Alegeri locale in municipiul Brasov 2024

9 iunie 2024. Sectie de votare din Brasov care isi asteapta alegatorii.
Noiembrie 2023. Sondaj USR - Alegeri primar 2024
Inainte cu circa 11 luni fata de alegerile locale, USR Brasov a comandat un sondaj de opinie la nivelul municipiului Brașov pentru a vedea unde se poziționează în preferințele brașovenilor. Potrivit acestuia, primarul in functie, Allen Coliban, ar fi urmat să fie votat de 36% dintre brașoveni, pe locul doi în cursa pentru Primăria Brașov clasându-se posibilul candidat al PNL, Adrian Veștea, cu 29% din voturi. Surpriză, pe locul trei, deși nu mai a fost vizibil în media de aproape patru ani, a aparut fostul primar George Scripcaru, cu 21%, drept candidat independent cu susținerea PSD și PNL. Candidatul PSD la funcția de primar, Lucian Pătrașcu, era creditat cu 7% din voturi. Viceprimarul Sebastian Rusu era creditat cu 4% din voturi în cursa pentru Primărie.

Noiembrie 2023. Sondaj USR - Alegeri CL 2024
În ceea ce privește Consiliul Local, USR era creditat la Brașov cu 31%, în timp ce PNL ar fi urmat să obțină 22% din voturi. Pe următoarele locuri s-ar fi clasat PSD, cu 15%, și AUR, cu 11% din voturi. mai multe formațiuni – UDMR, FDGR, SOS (formațiunea condusă de senatoarea Diana Șoșoacă) ar fi obținut câte 4%, în timp ce PMP obținea 2%. Alte șapte procente ar urmat să fie împărțite între mai multe fomațiuni politice și candidați independenți la Consiliul Local.

Potrivit reprezentanților USR, sondajul a fost realizat în perioada 31 octombrie – 23 noiembrie 2023, prin interviuri față în față. La sondaj au participat 900 de repondenți din municipiul Brașov, eroarea statistică fiind de +/- 3,2%.

In 26 ianuarie 2024, Asociația pentru Siguranță Urbană și Mediere (ASUM) Brașov a publicat rezultatele unui sondaj de opinie cu privire la preferințele politice ale brașovenilor si despre favoritul pentru funcția de primar al municipiului. Potrivit ASUM, sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.098 de respondenți, cu vârste cuprinse între 18 și peste 50 de ani, din toate categoriile sociale, în perioada 16-24 ianuarie 2024, iar eroarea de măsurare este de +/- 3%. Datele preluate prin GoogleForms au fost anonimizate, vizualizate și interpretate cu Microsoft Copilot, Google Bard, ChatGpt4.0 și asistență umană.

Ianuarie 2024. Sondaj ASUM- Alegeri CL 2024
Rezultatele sondajului privind intenția de vot pe partide arată că, "dacă alegerile locale ar avea loc mâine", PNL ar fi câștigat alegerile în Brașov, cu 38,53% din voturi. Pe locul al doilea s-ar fi aflat USR, cu 22,02% din voturi, urmat de PSD, cu 7,34% din voturi.

In ce priveste functia de primar al Brasovului, Adrian Veștea, ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației la momentul realizarii sondajului, era favoritul la alegerile locale din 2024 pentru funcția de primar al municipiului.

Ianuarie 2024. Sondaj ASUM- Alegeri primar 2024
Potrivit sondajului, Adrian Veștea ar fi obținut 25,5 % din voturi, urmat de George Scripcaru, fostul primar al Brașovului, cu 20,03 % din voturi. Primarul in functie al Brașovului, Allen Coliban, ar fi obținut 17,39 % din voturi, iar Sebastian Rusu, viceprimar al Brașovului, ar fi obținut 15,66% din voturi. Lucian Pătrașcu ar fi obținut 4,64% din voturi.

12,93%  nu au știut sau aveau o preferință pentru un alt candidat, nespecificat. În cele din urmă, 3,82% ar fi votat pentru o persoană de sex feminin, nespecificată.

Incepind cu luna ianuarie 2024, liderii PSD și PNL au purtat discuții pentru eventuala stabilire a unor candidați comuni care să îi concureze pe primarii USR din marile localități controlate de partidul de opoziție. Printre acestea se numara si Brasovul. Desemnarea unui candidat comun PSD-PNL avea logică politică pentru că alegerile locale se desfășurau într-un singur tur, iar primarul în funcție pleca de obicei cu prima șansă. PSD și PNL discută în această perioadă și despre comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare pe 9 iunie. Acest lucru ar duce la devansarea localelor cu circa patru luni, o mutare criticată de partidele de opoziție.

In 7 februarie, primarul Allen Coliban a declarat la Jurnalul de Seară de la Digi24 că va candida pentru al doilea mandat. Edilul a spus că e musai să continue ce a început, fără rușine și fără ezitare, pentru că Brașovul are nevoie să meargă pe acest drum. Întrebat ce va face în situația în care PSD și PNL vor avea candidat comun la primărie, astfel încât să-și maximizeze șansele de reușită, Coliban a răspuns cu un citat din Scrisoarea III: "Bucuroși le-om duce toate, de e pace, de-i război", explicând că lucrul acesta se întâmplă pentru că primarii USR, puțini câți sunt, în orașele mari și-au dovedit relevanța și au făcut lucruri esențiale pentru dezvoltarea comunităților pe termen mediu și lung, "or treaba asta a deranjat sfere de influență și rețele conectate la banul public".

Desemnarea unor candidati comuni pentru functiile de primar al municipiului Brasov si de presedinte al Consiliului Judetean intirzie sa apara. Sint asteptate decizii de la nivel central. La Brasov se fac diverse speculatii si scenarii. Adrian Vestea, presedintele PNL Brasov si ministru al Dezvoltarii, cu aproape doua mandate in fruntea Consiliului Judetean, anuntase de mai multe luni ca va candida fie pentru un nou mandat, fie va candida chiar pentru functia de primar al municipiului Brasov. Pe de alta parte, a inceput sa se vorbeasca de revenirea lui George Scripcaru, fostul primar din perioada 2004-2020, care ar fi putut candida chiar cu sustinerea comuna PNL si PSD.

