11 iunie 1831 - Se naste Bartolomeu Baiulescu, protopop, istoric şi economist, ctitor de biserici ortodoxe in Brasov
Sursa foto: Ziarul Lumina |
Bartolomeu Baiulescu a văzut lumina zilei la 11 iunie 1831, într-o familie bine cunoscută de preoţi din Zărneşti, la poalele Pietrei Craiului. După studiile elementare la Zărneşti şi Tohanul Vechi, urmează cursurile şcolii din Şchei, apoi la gimnaziul romano-catolic din Braşov. La Braşov a locuit în casa profesorului Iacob Mureşianu, celebrul muzician braşovean, unde mai locuiseră şi vărul său Alduleanu, Ioan Puşcaş, fiul preotului din Bran, dar şi Ioan Comşa, copil orfan din Zărneşti, mai târziu paroh zărneştean.
Urmează cursurile Institutului Teologic din Sibiu, timp în care făcea şi practică la cancelaria consistorială, fiind numit după absolvire conducătorul ei. Văzându-i puterea de muncă şi dorinţa de a acumula cât mai multe cunoştinţe, mitropolitul Andrei Şaguna îi încredinţează spre aranjare arhiva şi biblioteca proprie (de peste 3.000 de cărţi, distrusă în parte de husarii unguri). Aşa ajunge Baiulescu omul de încredere al mitropolitului Şaguna, dovada încrederii acordate constituind-o bogata corespondenţă cu marele ierarh, corespondenţă care din păcate a fost distrusă în Primul Război Mondial.
Din 1850, Baiulescu îşi începe activitatea ca învăţător în Zărneşti, iar după un an, cu ocazia vizitei canonice a mitropolitului Şaguna în Zărneşti, Nicolae Baiul (bunicul lui Bartolomeu Baiulescu), fiind înaintat în vârstă, roagă pe mitropolit a-l hirotoni pe nepotul său capelan. În 11 ianuarie 1851, îndemnat de arhipăstorul Şaguna, se căsătoreşte cu Maria Gheorghiu, fiica negustorului Gheorghe Gheorghiu, la Biserica “Sf. Nicolae” din Şcheii Braşovului, avându-i naşi pe protopopul zărneştean Ioan Petric şi Zoiţa, iar preot cununător Petru Gherman din Cetatea Braşovului. Pe 29 noiembrie 1851 este hirotonit preot şi cu această ocazie mitropolitul Şaguna emite o Gramată de hirotonire, document important pentru istoria bisericii din Zărneşti, în care se spune că Bartolomeu Baiulescu a fost hirotonit preot pe seama Bisericii “Sfânta Treime”. Cum însă în Zărneşti nu se ştia de o biserică cu acest hram, am putut trage concluzia, prin eliminare, că hramul acestui paraclis este purtat tocmai de paraclisul bisericii din centrul Zărneştiului de azi. Rămâne preot în Zărneşti până în 1857.
Cum în Braşov, la Biserica “Sfânta Treime” zisă grecească, era o situaţie grea, unde de aproape o sută de ani se disputa dreptul românilor şi grecilor la această biserică, mitropolitul Andrei Şaguna a considerat că persoana potrivită din partea românilor la această biserică este Bartolomeu Baiulescu.
Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Piata Sfatului |
Biserica Sf. Parascheva - Groaveri. Anul 1920. Sursa foto: Arhiva de Fotografie |
Sursa foto: Anticariat UNU |
Activitatea de la Asociaţiunea sodalilor s-a completat prin apariţia, în 1886, a revistei bilunare “Meseriaşul român”, care susţinea necesitatea îmbrăţişării meseriilor de către copiii din mediul rural, mai ales a meseriilor unde se resimţea lipsa meseriaşilor autohtoni. Protopopul Bartolomeu Baiulescu a avut şi o activitate culturală rodnică, publicând articole şi studii în periodicele braşovene şi sibiene. Se remarcă “Monografia comunei bisericeşti din Cetatea Braşovului cu acte şi dovezi”, lucrare de referinţă pentru istoria bisericească a Braşovului, şi “Biografia lui George Cristureanu”, căpitan în armata României, realizată la cererea lui Cristureanu şi conformă cu testamentul acestuia, prin care donează Bisericii “Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului toată averea sa. Un manuscris al protopopului Baiulescu, aflat în Colecţia de manuscrise şi documente a muzeului Primei Şcoli Româneşti, descrie bătălia de la Zărneşti şi Tohanul-Vechi a lui Constantin Brâncoveanu cu turcii din 21 august 1690. După ce şi-a văzut visul cu ochii, adică ridicarea bisericii din Cetate, şi a Bisericii “Sfânta Parascheva” din Groavei (Şchei), Baiulescu a mai trăit încă nouă ani, când, după o boală cruntă, a încetat din viaţă (în 14/27 iunie 1909). Îşi doarme somnul de veci întrun mormânt aflat în faţa uşii de intrare în biserica din Groaveri, străjuit de doi brazi falnici.
Sursa info: Ziarul Lumina
Comentarii
Trimiteți un comentariu