1879 - Se infiinteaza "Fabrica de Petrol", viitoarea "Rafinarie" si apoi "Lubrifin"

Fosta fabrica Lubrifin. Aproximativ, anul 2008. Sursa foto: Bing Maps
Rafinăria din Brașov a fost înființată în 1879 sub denumirea de "Fabrica de petrol" din Brașov - proprietarul fabricii fiind Iuliu Gmeiner din Brașov. Obiectul activității productive a fost la început prelucrarea țițeiului pentru fabricarea de produse albe. În anul 1887 "Fabrica de petrol" devine proprietatea societății anonime "Siebenburger Petroleum Raffinerie Aktingesellschaft" (Rafinăria de petrol transilvăneană S.A.) cu capital austro - ungar, cu sediul la Budapesta.

În 1921 "Mineralol Raffinerie" trece în patrimoniul societății olandeze "N.V. Niederlandische Petroleum Maatschappiy Photogen" din Gravenhage -Olanda, sub denumire de Photogen. Rafinăria sub noua organizare, a început să fabrice și uleiuri minerale, parafină, unsori albe, unsori consistente, carton asfaltat. În anul 1935 a fost cumpărată de societatea anonimă "Vacuum Oil Company" sub a cărei conducere s-a renunțat la fabricarea de produse albe, dezvoltându-se în special producția de uleiuri minerale și unsori consistente.

Reclama la un produs
Vacuum Oil Company SADR. Anii '30.
Rafinăria și-a păstrat vechea denumirea până în anul 1941 când s-a transformat în Rafinăria Vacuum Oil Company S.A.D.R.. În perioada anilor 1921 - 1944 rafinăria și-a extins construcțiile productive mărindu-și astfel și producția.  În 1942, la această rafinărie s-au prelucrat 6.623 de tone de păcură provenită de la platformele de pe Valea Prahovei şi 104.000 mc de gaz metan. Platforma industrială a rafinăriei era imensă. Cuprindea ateliere, secţii de prelucrare, magazii, hale de producţie. Materia primă era adusă cu trenul, gara fiind în apropiere. Liniile ferate intrau în incinta rafinăriei. Transportul intern al materialelor se făcea cu camionul şi cu caii, întreprinderea avînd proprii cai, grajduri şi magazie de fîn. Mai existau şi o baie muncitorească, o infirmerie, sală de mese, birouri, un laborator şi un mic cartier de locuinţe pentru angajaţi.

În timpul bombardamentelor din 1944, rafinăria a fost distrusă. Fabricarea uleiurilor de bază parafinoasă a fost complet sistată. Utilajele și instalațiile pentru fabricarea produselor pe bază parafinoasă au fost evacuate anterior.

Hala a Lubrifin inainte de demolare.
Sursa foto: woa.ro
După 23 august 1944, avându-se în vedere necesarul de produse, uleiuri, s-a hotărât cu aprobarea guvernului, refacerea rafinăriei pe vechiul amplasament. În iarna anului 1944 - 1945 s-a reconstruit instalația de unsori consistente și în anul 1945 s-a construit instalația de rafinare discontinuă a uleiurilor, iar în anul 1947 au intrat în funcțiune toate instalațiile. La 11 iunie 1948 rafinăria a fost naționalizată și a funcționat sub denumirea de "Centrala petroliferă Muntenia" - Rafinăria Brașov.

Dupa 1990, fabrica se privatizeaza si se relocheaza in afara municipiului Brasov. În 2001, normele de limitare a poluării în oraşe au împins Fabrica de Uleiuri Lubrifin, moştenitoarea fostei rafinării, în afara oraşului, la Cristian. În 2005, terenul Rafinăriei Lubrifin a fost vîndut unor investitori privaţi. În 2006, a disparut şi fabrica vecina IUS, asa ca, din vechea platformă industrială n-a mai rămas absolut nimic. In prezent, fabrica continuatoare din Cristian face parte din Grupul TOTAL, care reprezinta a 4-a companie petroliera din lume, prezenta in peste 130 de tari si cu o cifra de afaceri de peste 171 miliarde de dolari.

1994 – Actiunile sunt transferate catre management si angajati. Numele se schimba in LUBRIFIN
2004 – Activitatea este transferata la Cristian, Brasov, unde se construieste de la zero o noua unitate de productie
2005 – Se creeaza Joint-Venture TOTAL LUBRIFIN prin fuziunea TOTAL si LUSTIC. Numele se schimba in TOTAL LUBRIFIN
2006 –  Inaugurare unitatii de productie unsori
2007 – Au loc primele exporturi in Grecia si Turcia. Se produce schimbarea numelui companiei: TOTAL LUBRIFIN devine TOTAL LUBRICANTS
2011 – TOTAL Romania incepe activitatea de comercializare a bitumului
2011 – TOTAL devine actionar unic al companiei prin cumpararea celor 49% procente detinute de LUSTIC in cadrul JV
2013 – TOTAL Lubricants devine TOTAL Romania, datorita diversitatii activitatilor: lubrifianti, bitum si fluide speciale

Sursa info: Arhivele Nationale-Brasov, Monitorul Expres, Total Romania

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)