9 martie 2024
Guvernul a adoptat in 8 martie 2024 Ordonanţa de urgenţă care comasează alegerile europarlamentare cu localele în data de 9 iunie. Imediat dupa aparitia OUG, partidele au intrat in febra precampaniei electorale. Prin oras au aparut bannere si mesh-uri cu chipurile unor politicieni din plan local sau lideri de partid de la nivel central. Pe foarte multe panouri publicitare a aparut un banner cu Lucian Patrascu, presedintele organizatiei municipale PSD Brasov, cu mesajul "Traieste romaneste" si sigla PSD. 

In 22 martie 2024, surprinzator, PSD Brasov şi-a anunţat candidaţii pentru Primăria Braşov şi Consiliul Judeţean Braşov, respectiv Lucian Pătraşcu şi Marian Rasaliu. Prezentarea celor doi a fost făcută după ce după ce cu o zi inainte Consiliul Politic Naţional al PSD ar fi validat, cu unanimitate de voturi, cele două candidaturi.

22 martie 2024.
De la stinga, Marian Rasaliu, Marius Dunca, Lucian Patrascu
Odată cu acest anunţ, preşedintele PSD Braşov, Marius Dunca, a declarat că au fost eliminate toate speculaţiile privind posibila candidatură comună cu PNL pentru funcţia de primar al municipiului Braşov. „Braşovenii au cu cine vota. PSD scoate în faţă cei mai buni oameni pe care îi are. Din acest moment punem punct speculaţiilor privind susţinere a unui al candidat de către PSD. Din acest moment am intrat în campania electorală. Din acest moment sunt închise toate discuţiile”, a declarat Marius Dunca, care a spus că situaţia nu se mai poate schimba în urma unor discuţii la Bucureşti, între liderii celor două partide.

Imediat dupa anuntul PSD, tot in 22 martie, Adrian Veştea anuntă oficial că este candidatul PNL pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov. Veştea a amintit că a avut două variante, respectiv Consiliul Judeţean Braşov şi Primăria Braşov. „Am toată convingerea că nu aş fi avut nici cea mai mică problemă în a câştiga această poziţie (de primar al municipiului Braşov, n.r.) fără niciun fel de alianţă”, a spus Adrian Veştea.

În ceea ce priveşte candidatul pentru funcţia de primar al Braşovului, Adrian Veştea a anunţat că va fi anunţat în perioada următoare şi nu consideră că întârzierea lansării lui va dezavantaja PNL în competiţia cu celelalte partide. „În momentul în care se va lua o decizie la nivel naţional, vom anunţa candidatul. Am toată convingerea că avem timpul necesar, mai ales că ne referim la persoane cu notorietate, fie că vorbim de mine, fie că vorbim de George Scripcaru sau de alţi colegi care sunt în Partidul Naţional Liberal”, a explicat preşedintele PNL Braşov.

In 25 martie, la Bucuresti, conducerile centrale ale PNL si PSD decid ca George Scripcaru să fie candidatul comun la Primăria Brașov, în timp ce la Consiliul Județean Brașov fiecare partid va avea propriul candidat

Daca la Timisoara, presedintele PNL Timis a protestat vehement impotriva deciziei conducerii centrale de a sustine candidatul PSD la functia de presedinte al Consiliului Judetean Timis, filiala PSD Brasov nu a avut nicio reactie publica  privind decizia conducerii PSD de a sustine candidatul PNL, George Scripcaru, pentru functia de primar al municipiului Brasov.

In 25 martie, in urma alegerilor interne din filiala locală USR Brașov, a fost stabilită, prin votul tuturor membrilor, lista candidaților la Consiliul Local. Aceasta este deschisă de primarul in functie, Allen Coliban, urmat de viceprimarul Flavia Boghiu. 

O parte dintre candidatii USR pentru Consiliul Local Brasov
1.Coliban Allen

2. Boghiu Flavia

3. Balazs Horațiu Felix

4. Lupu Sebastian

5. Gheorghe Alexandru Cosmin

6. Ghiza Ilinca

7. Moraru Beatrice Mihaela

8. Ichim Sebastian

9. Iftime Ciprian

10. Cențiu Radu Alexandru

11. Boroda George

12. Dobrinoiu Dumitru Emanuel

13. Moldovan Sebastian-Paul

14. Stoianovici Marius-Mihail

15. Chiru Mircea

16. Gogonea Alin-Sebastian

17. Pitiș Andrei Tiberiu

18. Capota Marius

19. Chirilă Sergiu

20. Patraș Ionuț

Pe lista celor 20 de candidati se gasesc consilieri locali, precum Beatrice Moraru, Sebastian Ichim și George Boroda, dar și membri USR aflați la prima candidatură. "Lista noastră de candidați reprezintă o combinație ideală între experiența acumulată în acești 4 ani, 7 dintre candidați fiind actuali consilieri locali, și energia și competența pe care le aduc noii colegi", a spus Allen Coliban.

27 martie 2024 - Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a participat miercuri seara, la Braşov, la validarea candidaturii lui Adrian Veştea pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov din partea PNL, dar şi a lui George Scripcaru pentru cea de primar al municipiului Braşov din partea alianţei PNL - PSD. Ambele propuneri au fost adoptate cu unanimitate de voturi de către organizaţia judeţeană Braşov a PNL şi de către cea a municipiului Braşov. De asemenea, pentru municipiul Braşov a fost aprobat şi parteneriatul cu PSD, care prevede că George Scripcaru va fi candidatul comun al celor două partide. Totodată, pentru Consiliul Local, cele două partide vor avea o listă comună, iar potrivit unor surse, la fiecare doi candidaţi liberali va fi unul social-democrat.

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a subliniat faptul că pe 9 iunie, braşovenii vor avea de ales între un om, pe care îl caractizează experienţa, determinare şi viziunea şi actuala administraţie care „în afară de gălăgia pe care o face şi actualul primar şi toţi din USR pe Facebook, în afară că au promis că vin oameni noi şi au sfârşit prin a fi noi şi… atât au ţinut municipiul Braşov în stagnare”. „Despre proiectele care zac şi acum în sertar a vorbit documentat George Scripcaru şi sunt convins că vor prinde viaţă după 9 iunie. Cât priveşte Consiliul Judeţean, vrea să-i mulţumesc lui Adrian Veştea că a lăsat administraţia judeţeană şi a venit cu expertiza lui sa pună umărul la stabilitate şi continuitate în guvernare şi cred că acest lucru l-am resimţit cu toţii. Va fi un preşedinte de CJ foarte bun, performant, aşa cum a fost şi până acum, înainte de a fi un ministru performant al Guvernului României”, a adăugat Bode.

