27 septembrie 2020 - Alegeri electorale locale in municipiul Brasov

Pe 27 septembrie 2020 s-a votat in conditii de pandemie, cu masca de protectie pe fata si cu alte masuri sanitare dispuse in sectiile de votare.


Din cauza pandemiei de Covid-19, alegerile locale din 2020, care trebuiau sa se tină in luna iunie, au fost aminate citeva luni. Pe 27 septembrie 2020, aproape 520.000 de brașoveni au fost așteptați la urne, pentru a-și alege primarii, consilierii locali, consilierii județeni și președintele Consiliului Județean. În acest an, alegerile se desfășoară în condiții speciale, cu prevederi clare privind reducerea riscului de răspândire a infecției cu virusul SARS-CoV-2, astfel că alegătorii vor fi nevoiți să respecte procedura impusă de Biroul Electoral Central la intrarea în secțiile de votare și să poarte masca de protecție, pe care să o înlăture doar pentru a fi recunoscut de funcționarul din zona de control.

Votul pentru primar, consiliul local al unității administrativ teritoriale, pentru Consiliul Județean și președintele județului va putea fi exprimat într-una dintre cele 457 de secțiii amenajate la nivelul județului Brașov. Dintre acestea 182 se află doar în municipiul Brașov.

8 candidați pentru presedintia Consiliul Județean Brașov:

Mihai Mohaci (PRO ROMÂNIA), Marian Rasaliu (PSD), Toaso Imelda (UDMR), Adrian Veştea (PNL), Carolina Fernolend (FDGR), George-Adrian Antohe-Marica (PMP), Vasea Carchelan (PRM) şi Tudor Benga (Alianţa USR PLUS).

13 candidaţi la Primăria Braşov:

Barabas Laszlo (Uniunea Democrată Maghiară din România), Bratosin Laura-Ioana (Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat), Coliban Allen (Alianța USR-PLUS), Ialomiţianu Gheorghe (Partidul Alianța Liberalilor Și Democraților), Mihai Costel (Partidul Mișcarea Populară), Onescu Cornel-Cătălin (Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională), Orţan Ovidiu-Florin (Partidul Social Democrat), Radu Violeta-Dumitra (Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal), Scripcaru George (Partidul Național Liberal), Sîrbu Daniela-Maria (Partidul România Mare), Susanu Claudiu-Sorin (Partidul Pro România),Şindilariu Thomas Forumul Democrat al Germanilor Din România și Şovăială Şerban (Candidat Independent).

După 16 ani si 4 mandate, George Scripcaru a pierdut alegerile locale cu o diferenţă de 3.672 de voturi, în municipiul Braşov, în faţa contracandidatului său Allen Coliban, de la Alianţa USR PLUS. Conform datelor finale centralizate de la toate secţiile de votare, Allen Coliban a obţinut 34.070 de voturi, în timp ce George Scripcaru a atras 31.198. Intersant este faptul că, George Scripcaru a pierdut inclusiv la secţia de vot la care este arondată, şi unde, de fiecare dată în ultimii ani, nu a avut probleme în a obţine victoria, indiferent de tipul de alegeri. 

Allen Coliban, in ziua in care a aflat oficial ca
este noul primar al Brasovului.

In biografia expusă pe site-ul său de campanie, Allen Coliban spunea că este născut și crescut în Scheii Brașovului, că a urmat Colegiul Andrei Saguna, că a terminat Facultatea de Management la Universitatea Transilvania Brașov și că a urmat cursurile Facultății de Automatică și Calculatoare la București (aceasta fără licență, fiind exmatriculat pentru absente). In prezentarea sa mai spunea că are experiență de 10 ani în industria IT, 8 ani în consultanță de business şi fonduri europene, 6 ani în dezvoltare organizațională şi managementul performanței dar si 4 ani în politică, ca senator. A specificat si performantele pe care le-a obtinut in sporturi precum schi sau curling.

„Sunt copleșit de emoție astăzi, am o echipa puternică ce mă susține și asta îmi dă în continuare energie. Mă bucură faptul că Braşovul a dat dovadă de inteligență electorală. Vreau să le mulțumesc inclusiv competitorilor care nu au reușit să atingă pragul electoral", a declarat noul primar al Brașovului, in prima zi după alegeri.

