2007 - Ia fiinta Liceul de Arte Plastice "Hans Mattis Teutsch" Brasov

Liceul de Arte Plastice "Hans Mattis Teutsch" in 2009. Sursa foto: Google Street View

Situată în partea estică a celebrei coline Tîmpa din municipiul Brașov, clădirea Liceului Vocațional de Arte Plastice începe să se definească și să existe ca identitate în rândul instituțiilor brașovene de artă din toamna anului 2006, când au fost făcute primele demersuri concrete pentru a deveni Liceul de Arte Plastice "Hans Mattis Teutsch". 

Sursa foto: Liceul de Arte Plastice "Hans Mattis Teutsch"
Imobilul, dat în folosință în 1985 a fost preluat de la Școala Generală nr. 20, din cartierul Răcădău, prin Decizia Inspectoratului Școlar Județean Brașov. Clădirea, cu interiorul integral renovat în anul 2006, cu suprafața de 770 mp. se compune din 24 săli de clasă, cu magazii și spații pentru administrație, grupuri sanitare, distribuite pe patru niveluri, cu un teren având suprafața de 6717 mp, situat în pantă, terasat pentru două trenuri de sport.

Unitatea de învățământ, secția arte plastice, a funcționat din anul 1949 până în anul 1977 cu clasele V–XII și în perioada 1977–1990 doar cu clasele V-VIII în sediul din strada Șirul Gheorghe Dima 4, actualul sediu al Inspectoratului Școlar Județean, și din 1990 până în 2006 cu clasele V-XII sub denumirea Liceul de Arta Brașov, în imobilele din strada Colonel Ion Buzoianu, nr. 1-3 si 7.

Liceul trece prin numeroase divizari si schimbari de profil, ultima in anul scolar 2007 – 2008, cand sectia de arte plastice devine o unitatea scolara distincta (Liceul de Arte Platice „Hans Mattis Teutsch”), iar cea de muzica – Liceul de Muzica „Tudor Ciortea”.

Sursa foto: Liceul de Arte Plastice "Hans Mattis Teutsch"
Absolvenții secției de arte plastice, atât cei din perioada anterioară anului 1990, cât și cei care au urmat, prin prezența lor în viața artistică brașoveană, națională, europeană și internațională definesc, în primul rând, calitatea învățământului artistic brașovean. Faptul că mulți absolvenți au continuat pregătirea lor artistică și se implică în învățământul artistic este o dovadă a fiabilității actului de formare artistică în acest spațiu geografic. Detalii despre personalitățile artelor plastice care au sau au avut tangență cu Brașovul sau învățământul de artă brașovean sunt la adresele www.bvart.ro și www.mab.ro.

Liceul de Arte Plastice "Hans Mattis Teutsch"  își formează identitatea proprie, luând numele celui mai cunoscut artist plastic român al secolului XX după Constantin Brâncuși – Hans Mattis-Teutsch – contemporan și coleg cu personalitățile europene de la Bauhaus.

Hans Mattis Teutsch
Mattis s-a născut la Brașov în anul 1884 și a lăsat posterității o bogată colecție de pictură, sculptură, gravură, piese ce au intrat în patrimoniul cultural naţional, dar şi universal. A fost un artist expresionist: pictor, sculptor și grafician. De origine maghiară și germană, a studiat, timp de un an, la Academia de Arte Decorative din Budapesta, cu pictorul maghiar Rippl-Ronai, apoi, din 1903, la Academia Regală din München, unde a studiat cu Wilhelm von Rümann și Baltasar Schmitt, oscilând în arta sa, între art-nouveau, post-impresionism și fauvism, expresionism abstract, figurativ stilizat și constructivism.


Sursa info: Liceul de Arte Plastice "Hans Mattis Teutsch"



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)