Nu în ultimul rând, atât Adrian Veştea, cât şi George Scripcaru le-au mulţumit social democraţilor, pentru faptul că susţin candidatura fostului primar al Braşovului.

Marius Dunca (stinga) si Lucian Patrascu
Președintele PSD Brașov, Marius Dunca, a anunțat, in 28 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că Lucian Pătrașcu, cel care fusese anunțat in urma cu o săptămină candidat la Primăria Brașov, va urma să candideze, în cele din urmă, la președinția Consiliului Județean, după ce coaliția a decis luni că George Scripcaru ar urma să lupte pentru funcția de edil al Brașovului.

"Sondajele ne-au arătat că George Scripcaru este favoritul alianței și este și favoritul cetățenilor. Atunci, o decizie înțeleaptă, matură. Am reușit cu o discuție între colegi, am reușit să facem această alianță în interesul brașovenilor. Scripcaru este un om care a redat brașovenilor cel mai frumos municipiu din România. Ne mândrim că locuim în Brașov. Din 2020, până în 2024, observăm că toate lucrurile s-au blocat și au stagnat, nu e nicio evoluție, ceea ce denotă și rezultatul acestor sondaje", a spus Marius Dunca.

„Sunt un om de echipă, îmi conduc echipa către câștig. Dacă la nivel național s-a luat această decizie, bineînțeles că mă repliez. Organizația municipală îl susține pe George Scripcaru, candidat la Primăria Brașov. Organizația municipală PSD Brașov în ultima perioadă a crescut foarte mult, au venit oameni noi și ne dorim să câștigăm. Prin urmare, lucrurile sunt foarte simple. Îl voi susține pe George Care la Primăria Brașov”, a spus Lucian Pătrașcu.

Sondaj PNL-PSD: Scripcaru 37%, Coliban 24%, Pătrașcu 20,8%, la egalitate cu Veștea

Prezentarea Aliantei Uniti pentru Brasov

2 aprilie 2024 - Patru partide - USR, PMP, Forţa Dreptei şi FDGR - au constituit Alianţa Uniţi pentru Braşov, care va susţine candidatura pentru funcţia de primar al Braşovului al reprezentantului USR, Allen Coliban. De asemenea, alianţa va avea o listă unică de candiaţi pentru alegerile locale din 9 iunie.Alianţa a fost lansată marţi, 2 aprilie, la Braşov, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat liderii celor patru partide.

Allen Coliban, primarul Braşovului, care va fi susţinut de alianţă la alegerile locale din 9 iunie, a declarat că „sunt mândru să îi am alături pe partenerii de la FDGR, de la PMP şi de la Forţa Dreptei care, împreună cu USR, îşi dau mâna pentru a susţine proiectele de viitor ale oraşului. Le mulţumesc pentru acest gest de maturitate, pentru viziune şi pentru că au curajul să poarte această luptă, începută de noi în 2020. Mesajul nostru este simplu Ne-am unit pentru viitorul Braşovului şi pentru o oferi braşovenilor o alternativă reală, în jurul căreia să se formeze o majoritate puternică şi coerentă. După trei ani şi jumătate de sabotaj, avem nevoie de o majoritate care să susţină proiectele oraşului. Avem nevoie de oameni care sa îşi asume cu adevărat mandatul si care să reprezinte cu adevărat interesele braşovenilor”.

Olivia Grigoriu, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, a anunţat că formaţiunea politică pe care o reprezintă a decis să intre în această alianţă pentru a susţine „demersurile primarului Allen Coliban de deschidere a administraţiei către cetăţenii Braşovului. Ne dorim să contribuim la dezvoltarea Braşovului şi la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor şi am convingerea că împreună, uniţi, vom reuşi”.

La rândul său, Marius Neculăescu, preşedinte PMP Braşov, a declarat că popularii braşoveni au intrat în această alianţă pentru că îşi doresc ca „Braşovul să continue să se dezvolte, să fie un oraş de viitor, dar care îşi păstrează, totodată, rădăcinile puternice pe care le are în istorie. Un oraş modern, verde, prietenos cu cetăţenii săi. Un oraş deschis către investitori, care să aducă bunăstare pentru toţi braşovenii. De asemenea, vrem să împiedicăm refacerea găştilor de interese de la Braşov, care au subjugat oraşul timp de 30 de ani”.

Nu în ultimul rând, Radu Puşcariu, preşedinte al partidului Forţa Dreptei Braşov, a spus că „actuala administraţie trebuie să îşi continue mandatul şi proiectele, de data aceasta cu o majoritate în Consiliul Local, care îi permită să le şi pună în practică. În 2020, ca braşovean, am salutat victoria lui Allen Coliban la Primăria Braşov şi aştept ca această victorie să se reediteze. Este victoria viziunii asupra mediocrităţii şi corupţiei, a calităţii în detrimentul cantităţii. Aş vrea ca braşovenii să nu uite motivele pentru care, în 2020, au alungat, după 16 ani, un personaj detestabil. Şi să aibă în vedere aceste motive şi pe 9 iunie”.

Lista comună pentru Consiliul Local va fi anunţată de alianţă în perioada următoare. USR a mai făcut o lansare echipei pentru Primăria Braşov şi pe 25 martie, cu 20 de candidaţi din partid nominalizaţi pentru cele 27 mandate din CL Lista va fi schimbată, cu candidaţi de la celelalte 3 partide, locurile eligibile fiind estimate de USR la un număr de 14.

19 aprilie 2024 - După autopropusul Miklos Gantz și lansata Gabriela Urse, AUR Brașov a prezentat un alt candidat pentru funcția de primar al municipiului Brașov. Este vorba de Dan Tănasă, deputat AUR de Mureș, originar din județul Covasna. El s-a prezentat ca fiind brașovean din 2019 și că a urmat două facultăți în Brasov.

Deputata Ana Loredana Predescu, președinta AUR Brașov, a explicat schimbarea efectuată peste noapte: În urma unor analize sociologice și a unor sondaje care s-au desfășurat în ultimele săptămâni, conducerea națională AUR și președintele George Simion au ajuns la concluzia că trebuie să venim în fața brașovenilor cu o alternativă care să facă diferența la Primărie. De aceea, venim cu o voce puternică, nu doar din ipostaza de purtător de cuvânt al partidului, ci cu o voce puternică inclusiv în Parlamentul României”, a afirmat șefa AUR Brașov.

În data de 30 aprilie 2024, la ora 23:59, s-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile autorităților administrației publice locale din data de 09 iunie 2024.

