1 septembrie 1966 - Este infiintat Liceul Industrial de Construcţii de Maşini, devenit Liceul Industrial Tractorul si apoi Colegiul Nicolae Titulescu

Colegiul Nicolae Titulescu

La 1 septembrie 1966, în baza Ordinului Nr.140 al Ministerului Industriei Construcțiilor de Mașini, este înfiinţat la Braşov Liceul „Industrial de Construcţii de Maşini - L.I.C.M.”, fiind printre primele licee cu acest profil din ţară. El s-a bucurat încă de la început, de căutare din partea elevilor.

Ca liceu cu profil industrial, a avut o bună reputaţie în oraş şi chiar în ţară. Fiind atit de asaltat, in scurt timp s-a dezvoltat foarte mult, incat de la 4 clase curs de zi initial, s-a ajuns la 8 clase paralele, iar la curs seral 3-4 clase paralele, atingand apogeul in anul scolar 1977-78, cind legislatia in vigoare de atunci a transformat liceul industrial cu durata de 5 ani, in liceu cu durata de 4 ani, absolvind in acel an doua promotii: anul V curs de zi si seral, cu efectivul de 370 elevi si clasele a XII-a cu efectivul de 278 elevi, in total 648 absolventi

Timp de 18 ani, aceasta unitate scolara, si-a pastrat profilul, de liceu industrial, asa cum fusese destinat de la infiintare. Incepand din anul 1981-82 a devenit Grupul scolar industrial Tractorul, prin adaugarea unor noi forme de invatamant pe linga cursul liceal si anume : scoala profesionala.

Dorinţa de a adăuga pregătirii tehnice şi practice a elevilor şi deschiderea spre cultura generală, s-a concretizat începând cu anul şcolar 1990-1991 prin înfiinţarea la nivelul liceului a două clase cu profil matematică fizică şi din 1991-1992 a unei clase cu profil informatică. Pentru că la nivelul liceului existau atât clase cu profil teoretic cât şi tehnologic, începând cu anul 1996 liceul îşi schimbă denumirea în: Grupul Şcolar Industrial „Nicolae TITULESCU”, iar din 1 septembrie 1999 devine Liceul teoretic „Nicolae Titulescu” Braşov, cu un singur nivel de predare, nivelul liceal, filieră teoretică, profilul real și uman.

Dispariția filierei tehnologice s-a datorat și dispariției marelui colos industrial Uzina Tractorul Brașov. În aceeași perioadă își închidea porțile și importanta fabrică de rulmenți URB, care patrona Grupul Școlar Industrial „Rulmentul”, liceu care devine din 2008 liceu teoretic și își schimbă numele în Colegiul Tehnic „Sfinții Voievozi”.

Colegiul „Nicolae Titulescu” s-a constituit ca unitate școlară cu personalitate juridică începând cu data de 01.09.2010, prin fuziunea dintre Liceul „Nicolae Titulescu” și Colegiul Tehnic „Sfinţii Voievozi ”. Locația Colegiului este cea a Liceului „Nicolae Titulescu”, iar baza materială provine de la ambele unități de învățământ.

În prezent „Colegiul Nicolae Titulescu” este liceu teoretic care școlarizează elevi la profilul real - în specializările : matematică-informatică cu intensiv informatică respectiv ştiinţele naturii şi profilul uman - în specializările: ştiinţe sociale şi filologie. La clasele de filologie studiul limbilor de circulație internațională se face în regim intensiv: engleză respectiv franceză cu ponderea de 0,5 fiecare. Numele liceului vine de la numele marelui diplomat român: Nicolae Titulescu care, prin testament, își doarme somnul de veci la poala Muntelui Tâmpa, în Scheii Brașovului, în curtea Bisericii Sf. Nicolae, nu departe de Prima Școală Românească.

Laborator de informatica
Datorită realizării integrale a planurilor de şcolarizare, clădirea Colegiului "Nicolae Titulescu" Braşov este funcţională în proporţie de 100 %. Elevii învaţă într-un schimb, utilizând 25 săli de clasă, care au fost renovate cu sprijinul Primăriei, oferind elevilor condiţii bune de studiu. 

Din anul 2010, colegiul dispune de o centrală termică proprie şi performantă care a rezolvat definitiv problema confortului termic. Unitatea şcolară dispune de acces la Internet, mijloace moderne utilizate cu succes de elevi. Comasarea celor două unităţi şcolare a dus la crearea unei baze materiale bogate, folosită in procent de 100% în procesul de predare învăţare. În laboratoarele de informatică ideile elevilor pasionaţi sint concretizate în lucrările de atestat în informatică, şi crearea paginii Web a şcolii. 

Laboratorul de chimie
Laboratoarele de fizică şi biologie au o dotare corespunzătoare cu care se pot efectua experimenţele cuprinse în anumite unităţi de învăţare, fenomenele putând fi evidenţiate din punct de vedere calitativ, dar cu o precizie mică de măsurare pentru aprecierea din punct de vedere cantitativ. Laboratorul de chimie permite desfăşurarea în bune condiţii a orelor de chimie. 

Strategia Ministerului Educaţiei cu privire la dotarea laboratoarelor din învăţământul preuniversitar, în anii 2007 şi 2008, a oferit un suport didactic nou actului educaţional, benefic atât cadrelor didactice, în procesul de învăţare, cât şi elevilor, în procesul de învăţare prin descoperire şi experimentare. 

Biblioteca pune la dispoziţia cititorilor săi, peste 25000 de volume. Sala de sport, modernă, renovată, asigură condiţii optime pentru desfăşurarea de activităţi sportive. Şcoala deţine cabinet medical, încă de la înfiinţare, în vederea monitorizării stării de sănătate a elevilor şi informarea permanentă a acestora, necesară realizării educaţiei pentru sănătate.

Liceul Nicolae Titulescu in anul 2009. Vizavi se observa gardul fostei uzine Tractorul (UTB). Sursa foto: Google Street View
Nicolae Titulescu
Profesor universitar de drept civil, Nicolae Titulescu este personalitate marcantă a diplomaţiei europene în perioada dintre cele doua războaie mondiale.  Titulescu a fost cu personalitatea cea mai marcantă a politicii externe româneşti din toate timpurile. Mare orator, el s-a impus întregii lumi prin calitatea discursului şi diplomaţie. Ministrul de externe al României între anii 1927-1928 și 1932-1936, ministru al finanţelor între 1917 şi 1921, preşedinte al Ligii Naţiunilor în doi ani: 1930 şi 1931 (fapt singular în istoria acestui organism internaţional), activitatea lui Nicolae Titulescu a adus în egală măsură beneficii imense României, dar şi Europei, ca promotor al păcii. 

Sursa info si foto: Colegiul Nicolae Titulescu Brasov



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)