George Scripcaru, dupa invingerea de la alegeri.
Fostul primar al Braşovului a oferit şi câteva explicaţii pentru care consideră că a pierdut alegerile: Cred că dacă erau alegerile la termen, rezultatul putea fi altul. De asemenea, a contat şi contextul pandemic. Au fost oameni care mi-au spus că nu merg la vot, pentru că le este teamă să nu se infecteze. Poate că şi eu trebuia să fac mai mult, poate că am gândit lucrurile altfel din punct de vedere al mesajului, poate că m-am bazat pe alte abordări. Am luat în calcul orice variantă, inclusiv cea nefavorabilă. Au venit foarte puţini alegători la urne, iar dintre cei care au venit, din partea cealaltă au fost cei mai mulţi dintre cei care au participat la vot. Probabil că cei care se gândeau să mă voteze pe mine s-au gândit că e mai bine să stea acasă, considerând că oricum voi câştiga aceste alegeri. Este o abordare, o interpretare”.

De remarcat este scorul foarte slab obţinut de PSD, prin candidatul propus pentru funcţia de primar – dr. Florin Orţan. Cele 7 procente reprezintă cel mai slab scor obţinut de social-denocraţi până acum, vizibil mai slab decât anteriorul „record” negativ deţinut de Răzvan Popa, care în 2016 a obţinut 12%.

De asemenea, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, UDMR nu reuşeşte să treacă pragul electoral pentru a intra în Consiliul Local, în condiţiile în care acum deţine o funcţie de viceprimar. Nici PMP nu a obţinut un scor „de trecere” pentru a se asigura că reuşeşte din nou să îşi negocieze o funcţie de viceprimar.

Componenţa Consiliului Local Braşov:

Alianţa USR PLUS
Corbu Ioan, Boghiu-Samoilă Flavia-Ramona, Cenţiu Radu-Alexandru, Roşu Alexandru, Moraru Beatrice-Mihaela, Ilie Victor, Gerea Miruna-Magdalena, Boroda George, Bart Bogdan-Dragoş, Oniga Mihai-Andrei, Iftime Mihai-Ciprian, Crican Cezar-Alexandru

PNL
Scripcaru George,Oprică Florentin-Adrian, Vecerdi  Cristina-Agnes, Rusu Sebastian-Mihai, Braun Werner, Vătavu Valeriu, Codreanu Adrian, Bădulescu Sebastian-Gabriel, Stănescu Alexandru, Paul Radu-Valentin, Puşcaşu Alexandru-Claudiu

PSD
Patraşcu Lucian, Crivineanu Alexandra-Ioana, Potea Marius Valentin, Stancu Raluca-Maria

Noul primar al Braşovului, Allen Coliban, dar şi noul Consiliu Local şi-au intrat miercuri, 28 octombrie, în drepturi, odată cu şedinţa de plen în care s-a depus jurământul. Conform declaraţiei secretarului municipiului Braşov, Adriana Trandafir, din 27 de consilieri locali au fost validaţi de Judecătoria Braşov 25 şi a invalidat două mandate, ale liberalilor Adrian Oprică şi Alexandru Stănescu, care vor fi înlocuiţi într-o şedinţă viitoare de doi supleanţi de pe lista de candidaţi.

După ce a depus jurământul, noul primar al Braşovului, Allen Coliban, a declarat că este optimist în ceea ce priveşte viitorul oraşului, pentru că „în urma scrutinului din 27 septembrie, în Consiliul Local avem o echipă nouă, dinamică, tânără, care acoperă o arie foarte largă de competenţe, chiar dacă mulţi dintre ei se află la primul mandat. Cred că ne înţelegem cu toţii menirea şi misiunea dată de electorat, aceea de a dezvolta Braşovul şi a-l duce la un nou nivel. Am vorbit în campanie despre probleme, dar şi despre soluţiile de care Braşovul are nevoie, de probleme de mediu, nevoia de parcuri, de aer curat, nevoia de mobilitate metropolitană, de dezvoltare economică, de educaţie de calitate, de ambiţie în cultură şi performanţă în sport. Toate aceste lucruri sunt parte din programul politic pe care l-am propus braşovenilor şi în materializarea căruia mă aştept să fac echipă cu tot Consiliul Local Braşov”. De asemenea, edilul a declarat că îşi doreşte să „schimbe viteza de dezvoltare a Braşovului. Oraşul a avut de suferit din cauza unor orgolii sau lupte inter sau intrapartinice”.

Primarul Allen Coliban si cei doi viceprimari desemnati,
Flavia Boghiu si Sebastian Rusu.

În cadrul ședinței de Consiliu Local, convocată in 6 noiembrie 2020 de primarul Allen Coliban, Consiliul Local a ales cei doi consilieri locali care vor îndeplini funcția de viceprimar. Propunerea primarului pentru cei doi viceprimari, adoptată de majoritatea consilierilor locali, a fost Flavia Boghiu-Samoilă, de la Alianța USR-Plus, și Sebastian Rusu, de la PNL. Tot în aceeasi şedinţa au fost stabilite şi comisiile de specialitate, dar şi preşedinţii şi secretarii acestora. Printre altele, preşedinte al Comisiei nr. 2 -  organizarea şi dezvoltarea urbanistică, amenajarea teritoriului, a fost ales fostul primar al Braşovului, George Scripcaru (PNL). Scripcaru a ocupat functia pina in iunie 2021, cind si-a dat demisia din calitatea de consilier local.

