7 august 2003 - Restaurantul "Miorita" din Poiana Brasov, distrus de un incendiu

Complexul cu Piscina Cristal si Restaurantul Miorita. 1997. Sursa foto: ImiPasa

In noaptea dintre 6-7 august a izbucnit un incendiu la Restaurantul Miorita, de linga lacul din Poiana Brasov. Pompierii au fost anuntati indata dupa izbucnirea focului, in jurul orei 0.20. Acestia au avut nevoie de circa 45 de minute pentru a strabate cei 12 km de sosea in panta dintre Brasov si Poiana. Timp suficient pentru ca acoperisul din sindrila gudronata, mansarda si etajul restaurantului sa fie mistuite de flacarile inalte de peste 20 de metri

Lipsiti de surse de apa - in zona nu exista nici un hidrant, iar lacul din apropiere este sufocat de alge si nu a putut fi folosit ca sursa de realimentare -, cei 50 de militari din Grupul de Pompieri "Tara Barsei" Brasov, veniti cu 8 autospeciale de interventie, au incercat zadarnic, aproape 5 ore, sa limiteze proportiile dezastrului. Tot ce au mai putut face a fost sa impiedice propagarea flacarilor la fosta piscina Cristal (dezafectata) si, mai ales, la padurea aflata la cativa pasi. In zorii zilei de 7 august, la finalul interventiei pompierilor, din cochetul Restaurant Miorita - abia renovat si remobilat, in decembrie 2002 - mai ramasese doar un morman de ruine fumegande, paguba depasind, la o prima evaluare, un milion de dolari. 

Prejudiciu care nu a putut fi acoperit de nimeni, dat fiind ca, din datele obtinute atunci de pompieri, politisti si procurori, imobilul nu fusese asigurat de proprietari. Restaurantul "Miorita" apartinea societatii Poiana Astral SA, in care grupul de firme Astral din Bucuresti - avandu-l ca actionar majoritar pe fostul fotbalist Aurel Munteanu - detine 60% din actiuni, iar societatea Poiana Brasov SA - restul de 40%. 

Cat priveste originea incendiului, rezultatele primei zile de ancheta duc spre concluzia ca acesta a fost provocat de un scurtcircuit la instalatia electrica de la mansarda cladirii, unde locuiau, in trei camere, cativa muncitori. De altfel, acestia au fost primii care au observat flacarile, incercand zadarnic sa le stinga cu ce aveau la indemnana. "Daca ar mai fi existat formatiunea PSI din Poiana, acest incendiu ar fi putut fi lichidat rapid si cu pagube minime", a declarat, seful pompierilor militari brasoveni, col. Gheorghe Dragomir, evidentiind faptul ca Poiana Brasov s-a transformat intr-o statiunea a incendiilor in lant. 

Reconstruit in doar patru luni de zile, restaurantul a reintrat in circuitul turistic inaintea Revelionului 2004, pentru ca, dupa doar trei luni de zile, sa cada din nou prada flacarilor. 

In 30 martie 2004, in jurul orei 6,30, a izbucnit un alt incendiu. Flacarile au mistuit, de data aceasta, doar circa 100 de metri patrati de acoperis, inainte de a fi stinse de pompieri, care au intervenit cu 9 autospeciale. Focul a fost observat de doi muncitori, care tocmai sosisera la lucru si care s-au urcat imediat pe acoperis, incercand sa stinga flacarile. Unul dintre ei a alunecat insa pe tabla uda si a cazut de la peste 6 metri inaltime, zdrobindu-se de sol. 

Pompierii, politistii criminalisti si procurorii brasoveni au demarat o ancheta pentru elucidarea cauzelor acestui nou incendiu de la "Miorita", calificat deja drept "suspect". "Deocamdata, nu avem nici un indiciu, suntem intr-o ceata totala, cum nu ni s-a mai intamplat de multa vreme. Tot ce s-a putut stabili, pana acum, e ca focul a pornit in acelasi loc ca si anul trecut, adica la coltul cladirii dinspre piscina alaturata, deasupra intrarii in bucatarie. Suspect e insa ca, dupa reconstruirea restaurantului, acolo nu mai exista nici o instalatie electrica, iar usa podului era incuiata", a declarat pentru Adevarul seful Grupului de Pompieri "Tara Barsei" Brasov, colonelul Gheorghe Dragomir. 

La inceputul anilor 2000, in statiune au avut loc mai multe incendii. Astfel, au fost mistuite, pe rand, de flacari Cabana Aviatorilor, Cabana Cristianul Mare si vila unui medic brasovean, dupa ce, in 2001, aceeasi soarta o avusese complexul Favorit. In 1995 si Restaurantul Vanatorul a fost afectat de un incendiu.

Pana in 2001, in statiune a existat un serviciu PSI, apartinand SC Poiana Brasov SA - dotat cu 3 autospeciale - care a fost desfiintat insa cand societatea a ajuns in pragul falimentului. De atunci, promisiunile fostului ministru al Turismului, Dan Matei Agathon, privind reinfiintarea unei unitati de pompieri in Poiana Brasov nu au depasit stadiul "discutiilor de principiu". Lucru valabil si in cazul Consiliului Local si al Primariei Brasov, care, potrivit legii, aveau obligatia de a inzestra Poiana cu un serviciu public PSI.


Sursa info: Adevarul (1), (2)


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)