Cronica drumului Brasov - Poiana Brasov (DN 1E)

Sursa: Drum Nou, 31 iulie 1964
Cine străbate în aceste zile distanţa Braşov-Warthe-Poiana pe potecile ce merg paralel cu autodrumul aflat în construcţie întîlneşte la tot pasul voioşia. De-a lungul celor aproape 12 km. se aud loviturile ritmice ale tîrnăcoapelor, scîrţîitul roabelor încărcate cu pămînt şi pietriş, glumele şi cîntecul care însoţesc munca patriotică. Din cînd in cînd, atunci cînd se scoate o buturugă rămasă înfiptă adine în marginea drumului, porneşte din cîteva piepturi tinereşti acel „hei-rup“ caracteristic muncii de pe şantier. Aici, începînd de la jumătatea lunii mai, îşi dau întîlnire în fiecare dimineaţă cîteva sute de tineri. Sînt muncitori din întreprinderile braşovene, elevi ai şcolilor medii şi profesionale, studenţi de la Institutul politehnic şi Institutul pedagogic, care la chemarea comitetului orăşenesc U.T.M. au răspuns cu multă însufleţire. Antrenaţi într-o vie întrecere, ii vedem mînuind cu iscusinţă în locul strungului sau condeiului, tîrnăcopul şi lopata. 

Efectuarea taluzului, transportul pămîntului, extragerea rădăcinilor şi nivelarea pietrişului sim „operaţii“ cu care cei ce lucrează pe această coordonată braşoveană s-au familiarizat de mult.. La kilometrul 7 plus 200 lucrează tinerii de la Fabrica de cauciuc şi Fabrica de şuruburi. Printre animatori se află Ilse şi Kurth Számon, Aurelia Niţă, Simon Ludovic şi Ion Marin care-şi îndeamnă în permanenţă tovarăşii la muncă sau îi înveselesc cu cîte o glumă care produce rafale entuziaste ce se aud pînă departe. ... 

Kilometrul 2 plus 500 este punctul în care i-am întîlnit lucrînd pe cei 80 de elevi din seria a II-a de la Şcoala medie nr. 1. Zgomotoşi, ca în recreaţii, dar pătrunşi de importanţa acţiunii la care participă, se străduiesc ca lucrările ce le efectuează să satisfacă exigenţele şefului de şantier. Conducătorul grupului, elevul Haralambie Vîlsan din clasa a XI-a, căra împreună cu colegii săi pămîntul rezultat din surparea unui mal. Toţi erau cuprinşi de veselie. — Trebuie să ştiţi — ne-a spus el — că organizaţia noastră U T.M. a hotărît ca elevii corigenţi să nu participe pe acest şantier întrucît deviza noastră este: „Primii la învăţătură, primii în muncă“ şi cu toţii depunem eforturi să ne-o respectăm. 

Cînd cei dintîi turişti din ţară sau de peste hotare vor străbate acest drum în care se află depusă şi o părticică din munca noastră, vom putea spune cu mîndrie: „Pe această coordonată braşoveană am lucrat şi noi“. ... Muncesc cu entuziasm, dar aici se înfiripă visuri. Se aprind dorinţe. Şi organizatoarea grupei U.T.M., Valeria Şuteu, ne-a împărtăşit cîteva: — Două din prietenele mele — Alexandra Şandru şi Elke Solsky — au îndrăgit aici meseria de constructor şi şi-au propus ca după absolvirea şcolii să urmeze Institutul de construcţii. Acum construim, iar miine, cînd vom fi „mari“, n-o să uităm niciodată că la această şosea care duce spre frumoasa noastră Poiană am lucrat împreună cu colegii. In serile de vară ne vom plimba împreună pe aici ca pe marile bulevarde. Va fi frumos si de aceea vrem s-o terminăm cît mai repede. în fiecare tînăr participant , construcţia acestei importante artere braşovene e prezentă dorinţa ca, împreună cu constructorii, să îndeplinească angajamentul luat în cinstea celei de-a XX-a aniversări a eliberării patriei să termine executarea fundaţiilor pe distanţa de 7 km. E un angajament care va fi îndeplinit.  (Drum Nou, 31 iulie 1964)

