26 noiembrie 1967 - A fost data în folosinta la Braşov noua cladire a staţiei C.F.R. Bartolomeu
![]() |
Noua statie CFR Bartolomeu, in 1971. Sursa : Drum Nou |
Duminică, 26 noiembrie 1967, s-a dat în folosinţă la Braşov noua clădire a staţiei C.F.R. Bartolomeu. Construită într-un stil arhitectonic modern cu săli de aşteptare spaţioase şi frumos utilate, cu un număr sporit de case de bilete, sală de aşteptare, birou de informaţii, noua staţie asigura condiţii din cele mai bune de confort şi deservire a călătorilor. Tot aici, pentru satisfacerea în condiţii depline de siguranţă a circulaţiei trenurilor şi a cerinţelor de transport au fost construite şi puse la dispoziţia personalului de exploatare spaţii moderne dotate cu instalaţii şi mijloace perfecţionate de îndrumare şi dirijare a circulaţiei trenurilor.
![]() |
2020. Intrarea in statia CFR Bartolomeu. |
![]() |
2020. Peronul principal al statiei CFR Bartolomeu. |
In 2023, SRCF Brașov a lansat două licitații succesive pentru modernizarea gării Bartolomeu, însă ambele au fost anulate. La vremea respectivă, valoarea totală estimată a contractului era de 33.410.462,81 lei, echivalentul a aproape 6,8 milioane de euro. Probabil că valoarea a fost considerată prea mică, din moment ce nu s-a depus nicio ofertă.
Peronul principal, de la linia 1 realizat din beton armat monolit, avea stratul de uzură din asfalt degradat. Acesta are o lungime de 178,50 m, o lăţime variabilă, iar cota superioară este aproximativ egală cu cea a nivelului superior al șinei (NSS).
Peroanele dintre liniile 1-2, 2-3 și 3-4 realizate din beton armat monolit, aveau stratul de uzură din asfalt degradat. Acestea au o lungime de aproximativ 250 m și o lățime de 2,75 m, iar cota superioară este aproximativ egală cu cea a NSS. Accesul la peroane se făcea pe două treceri la nivel realizate din dale prefabricate de beton.
Platforma stației și zonele adiacente includeau parcările, trotuarele, scările de acces și zonele verzi situate pe terenul aflat în administrarea CNCF CFR SA. Acestea nu au mai beneficiat de îmbunătățiri și reparații de mult timp, fiind în diferite stadii de degradare, iar zonele verzi nu erau amenajate corespunzător din punct de vedere peisagistic.
![]() |
Peroane. 2020 |
Aparatele de cale aveau reperele de rulare uzate, iar cele mai multe defecte se întâlneau la ace și inimile de încrucișare. Aparatele de cale prezentau uzuri, deformații și defecte peste limitele admise, ce necesita a fi înlocuite parțial sau în totalitate.
Surse info: Club Feroviar (1), Drum Nou, ed. 1967-11-28 / nr. 7123 / Digiteca Arcanum
57 |
Comentarii
Trimiteți un comentariu