1930 - Ia fiinta fabrica de tricotaje, viitoarea companie IASON Brasov

Fatada fabricii, in anul 2009. Sursa foto: Google Street View
În anul 1930, a luat fiinţă Fabrica de Tricotaje din Braşov, firmă individuală Gheorghe Foith & CO cu sediul in acelaşi loc pe care este şi în prezent (strada Avram Iancu nr. 40 - 42).

Ca firmă individuală, intr-o mică hală cu utilaje rudimentare, cu număr mic de salariaţi, care lucrau numai sezonieri, această firmă avea o activitate redusă, angajaţii săi neavând condiţii corespunzătoare de muncă.

Din documentele din arhiva societaţii reiese că fabrica producea ciorapi, articole împletite şi tricotaje, folosind ca materie primă lână, bumbacul şi mătasea artificială.

În anul 1948 a avut loc naţionalizarea şi astfel această fabrică trece în patrimoniul statului socialist. În 1958 are loc o creştere importantă de producţie, fabrica se dezvoltă şi se modernizează cu anumite maşini care să producă tricotaje de tip lână, oferind produse atât calitativ cât şi cantitativ.

Între anii 1963-1968 fabrica este în plină dezvoltare, sistematizare şi modernizare construindu-se noi hale de producţie, vestiare, spălătoare, duşuri, mobilier, tehnologie complet nouă cu maşini automate de tricotat din import, circulare şi rectilinii de înaltă tehnicitate, cu maşini de confecţionat.

Toate sectoarele au fost prevăzute cu mici ateliere de întreţinere a utilajelor unde se executau reparaţii curente.

Vedere din satelit cu fabrica.
Sursa foto: Google Earth
Producţia a crescut într-un ritm alert, astfel volumul produselor destinate exportului a crescut an de an putând fi cunoscute pe piaţa ţărilor: Germania, Rusia, Austria, Libia, Belgia, Canada, etc. Au fost calificaţi muncitori atât pentru fabrică cât şi pentru alte fabrici din ţară care produceau tricotaje. Capacitatea colectivului de munca al fabricii, priceperea şi talentul salariaţilor au fost afirmate de valorile calitative ale producţiei de proporţiile impresionante ale diversificării, de prestigiul de care se bucura marca fabricii braşovene în ţară şi peste hotare.

Munca tuturor angajaţilor a fost încununată prin obţinerea de diplome în diferite întreceri la nivel naţional si internaţional. In 1991, fabrica s-a inregistrat ca societate pe actiuni la Registrul Comertului. Compania a intrat însă în insolvenţă în 2010, apoi în faliment. In 2016, un dezvoltatorul imobiliar a achiziționat majoritatea activelor fostei companii Iason SA, urmind sa construiasca pe terenul fostei fabrici un ansamblu rezidential.

Surse info: Proiecte.ro, BizBrasov

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)