La Biroul Electoral de Circumscripție Județeană Brașov au fost înregistrate și admise 6 candidaturi pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean Brașov: Lucian Patrașcu din partea PSD, Kirsch Gabriel-Francisc din partea UDMR, Adrian-Ioan Veștea din partea PNL, Ambrozie-Irinel Dărău din partea Alianței Dreapta Unită, Ana-Loredana Predescu din partea AUR și Gabriel Florescu din partea S.O.S. România.

Au fost înregistrate și admise 6 liste de candidați pentru Consiliul Județean Brașov, din partea PNL, PSD, UDMR, Alianța Dreaptă Unită, AUR și SOS România, precum și candidatura independentă a domnului Marcel-Iulian Șerban.

1 mai 2024 - Anunțată în martie drept candidat pentru funcția de primar al municipiului Brașov din partea AUR Brașov, Gabriela Urse a fost schimbată după aproximativ două săptămâni, în locul ei fiind desemnat Dan Tanasă, vicepreședinte la nivel național al partidului. De altfel, imediat după ce a fost schimbată din această poziție, președintele Organizației Județene AUR Brașov, Ana Loredana Predescu, a acuzat-o pe Gabriela Urse că ar fi distrus două corturi amplasate în oraș.

Conflictul dintre cele două pare a se fi acutizat, pentru că pe lista de candidați pentru Consiliul Local Brașov, Gabriela Urse nu s-a mai regăsit deloc.

De altfel, pe lista de candidați pentru Consiliul Local Brașov nu a fost trecut nici fostul administrator al municipiului Brașov, Miklos Gantz, care, în prima parte a acestui an a anunțat că și-ar dori să fie candidat AUR pentru funcția de primar al municipiului Brașov.

Peste 112.000 de brașoveni, dintr-un total de 242.959 de alegători, au participat in 9 iunie 2024 la prima serie de alegeri pe care România le-a organizat în acest an, anul cu cel mai mare număr de scrutinuri. Astfel ei și-au exprimat opțiunea pentru cei care în următorii 4 ani i-au reprezentat la nivel local, județean și european. 

A fost cel mai mare număr de alegători înregistrați la ultimele 3 scrutinuri pentru alegerile locale, 46,24% dintre cei cu drept de vot la nivelul municipiului Brașov dorind să își exprime opțiunea pentru alegerea primarului și a Consiliului Local. Cele mai multe voturi pentru funcția de primar al municipiului Brașov au fost obținute de George Scripcaru, candidatul din partea Alianței Electorale PSD PNL Brașov, 52.334 de brașoveni au votat pentru fostul primar al Brașovului, respectiv 47,87% din numărul total al voturilor valabil exprimate (109.317). Al doilea clasat a fost primarul Allen Coliban, 47.797 de brașoveni optând pentru ca actualul primar să își continue activitatea la nivelul orașului, respectiv 43,72%.

Categoriile de votanti, pe virste si sex, la nivelul municipiului Brasov. Dinamica prezentei la vot pe tot parcursul zile de 9 iunie 2024.

În ceea ce privește cele 27 de locuri din Consiliul Local, din cei 112.342 de brașoveni care și-au exprimat opțiunea pentru a-și alege reprezentanții locali, au fost înregistrate 107.992 de voturi valabil exprimate. În urma votului brașovenilor, dintre cele 10 partide și alianțe politice, plus un candidat independent, din viitorul Consiliu Local vor face parte un independent, două alianțe și un partid politic, respectiv Alianța Electorală PSD PNL Brașov; Alianța Electorală Uniți pentru Brașov (USR+PMP+Forța Dreptei+FDGR) și Alianța Pentru Unirea Românilor (AUR). Împărțirea numărului de mandate se va face astfel: - Alianța Electorală PSD PNL Brașov - 13 mandate, înregistrând 43.601 voturi (40,37% din numărul total al voturilor valabil exprimate); - Alianța Electorală Uniți pentru Brașov (USR+PMP+Forța Dreptei+FDGR) - 11 mandate, cu 39.593 voturi (36,66% din numărul total al voturilor valabil exprimate); - Alianța Pentru Unirea Românilor (AUR) - 2 mandate, cu 8.693 de voturi (8,05% din numărul total al voturilor valabil exprimate).

Initial, Biroul Electoral de Circumscriptie anuntase că USR a cistigat 12 mandate in Consiliul Local. Insă, candidadtul independent Dan Grigorescu a depus o sesizare prin care a indicat că i s-a încălcat dreptul de a i se repartiza un mandat de consilier potrivit legii. In final a primit mandatul de consilier. Medicul a explicat că pentru a participa la repartizarea mandatelor în prima etapă nu i se aplică obligația de a îndeplini pragul electoral de 5%, ci doar coeficientul electoral si a arătat că a obținut 3513 voturi care este mai mare decât coeficientul electoral 3403.

Analizind sesizarea, BEC a constatat ca "dintr-o eroare materială la emiterea Procesului-Verbal privind centralizarea voturilor, constatarea rezultatului alegerilor și atribuirea mandatelor pentru Consiliul Local al Municipiului Brașov, la alegerile locale din data de 09.06.2024, la stabilirea numărului de mandate ce revin fiecărui candidat în prima etapă, nu a fost atribuit un mandat de consilier local candidatului independent GRIGORESCU OVIDIU - DAN. Solicitarea se prezintă astfel întemeiată, întrucât potrivit art. 100 alin. 3 din Legea 115/2015, în cazul candidaților independenți, repartizarea mandatelor se face ținându-se seama de acei candidați independenți care au întrunit coeficientul electoral prevăzut la alin. (4) lit. a). Cerința întrunirii pragului electoral este stabilită doar în raport de partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice și alianțele electorale, iar nu și în raport de candidații independeți. 

Pe cale de consecință, se va admite sesizarea candidatului, urmând a se proceda la îndreptarea erorii materiale indicate, cu consecința reemiterii Procesului-Verbal privind centralizarea voturilor, constatarea rezultatului alegerilor și atribuirea mandatelor pentru Consiliul Local al Municipiului Brașov, la alegerile locale din data de 09.06.2024 ținându-se seama de împrejurarea că a întrunit coeficientul electoral candidatul independent GRIGORESCU OVIDIU - DAN. Întrucât acest candidat a întrunit coeficientul electoral și va face parte din formațiunile cărora li se repartizează mandate în prima etapă (fiindu-i repartizat un mandat), în cea de-a doua etapă se va repartiza un singur mandat, care va reveni Alianței Electorale PSD PNL, prin raportare la numărul de voturi neutilizate".

