1 iulie 1971 - Incepe aplicarea legii cantinelor-restaurant pentru salariati in judetul brasov

2009. Cladirea cantinei uzinei Rulmentul, inainte de a fi preluata de Lux Divina. Sursa foto: Google Street View

In vederea îmbunătăţirii activităţii cantinelor-restaurant pentru servirea salariaţilor, pensionarilor şi a membrilor lor de familie cu preparate de calitate superioară, în sortimente variate şi la preţuri corespunzătoare, Marea Adunare Națională a Republicii Socialiste România adoptă prezenta lege:

CAPITOLUL I 
Infiinţarea, organizarea şi funcţionarea cantinelor-restaurant 

Art. 1. Cantinele-restaurant se înfiinţează şi se organizează, la cererea şi pe lingă organizaţiile socialiste de stat, prin decizii ale comitetelor executive ale consiliilor populare orăşeneşti, municipale sau judeţene, cu consultarea organelor sindicale locale, înfiinţarea şi organizarea cantinelor-restaurantse fac în cazurile în care există un număr corespunzător de consumatori care iau masa la aceste unităţi, astfel încît să se asigure folosirea integrală a capacităţii lor de preparare şi servire a mesetei, precum şi funcţionarea lor pe baze economice eficiente. 

Art. 2. Cantinele-restaurant sunt subordonate organizaţiilor comerciale locale, au gestiune economică, ţin evidenta activităţii şi încheie bilanţ propriu. Comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi ale municipiului Bucureşti pot stabili ca direcţiile comerciale să aibă în subordine directă anumite cantine-restaurant, în asemenea cazuri, cantinele-restaurantau personalitate juridică. 

Art. 3. Localurile cantinelor-restaurant care se construiesc in viitor se realizează de către organizațiile socialiste de stat titulare de plan de investiţii împreună cu comitetele executive ale consiliilor populare şi se amplasează în afara incintei unităților

Art. 4. Cantinele existente se reorganizează în cantinie-restaurant de către unităţile pe lingă care funcţionează, împreună cu comitetele executive ale consiliilor populare, potrivit prevederilor prezentei legi. Conducerile unităţilor pe lingă care funcţionează cantinele existente sunt obligate să ia măsuri pentru a le separa de incinta unităţilor şi să asigure accesul direct din afară la localul acestora, pentru ca şi salariaţii altor unităţi să poată lua masa la cantinele-restaurant. 

Art. 5, în scopul folosirii depline a bazei materiale a cantinelor restaurant şi pentru realizarea unor venituri suplimentare destinate îmbunătăţirii calităţii mesei şi ieftinirii costului acesteia, comitetele executive ale consiliilor populare sunt obligate să ia măsuri ca, pe lingă masa de prînz, cantinele restaurant să servească micul dejun şi masa de seară, iar, în funcţie de cerere, să funcţioneze ca restaurant după orele de program şi în zile de sărbători. La aceste mese se pot servi şi meniuri dietetice. Cantinele-restaurant organizează bufete, chioşcuri şi alte unităţi mobile, în incinta organizaţiilor socialiste de stat pentru servirea salariaţilor in timpul pauzei de masă. Cantinele-restaurant pot asigura şi alimentaţia de protecţie pentru muncitori. La cantina-restaurant pot servi masa şi membrii de familie ai salariaţilor, salariaţii aflaţi în delegaţie, pensionarii şi membrii lor de familie, precum și alte persoane pe baza aprobării comitetului de conducere al cantinei-restaurant. De asemenea, se poate organiza servirea meniurilor la domiciliul consumatorilor, pe bază de abonament sau comenzi prealabile, precum și desfacerea de semipreparate tip gospodina. 

Art. 6. Pe măsura creării bazei materiale necesare, în cantinelerestaurant se introduce sistemul de autoservire, în acest scop, Ministerul Comerțului Interior și celelalte organe centrale și locale, care au în subordine unități producătoare de utilaj comercial, iau măsuri pentru sporirea producţiei de linii de autoservire, de utilaje frigorifice, termice şi de mecanizare a muncii destinate funcţionării cantinelor restaurant. 

