1744 - Apare la Brasov "Casa de Incendiu", prima companie de asigurare din Romania

Primele forme de asigurare le intalnim la breselele din Transilvania, din secolul al XIV-lea. Acestea au fost primele care au practicat o forma de asigurare, care se baza pe principiul mutualitatii si intrajutorarii. Practic, era o forma de asigurare de viata. Fiecare membru era obligat sa plateasca o taxa de inscriere, iar apoi sa cotizeze periodic. Sumele stranse erau folosite pentru a suporta cheltuielile de inmormantare pentru membrii saraci ai breslei, precum si pentru plata de ajutoare pentru familia decedatului atunci cand acestia ramaneau fara mijloace de trai.

Istoria asigurarilor in Romania incepe la 1744, când apare la Brașov o companie numită "Casa de Incendiu", organizata prin fuzionarea a mai multe asociatii mutuale. In ciuda numelui, era o companie care îți oferea bani când locuința ta trecea printr-un incendiu. Principiul de functionare era cel al crearii unui fond comun prin contributia trimestriala a fiecarui membru al Casei, din care se despagubea cel afectat de incendiu. Apoi, in anul 1848 ia fiinta, tot la Brasov, Institutul General de Pensii, ca asociatie mutuala care asigura membrilor o pensie anuala.

Reclama pentru asigurari din Gazeta Transilvaniei. Anul 1904.
Sursa foto: BCU Cluj
Dupa 1829 (dupa tratatul de la Adrianopole), si-au facut aparitia la Bucuresti, Iasi si in porturile dunarene, reprezentante ale unor companii straine din tari precum Anglia, Austria, Italia si Ungaria. Reprezentantele companiilor straine practicau asigurari de transport, incendiu si nu in ultimul rand asigurari de viata. Anul 1871 este un an de referinta pentru domeniul asigurarilor din Romania, prin faptul ca in luna martie, printr-un Inalt Decret Domnesc s-a infiintat prima societate de asigurari romaneasca, denumita "Dacia". Doi ani mai tarziu, in 1873, a fost creata a doua societate romaneasca de asigurari, denumita "Romania".

In anii '30 activitatea economica a cunoscut cea mai mare dezvoltare in Romania. Astfel si domeniul asigurarilor a cunoscut un avans important. In acea perioada, s-au dezvoltat toate tipurile de asigurari care se practicau la nivel international.

Asigurare SovRom
Sursa foto: Muzeul Brandurilor 
La acea data numarul societatilor de asigurare era in jur de 20, ceea ce arata un nivel al dezvoltarii destul de avansat mai ales daca tinem cont de faptul ca astazi in Romania sunt autorizate 45 de companii de asigurari. Dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, in anul 1945, mai functionau in Romania numai 13 societati romanesti si 5 reprezentante straine. In anul 1948, ca urmare a nationalizarii, toate companiile de asigurări au trecut în proprietate a statului, sub denumirea "SovRom-Asigurari", cu "sov" de la "sovietic".

Asigurare ADAS
Sursa foto: Muzeul Brandurilor
In anul 1952 s-a creat cu capital integral romanesc, Administratia Asigurarilor de Stat- ADAS, institutie specializata in activitatea de asigurare, reasigurare si de comisariat de avarie. Prin ADAS, asigurarile au devenit monopol de stat, aceasta fiind singura institutie din Romania care a practicat activitatea de asigurare si reasigurare. ADAS avea in obiectul de activitate asigurari obligatorii, conform legilor in vigoare la data respectiva si asigurari facultative. ADAS si-a desfasurat activitatea sub conducerea Ministerului Finantelor astfel ca ministerul aproba regulamentele de functionare generale si speciale de asigurare, inclusiv tarifele de prime si sumele asigurate la asigurarile facultative.

Dupa anul 1990, au aparut importante schimbari legislative. Acestea au adus inlaturarea monopolului statului, aparitia multor societati de asigurare si stabilirea principiului concurential pe piata locala a asigurarilor. Astfel, in decembrie 1990 este emisa o hotarare de guvern privind infiintarea unor societati comerciale pe actiuni in domeniul asigurarilor, care prevedea ca incepand cu data de 1 ianuarie 1991, se pot crea societati de asigurare ca societati comerciale pe actiuni, iar ADAS si-a incetat activitatea. Portofoliul ADAS a fost preluat de catre societatile Asigurarea Romaneasca S.A., Astra S.A., si agentia CAROM S.A. Ulterior, au aparut alte companii cu capital privat romanesc sau /si capital privat strain.

Sursa info: pint.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)