17 septembrie 2012 - Inaugurarea Scolii Profesionale Germane Kronstadt, prima unitate de invatamint in sistem dual din Romania


Companii membre ale Clubul Economic German, împreună cu Primăria Municipiului Brașov și Inspectoratul Şcolar Brașov au fructificat baza legislativă (Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale nr. 3168 din 03.02.2012 privind Organizarea şi funcţionarea învăţământului profesional) și, în primăvara anului 2012, s-au demarat discuţii cu scopul creării unei şcoli care să funcţioneze având ca model sistemul dual german. Astfel, in 17 septembrie 2012, s-a inaugurat prima şcoală profesională din România, forma de invățământ dual, cu personalitate juridică.

17 septembrie 2012. Inaugurarea SPGK, la care
a participat si ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.
În fiecare an şcolar numărul elevilor a crescut semnificativ față de anii anteriori datorită creșterii numărului de solicitări din partea companiilor partenere în funcție de necesarul pieţei forţei de muncă. Dacă în anul școlar 2012 -2013 școala avea un număr de 123 de elevi, în anul școlar 2018-2019 aceasta avea aproximativ 850 elevi pentru forma de învățământ profesional dual, o creștere de 70% elevi.

Clădirea atelierelor școlii, reabilitată în anul 2015, de către Unitatea Administrativ Teritorială a Municipiului Brașov, este amenajată și dotată pentru elevii școlii de către asociația DWK Fit For Future; dotarea a fost continuată și în anul școlar 2017 – 2018 cu un atelier de confecții articole din piele și înlocuitori, dotare realizată de către compania parteneră care școlarizează în domeniul menționat.

În anul școlar 2017-2018 s-a început reabilitarea, de către Primăria Municipiului Brașov, a sălii de educație fizică și sport. Aceasta a fost dotată cu echipamentele necesare de către asociația DWK Fit For Future și inaugurată odată cu începerea anului școlar 2018-2019.

Deoarece 33% dintre elevi provin din 19 județe ale țării și care au nevoie de cazare, a devenit un obiectiv primordial construirea unui cămin propriu Școlii Profesionale Germane Kronstadt, pentru a putea admite accesul nediscriminatoriu al elevilor în școală, pentru reducerea efortului financiar al Municipiului Brasov cu privire la transportul tuturor acestor elevi de la caminele din Brasov la SPGK cât și pentru creșterea confortului elevilor căminiști, pentru sporirea gradului de siguranță si supraveghere a acestora.

Primul pas in atingerea obiectivului a fost făcut în toamna anului 2018, când a fost semnat contractul de colaborare între Unitatea Administrativ Teritorială a Municipiului Brașov, Asociatia DWK Fit For Future, Inspectoratul Școlar Brașov în vederea construirii căminului Școlii Profesionale Germane Kronstadt, cu o capacitate de 300 de locuri de cazare.

De asemenea, a crescut și numărul cererilor elevilor absolvenți SPGK de continuare a studiilor la seral, astfel începând cu anul școlar 2018-2019 scoala a avut 2 clase de a XI-a liceu seral, astfel încât absolvenții școlii profesionale în sistem dual pot avea o carieră de succes.

Pentru admiterea în şcoală elevii trec printr-un proces de testare şi intervievare, la care participă atât şcoala, cât şi companiile partenere. Stagiile de pregătire practică ale elevilor se desfăşoară la companiile partenere cât și în atelierele școlii, iar planul de școlarizare se realizează în corelație cu nevoile mediului economic.

Ponderea teorie-practică:

Anul I de studiu

  • 20% practică
  • 80% teorie

Anul II de studiu

  • 60% practică
  • 40% teorie

Anul III de studiu

  • 75 % practică
  • 25% teorie

Diplomă: 

  • de certificare a calificării profesionale
  • oferită de AHK recunoscută internațional

Bursă lunară pentru toți elevii:

  • 200 lei din partea statului (pe perioada cursurilor și a stagiilor de practică)
  • 200 lei din partea companiei (pe perioada cursurilor și a stagiilor de practică)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)