Art. 7. In vederea asigurării bunei sale funcţionări, cantina-restaurantare un comitet de conducere format din: delegatul conducerii organizaţiei socialiste de stat ai cărei salariaţi sunt abonaţi; delegatul sindicatului; delegatul organizaţiei Uniunii Tineretului Comunist; delegatul comisiei de femei; reprezentanţii salariaţilor abonaţi aleşi de aceştia în funcţie de numărul lor, şeful cantinei-restauIn cazul cînd la cantina-restaurant servesc masa salariaţi ai mai multor organizaţii socialiste de stat, din comitetul de conducere al cantinei-restaurant pot face parte şi delegaţi din cadrul acestor organizaţii socialiste de stat, potrivit alineatului precedent. Membrii comitetului de conducere al cantinei-restaurant aleg, din rîndul lor, un președinte al acestui comitet, care nu poate fi şeful cantinei-restaurant. 

Art. 8. Comitetul de conducere al cantinei-restaurant exercită următoarele atribuţii: 
— adoptă hotărîri privind dezvoltarea activităţii cantinei-restaurantşi stabileşte măsurile necesare pentru buna funcţionare a acesteia; 
— hotărăşte, cu acordul conducerii organizaţiei socialiste de stat, în funcţie de nevoi, înfiinţarea de bufete, chioşcuri, tonete, în incinta acesteia; 
— ia măsuri pentru îmbunătăţirea permanentă a calităţii meniurilor fixe şi a preparatelor, diversificarea sortimentelor potrivit cerinţelor salariaţilor şi asigură respectarea normelor igienico-sanitare în cantina-restaurant; 
— urmăreşte folosirea eficientă a bunurilor cantinei-restaurant, păstrarea integrităţii patrimoniului acesteia şi gospodărirea fondului de mărfuri; 
— aprobă orarul de funcţionare al cantinei-restaurant, după consultarea conducerii organizaţiilor socialiste de stat respective; 
— stabilește meniurile fixe și celelalte preparate, inclusiv meniurile dietetice, care pot fi servite la cantina-restaurant, precum și preturile acestora; 
— analizează și avizează dările de seamă prezentate de șeful cantinei-restaurant. Hotărîrile comitetului de conducere al cantinei-restaurantse iau cu votul a jumătate plus unu din numărul membrilor comitetului. Comitetul de conducere al cantinei-restaurantși membrii acestuia răspund de măsurile luate și activitatea desfășurată, atit față de comitetul executiv al consiliului popular, cit şi faţă de salariaţi, conducerile întreprinderilor şi organizaţiile obşteşti pe care le reprezintă. 

Art. 9. Şeful cantinei-restaurant se numeşte şi se eliberează din funcţie de către comitetul executiv al consiliului popular cu acordul comitetului de conducere al cantinei-restaurant. El conduce în mod operativ întreaga activitate a cantinei-restaurant, ia măsuri concrete pentru îndeplinirea hotărîrilor comitetului de conducere, angajează patrimonial și răspunde de activitatea economico-financiară, potrivit dispozițiilor legale. 

Art. 10. Organele de conducere colectivă ale organizațiilor socialiste de stat urmăresc modul cum sunt gospodărite mijloacele materiale, calitatea și varietatea meniurilor fixe și ale celorlalte preparate, fac propuneri sau iau măsuri ce intră în competenţa lor, ca activitatea cantinelor-restaurantsă se desfăşoare în bune condiţii pentru satisfacerea deplină a nevoilor salariaţilor şi informează periodic adunarea generală a salariaţilor. 

Art 11. Comitetele sindicatelor din organizaţiile socialiste de stat, consiliile orăşeneşti, municipale şi judeţene ale sindicatelor îndrumă, sprijină şi controlează sistematic modul de funcţionare a cantinelor-restaurant, aprovizionarea acestora la timp şi cu mărfurile necesare, prepararea, diversificarea şi buna calitate a meniurilor fixe, precum şi a celorlalte preparate, potrivit cerinţelor salariaţilor şi la preţuri accesibile, respectarea regulilor igienico-sanitare, asigurarea unei serviri corespunzătoare. 

Art. 12. Comitetele de conducere ale cantinelor-restaurantsunt obligate să ia măsuri operative pentru îndeplinirea sarcinilor trasate de comitetele executive ale consiliilor populare și de organele de conducere colectivă ale organizațiilor socialiste de stat, precum și pentru realizarea obiectivelor stabilite de organele sindicale în urma controalelor efectuate, în vederea îmbunătăţirii activităţii generale a cantinelor-restaurant şi înlăturării deficientelor constatate. 

