1938 - Este data in folosinta Scoala Primara nr.3, care devine in timp Colegiul National de Informatica "Grigore Moisil"

2020. Cladirea principala a Colegiului Naţional de Informatică “Grigore Moisil”

Colegiul Naţional de Informatică “Grigore Moisil” este o instituţie de învăţământ cu tradiţie în județul Braşov. Istoria sa începe în anul 1938, când s-a ridicat primul corp de clădire, ce a găzduit Şcoala Primară nr. 3, apoi Şcoala Elementară nr. 11, Şcoala Medie nr. 2, iar mai târziu Şcoala Medie nr. 6 "Ştefan Gheorghiu".

Din anul 1960 şcoala beneficiază de un al doilea corp de clădire şi devine Şcoala Medie nr. 4, apoi Liceul de Cultură Generală nr. 4, pentru ca din 1972 să se introducă un nou profil, de ultima oră în acea perioadă, iar denumirea să se schimbe din nou în Liceul pentru Prelucrarea Automată a Datelor.

Articol in Drum Nou,
ed. 16 ianuarie 1974
În 1973, instituţia a devenit Liceul de Informatică
. Deşi s-a păstrat profilul principal - informatica - şi cel de electronică pentru tehnică de calcul, şcoala îşi va schimba denumirea, în 1977, în Liceul de Matematică - Fizică nr. 1.

Din 1990 până în 2002, a fost adoptată şi păstrată titulatura Liceul de Informatică.

Ca recunoaştere a valorii sale, în anul 2002, instituţia devine Colegiu Naţional "Gr. Moisil", titulatura fiind reconfirmată în anul școlar 2017-2018.

La aniversarea a 83 de ani de existentă, în colegiu învăţau 720 de elevi, în patru clase de gimnaziu şi 20 de clase de liceu - 16 clase cu profil de studiu intensiv informatică și 4 clase intensiv engleză. Ei erau îndrumaţi de 51 de cadre didactice cu o pregătire profesională şi metodică deosebită.

De cele mai multe ori, datorită succeselor obţinute de elevii foarte ambiţioşi, colegiul s-a situat printre primele trei locuri din judetul Braşov conform rezultatelor obținute de elevi la admitere în liceu și la bacalaureat. 

Nu de puţine ori, şcoala a reuşit să se claseze pe primul loc, atât prin premiile obţinute la concursurile şcolare –la etapele naţională şi internaţională ( Olimpiada de Informatică, Olimpiada de Tehnologia Informației și comunicațiilor, ACSL, Concursul național Infoeducație Gălăciuc, Concursul interdisciplinar Urmașii lui Moisil, Robotică, Infotron, concursurile de cultură generală, de limba engleză: Speak Out) - cât şi prin varietatea profilurilor și specializărilor la care au fost admiși absolvenții colegiului în învățământul universitar: informatică, mecatronică, design industrial, medicină, farmacie, ştiinţe economice, drept, matematică şi chiar limbi moderne sau psihologie. 

Imagini pe pelicula de 8mm alb negru, needitate, filmate de catre Ghenade Vinti. Imaginile sint cu elevii unei clase a XII-a din anul 1982

Din rândurile elevilor care au frecventat cursurile acestui colegiu s-au desprins personalităţi în diferite domenii ale vieţii sociale, economice, culturale şi politice: profesori, medici, profesori universitari, informaticieni de excepţie, cercetători ştiinţifici şi politicieni.

Cei mai cunoscuți absolvenți sunt:

Dumitru Prunariu (n. 1952) - primul cosmonaut român; actualmente, general maior cu 2 stele în rezervă
Ioan Ghișe (n. 1956) - politician român, primar al Brașovului (1996-2004), parlamentar
Victor Socaciu (n. 1953) - cântăreț român de muzică folk; membru al juriului Cerbului de Aur
Dan Bălteanu (n. 1943) - academician, directorul Institutului Român de Geografie
Daniel Capatos (n. 1973) - jurnalist
Mihai Dobrovolski (n. 1974) - prezentator FM, fondator Radio Guerilla
Raluca Arvat (n. 1975) - jurnalist, prezentatoare știri sportive la Pro TV, TVR
Dan Popescu (n. 1982) - producator, realizator TV, cantaret.
Ion Stanciu (n.1950 – d. 2013) - poet, membru al Uniunii Scriitorilor.

2009. Cladirea principala a Colegiului Naţional de Informatică “Grigore Moisil”. Sursa foto: Google Street View

In 13 ianuarie 2020, elevii si profesorii colegiului au pășit în prima zi de școală a semestrului II într-o școală nouă, modernizată și mult mai primitoare. Pe perioada lucrarilor, cursurile s-au desfasurat in cladirea altei scoli din municipiu. Colegiul a fost renovat utilizând tehnologii de construcții inteligente, printr-un program de cooperare elvețiano-român, cofinanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul contribuției acesteia pentru Uniunea Europeană extinsă și a Primăriei Brașov.

2020

2020

2020

2020



Surse info si foto: Colegiul Naţional de Informatică “Grigore Moisil”

86

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)