prezenţa 37.44 %
Localitate MUNICIPIUL BRASOV Total voturi valabil exprimate 93952
Secții de votare 195 Total voturi nule 3267
Nr. minim de voturi valabil exprimate pentru alegerea primarului din Turul 1 46977

 

Candidat Afiliere politica Voturi %
SCRIPCARU GEORGE PARTIDUL DEMOCRAT LIBERAL 65587 69.80
DAVID MIHAI-CIPRIAN PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT 8898 9.47
TANASESCU CARMEN-FELICIA PARTIDUL NATIONAL LIBERAL 8322 8.85
GABOR IMRE UNIUNEA DEMOCRATA MAGHIARA DIN ROMANIA 3447 3.66
LUNGU DORIAN PARTIDUL NOUA GENERATIE - CRESTIN DEMOCRAT 1867 1.98
WITTSTOCK EBERHARD-WOLFGANG FORUMUL DEMOCRAT AL GERMANILOR DIN ROMANIA 1379 1.46
MINZALA ION PARTIDUL ROMANIA MARE 1180 1.25
BETA ALIN-STEFAN PARTIDUL CONSERVATOR 1024 1.08
MAGUREANU RADU-CAIUS PARTIDUL ECOLOGIST ROMAN 825 0.87
VLASCEANU VIOREL PARTIDUL NATIONAL TARANESC CRESTIN DEMOCRAT 813 0.86
SIMON ALEXANDRU PARTIDUL CIVIC MAGHIAR - MAGYAR POLGARI PART 273 0.29
CIOBOTARU ELENA PARTIDUL REPUBLICAN 169 0.17
MOARCAS I. GHEORGHE PARTIDUL POPULAR SI AL PROTECTIEI SOCIALE 168

0.17

 


 

Voturi pentru Consiliul Local Brasov
Circ. elect. jud. nr. 8 Total aleg. înscrişi în liste 260523
Județ BRASOV Total aleg. prezenţi la urne 97532
Cod SIRUTA loc. 40198 Prezenţa 37.44 %
Circ. elect. loc. nr. 1 Total voturi valabil exprimate 91912
Localitate MUNICIPIUL BRASOV Total voturi nule 5319
Secții de votare 195 Prag electoral 4596
Nr. de mandate 27 Coeficient electoral 2942

Partide care au intrat în Consiliul local

Partid, Alianţă, Candidat independent Voturi % Mand. etapa1 Mand. etapa2 Total mand.
PARTIDUL DEMOCRAT LIBERAL 45374 49.36 15 0 15
PARTIDUL NATIONAL LIBERAL 14809 16.11 5 0 5
PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT 13577 14.77 4 1 5
UNIUNEA DEMOCRATA MAGHIARA DIN ROMANIA 5676 6.17 1 1 2
Total voturi valabil exprimate 79436 86.43

Partide care nu au îndeplinit pragul electoral

Partid, Alianţă, Candidat independent Voturi %
PARTIDUL ROMANIA MARE 2906 3.16
PARTIDUL NOUA GENERATIE - CRESTIN DEMOCRAT 1908 2.07
FORUMUL DEMOCRAT AL GERMANILOR DIN ROMANIA 1762 1.91
PARTIDUL CONSERVATOR 1405 1.52
PARTIDUL ECOLOGIST ROMAN 1366 1.48
PARTIDUL INITIATIVA NATIONALA 1020 1.10
PARTIDUL NATIONAL TARANESC CRESTIN DEMOCRAT 957 1.04
PARTIDUL VERDE 342 0.37
PARTIDUL POPULAR SI AL PROTECTIEI SOCIALE 316 0.34
PARTIDUL CIVIC MAGHIAR - MAGYAR POLGARI PART 306 0.33
PARTIDUL REPUBLICAN 188 0.20
Total voturi valabil exprimate 12476 13.57

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)