Februarie 1990 - Se infiinteaza prima televiziune locala, independenta, viitoarea Radioteleviziune Transilvania (RTT)
Solicitați un link
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Alte aplicații
Data publicarii:
.
Istoria presei postdecembriste consemnează înfiinţarea primei televiziuni independente la Braşov, în februarie 1990. Radioteleviziunea “Transilvania” este prima televiziune comercială înfiinţată în România şi este una dintre puţinele staţii locale din ţară apărute după Revoluţie, care continuă să existe şi la ora actuală. În 1992 a fost reorganizată ca SC RADIOTELEVIZIUNEA TRANSILVANIA SRL, în baza Legii 31/ 1990 cu principal obiect de activitate producţia şi difuzarea de programe de telviziune şi radio.
Genericul emisiunii de stiri din 1992
Radioteleviziunea TRANSILVANIA a participat cu succes la concursuri organizate de Consilul Naţional al Audiovizualului pentru obţinerea de licenţe de emisie Tv şi Radio. RTT deţine la ora actuală (anul 2020) două posturi de televiziune, în municipiile Braşov şi Făgăraş.
Principala staţie de televiziune a societăţii, RTT Braşov, a fost recepţionată în eter şi prin cablu în judeţele Braşov şi Covasna. S-a început cu emisii bisăptămânale, în week-end, cu programe în limbile română, germană şi maghiară, montate pe casete care se duceau sus, la Releu TV, pe Tâmpa.
Florin Boitos, director al postului si
realizator de emisiuni.
Zeci de emisiuni au atras publicul în aproape un sfert de secol, caruia i-au fost oferite ştiri şi informaţii din Braşov, reportaje culturale despre monumente puţin ştiute şi personalităţi, artişti, tradiţii, divertisment şi filme artistice. In anii '90 un lucru apreciat de brasoveni a fost retransmisia filmelor de pe canalul german Pro 7, cu traducerea lui Hans Butmăloiu, în direct din studioul RTT.
Anca Sigmirean, fondatoare a televiziunii
prezentatoare de stiri si realizatoare
de emisiuni.
Din 1992, când a fost reorganizată Radioteleviziunea „Transilvania”, fondatorii, Florin Boitoş, Anca Sigmirean, Klaus Sifft, Călin Maniţiu, Godri Ildiko şi Dorin Niculescu au fost preocupaţi de dezvoltarea televiziunii. Odată cu prima licenţă de emisie, obţinută prin concurs organizat de CNA, proaspăt înfiinţat în 1992, s-a trecut la emisii zilnice, cu multe transmisii directe – nu doar din studioul RTT ci şi de la evenimente, spectacole sau festivaluri produse de postul TV brasovean.
Ioan Coman, realizator al indragitei emisiuni
"Intre noi, oamenii"
Două Jurnale pe seară, revista presei locale, talk-show interactiv în direct, matinal, emisiuni pentru copii, pentru vârstnici, pentru femei, culturale, despre trasee montane, de divertisment... aşa era programul RTT până la începutul anilor 2000. RTT a fost, ani de zile şi televiziunea care a asigurat traducerea materialelor Deutsche Welle pentru România. Casetele cu filme documentare, artistice şi topuri muzicale plecau din Braşov spre staţii de televiziune din toată ţara. Aşa cum casetele cu programele Tele7abc soseau zilnic pentru a fi difuzate...
Au urmat retransmisiile Prima Tv şi B1Tv, pentru televiziunea care a avut sediul, pe rând, în Primăria Braşov, în Piaţa Enescu 4, pe Strada Traian Grozăvescu 8 sau Strada Mihai Viteazu 8, unde funcţionează şi astăzi.
Toth Attila, unul dintre primii tehnicieni ai postului.
Câţiva oameni, neştiuţi, au fost în spatele camerelor şi la butoane, în primii ani: Dorin Niculescu, George Ioniţă, Călin Maniţiu, Attila Toth, Klaus Sifft, Bogdan Manea, Ionuţ Iliescu - tânărul student braşovean care la 21 de ani s-a stins odată cu pilotul avionului din care a filmat Braşovul până când impactul cu solul le-a curmat viaţa... Kovacs Attila, Stelian Grăjdan, Kanjo Levente, Marton Tibi, Daniel Manolache, Iosif Moga, Ştefan Micudă, Marius Anghelache, Marius Patraulea, Boris Heriuc, Bebe Panaite, Dorian Popovici, Florentina Chelcea, Horia Pavel, Ionel Caloianu, Tuzon Ladislau, Laurenţiu Dumitru (Dum)... Cu timpul, din era analogicului până la digitalizare, numărul tehnicienilor care au filmat, au montat şi au transmis programele RTT a ajuns la câteva zeci .