Cele trei mari partide care domină scena politică braşoveană şi-au „împărţit” localităţile din judet în urma alegerilor de duminică, 9 iunie 2024.

10 iunie 2024. Echipa PNL.
Ca şi la alegerile din anul 2020, PNL a obţinut cele mai multe funcţii de primar – 30, cu 5 mai puţine decât în anul 2020. Pe lista pierderilor PNL se numără Râşnovul, Dumbrăviţa, Cincu. În schimb, PNL a recâştigat municipiul reşedinţă de judeţ, unde George Scripcaru a câştigat detaşat competiţia cu Allen Coliban de la USR. PNL şi-a păstrat oraşele Ghimbav, Rupea şi Predeal, dar şi cea mai bogată comună din judeţul Braşov, Cristian, iar în alte comune a obţinut scoruri record, cum este cazul comunei Fundata (Marian Pântea – 100%, pentru că a fost singurul candidat), Caţa (Vocilă Liviu – 81%) sau Feldioara (Sorin Taus – 79,05%).

Candidatul Alianţei PNL-PSD, George Scripcaru, care a câştigat din nou funcţia de primar al municipiului Braşov, a declarat, în conferinţa de presă de la sediul PNL, că nu a fost uşor să câştige această „bătălie”, deoarece a avut de-a face cu un „aparat userist zgomotos”, pe care spune că l-a tratat cu prea multă uşurinţă în 2020, însă acum a obţinut cele mai multe voturi, deoarece a fost singurul candidat care a prezentat electoratului un program.

El a spus că în campanie a preferat să se întâlnească „cu sute de oameni”, „în fiecare zi, de dimineaţa şi până seara”, spre deosebire de alţii, care s-au ascuns în spatele reţelelor sociale.

„Nu a fost uşor să câştig pentru că am avut de-a face cu aparat userist zgomotos, pe care l-am simțit pe pielea mea şi în 2020 (când a pierdut alegerile în faţa candidatului USR, Allen Coliban – n.r.), când l-am tratat poate cu o anumită simplitate. Mie nu-mi plac campaniile cum a fost aceasta. Am reţinut toate postările unor personaje cunoscute din Braşov la adresa mea şi le voi menţine ca şi amintire, voi reciti textele, modul de adresare mizerabil la adresa mea, inuman. (…) Diferenţa dintre mine şi ceilalţi candidaţi este că eu am prezentat un proiect pentru municipiul Braşov, am avut un program de candidat, nu am venit doar cu lozinci, doar cu simple afirmaţii. (…) Și cred că am procedat bine. Le mulţumesc celor care m-au votat, dar şi celor care nu m-au votat şi îi asigur că nu voi împărţi oamenii în două categorii”, a afirmat George Scripcaru.

10 iunie 2024. George Scripcaru, la conferinta de presa
Întrebat care va fi primul lucru pe care îl va face în calitate de primar, el a precizat că trebuie deblocată administraţia locală: „Dacă nici consilierii nu pot intra în Primărie decât la parter, ce să mai spui de cetăţeni? Primăria braşovenilor trebuie să fie a braşovenilor”.

N-am candidat ca să mă aflu în treabă, să creez o ambiţie sau dintr-o frustrare, cum mi-au spus useriștii, ci pentru că oamenii cu care m-am întâlnit de-a lungul timpului mi-au spus o grămadă de lucruri pe care le fac cei din Primăria Braşov şi mă refer la lucruri umane. Adică, nu este posibil ca să ajungi în Primăria Braşov să nu te asculte cineva, să nu primeşti un răspuns la o solicitare, un aviz etc. Cel mai mult m-a impresionat o familie din Stupini căreia i-a ars casa şi care nu a primit, timp de doi ani de zile, un certificat de urbanism să şi-o refacă. Mai mult, li s-a spus că, dacă se apucă de treabă, va fi amendată. Cam asta este administraţia braşoveană actuală. Ce să mai vorbim de companii, care nu au predictibilitate. (…) Investitorii mi-au spus că pierd mai puțin dacă nu fac nimic decât dacă se apucă de un proiect care le este blocat, sunt băgați în tot felul de încurcături”, a subliniat George Scripcaru.

9 iunie 2024. Echipa PSD.
PSD a ieşit „pe plus” după alegerile locale din 9 iunie. Astfel de la 16 primării în anul 2020, PSD a ajuns la 23. Cea mai importantă localitate câştigată de social-democraţi fiind Victoria, cu ajutorul Cameliei Bertea, venită de la USR în luna martie a acestui an. De asemenea, PSD şi-a menţinut municipiile Făgăraş (unde din mandatul 2020 – 2024 Gheorghe Sucaciu a devenit membru PSD), Codlea – unde Mihai Câmpeanu nu are concurenţă, obţinând 68,85%. Și în unele comune, social-democraţii au obţinut scoruri mari, cum este cazul comunei Augustin (Gheorghe Mondoc – 68,77%). Prin Sergiu Arsene, trecut anul acesta la PSD, social-democraţii şi-au trecut şi Bodul pe listă.

10 iunie 2024. Echipa USR.
Din punct de vedere al impactului electoral, USR a suferit cea mai mare înfrângere, odată cu „detronarea” lui Allen Coliban din funcţia de primar al Braşovului. În schimb, USR a obţinut o „victorie  de moral” la Râşnov, un oraş recunoscut ca fiind un fief tradiţional al PNL. De asemenea, odată plecarea Cameliei Bertea la PSD, USR a pierdut şi oraşul Victoria, dar a câştigat în schimb comuna Dumbrăviţa. Singura primărie păstrată de USR şi după anul 2020 a fost Sânpetru, unde diferenţa dintre Marian Arhire şi candidatul clasat pe locul al doilea (Andrei Măireanu) a fost mai mică de 1.500 de voturi.

"Am pierdut alegerile la Primăria Brașov. Îmi asum această înfrângere și sunt convins că și mulți dintre voi simțiți același regret adânc. Îmi pare rău. Mai am 3 luni și jumătate din actualul mandat, pe care îl voi duce până la capăt. Voi folosi acest timp pentru a finaliza o parte dintre proiectele începute și pentru a face ireversibile cât mai multe dintre lucrurile bune care s-au întâmplat în acești ani și pe care mulți dintre voi le-ați apreciat", a declarat Allen Coliban in conferinta de presa din 10 iunie 2024.