Art. 13. Ministerul Comerţului Interior şi comitetele executive ale consiliilor populare răspund de aprovizionarea şi buna funcţionare a cantinelor-restaurant. Aprovizionarea cantinelor-restaurant cu mărfurile agroalimentare necesare se asigură de la fondul central, la prețuri fixe de stat, direct din depozitele comerțului cu ridicata sau de la furnizorii locali, beneficiind de rabat comercial, la nivelul cotelor stabilite pentru comerţul cu amănuntul. Pentru completarea fondului de mărfuri, cantinele-restaurant au dreptul să cumpere produse agroalimentare, inclusiv animale vii, de la cooperativele agricole de producţie, de la producătorii individuali şi de pe piaţa neorganizată sau din magazinele cu amănuntul, în aceleaşi condiţii ca şi unităţile de alimentaţie publică. Cantinele-restaurante pot organiza gospodării anexe, îndeosebi crescătorii de animale şi păsări, acolo unde există condiţii corespunzătoare şi unde furajarea este asigurată. 

Art. 14. Pentru folosirea raţională a mijloacelor de transport şi aprovizionarea operativă, comitetele executive ale consiliilor populare iau măsuri ca, în cazul cantinelor restaurant situate în oraşe, municipii sau în sectoarele municipiului Bucureşti, aprovizionarea să se facă — în mod organizat — în cadrul întreprinderilor şi organizaţiilor comerciale pentru toate cantinele-restaurant situate în localitatea sau sectorul respectiv. Aprovizionarea cantinelor-restaurant se face cu prioritate faţă de celelalte unităţi de alimentaţie publică. 

Art. 15. In vederea sporirii eficienţei economice a activităţii cantinelor-restaurant, comitetele executive ale consiliilor populare iau măsurile organizatorice necesare pentru ca bucătăriile mari ale unor cantine-restaurant, care dispun de bază materială corespunzătoare, să aprovizioneze şi alte cantine-restaurant din zonă cu preparate culinare şi semipreparate, precum şi pentru înfiinţarea unor gospodarii anexe mari în vederea aprovizionării mai multor cantine restaurant. 

Art. 16. Ministerul Comerţului Interior şi Ministerul Agriculturii, Industriei Alimentare, Silviculturii şi Apelor asigură fondul de marfă necesar pentru aprovizionarea ritmică şi cu produse de bună calitate a cantinelor-restaurant. Ministerul Comerţului Interior şi comitetele executive ale consiliilor populare iau măsuri în vederea asigurării, pregătirii şi instruirii personalului cantinelor-restaurant. Ministerul Sănătăţii acordă asistenţă de specialitate şi controlează desfăşurarea activităţii cantinelor-restaurant în condiţii corespunzătoare de igienă, 

CAPITOLUL II 
Finanţarea, creditarea şi acoperirea cheltuielilor 

Art. 17. Realizările cantinelor restaurant, ale bufetelor şi celorlalte unităţi ce funcţionează pe lingă acestea sunt scutite de plata impozitului pe circulaţia mărfurilor. De asemenea, cantinele-restaurant sunt scutite de plata impozitului asupra clădirilor pe care le deţin. 

Art. 18. Cantinele-restaurantau cont curent la bancă şi se finanţează cu avansuri de la abonaţi şi cu credite bancare, cu o dobîndă de 0,5 la sută. 

Art. 19. Activitatea cantinelor restaurant nu se planifică cu beneficii. Eventualele beneficii realizate de către acestea din activitatea bufetelor, a chioşcurilor şi a celorlalte unităţi, precum şi din funcţionarea lor pe regim de restaurant, vor fi utilizate pentru îmbunătăţirea mesei, reducerea preţurilor pentru meniurile fixa servite pe bază de abonament și dezvoltarea activității economice. 

Art. 20. Organizațiile socialiste de stat suportă pentru meniurile fixe servite pe bază de abonament, precum și pentru celelalte preparate vîndute salariaţilor proprii, prin bufetele și alte unităţi din incinta organizaţiilor socialiste de stat, costul apei, energiei electrice, combustibilului şi al transporturilor pentru aprovizionarea cantinei-restaurant, cheltuielile legate de amortisment, chirie şi reparaţii ale mijloacelor fixe, precum şi uzarea sau înlocuirea obiectelor de inventar. Acolo unde există condiţii, organizaţiile socialiste de stat pun la dispoziţia cantinei-restaurant, spre folosinţă, localul necesar funcţionării, în cazul în care la cantina-restaurantiau masa salariaţi ai mai multor organizaţii socialiste de stat, cheltuielile arătate în prezentul articol se plătesc lunar de acestea, în raport cu numărul de abonaţi şi numărul meselor servite. Pentru pensionarii care servesc meniuri fixe pe bază de abonament la cantinele-restaurantale organizaţiilor socialiste de stat de unde provin, acestea suportă cheltuielile prevăzute la alineatul 1. 

