1837 - Apare prima scoala de comert din Brasov, a carei traditii este continuata de Colegiul National Economic "Andrei Barseanu"
Colegiul Național Economic "Andrei Bârseanu" in anii 2000 |
Lipsa unei clase mijlocii instruite, care să cultive, pe lângă interesele naţionale, pe cele materiale ale neamului era resimţită din ce în ce mai mult şi de către românii din imperiu. Receptivi la imperativele timpului, aceştia încep să înfiinţeze şcoli, societăţi pentru formarea şi sprijinirea meseriaşilor, instituţii bancare.
Primele încercări pentru înfiinţarea unei şcoli comerciale în Transilvania le fac românii braşoveni, fiind "cei dintâi in mintea cărora a răsărit ideea". Graţie unui complex de împrejurări, între care un tratat comercial încheiat între habsburgi şi turci în 1718, Braşovul devenise centrul relaţiilor comerciale cu Orientul, un număr considerabil de comercianţi români, greci, bulgari şi macedo-români stabilindu-se în acest oraş privilegiat. Acordând românilor calitatea de cetăţeni, împăratul Josif al 11-lea a permis acestora să cumpere imobile, să ridice biserici şi să locuiască în oraş, privilegii rezervate până atunci exclusiv corpului meseriaşilor şi comercianţilor germani, răsturnate în 1848 prin proclamarea marilor principii de libertate, egalitate şi fraternitate.
Cerinţele unui comerţ modern implica o pregătire pe măsură a celor care-l practicau. În 1833 se deschide la Braşov Şcoala din Cetate susţinută de Comunitatea religioasă a comercianţilor români, care oferea elevilor, pe lângă instrucţia elementară, un minim de cunoştinţe necesare unui viitor comerciant. Cel dintâi profesor al şcolii a fost Antonie Stamatopulo, ca inspector fiind numit, în anul 1835, George Nica, iar ca administrator George Iuga, ambii comercianţi.
Pravila comerțială (1837) Emanoil I. Nichifor |
Această școală a fost frecventată de tineri în vârstă de 15-18 ani din împrejurimile Brașovului, având în același timp și elevi din ținuturile românești de peste munți. Cu toate greutățile timpului, George Barițiu a adunat până în anul 1845, cât a funcționat la Școala Națională Comercială, multe generații de tineri, cărora le insuflă dragostea pentru limbă și pentru neam.
În 1850 începe să funcționeze la Brașov, în urma preocupărilor "Eforiei scolastice", din care făceau parte Ion Popescu, George Barițiu, Ion Juga, Iacob Mureșianu, Ion Pantazi, Nicolaie Dima și Iosif Barac, primele clase ale gimnaziului inferior, pentru care se primește aprobarea oficială odată cu anul școlar 1853-1854. Paralel cu aceste inițiative, negustorimea din Brașov se preocupa tot mai mult pentru pregătirea tinerilor în activitatea comercială, înființându-se astfel, în 1857, un curs seral cu denumirea "Curs de seară pe seama ucenicilor și a calfelor de la prăvălii"; finanțat de către comercianții români din Brașov.
În anul 1865, cursurile au fost suprimate, în urma unui ordin ministerial din Budapesta. Aceste cursuri serale se țineau de patru ori pe săptămână, între orele 18-19. Neputând ține pasul cu exigențele comerțului brașovean, la acel moment se simțea nevoia înființării unor cursuri superioare de comerț. Această cerere s-a realizat în vara anului 1869, când s-au înființat pe lângă școlile centrale românești o școală reală și una comercială.
La 19 iulie 1869, se publică în "Gazeta Transilvaniei", "Telegraful" și "Trompeta Carpaților" deschiderea acestor doua școli, organizate după cele mai bune modele de școli existente în acea perioadă. Conducerea Școlii a fost încredințată profesorului doctor Ion Meșotă. Planurile de învățământ au fost întocmite de George Barițiu, iar disciplinele economice au fost predate de Nicolae Gheorghe Orghidan. Treptat, școala a fost încadrată cu numărul corespunzător de profesori pe bază de concurs, dintre care s-a remarcat în mod deosebit Andrei Bârseanu.
În anii viitori se deschid și clasele următoare, ajungându-se în anul școlar 1871 la ciclul superior complet al Școlii Comerciale. În 1884 intervine împărțirea școlii în cursul inferior, cu trei clase pentru ucenicii de prăvălii și cursul superior la care se primeau absolvenții a patru clase gimnaziale. În anul 1896 s-a hotarât separarea școlii comerciale de la gimnaziu și de la școala reală. Pe măsura dezvoltării vieții economice românești a crescut și numărul elevilor, care, la sfârșitul secolului, se ridica la aproape o sută. Aceasta a fost singura scoală superioară comercială din Transilvania si Banat si a fost frecventata in perioada 1868-1913 de 252 elevi.
Creșterea puterii economice a României, după Primul Război Mondial, a impus necesitatea dezvoltării învățământului comercial de toate gradele. Dacă până la Primul Război Mondial, în Transilvania exista doar Școala Comercială de la Brașov, la sfârșitul anului 1928, numărul școlilor superioare de comert pe întreaga țară s-a ridicat la 54. La 1 septembrie 1918 a apărut "Școala Superioară de Comerț a Statului". În anul Școlar 1921-1922 "Școala Superioară de Comerș" se reorganizează după modelul școlilor similare contemporane, transformându-se în școala comercială de patru ani, având clase paralele de băieți și fete.
Sursa foto: Biblioteca Digitala BCU Cluj |
În 1936 școala se transformă în Liceu Comercial cu durata de opt ani (4 ani curs inferior, 4 ani curs superior). Între 1940-1950 la Brașov funcționează "Academia Comercială" refugiată de la Cluj în urma Dictatului de la Viena, care va influența învățământul liceal comercial brașovean. În urma reformei învățământului din 1948, la Brașov au luat ființă cinci școli tehnice de administrație economică, trei cu limba de predare româna, una cu predare în maghiară și una cu predare în limba germană.
În anul 1950 are loc unificarea Școlii Tehnice de administrație economică de băieți cu aceea de predare în limba germană, sub denumirea de "Școala medie tehnică-financiară". Între 1954-1958 activitatea școlii încetează. În anul 1958 se înființează "Școala Tehnică Financiară" cu durata de 2 ani, pentru absolvenții liceelor teoretice (actualul sediu din strada Lungă).
În 1966 iau ființă "Liceul Economic nr.1" și "Liceul Economic nr. 2". În 1973 se înființează "Liceul de Alimentație Publică". La 1 septembrie 1982 se unesc cele doua licee economice (cel din strada Lungă și cel din strada Petofi Sandor - sub Tâmpa) sub denumirea de "Liceul Economic" Brasov.
Cladirile Colegiului Național Economic "Andrei Bârseanu" de pe Str. Lunga nr. 198. Sursa foto: Bing Maps |
La 1 septembrie 1997, pentru înaltul profesionalism al cadrelor didactice și rezultatele foarte bune ale elevilor, "Liceul Economic Brașov" a obținut denumirea de "Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu". În 2011, Colegiul Național Economic "Andrei Bârseanu" preia prin absorbție Grupul Școlar de Turism și Alimentație, sub denumirea Colegiul Național Economic "Andrei Bârseanu", desfășurându-și activitatea în două sedii: Str. Lungă nr. 198 și str. Școlii nr. 11.
Surse info:
Revista Cumidava, 2003
Comentarii
Trimiteți un comentariu