1957 - Ia fiinta Scoala Generala nr.3, care in anul 2010 este comasata cu Scoala Generala nr.7, rezultind Şcoala Gimnazială Nr. 3, ”Gheorghe Lazăr”

Scoala Gimnazială Nr. 3, ”Gheorghe Lazăr”, in anul 2018.

Actuala Şcoală Gimnazială Nr. 3, ”Gheorghe Lazăr” situată pe strada Venus nr.1, a luat fiinţă în anul 2010, prin comasarea Şcolii Generale Nr. 3 cu Şcoala Generală Nr. 7, ca urmare a deciziei Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov.

Fosta Şcoală Generală Nr.3 a fost înființată în anul 1957, pe Şirul Gheorghe Dima, în actualul sediu al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov. Din 1971, sediul şcolii a fost mutat în cartierul Astra, pe strada Minerva, nr. 11. La acea dată, şcoala avea 33 de clase, cu un efectiv total de 800 de elevi. În anii care au urmat, efectivul a crescut, ajungând la 1200 de elevi. Din 1972, cursurilor de zi li s-au adăugat cursuri serale pentru a veni în ajutorul celor care doreau să îşi completeze studiile, având în acelaşi timp şi un loc de muncă.

Hol din Scoala Gimnazială Nr. 3. Anul 2018
Şcoala Generală Nr. 7 a fost înfiinţată în anul 1963 şi a funcţionat pe strada Venus nr.1 sub numele de Şcoala de Opt ani Nr. 7. Situată într-o zonă centrală a cartierului ”Astra”, şcoala a avut chiar de la început un număr mare de elevi. În anul înfiinţării existau 37 de clase în care învăţau 1.437 de elevi. Personalul școlii era reprezentat de 26 de învățători, 19 profesori, 3 secretare, 7 îngrijitori şi un paznic. Personalul de conducere era format din 1 director și 2 directori adjuncți.

Deschiderea Şcolii Nr. 7 a fost anuntata in ziarul "Drum Nou" intr-un articol dedicat deschiderii noului an scolar 1963-1664, in editia din 17 septembrie 1963:

Imagini de la deschiderea Şcolii de Opt ani Nr. 7
In noul cartier Steagul Roşu din Braşova apărut o nouă şcoală de 8 ani, care, în clipa în care citim aceste rînduri, are sublima vîrstă de... o zi! Să urăm noii-născute cele cuvenite, să deschidem uşa  să intrăm în vîrful picioarelor. Totul e nou aici: directorul, profesorii (40 la număr), copiii (1200 la număr, dintre care 250 „întîia-şi dată pentru prima oară“), băncile (pe care n-a avut încă timp să se aşeze primul şi inevitabilul firicel de praf). Totul miroase aici a proaspăt, a tinereţe. Curăţenia e de domeniul laboratorului farmaceutic. (E de notat că toată curăţenia premergătoare zilei de deschidere a fost făcută cu ajutorul părinţilor. Care dintre ei ? E greu de spus pentru că au fost toţi, absolut toţi! Ba, unii şi-au mai adus şi familiile... 
- Sîntem locatari noi în casă noua. Vă daţi seama cît e de minunat ! Sînt învăţătoare de 8 ani şi an de an am trăit, cu intensitate sporită, bucuriile începutului. De data aceasta e cu totul altceva: totul e nou aici — cartierul, şcoala, copiii, noi... Idealurile, deşi aceleaşi, par şi ele noi ... spune invătăroarea Aglaia Ursache 

Strategia adoptată de directorii care s-au aflat la conducerea acestei instituții a fost aceea de a atrage cât mai mulți elevi, numărul acestora ajungând la începutul anilor ’90 la aproape 2000, inclusiv în clase cu predare în limba germană. Numărul mare de elevi a impus desfășurarea cursurilor în trei schimburi.

Sala de sport
Pe fondul crizei economice existente la nivel naţional, dar şi ca urmare a scăderii natalităţii după anul 2000, numărul elevilor a scăzut, ceea ce a determinat o schimbare de optică în atragerea educabililor.

Cu ajutorul Primăriei Municipiului Braşov, curtea şcolii a fost împrejmuită și s-a implementat sistemul de control acces, iar în anul 2010 s-a amenajat o modernă sală de sport, dotată cu aparate şi materiale sportive necesare desfăşurării eficiente a orelor de educație fizică.

Sursa info si foto: Scoala Gimnazială Nr. 3, ”Gheorghe Lazăr”, Drum Nou, ed. 17 septembrie 1963 / Digiteca Arcanum



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)