7 martie 1892 - Este inaugurat primul tramvai mecanizat din România. "Trenul galben" functiona cu aburi.
Statia "Promenada", vizavi de Primarie. |
Construcția liniei de cale ferată a început în primăvara anului 1890 din stația Bartolomeu de către firmele ing. Oskar Smreker şi Leo Arnoldy. Linia ferată Bartolomeu-Satulung avea o lungime aproximativă de 17 km. În punctul de plecare Bartolomeu se regăsea și o remiză în fața clădirii de călători.
Automotor cu abur stația Piața Sfatului, cca. 1905. |
În 1891, poarta Vămii a fost dărâmată pentru că locomotiva cu aburi nu putea trece pe sub ea. La 31 octombrie 1891 construcţia liniei se apropia de sfârşit. Probele de circulaţie au continuat în lunile ianuarie şi februarie 1892, când Primăria Braşovului a afişat repetate apeluri către populaţie, să stăpânească animalele şi să se ferească dintre linii. In ciuda acestui fapt, au existat evenimente, consemnate de presa vremii. Astfel, la scurtă vreme după inaugurarea liniei, în dimineaţa zilei de 5 mai 1892, zugravul Elias Berko a sărit din mers pe strada Lunga, "lovindu-se grav la cap şi la şold". mai tirziu, in toamna anului 1908, o fetiţă de 4 ani, ieşită la joacă, a fost surprinsă de tren şi omorâtă pe loc.
Triunghiul de cale ferată din zona actualului giratoriu de la Rectorat. |
Clădirile de călători din staţiile Bartolomeu, Promenadă, Ramificaţii, Fabrica de Ciment, Noua, Dârste Băi erau executate din cărămidă, iar în punctele de oprire Honterus, Baciu, Turcheş şi Cernatu se aflau mici adăposturi din lemn, acoperite cu ţiglă.
STATII DE CALE FERATA
Pe calea ferată Bartolomeu-Satulung, în lungime de 16,296 km, au funcţionat 10 staţii de cale ferată cu un număr de 2-7 linii şi lungimi utile între 130-260 m, astfel:
- Staţia Bartolomeu (km 0+000), aflată pe linia 1 de unde se pornea spre str. Lungă şi Remiza de Locomotive cu trei linii mici (50- 130 m).
- Triunghi Promenadă str. Lungă-Piaţa Sfatului la km 2+271.
- Staţia Piaţa Sfatului 2 linii de 110 m şi 1 linie de tragere de 75 m.
- Staţia Promenadă cu 3 linii de 130 m.
- Staţia Schiel (ulterior Ramificaţie şi Strungul), cu 2 linii de 73 m, legătura cu Gara Veche Braşov unde se mai aflau 2 linii de câte 280 m fiecare şi 3 racorduri industriale la firmele Scherg, Schiel şi SA Unirea Petrol.
- Staţia Fabrica de Ciment cu 2 linii de 138 m, o tragere de 67 m şi racord CF la Fabrica de Ciment Krugler SA.
- Staţia Honterus cu 2 linii de 118 m şi racord la Astra Vagoane.
- Staţia Noua cu 2 linii de 132 m.
- Staţia Dârste Bere cu 2 linii de 81 m şi racord la Fabrica de Bere Czell.
- Staţia Satulung cu 8 linii: I - III de circulaţie cu lungimi de 173-207 m, IV-V remiză de locomotive şi placă, VI-VIII ateliere reparaţii.
Trenul prin Dirste, la inceputul secolului XX. |
La început trenul era compus din locomotivă cu abur și 3 vagoane de clasa a III-a, construite din lemn și decorate cu basoreliefuri interioare şi exterioare. Este cunoscut și sub denumirea de „Trenul galben’’ datorită culorii primelor vagoane care au circulat pe această linie. Mai era alintat popular "Cărăbuș". Trenurile circulau numai ziua. În zilele de târg, tramvaiul cu aburi circula în oraş numai după ora 15.00. Linia a avut o importanţă economică deosebită, pentru că din ea au fost racordate feroviar majoritatea fabricilor din zona industrială de Est a oraşului.
Tramvaiul cu abur a luat mulţi din clienţii birjarilor, aşa că, în 1895, trăsurile de Landau au dispărut. Declinul liniei a început ușor în 1927 când autoritățile au renunțat la aproape 700 metri de linie, situată între staţiile Promenadă şi Piaţa Sfatului din cauza poluării și zgomotului pe care locomotiva cu abur îl făcea. Au avut loc focuri de armă trase în tren. În alt moment, casa unui localnic de pe traseul trenului a luat foc de la scânteile produse de locomotivă. Astfel, în 1932, primăria Brașovului înființează primul serviciu de autobuze, iar acestea devin rapid preferatele populației.
Statia Steagul Roşu 2 (pe Str. Carpaţilor). Navetiştii de la uzina de autocamioane urcind in trenul de Satulung. |
Sursa foto: Calea Ferată Suburbană Braşov - Satulung
Surse harta: Calea Ferată Suburbană Braşov - Satulung, NYPL Map Warper
Comentarii
Trimiteți un comentariu