Art. 21. Organizaţiile economice, cu aprobarea adunării generale a salariaţilor, pot aloca din beneficiile rămase la dispoziţia lor pentru premii şi investiţii necentralizate — o sumă destinată dezvoltării cantinei-restaurant, precum şi pentru îmbunătăţirea mesei servite salariaţilor. Cuantumul sumei prevăzute în alineatul precedent se stabileşte de adunarea generală a salariaţilor, anual, o dată cu dezbaterea dării de seamă asupra activităţii prezentate de comitetul de direcţie al organizaţiei economice. De asemenea, organizaţiile socialiste de stat ai căror salariaţi iau masa la cantina-restaurant sprijină, prin salariaţii lor tehnico-administrative, ţinerea unor evidenţe, efectuarea inventarelor şi calcularea preţurilor la cantina-restaurant; aceşti salariaţi răspund de calitatea lucrărilor executate. 

Art. 22. Organizaţiile comerciale locale nu pot percepe cote pentru cheltuielile de administraţie şi conducere de la cantinele-restaurant în subordine. 

Art. 23. Salariaţii şi pensionarii proprii, care servesc meniuri fixe la cantina-restaurant pe bază de abonament, suportă, prin preţul mesei, costul alimentelor, calculat pe baza preţurilor de procurare, fondul de salarii şi celelalte drepturi băneşti cuvenite personalului cantinei-restaurant, inclusiv contribuţia pentru asigurări sociale; cheltuielile de regie ale cantineirestaurant, în afara celor prevăzute la art. 20. 

Art. 24. Preţurile se stabilesc de comitetul de conducere al cantinei-restaurant, după cum urmează: 
a. preţurile pentru meniurile fixe servite salariaţilor și pensionarilor proprii, pe bază de abonament, dimineața, la prînz și seara, se calculează fără beneficii, potrivit prevederilor art. 23; 
b. prețurile pentru celelalte preparate și produse, precum și pentru meniurile fixe servite fără abonament în cantina-restaurantse formează din costul alimentelor calculat pe baza preţurilor de procurare şi a cheltuielilor totale de regie, la care se adaugă şi un anumit beneficiu. Preţul astfel format trebuie să fie mai mic decit preţul cu care se desfac preparatele şi produsele în unităţile comerciale de alimentaţie publică de categoria a III-a. Preţurile la pâine şi produse zaharoase sunt cele în vigoare pentru desfacerea cu amănuntul la populaţie. Comitetele executive ale consiliilor populare şi comitetele de conducere ale cantinelor-restaurant iau măsuri pentru stabilirea meniurilor fixe servite pe bază de abonament, precum şi a celorlalte preparate la preţuri accesibile tuturor categoriilor de salariaţi. 

Art. 25. Cantinele-restaurant pot servi şi creşele, căminele de copii, staţionarele, internatele pentru elevii şcolilor profesionale sau ucenicii întreprinderilor ai căror salariaţi iau masa la cantina-restaurant, în condiţiile de hrană prevăzute de reglementările în vigoare, decontînd cu întreprinderile respective prețul de cost total al meselor servite, fără beneficii. 

Art. 26. Salarizarea personalului cantinelor-restaurantse face potrivit reglementărilor în vigoare. Plata salariilor personalului cantinelor-restaurantse face din încasările realizate. 

Art. 27. Activitatea economică a cantinelor-restaurantși a unităților acestora, gestionarea valorilor materiale şi băneşti, precum şi respectarea regulilor generale de comerţ in aceste unităţi, se verifică de către organele de control şi inspecţie, potrivit reglementărilor legale cu privire la competenţa şi atribuţiile acestora în unităţile comerciale. 

CAPITOLUL III 
Dispoziţii finale 

Art. 28. Cantinele existente, şi cantinele-restaurant, care funcţionează pe lingă organizaţiile socialiste de stat din localităţile în care aprovizionarea populaţiei se realizează prin unităţile comerţului de stat trec în subordinea organizaţiilor comerciale sau direcţiilor comerciale, după caz, conform art. 2, iar obiectele de inventar aflate în folosinţa lor se transferă acestora fără plată. Totodată, se predau şi indicatorii de plan economico-financiari şi de muncă şi salarii. Personalul operativ şi tehnico-administrativ afectat activității, cantinelor-restaurant se transferă în interes de serviciu. 