Dintre cei văzuţi, care au realizat sau au prezentat emisiuni la RTT, câţiva au rămas îndrăgostiţi iremediabil de această meserie şi continuă să o practice cu succes. Dupa RTT unii au continuat ca jurnalişti de televiziune, la Bucureşti, la televiziuni naţionale sau în Braşov:
Diana Tapu (Bart) si Paula Punga, unele
dintre jurnalistele si prezentatoarele de stiri
ale postului.
Alţii, au renunţat la televiziune dar au devenit persoane publice – ziarişti, artişti, oameni de afaceri...
Scriitori, ziarişti:Ion D. Coman, Adrian Popescu, Eduard Huidan, Cornelius Popa, Hans Butmăloiu, Cătălin Badea Gheracostea, Vasile Şelaru, Felicia Popa, Ion Mânzală, Sebastian Dan, Mihaela Parghel, Artur Larion, Melania Gavrilă, Adi Marica, Dragoş Cenţu.
Istorici şi critici de artă, cercetători: dr. Dana Jenei, Agnes Balint Ziegler, Mircea Dumitrescu.
2008 . Intersectia de la "Gemenii", semaforizata. Sursa foto: Bing Maps / Bird's eye Intersectia de la "Gemenii", cu cele doua sensuri giratorii. Sursa foto: Google Maps / Satelit 3D 2008 . Intersectia de la Spitalul Judetean, semaforizata. Sursa foto: Bing Maps / Bird's eye Intersectia de la Spitalul Judetean, cu sens giratoriu. Sursa foto: Google Maps / Satelit 3D 2008 . Intersectia str. 13 Decembrie cu str. Independentei, semaforizata. Sursa foto: Bing Maps / Bird's eye Intersectia str. 13 Decembrie cu str. Independentei, cu sens giratoriu. Sursa foto: Google Maps / Satelit 3D 2008 . Intersectia Calea Bucuresti cu str. Lacurilor, semaforizata. Sursa foto: Bing Maps / Bird's eye Intersectia Calea Bucuresti cu str. Lacurilor, cu sens giratoriu. Sursa foto: Google Maps / Satelit 3D 2008 . Intersectia Calea Bucuresti cu Zizinului, semaforizata. Sursa foto: Bing Maps / Bird's eye Intersectia Calea Bucuresti cu Zi...
~1900. Actuala strada Iuliu Maniu la intersectie cu strada Castanilor (la Ceasul Rau) vazuta dinspre centru. Cladirea din stinga era a Vamii, unde se platea taxa de acces in oras. Locul se numea la Podul de Piatra, (podul peste canalul Timis). Zidul din partea dreapta (existent si astazi )imprejmuieste Liceul Hidromecanica. Sursa foto si info: Dan Mateescu 1912 . Actuala strada I. Maniu, la intesectia cu strada Gradinarilor. Sursa foto: dr. Kurt Barth 1912 . Aceeasi zona (Calea Garii, actuala strada I. Maniu). Zona Sanitas, din prezent. Cișmea și adăpătoare pentru cai, loc de popas al celor veniți cu produse în piețele orașului. Sursa foto: dr. Kurt Barth 1920 . Intersectia actualei strazi Iuliu Maniu cu strada Agriselor (spre stinga). Sursa foto: Dan Mateescu 1920 . Intersectia strazilor "Calea Garii", Iuliu Maniu, de azi, cu strada "Invatatorilor" respectiv Vlad Tepes, de azi. In afara faptului ca s-a acoperit canalul, peisajul pare neschimbat; chiar si farmac...
Intre 1922-1948, institutia de invatamint a purtat numele de Liceul de Fete "Principesa Elena". În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, la Brașov au luat ființă mai multe institute pentru fete, cu programe de învățământ asemănătoare instituțiilor similare din Europa. Nevoia de școli era mare, așa că statul a luat în proprietatea sa în anul 1883 un teren situat în partea de est a fostului Zwinger al pantofarilor, între poarta dinspre nord (Poarta Portica) și poalele Tâmpei. Pe acest loc, în anul 1897 s-a ridicat sub formă de potcoavă o clădire impunătoare . Către strada Cizmarilor (actuala Politehnicii) se află Școala pentru băieți cu o fațadă cu 15 ferestre, iar către strada Rudolf (actualul Bulevard al Eroilor), Școala elementară și civilă de fete cu 21 de ferestre. Cele două școli erau legate printr-o spațioasă sală de gimnastică. Înspre strada prelungită a Spitalului, clădirea avea o fațadă cu 18 ferestre. Acum, cu cele trei clădiri ale școlii și locul de joacă s-a con...
Comentarii
Trimiteți un comentariu