In 11 octombrie 2024, într-o şedinţă publică, magistraţii Judecătoriei Braşov i-au validat mandatul pentru funcţia de primar al Braşovului lui George Scripcaru, obţinut în urma scrutinului din data de 9 iunie. Sentinţa a fost cu drept de apel în două zile, iar după ce a trecut şi această perioadă de contestaţii, prefectul a putut face numirea efectivă în funcţie, iar primarul să îşi înceapă activitatea.

In 21 octombrie 2024, în cadrul ședinței privind ceremonia de constituire a Consiliului Local, convocată de prefectul Cătălin Văsii și prezidată de decanul de vârstă al consilierilor locali, Dan Grigorescu, primarul ales George Scripcaru și 25 dintre cei 27 de consilieri au depus jurământul față de cetățenii municipiului Brașov. Odată cu depunerea acestui jurământ, primarul George Scripcaru și-a intrat în exercițiul de drept al mandatului, iar Consiliul Local este legal constituit, conform Codului Administrativ.

Primarul George Scripcaru, rostind juramintul
,,Îmi doresc să am o colaborare foarte bună cu întreg Consiliul Local, cu toți consilierii locali, indiferent de partidul pe care îl reprezintă fiecare în parte, să recuperăm etapele care au fost irosite în ultimii patru ani, pentru că sunt proiecte care, din păcate, nu s-au derulat și s-au pierdut și oportunități și finanțări accesate din bani europeni. De asemenea, îmi doresc să recâștigăm locul Brașovului pe primele locuri, în competiție cu celelalte municipii reședință de județ din România și să facem în așa fel încât cetățenii municipiului Brașov să spună că au ales un primar bun, de la care au așteptări, și un consiliu local la fel reprezentativ, care să răspundă necesităților municipiului Brașov. Iar acest lucru îmi propun să îl realizăm împreună cu Consiliul Județean, cu președintele ales al Consiliului Județean, împreună cu parlamentarii, miniștrii sau reprezentanți ai județului Brașov, care vor fi în structurile guvernamentale sau parlamentare, cu europarlamentari care sunt în Parlamentul European, să reușim să adunăm toate lucrurile și energiile, pe care să le canalizăm pentru ceea ce înseamnă rezolvarea problemelor cetățenilor municipiului Brașov. Obiectivul nostru este să dezvoltăm Brașovul în următoarea perioadă, în așa fel încât atunci când cineva este întrebat în ce oraș s-ar muta din România, fie că este în țară, fie că este în străinătate, să spună că la Brașov este cel mai bine”
, a declarat primarul George Scripcaru, la finalul ceremoniei.
Ceremonia din sala de consiliu a primariei, cu noii consilieri, cu invitati si functionari ai primariei.

Cei 25 de consilieri locali care au depus in 21 octombrie jurământul au fost reprezentanții a trei alianțe politice Alianța Electorală PSD PNL Brașov, Alianța Electorală Uniți pentru Brașov (USR+PMP+Forța Dreptei+FDGR), Alianța Pentru Unirea Românilor (AUR), cărora li se adaugă independentul Dan Grigorescu.

Lista consilierilor locali:

1) Pătraşcu Lucian – Alianța Electorală PSD-PNL
2) Rusu Sebastian-Mihai – Alianța Electorală PSD-PNL
3) Codreanu Adrian – Alianța Electorală PSD-PNL
4) Crivineanu Alexandra Ioana – Alianța Electorală PSD-PNL
5) Ghiță Dan Dumitru – Alianța Electorală PSD-PNL
6) Bâscă Sorin-Adrian – Alianța Electorală PSD-PNL
7) Chiricheș Andrei-Ciprian – Alianța Electorală PSD-PNL
8) Anton Cătălin – Alianța Electorală PSD-PNL
9) Henegar Ioana-Adriana – Alianța Electorală PSD-PNL
10) Diaconu Pamela Maria – Alianța Electorală PSD-PNL
11) Mihai Costel – Alianța Electorală PSD-PNL
12) Timariu Cristina – Alianța Electorală PSD-PNL
13) Coliban Allen – Alianța Uniți pentru Brașov
14) Balazs Horațiu-Felix – Alianța Uniți pentru Brașov
15) Lupu Liviu Sebastian – Alianța Uniți pentru Brașov
16) Grigoriu Olivia Ioana – Alianța Uniți pentru Brașov
17) Gheorghe Alexandru-Cosmin – Alianța Uniți pentru Brașov
18) Neculăescu Marius-Tibi – Alianța Uniți pentru Brașov
19) Ghiza Ilinca – Alianța Uniți pentru Brașov
20) Moraru Beatrice – Mihaela – Alianța Uniți pentru Brașov
21) Ichim Vasile Sebastian – Alianța Uniți pentru Brașov
22) Iftime Mihai Ciprian – Alianța Uniți pentru Brașov
23) Cențiu Radu Alexandru – Alianța Uniți pentru Brașov
24) Dimitrescu Daniel Constantin – AUR
25) Grigorescu Ovidiu Dan – candidat independent

La o ședință viitoare, au fost validați și ceilalți doi consilieri locali, unul reprezentând Alianța Electorală PSD-PNL, iar celălalt Alianța Pentru Unirea Românilor (AUR). Aceștia îi vor înlocui pe George Scripcaru, primarul ales al Brașovului, și Dan Tanasă, care a optat pentru funcția de deputat.

La final de mandat ca primar al Brașovului, Allen Coliban a făcut un bilanț al activității sale în slujba orașului. „Las peste 100 de proiecte foarte importante pentru comunitate”, a spus Coliban.

Allen Coliban, la bilantul mandatului sau de primar
Cel mai amplu program de investiții în educație, cele mai multe fonduri europene atrase sunt elemente importante pentru dezvoltarea orașului și lucruri pe care brașovenii, de altfel, le și cereau. O parte dintre aceste proiecte, din păcate, au fost blocate la nivel politic, dar ele există în documentații tehnice. Pe de altă parte, cred că e regretabil faptul că o parte din aceste lucruri nu au ajuns la nivelul populației. Foarte mulți brașoveni nu știu despre ele, așa încât, pe finalul acestui mandat, consider că felul simbolic în care predau mandatul către noua administrație este punând la dispoziția tuturor brașovenilor această hartă completă a proiectelor importante. Sunt peste 100 de proiecte cu foarte multe miliarde de lei alocate și totodată cu fazele următoare necesare până la încheierea lucrărilor și până la tăierea panglicii”
, a declarat Allen Coliban.