Art. 29. Ramin în subordinea întreprinderilor, desfășurîndu-și activitatea în condițiile prezentei legi, cantinele pentru salariaţii întreprinderilor agricole de stat și ai întreprinderilor pentru mecanizarea agriculturii, cantinele care funcţionează pe lingă şantierele de construcţii-montaj şi exploatările forestiere, precum şi altele situate în locuri izolate; în cazul în care condiţiile locale permit, comitetele executive ale consiliilor populare pot lua măsuri şi pentru preluarea acestora. 

Art. 30. Dispoziţiile prezentei legi nu se aplică la: 
a. popotele personalului unităţilor Ministerului Forţelor Armate, Ministerului Afacerilor Interne şi Consiliului Securităţii Statului; 
b. cantinele şcolare de orice fel, inclusiv cele studenţeşti, precum şi cele ale spitalelor, creşelor şi căminelor de copii. 
Salariaţii unităţilor respective pot lua masa la aceste cantine, nefiind obligatorie înfiinţarea şi organizarea unei cantine-restaurantdistincte. în asemenea cazuri, plata preparatelor consumate se face în condițiile prezentei legi. Organizarea şi funcționarea cantinelor menționate în prezentul articol se fac potrivit instrucțiunilor emise de organele centrale interesate, adaptate prevederilor prezentei legi. 

Art. 31. Se recomandă : Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum, Uniunii Centrale a Cooperativelor Meşteşugăreşti, Uniunii Naţionale a Cooperativelor Agricole de Producţie şi celorlalte organizaţii obşteşti, să ia măsuri pentru aplicarea în mod corespunzător a prevederilor prezentei legi. 

Art. 32. Se recomandă Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum să ia măsuri pentru preluarea cantinelor existente — în localităţile în care aprovizionarea populaţiei se realizează prin unităţile din sistemul său — şi pentru organizarea lor în condiţiile prezentei legi. In asemenea cazuri, obiectele de inventar ale cantinelor trec în folosinţă gratuită la organizaţiile cooperaţiei de consum în subordinea cărora vor funcţiona cantinele-restaurant. De asemenea, se recomandă Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum să organizeze noi cantine restaurant potrivit prevederilor prezentei legi în localităţile în care aprovizionarea populaţiei se realizează prin unităţile din sistemul său. 

Art. 33. Vînzările realizate prin cantinele-restaurantcare se preiau de către comitetele executive ale consiliilor populare şi Uniunea Centrală a Cooperativelor de Consum se includ în planul vînzărilor cu amănuntul și în sarcina de încasări în numerar ale acestora, potrivit reglementărilor în vigoare. 

Art. 34. Comitetul de Stat al Planificării și Ministerul Finanțelor sunt autorizate să modifice în mod corespunzător indicatorii de plan economic, muncă și salarii și financiar ai ministerelor, celorlalte organe centrale, consiliilor populare judeţene şi al municipiului București, cu influentele rezultate din aplicarea prevederilor prezentei legi, în baza protocoalelor încheiate de ministere şi celelalte organe centrale şi locale interesate, în limita indicatorilor de plan şi bugete aprobaţi pe anul 1971. 

Art. 35: In funcţie de specificul şi complexitatea cantinelor-restaurant, comitetul de conducere al acestora elaborează proiectul regulamentului de organizare şi funcţionare a cantinei-restaurant şi îl supune aprobării adunării generale a salariaţilor. 

Art. 36. Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 1375/1953 pentru aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a cantinelor, cu modificările ulterioare, Hotărîrea Consiliului de Ministri nr. 56/1955 privind prețul meselor la cantine, pct. 6 din Hotărîrea Consiliului de Ministri nr. 2579/1956 privind modificarea și completarea unor hotărîrî ale Consiliului de Miniștri, Hotărîrea Consiliului de Ministri nr. 727/1959 privind înfiinţarea şi organizarea de restaurante-cantinăde către Comitetul executiv al Consiliului popular al municipiului Bucureşti, Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 1273/1959 privind acoperirea cheltuielilor cantinelorpentru salariaţi, precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentei legi, se abrogă. 

In urma adoptarii acestei legi, in municipiul Brasov au fost construite cantine-restaurant noi, precum cele de uzina  de autocamioane sau uzina Rulmentul. Altele au fost reabilitate si adaptate cerintelor noii legi.
Sursa foto: Drum Nou, 1971-09-03 / nr. 8290

Sursa foto: Drum Nou, 1971-05-29 / nr. 8207


Sursa info: Drum Nou, 1971-04-30 / nr. 8182 / Digiteca Arcanum


 
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

8 mai 1956 - S-a nascut Ioan Ghise, primar al Brasovului intre anii 1996-2004

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

Brasov - Strada Iuliu Maniu, in timp