1974 - Se infiinteaza Grupul Scolar Sanitar, devenit apoi Colegiul de Stiinte "Grigore Antipa" Brasov

Colegiul Grigore Antipa in anul 2017.

Colegiul de Ştiinţe "Grigore Antipa" Braşov, situat pe str. Aurelian nr.2, a fost înfiinţat în anul 1974 ca Grup Şcolar Sanitar, funcţionând atât cu clase de liceu cât si cu clase postliceale, acestea din urmă fiind desfiintate în anul 1979. Începând cu anul 1990 s-a reînfiinţat Şcoala Postliceală Sanitară. Din anul 1991 liceul a devenit teoretic cu profil real având specializările: matematică fizică, fizică-chimie si chimie-biologie.  Având în vedere noile tendinte ale reformei învătământului românesc începând cu anul scolar 1999-2000 profilul liceului s-a diversificat prin introducerea unei noi specializări în domeniul ecologiei, fapt care a determinat modificarea denumirii şcolii în Liceul "Grigore Antipa".

Laboratorul de fizica
Infiintat in anul 2002, pornind cu o dotare modesta, profilul "informatica" al Colegiului de Stiinte "Grigore Antipa" Brasov a devenit, datorita evolutiei si importantei tehnologiei informatiei, foarte cunoscut si solicitat de catre elevi. Un salt important s-a produs in anul 2003, cand, prin programul Ministerului Educatiei si Cercetarii, colegiul nostru a fost dotat cu o retea de calculatoare performante.

Drept recunoaştere a calităţii educaţiei oferite de această instituţie, din anul 2008 unitatea şcolară poartă numele de Colegiul de Ştiinţe "Grigore Antipa" Braşov.

Datorita realizarii integrale a planurilor de scolarizare, cladirea Colegiului de Stiinte "Grigore Antipa" Brasov este functionala in proportie de 100%. Elevii invata in doua serii, utilizand 16 sali de clasa, care au fost renovate, iar cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii , partenerilor externi si parintilor, au fost dotate cu mobilier, oferind elevilor conditii bune de studiu.

Laboratorul de biologie
Din anul 2004, liceul dispune de o centrala termica proprie, care a rezolvat definitiv problema confortului termic. In anul 2003, colegiul a fost dotat cu o retea de calculatoare. Unitatea scolara dispune de acces la Internet, mijloace moderne utilizate cu succes de elevi in proiectele de parteneriat international in care acestia sunt implicati.

Elevii isi desfasoara activitatea in trei sali de laborator. Laboratoarele de fizica si biologie au o dotare corespunzatoare in care se pot efectua experimentele. Laboratorul de chimie permite desfasurarea orelor de chimie si a celor de pregatire practica prin laboratorul tehnologic. Biblioteca pune la dispozitia numerosilor cititori ai sai, nu numai elevi ai liceului, peste 18000 de volume. Lipsa unei sali de lectura se reflecta in lipsa temporara din biblioteca a unor carti unicat pe care unii elevi sunt privati sa le consulte.

Sala de sport intruneste conditiile minime pentru desfasurarea orelor de educatie fizica, intampinand dificultati, datorita dimensiunilor, in sustinerea simultana a orelor pentru doua clase de elevi, cu cadre didactice diferite, in special in anotimpul rece. Scoala detine cabinet medical, inca de la infiintare, in vederea monitorizarii starii de sanatate a elevilor si informarea permanenta a acestora, necesara realizarii educatiei pentru sanatate.

Unitatea scolara detine internat cu o capacitate de 200 locuri si o cantina care deserveste atat elevii interni cat si elevii externi si personalul scolii.


Grigore Antipa

Grigore Antipa (n. 1867 Botoşani - d. 1944 Bucureşti), biolog darvinist, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog, membru al Academiei Romane din 1910. În timpul studiilor din ţară l-a avut coleg pe Emil Racoviţă şi profesori pe Petru Poni, Alexandru Xenopol şi Grigore Cobălcescu. şi-a desăvârşit studiile în Germania , având drept profesor pe Ernst Haeckel (cel care a pus bazele ecologiei). în perioada cercetărilor sale ştiinţifice din Franţa şi Italia a descoperit o nouă specie de meduză fixă (Capria sturdzii) S-a consacrat studierii Dunării şi Mării Negre, participând în 1893 la o expediţie în jurul acestei mări care a durat nouă luni. Cu această ocazie a întreprins primele cercetări de biologie marină. Cele mai semnificative rezultate au fost obţinute în domeniul hidrobiologiei, el fiind considerat ca un precursor, în acest domeniu. A înfiinţat în 1932 Institutul Biooceanografic din Constanţa, cu cele două rezervaţii şi staţiuni de cercetări, cea de la Agigea şi cea de la capul Caliacra. 

Colegiul de Ştiinţe "Grigore Antipa" in anul 2008. Se observa localizarea in vecinatatea Spitalului Judetean Brasov. Sursa foto: Bing Maps


Sursa info si foto: Colegiul de Ştiinţe "Grigore Antipa" Braşov



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)