1 Septembrie 1962 - Este inaugurat corpul principal al Scolii Generale nr.8 Brasov
Corpul A al Scolii Gimnaziale nr.8 Brasov. Anul 2021 |
In jurul anului 1945, una dintre zonele principale ale Brașovului de atunci era și cea a transportului, amplasată în partea de nord-est a vetrei orașului fiind cuprinsă între zona industrială de nord-est și cartierele rezidențiale, Gării (este vorba despre gara veche a Brașovului, gara de astăzi construindu-se mai târziu) și Timiș-Triaj și se extindea tentacular de-a lungul liniei ferate Brașov – Sf. Gheorghe. Aici erau grupate cele mai importante unități ale nodului feroviar Brașov cu serviciile aferente.
La sfârșitul războiului, în 1945, în acest cartier mai existau câteva întreprinderi: Rafinăria de petrol, Gara călători (azi a rămas doar o clădire - fosta clădire cu birourile gării - care s-a transformat în locuințe) și Atelierele CFR. Elementul caracteristic care a apărut în acea perioada de dezvoltare demografică l-a constituit concentrarea populației în orașe, deci și în Brașov, ca urmare a migrației definitive a unei părți din populația sătească spre centrele industriale, cu tendința de stabilire treptată în apropierea locului de muncă.
Astfel s-a simțit nevoia construirii de locuințe noi precum și refacerea celor vechi. Au apărut Pavilioanele CFR de pe stradă Dobrogea și cele din Triaj, acestea fiind primele construcții de locuit din Brașov, locuințe făcute din fondurile statului. Odată cu mărirea numărului de locuitori din cartier, s-a simțit nevoia școlarizării copiilor acestora și a unei intense munci de alfabetizare a muncitorilor din Gara CFR, Automotoare, Atelierele CFR și cartierul CFR cu o întindere până în Craitar. În aceste condiții Ministerul Instrucțiunii Publice a aprobat deschiderea școlilor în cartierele muncitorești cu subvenționarea lor de către unitățile economice mari.
În cartierul de nord-est al orașului, ia ființă prima dată o școală: Școală Nr. 13 CFR care începe să funcționeze de la 1 septembrie, în clădirea cu nr. 24 de pe strada Ilie Pintilie. Era o casă de locuit, eliberată și pusă la dispoziția școlii, școală subvenționată de Regională a IV-a CFR.
În 1946 se trece la construirea unui nou local de școală, local ce a fost dat în folosință în toamna anului 1947, pe stradă Ilie Pintilie nr. 30 (astăzi -stradă Harmanului). Sumele bănești pentru construirea noului local de școală au fost alocate din fondul de stat și al Regionalei a IV-a CFR. La construcția noii clădiri au participat în mod direct părinții elevilor și chiar elevii din clasele mai mari (muncă manuală patriotică).
Clădirea a fost construită din cărămidă. În anul următor – 1948 – când a avut loc reforma învățământului - școala a funcționat cu 7 clase elementare obligatorii. În acei ani Școala Generală Nr. 13 (azi Școala Gimnazială Nr. 8), a fost una din școlile cu cel mai mare număr de elevi din oraș. Fiind construită în cartierul CFR, cursurile acestei școli au fost frecventate mai ales de copiii ceferiștilor, doar 20% fiind copiii celorlalți locuitori ai cartierului. Școala Nr. 13 de pe stradă Ilie Pintilie a școlarizat copiii din cartierul care începea de la intreprinderea – Strungu (Hidromecanică) și până la marginea orașului, în Craiter. Raza de cuprindere a copiilor la școală era foarte mare.
Datorită marii aglomerări școlare s-a simțit nevoia unui alt local de școală pentru a-i putea școlariza pe toți copiii. Astfel în același an, 1948, ia ființă, într-o casă particulară de pe str. Bernat Andrei nr.3 din Craiter, o școală de 4 clase care aparținea tot de Școală Nr. 13. Absolvenții acestei școli au fost îndrumați spre o școală profesională de pe lângă depoul CFR fiind pregătiți pentru munci specifice CFR-ului. Odată cu construirea localului în 1947, se trece la alfabetizarea cetățenilor din cartier. În acest scop au fost numite trei cadre didactice pe lângă colectivul școlii care au avut numai sarcina de alfabetizare a populației adulte din zona. Aceste cadre , ziua se deplasau acasă la cei înscriși pentru a-i pregăti, sau în întreprinderile din cartier, pentru depistarea neștiutorilor de carte, organizând, în ore speciale, pregătiri de alfabetizare. Sâmbătă seară se prezentau la cursurile din cadrul școlii.
Acești neobosiți slujitori ai școlii au reușit să învețe carte sute de analfabeți, lumina cărții pătrunzând în toate casele cartierului. Au ajutat întreprinderile din cartier să aibă o mâna de lucru mai bine calificată, care a putut apoi să urmeze cursuri de calificare sau școli pentru însușirea unor meserii noi. Școala de pe str. Ilie Pintilie nr. 30 din 1954 până în 1959, se va numi Școală Nr. 9 . Din toamna anului 1959, primește numele de Școală Generală Nr. 8.
Când, în 1962, s-a trecut la generalizarea învățământului obligatoriu de 8 ani, la Școală Generală Nr.8 s-a sărbătorit și darea în folosință a noului local de școală. Pentru construirea acestui local, fiecare familie care avea copii la Școală Generală Nr. 8 a prestat câte 30 de ore de muncă patriotică.
Au participat și elevii, dând cărămidă din mâna-n mâna, cărând materiale de construcții cu targă și cu roabă. De menționat este faptul că Trustul de Construcții a asigurat șantierul cu specialiști, mâna de lucru fiind asigurată de viitorii beneficiari, care au asigurat de asemenea și curățenia, mobilarea și amenajarea noului local de școală. La 1 septembrie 1962, în cadrul unei mari serbări a fost tăiată panglică inaugurală a noului local de către Inspectorul General al Inspectoratului Județean Brașov, Georgescu Elena.
Hol din Corpul A al Scolii.2021. |
Sala de clasa din Corpul A al Scolii. 2021 |
Corpul B al Scolii. 2021. |
Din 1962, primul local în care a funcționat Școală Elementară de 4 ani Nr.13 a fost destinat Grădiniței Nr.23 (până nu de mult – clădirea verde de lângă școală, cea în care funcționa și Dispensarul medical Nr. 12)
Școala Nr. 7 (fosta Școală Generală Nr.18), cu limba de predare maghiară a fost unificată cu Școală Generală Nr.8 în anul 1963, în anul unificării și în anii care au urmat, instituția desfășurându-și activitatea în trei corpuri și anume: clădirea nouă, clădirea veche și localul fostei Școli Nr.7 . În anii aceia învățau în cele trei localuri peste 2000 de elevi, inclusiv Liceul seral, la care învățau muncitorii ce-și desfășurau activitatea în cadrul Regionalei CFR. Ca număr de elevi, Școală Generală Nr.8 a ocupat primul loc pe regiunea (județul) Brașov.
În prezent (2022), înconjurată de instituții cunoscute din domeniul bancar, financiar și administrație publică, Școala Gimnazială Nr. 8 se afla pe strada Verii nr. 2A. Are 5 clase pregatitoare, 16 clase de invatamint primar si 14 clase de invatamint gimnazial.
Sala de Sport a Scolii. 2021 |
Sursa info si foto: Școală Gimnazială Nr. 8 Brașov
|
Comentarii
Trimiteți un comentariu