In 31 octombrie 2024, primarul Braşovului, George Scripcaru, a convocat o şedinţă de îndată a Consiliului Local în cadrul căreia au depus jurământul ultimii doi consilieri locali aleşi, pentru ca forul legislativ al oraşului să fie complet, cu 27 de consilieri. De asemenea, au fost aleşi şi cei doi viceprimari care vor face parte din echipa executivă a municipalităţii.

Pentru funcţia de viceprimar au fost propuşi Lucian Pătraşcu (PSD), Dan Ghiţă (PNL), Olivia Grigoriu (reprezentanta FDGR în Alianţa Uniţi pentru Braşov) şi Radu Cenţiu (reprezentantul USR în Alianţa Uniţi pentru Braşov). În urma votului Consiliului Local, viceprimari au fost aleşi Dan Ghiţă (PNL) – cu 15 voturi „pentru” şi 10 „împotrivă” - şi Lucian Patraşcu (PSD) - cu 15 voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”. Candidaţii Alianţei Uniţi pentru Braşov au obţinut câte 10 voturi „pentru”, 9 „împotrivă” şi 10 abţineri.
31 octombrie 2024. Primarul George Scripcaru si cei doi viceprimari alesi Lucian Patraşcu (stinga),  si Dan Ghiță.

După ce au depus jurământul, cei doi viceprimari şi-au anunţat şi priorităţile pentru mandatul pe care l-au început. Astfel, viceprimarul Lucian Pătraşcu a declarat că „vreau să le mulţumesc colegilor care m-au votat pe mine şi pe colegul meu de la PNL, Dan Ghiţă. Este un nou început în administraţia publică locală. După cum bine ştiţi, eu, în calitate de fost consilier local şi fost subprefect, am venit în faţa braşovenilor cu foarte multe proiecte pe care doresc să le implementez în municipiul Braşov, plecând de la pasaje, parcări, parcuri. Sunt proiecte care, cu siguranţă, în următorii patru ani vor lua viaţă. Partidul Social Democrat acordă toată susţinerea domnului primar George Scripcaru şi, împreună cu colegii de la PNL, cu domnul doctor Dan Grigorescu şi cu consilierul de la Partidul Mişcarea Populară, Marius Neculăescu, vom face proiecte clare, concrete, pentru braşoveni. Este un moment pe care l-am aşteptat destul de mult. Mi-am dorit să ajung din nou la masa Consiliului Local, iar astăzi, cu votul consilierilor locali, am şi o funcţie în executivul Primăriei”.

Viceprimarul Dan Ghiţă şi-a arătat de asemenea intenţia de a se implica cât mai mult în activitatea primăriei, cu întreaga lui experienţă, mai ales în domeniile cultură, evenimente şi sport. Sunt obiective importante pentru mine, pentru că acestea sunt domeniile în care am activat, iar Braşovul are nişte perspective interesante la toate aceste capitolele. Și dacă ar fi să mă refer doar la sport, nu trebuie să uităm că în doar trei ani de acum încolo va trebui să organizăm din nou Festivalul Olimpic al Tineretului European şi asta este pentru mine o provocare. Mă bucur că voi putea să fac lucruri interesante şi, mai ales, importante pentru municipiul Braşov. Dacă eram doar consilier local, mă duceam cu gândul la una dintre comisiile din Consiliul Local. Ca viceprimar, lucrurile se complică un pic, dar eu cred că, până la urmă, vor merge pe un făgaş bun. Acum momentul este surprinzător, este şi un pic de emoţie, dar până la urmă o să las, aşa cu am făcut mereu, faptele să vorbească”, a declarat viceprimarul Dan Ghiţă.

Primarul George Scripcaru va decide zilele următoare atribuţiile pe care le va delega celor doi viceprimari, pentru ca aceştia să fie implicaţi în activitatea primăriei şi a serviciilor publice.
Eu am nevoie de viceprimari care să fie activi, am nevoie de viceprimari tot timpul prezenţi, care să reprezinte municipiul Braşov. Până la urmă, viceprimarii sunt adjuncţii primarului. De multe ori un viceprimar înlocuieşte primarul, aşa că am aşteptări foarte mari şi mă bazez foarte mult pe capacitatea lor de muncă şi de implicare. Au şi responsabilitate politică până la urmă, pentru că unul este într-un partid, PSD, celălalt în alt partid, PNL. Viziunea mea este un pic diferită faţă de cea a vechii administraţii: un viceprimar trebuie să fie respectat în primul rând de către primar, un viceprimar este ales de către mulţi oameni, un viceprimar trebuie să aibă şi responsabilităţi. Eu vreau să primească cât mai multe atribuţii, fiecare dintre ei să fie responsabil pentru că are această calitate şi să mă ajute în ceea ce am de făcut, nu să mă încurce, a precizat primarul George Scripcaru.

Cei doi consilieri locali care au depus joi jurământul sunt Vasile Mezdrea, reprezentând Alianţa Electorală PSD-PNL, şi Gheorghe Cojocaru, Alianţa Pentru Unirea Românilor (AUR). Aceştia i-au înlocuit pe George Scripcaru, primarul ales al Braşovului, şi Dan Tanasă, care a optat pentru funcţia de deputat.

Ultimul punct pe ordinea de zi a fost cel de stabilire a comisiilor Consiliului Local, care au rol de analiză şi avizare a proiectelor de hotărâre, precum şi a componenţei acestora, dintre membrii legislativului local.

21 noiembrie 2024 - Consiliul Judeţean Braşov, în formula rezultată după alegerile locale din 9 iunie, s-a constituit joi, 21 noiembrie, în cadrul unei şedinţe festive, odată cu momentul depunerii jurământului de către preşedintele ales, Adrian Veştea, şi de 23 de consilieri ale căror mandate au fost validate de instanţe, din totalul de 34 de membri ai forul deliberativ.

Şedinţa a fost convocată prin Ordinul Prefectului Judeţului Braşov şi, potrivit legii, a fost condusă de cel mai în vârstă ales judeţean, Dorin-Dumitru Enea (AUR), secondat de cei mai tineri doi consilieri, Varga Nndor (URMR) şi Dragoş-Costin Lungu (PSD).

După ce secretarul general al judeţului Braşov, Maria Dumbrăveanu, a dat citire documentelor prin care instanţele de judecată au validat mandatele consilierilor judeţeni, respectiv pe cel al preşedintelui, aceştia au depus jurământul. A urmat momentul solemn al depunerii jurământului de către preşedintele ales al Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, care la fel ca aleşii judeţeni a jurat să respecte Constituţia şi legile ţării şi să facă, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea sa pentru binele locuitorilor judeţului Braşov.