Rezultate pentru primarul Brasovului
Rezultate pentru Consiliului Local

Adrian Vestea, in 28 septembrie 2020.

Adrian Veştea (PNL) a câştigat detaşat un nou mandat la conducerea CJ Braşov, obţinând 95.536 de voturi (46,35% dintre voturile valabil exprimate), în timp ce Tudor Benga (USR PLUS) a fost votat de 35.728 de persoane (17,33%). Al treilea clasat este Marian Rasaliu (PSD), care a primit 35.246 de voturi (17,10%).

Cum PNL nu a reusit să aibă majoritate în Consiliul Judeţean Braşov, Adrian Veştea a spus ca va avea nevoie de constituirea unei alianţe. El a afirmat categoric că exclude orice alianţă cu PSD: „Nu avem cum să facem o alianţă politică cu PSD. Acest partid a fost principalul nostru adversar politic. A fost partidul care a pierdut. A fost partidul care astăzi nu trebuie să se mai regăsească în nici o alianţă politică la nivel guvernamental sau la nivelul judeţului Braşov”. În ceea ce priveşte o eventuală alianţă cu USR PLUS, Adrian Veştea a spus că „totul este posibil. La nivelul municipiului Braşov există două variante: PSD şi USR PLUS. Nu există o a treia variantă”, a mai declarat Veştea.

Vicepresedintii CJ Serban Todorica si Zoltan Szenner.
In 3 noiembrie 2020, Consiliul Judeţean şi-a ales cei doi vicepreşedinţi şi a stabilit componenţa celor opt comisii de specialitate care vor funcţiona în acest mandat. Cu ocazia şedinţei extraordinare care a fost convocată la Aula Uiversităţii Transilvania de către preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, în urma votului majorității din plen, administrația județeană și-a stabilit un vicepreședinte din partea PNL și unul din partea Alianței USR PLUS. Aşa cum anunțaseră deja, imediat după finalizarea alegerilor locale, liberalii l-au propus pentru una dintre funcțiile de vicepreședinte al Consiliului Județean pe Şerban Tudorică, care a obtinut functia cu  27 de voturi „pentru” şi 6 abţineri. Cu acelasi numar de voturi a cistigat funcţia de vicepreşedinte si Zoltan Szenner, propunerea Alianţei USR PLUS.

Repartizarea mandatelor din Consiliul Judetean:
PNL  - 15
PSD  - 8
USR PLUS - 7
Pro România - 2
UDMR - 2

Componenţa Consiliului Judetean, dupa ce unii dintre alesi au renuntat la mandat sau au candidat apoi si la functii parlamentare:

PNL

Veștea Adrian-Ioan - Președintele Consiliului Județean Brașov
Șerban Todorică-Constantin - vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov
Bucur Valentin-Florin
Călburean Gheorghe
Crăciun Dragoș-Romulus
Diaconu Daniel-Nicolae
Dragomir Liviu
Gabor Alexandru-Adrian
Nan Cătălin-Viorel
Neculoiu Marius
Nistor Horia
Noaghea Nelu Petre
Popoiu Marian-Eugen
Sterpu Ciprian
Țop-Ferghete Floriana-Carmen
Ungureanu Vasile
Vocilă George-Adrian

USR-PLUS

Szenner Zoltan-Huba - vicepreședinte al Consiliului Județean Brașov
Agache Aurel-Dionisie
Dobrinoiu Dumitru-Emanuel
Ivan-Nunvailer Silviu
Joliff Erwan Francois Michel Marie
Rad Lucian-Eugen
Stoianovici Marius-Mihail
Paraschivescu Ovidiu-Romulus

PRO ROMÂNIA

Leonte Cătălin
Dumitru Dragoș-Cristian

PSD

Bălășescu Marius
Bucur Ariana-Oana
Dan Voina
Dragoman Aurora
Iatan Adrian
Manea Ion
Șerban Cristinel-Claudiu
Suciu Iosif

 

Rezultate pentru Consiliul Judetean
Rezultate pentru presedintele Consiliului Judetean
VEZI : 2020 - Candidati la alegerile locale din Brasov (Galerie foto)
Surse info: 
Autoritatea Electorală Permanentă
Brasov Metropolitan (1), (2), (3)
Buna Ziua Brasov (1), (2), (3), (4)
Coliban Primar



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)