6 octombrie 1994 - Este inaugurat Complexul educațional de tip familial din Poiana Soarelui, proiect initiat de Ion Tiriac
![]() |
Curtea complexului, inainte de inaugurare. Sursa foto: Evenimentul Zilei, ed. 6 oct 1994 |
CRONO STIRI
Curierul National, ed. 1994-10-07 / nr. 1091
Ieri, s-a inaugurat la Brașov, în prezența lui Ion Țiriac și a altor oaspeți din țară și din străinătate Complexul educațional de tip familial din Poiana Soarelui (Cartierul Noua) primul complex particular de acest gen din România. Lucrările de construcție au început în aprilie 1991 și au durat până în noiembrie 1993, recepția complexului continuând în luna decembrie a aceluiași an . Până la sfârșitul lui 1993 valoarea investițiilor s-a ridicat la 800.000.000 lei. Complexul aparține Fundației „Casa Copilului" construită prin donații ale unor persoane fizice și juridice, printre alți donatori fiind Ion Țiriac și sora sa, Rodica Țiriac. Noutatea proiectului rezidă în conceptul de organizare a complexului : habitaturi (micile vile), fiecare adăpostind câte o familie formată din 6 minori orfani, cu vârste între 3-7 ani, sănătoși fizic și psihic, o mamă care îi îngrijește permanent și o mătușă care asigură menajul pe durata zilei. In speach-ul de inaugurare Ion Țiriac a ținut sa se înțeleagă că prin acest proiect românesc in totalitate „am venit să demonstrăm lumii că noi românii, putem sa ne ocupăm de problemele noastre". Evenimentul Zilei, ed. 1994-10-07 / nr. 699
Ieri dimineață, la Brașov, a avut loc inaugurarea Casei Copilului „Poiana Soarelui". Cei peste 100 de invitați, oameni de afaceri din țară și străinătate, ziariști și oameni politici au fost întîmpinați la intrarea în complex de Ion Țiriac. Cei 70 de copii, în vîrstă de pînă la 7 ani, cazați în cele 11 vile, cînd îl văd pe Ion Țiriac, îl strigă cu apelativul „tatăl nostru", în timp ce cunoscutul om de afaceri le cere insistent să-i spună simplu: „Măi Ioane!". Spre surprinderea tuturor, la un moment dat, Ion Țiriac nu a ezitat să se descalțe de pantofii italienești, măsura 45, pentru a se plimba printre copii pe pamîntul jilav, udat de ploaie. „Treaba asta nu are nici o altă valoare decît demonstrativă. Problema cea mare o reprezintă cei peste 100 000 de copii din România abandonați sau orfani. Sper ca și alții să ne urmeze exemplul pentru a face ceva pentru aceștia", a precizat Ion Țiriac „Evenimentului zilei".
![]() |
Complexul rezidential, in 2023. Sursa foto: Google Earth |
La 1 ianuarie 2007, Fundația Casa Copilului devine Fundația Dumbrava Minunata. De atunci, fundația are autorizatie atat pentru oferirea de servicii sociale specializate de sprijin pentru asistența familiilor defavorizate și copiilor (servicii rezidențiale pentru protecția copiilor), precum și servicii sociale specializate de asistență și sprijin pentru persoanele în vârstă (centru rezidențial pentru seniori ).
In cele 11 de vile se desfasoara activități sociale, iar in pavilion sunt organizate activități de sprijin (zone dedicate - medical, psihologic, social, de luat masa și zonă de gătit și birourile administrative).
30 |
Comentarii
Trimiteți un comentariu