Adrian Vestea depunind juramintul
„Le mulţumesc colegilor care au fost până astăzi la conducerea Consiliului Judeţean, domnului preşedinte Todorică Şerban şi domnilor vicepreşedinţi Ciprian Sterpu şi Szenner Zoltan, precum şi colegilor din legislativ, şi le urez bun venit noilor consilieri judeţeni care au fost validaţi, precum şi celor care vor depune jurământul în şedinţa viitoare. Am dus multe proiecte la bun sfârşit şi sunt convins că prin ambiţie şi cu determinarea de a lucra spre binele locuitorilor judeţului Braşov, exact aşa cum am jurat, în mandatul care începe astăzi avem şansa să punem în aplicare tot ceea ce ne propunem. Experienţa pe care am acumulat-o la nivel central, în cadrul echipei guvernamentale din care am făcut parte, îmi doresc s-o pun în practică la nivelul judeţului Braşov. Am avut şansa să merg în marea majoritate a judeţelor din România şi astfel am preluat bune practici pe care le voi transpune în activitatea noastră”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, la debutul celui de-al treilea mandat la conducerea  administraţiei judeţene.

O provocare pentru noul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov avea sa fie constituirea unei majorităţi în legislativul judeţean. In 21 noiembrie, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov nu a vrut să anunţe nicio alianţă şi ce persoane sunt luate în calcul pentru funcţia de vicepreşedinte. „Aşteptăm să fie validaţi ceilalţi consilieri, apoi vom constitui comisiile, grupurile politice şi alegerea vicepreşedinţilor. Este foarte posibil ca grupurile să se reorganizeze la nivelul Consiliului Judeţean Braşov”, a declarat Veştea.

Voturi pentru Consiliul Judetean
Total alegatori înscrişi în liste 526257
Total alegatori prezenţi la urne 262136
Prezenta 49,81 %
Total voturi valabil exprimate 244997
Total voturi nule 16511

Candidat Voturi Procent Mand. faza 1 Mand. faza 2 Mandate total
PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL
74.676
30,48 %
11
0
11
ALIANȚA DREAPTA UNITĂ USR - PMP - FORTA DREPTEI
55.830
22,78 %
8
0
8
PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT
54.333
22,17 %
8
0
8
PARTIDUL AUR
28.154
11,49 %
4
0
4
UDMR
17.381
7,09 %
2
1
3
PARTIDUL S.O.S. ROMÂNIA
9.140
3,73 %
0
0
0
ŞERBAN MARCEL-IULIAN
5.483
2,23 %
0
0
0
TOTAL
244.997
100%
33
1
34

Voturi pentru presedintele Consiliului Judetean
Total alegatori înscrişi în liste 526257
Total alegatori prezenţi la urne 262136
Prezenta 49,81 %
Total voturi valabil exprimate 248488
Total voturi nule 13079
Coeficient electoral 0

 

Candidat Partid Voturi Procent
VEŞTEA ADRIAN-IOAN
PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL
102.687
41,32 %
PATRAŞCU LUCIAN
PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT
52.346
21,06 %
DARĂU AMBROZIE-IRINEU
ALIANȚA DREAPTA UNITĂ 
49.798
20,04 %
PREDESCU ANA-LOREDANA
PARTIDUL AUR
20.690
8,32 %
KIRSCH GABRIEL-FRANCISC
UDMR
13.491
5,42 %
FLORESCU GABRIEL
PARTIDUL S.O.S. ROMÂNIA
9.476
3,81 %
TOTAL
-
248.488
100%
ALIANȚA DREAPTA UNITĂ = USR - PMP - FORȚA DREPTEI

Alegeri pentru Consiliul Local
Total alegatori înscrişi în liste 242959
Total alegatori prezenţi la urne 112342
Prezenta 46,23 %
Total voturi valabil exprimate 107992
Total voturi nule 4179
Coeficient electoral 3403

Rezultate pentru Consiliul Local Voturi Procent Mand. faza 1 Mand. faza 2 Mandate total
ALIANȚA ELECTORALĂ PSD PNL
43.601
40,37 %
12
1
13
ALIANȚA UNIȚI PENTRU BRAȘOV
39.593
36,66 %
11
0
11
PARTIDUL AUR
8.693
8,04 %
2
0
2
UDMR
5.227
4,84 %
0
0
0
GRIGORESCU OVIDIU-DAN
3.513
3,25 %
1
0
1
PARTIDUL S.O.S. ROMÂNIA
3.131
2,89 %
0
0
0
PARTIDUL URS.PDF
1.715
1,58 %
0
0
0
PARTIDUL ROMÂNIA MARE
856
0,79 %
0
0
0
ALIANȚA NAȚIONAL ȚĂRĂNISTĂ
650
0,60 %
0
0
0
PARTIDUL PATRIOȚILOR
576
0,53 %
0
0
0
PARTIDUL ADN
437
0,40 %
0
0
0

AUR = Alianța pentru Unirea Românilor

UDMR = Uniunea Democrată Maghiară din România

URS.PDF = Uniunea pentru Reforma Statului și Protecția Drepturilor Fundamentale

ADN = Alternativa pentru Demnitate Națională

Voturi pentru primarul Brasovului
Total alegatori înscrişi în liste 242959
Total alegatori prezenţi la urne 112342
Prezenta 46,23 %
Total voturi valabil exprimate 109317
Total voturi nule 2858

Candidat Partid Voturi Procent
SCRIPCARU GEORGE
ALIANȚA ELECTORALĂ PSD PNL
52.334
47,87 %
COLIBAN ALLEN
ALIANȚA UNIȚI PENTRU BRAȘOV
47.797
43,72 %
TANASĂ DAN
PARTIDUL AUR
4.303
3,93 %
CIOBANU ADRIAN
PARTIDUL S.O.S. ROMÂNIA
1.917
1,75 %
DOGAR NICOLAE-FLORIN
INDEPENDENT
1.761
1,61 %
MUSCALU-CREŢU FLORIN
PARTIDUL ROMÂNIA MARE
692
0,63 %
GOIDESCU IONEL
PARTIDUL  ADN
513
0,46 %
TOTAL
-
109.317
100%

Surse info: Autoritatea Electorala PermanentaBiz Brasov, ASUM, Digi24, Buna Ziua Brasov, G4media, Radio Romania Brasov FM, Brasov Metropolitan

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)