19 august 1946 - Un incendiu de mari proportii distruge vegetatia de pe Muntele Timpa

Titlu de pe prima pagina a ziarului "Scanteia", editia din 31 august 1946.

Luni, 19 august 1946, pe la orele 8.30, populaţia Braşovului a fost surprinsă de flăcările uriaşe care se ridicau de pe culmea Tâmpei, muşcând bolta cerului. In timp ce flacările se ridicau tot mai sus, alte pâraie de flăcări se revărsau pe pante, în jos până în marginea oraşului. 

Văzând pericolul care ameninţa oraşul şi avutul cetăţenilor, într-un timp foarte scurt, muncitorii diferitelor fabrici din Braşov au format zeci de echipe şi au pornit la locul incendiului. Deasemeni, sub comandă, echipe puternice din unităţile militare din garnizoană au întărit acţiunea muncitorilor, la care s-au alăturat şi grupurile de ţărani din satele învecinate

Primele echipe ieşite pe teren au fost formate din muncitorii următoarelor fabrici: Uzirele I. A. R, Uzinele Astra, Atelierele C. F. R., Fabrica Schiel, Uzinele Farola, Uzinele Metrom, Fabrica de Zahăr din Bod, Fabrica Scherg, Fabrica de Ciment, Moara Seewaldt și multe alte zeci de echipe din alte întreprinderi.

Echipele compuse din militari: Compania I Depozit, Flotila 3 Aviaţie, Regimenttul 6 Călăraşi, Divizionul 1 Tunuri Munte, Regimentul 1 Antiaerian, Compania 5 lucru, Batalionul 2 V. M. şi puţin mai târziu au venit zeci de echipe de ţărani din comunele Hărman, Bod, Sanpetru şi altele. 

Au fost infiinţate imediat posturi de prim ajutor, unul militar, sub comanda Lt. col. Spălătescu, altul sub conducerea dr. Popescu Constantin, din partea Apărării Patriotice, iar al treilea, al Crucii Roşii, la care au contribuit femeile din Federaţia Femeilor Democrate din România, Filiala Braşov. 

Lupta împotriva flăcărilor nimicitoare s-a dus cu înverşunare. In permanenţă viaţa participaniţilor la această luptă era periclitată din cauza bolovanilor înroşiţi care se rostogoleau pe coaste la vale, cu vuiet asurzitor. La posturile de prim ajutor au fost aduşi zeci de tineri muncitori şi ostaşi accidentaţi, unii arşi pe mâini şi pe faţă, alţii loviţi de bolovani. 

Datorită muncii titanice depusă de echipe abia pe la orele 3 noaptea, principalele focare au fost localizate Pe tot timpul nopţii şefii autorităţilor militare şi civile au condus operaţiunile pe teren. 

In dimineaţa zilei de 20 august au fost înregistrate alte două incendii. Datorită intervenţiei imediate a echipelor de muncitori, soldaţi şi ţărani, ambele incendii au putut fi localizate rapid. In cursul după amiezii, un alt incendiu s-a produs, de astădată la poalele Tâmpei, aproape de Căminul de ucenici din cartierul Schei. Indată după semnalarea lui, echipele s-au avântat asupra focului pentru a proceda la localizarea lui, prin defrişări şi şanţuri protectoare. Spre seară, pericolul creştea din cauza vântului puternic, care alimenta focul, provocând alte nouă focare tot atât de periculoase, împotriva cărora echipele au dus o luptă istovitoare. 


Sursa infoziarul "Scanteia", editia din 31 august 1946 / Digiteca Arcanum



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)