Sursa: Drum Nou, 16 octombrie 1964


Ieri, colectivul întreprinderii de construcţii-transporturi din Braşov, a înregistrat un nou succes : darea în folosinţă cu 12 zile înainte de termen a autodrumului Dealul Străjii—Poiana Braşov. Această nouă arteră de circulaţie cu caracter turistic are o lăţime carosabilă de 7 metri şi o lungime de peste 10 km. Autodromuloferă turiştilor o privelişte frumoasă asupra Braşovului şi împrejurimilor, putînd fi parcurs cu orice mijloc de transport auto. La construcţia acestui modern autodrum au fost folosite excavatoare, buldozere, tractoare, compresoare şi alte diferite utilaje, executîndu-se mecanizat cea mai mare parte a lucrărilor. S-a dislocat o cantitate de circa 150.000 metri cubi rocă şi pămînt, din care peste 80.000 metri cubi au fost folosiţi la umpluturi. O contribuţie însemnată la realizarea acestui, important obiectiv turistic a adus întreg colectivul şantierului de construcţii—transporturi nr. 35 şi în mod deosebit brigada complexă condusă de comunistul Faragó Kolomán, precum şi miile de tineri din oraş care au participat cu elan la muncile patriotice de pe acest şantier. (Drum Nou, 20 decembrie 1964)
Sursa: Drum Nou , 30 decembrie 1964

In toamna anului trecut, autodrumul Warther-Poiana Braşov a fost dat în folosinţă în faza de fundaţie, în această perioadă sute şi mii de oameni ai muncii au urcat spre înălţimile ozonate ale Poienii cu autobuzele I.T.Bv. sau cu mijloacele auto proprii. Odată cu darea în exploatare a noii artere turistice, lucrările pentru construcţia autodrumului au intrat într-o etapă nouă — etapa finală. Pe întreaga perioadă de iarnă s-au continuat lucrările de terasamente. In acest scop s-a derocat prin explozie o cantitate de peste 6.000 metri cubi de piatră. După dezgheţ şi în mod deosebit în prima decadă a lunii martie, s-au început din plin lucrările din etapa finală. 

Pînă în prezent s-au şi executat lucrări de fundaţie cu piatră spartă pe o distanţă de 700 metri liniari, macadamizare pe o suprafaţă de 5.500 metri pătraţi, pavaj cu calupuri de bazalt pe 300 metri liniari şi s-au montat borduri din beton pe 1.500 metri liniari. De asemenea, s-au executat lucrări pentru construirea de parapeţi de tip greu (zidăriei ps. 400 metri liniari . Pentru terminarea şi darea în folosinţă în faza finală a acestui autodrum la termenul prevăzut, întreprinderea de construcţii-transportul din Braşov, în calitate de executant, a luat o serie de măsuri tehnico-organizatorice eficiente. Astfel, s-a asigurat prin concasare o cantitate de peste 3.200 tone piatră spartă care vă fi utilizată la lucrările de fundaţie şi macadam. S-a făcut aprovizionarea în proporţie de 60 la sută cu materialele necesare pentru confecţionarea betonului asfaltic. In cadrul depozitului de la Timiş-Triaj s-au terminat lucrările de reparaţii la staţia de malaxare unde se va pregăti betonul pentru asfaltarea autodrumului. Colectivul de muncitori, tehnicieni şi ingineri de la întreprinderea de construcţii-transporturi Braşov s-a angajat să intensifice munca pe şantier, astfel, ca pînă la 23 August să fie terminată în întregime îmbrăcămintea asfaltică. (Drum Nou, 2 aprilie 1965)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)