23 martie 1977 - Cabana-restaurant Timpa este distrusa de un incendiu
Vedere dinspre centrul vechi cu incendiul din 23 martie 1977. |
În peştera din stânca Tâmpei (Grota Calugaritei) a fost amenajat pe la 1890 un restaurant cu berărie, ce ulterior avea să primească denumirea de Bethlen, după András Bethlen, ministrul agriculturii maghiar care vizitase Braşovul în 1891. Cabana a fost extinsa cu timpul, devenind un mic restaurant.
In în 1905 i s-a adaugat inca o camera si o terasa, deasupra abruptului, cu o frumoasa panorama deasupra orasului. Seara, mulți clienti rămâneau sus să admire orașul luminat noaptea. In anul 1948 si-a schimbat numele in Cabana Tampa. Initial, aprovizionarea restaurantului se facea, zi de zi, cu un măgăruş, care urca marfa in spinare pe cele 25 de serpentine ale Tâmpei. Mai tirziu, marfa era urcata pe cealalta parta a muntelui cu masina, pana undeva aproape de cabana, de unde o preluau magarusii. Pe 23 martie 1977, în urma unui presupus accident din vina personalului, cabana a ars în întregime. Din cauza construcţiei foarte vechi, numai din material lemnos, focul s-a extins repede. La fata locul s-au deplasat pompierii militari şi numeroşi cetăţeni ai Braşovului. Îndeosebi studenţi. Lupta cu focul a fost foarte grea, intrucit pompierii au fost nevoiţi să pompeze apa necesară tocmai de jos, de la poalele Tîmpei, prin sistemul releu, din maşină în maşină, pină in vîrful masivului. Datorită intervenţiei, flăcările nu s-au extins şi asupra pădurii din jur.
Interior din restaurant. Anul 1910. |
Astăzi, din cabana se mai păstrează doar terasa ce oferă o superbă panoramă asupra oraşului şi urme ale „căzilor” de piatră pentru răcit sticlele în mica peşteră. În anul 2001 Consiliul Județean Brașov a ridicat înăuntru o cruce de marmură, iar în 2006 a remontat literele ce compun numele municipiului (după ce anterioarele, din 2004, fuseseră smulse de vânt) în dreapta terasei, asigurându-le iluminatul artistic pe timp de noapte.
Surse info: barasu.wordpress.com
Comentarii
Trimiteți un comentariu