1926 - inceputurile Intreprinderii de Produse Cosmetice "Nivea" Braşov

Sursa foto:
Almanahul Femeii 1966
Intreprinderea de Produse Cosmetice "Nivea" Braşov a reuşit să monopolizeze Orientul Apropiat şi Europa estică (blocul comunist) datorită raportului calitate/preţ a produselor sale. A produs o gamă largă de produse, sute de tipuri, precum paste de dinţi, creme de bărbierit, creme de piele, săpunuri, deodorante, şampoane, parfumuri şi ape de toaletă, produse chimice pentru gospodărie etc.

Fabricarea produselor cosmetice incepe la Brasov in 1840, cind s-a infiintat primul atelier de fabricat săpunuri. Un altul a fost înfiinţat în 1896. Cele două ateliere vor intra, după naţionalizarea din 1949, în componenţa fabricii de săpun "Poiana".

Sursa foto: BlueRose
Fabrica "Nivea" din Braşov îşi are începuturile în laboratorul de cosmetică "Leo", existent din 1926, înfiinţat iniţial la Ghimbav.Din 1932, laboratorul devine fabrică, primind denumirea de "Chlorodont". Adevăratul său act de naştere se află însă în adresa Ministerului Comerţului din 7 decembrie 1923. Treptat, laboratorul îşi deschide noi secţii, producând în perioada interbelică pasta de dinţi, praful de dinţi şi apa de gură "Chlorodont", ca şi crema cunoscută iniţial sub numele de "Leoderm". Încă din primul an de activitate al laboratorului, sunt aduse din Anglia şi Italia rizomi de mentă, punându-se astfel bazele primelor culturi cu această plantă în împrejurimile Bodului. Sunt puse în funcţiune instalaţii pentru extragerea din plante a uleiurilor necesare aromatizării pastei de dinţi.

Sursa foto:
Landesarchiv 
Baden-Württemberg
În 1928 s-a deschis în Braşov o nouă unitate de fabricare a produselor cosmetice, cumpărată în 1932 de firma "Beiersdorf". Materiile prime se aduceau în cea mai mare parte din Germania şi se produceau aici creme şi paste "Nivea". Din 1936 se livrează şi emplastre, iar din 1938 şi săpun.

În iulie 1950, vechile fabrici "Chlorodont" şi "Beiersdorf" sunt comasate în întreprinderea "Nivea", căreia i se adaugă la 1 septembrie 1956 şi fabrica "Poiana". 

După 1957, fabrica este retehnologizată în vederea producţiei de noi sortimente. În zona Bod se dezvoltă o unitate de culturi agricole si o distilerie, lângă vechile plantaţii de mentă, cărora li s-au adăugat şi lavandă şi salvie, pe o suprafaţă de peste 280 ha. Muşchiul de stejar era utilizat ca fixativ, iar cetina de brad pentru aroma de răşinoase. În această perioadă, fabrica deschide şi o secţie de cercetare, care va descoperi o serie de produse intrate ulterior în procesul de fabricaţie.

Linia de fabricat
tuburi de aluminiu
Din 1963 se trece la producţia proprie de tuburi de aluminiu, pentru pastele de dinţi şi cremele de ras, iar din 1965 se începe producţia dozelor pentru spray-uri şi aerosoli. În anii '70, secţia de emplastare începe producţia a mai multe sortimente de romplast, pansaplast, bandă adezivă şi leucoplast dublu.

Anii '80 au consacrat firma pe piaţa internaţională. Este perioada de maximă înflorire a intreprinderii şi totodată perioada cu cele mai multe sortimente aflate în procesul de producţie (de ordinul sutelor).

După 1990, firma a fost redenumită "Norvea". În 1993, prin privatizare, "Colgate-Palmolive" a preluat 76% din acţiuni, iar în 2006 a cumpărat şi restul de 24% de la foştii acţionari ai "Norveei".

În anul 1994 se înfiinţează SC MEBRA SRL BRASOV, firmă cu capital integral privat, având ca obiect de activitate continuarea producţiei de leucoplaste, medicamente, chimico-casnice şi cosmetice la unitatea din Bod. Aceasta unitate de producţie a fost preluată integral, cu spaţiile de producţie, tehnologia de fabricaţie, personalul muncitor cât şi cel de specialitate de către SC MEBRA SRL BRASOV de la SC COLGATE PALMOLIVE ROMANIA SRL.

După anul 1998 şi până în prezent, SC MEBRA SRL desfăşoară un amplu program de modernizare a spaţiilor de producţie, a fluxurilor tehnologice şi a condiţiilor de mediu în conformitate cu regulile de bună practică de fabricaţie a produselor. Sediul firmei şi depozitul de produse finite se găsesc în Braşov.

Câteva dintre produsele Nivea Braşov

Săpun:
Magnolia
Exotic

Pasă de dinţi:
Cristal
Mărgăritar
Perla si Clorofila - cu extract de clorofila
Pell-Amar
Cleştar
Ossidenta
Irinel
Norvea ("Hei, copii, aţi prin ideea? Spălaţi dinţii cu «Norvea»!")

Cremă de bărbierit:
Călin
Triumf
Palmier

Creme de piele (de mâini, antirid, de faţă):
Catifelin - cu extras de ulei de avocado
Nutrin - cu extract de placenta
Gazel
Nivea
Norvea
Perla
Diafan
Nectin - cu laptisor de matca
Doina - cu vitaminele A, D si F
Antisol si Litoral - creme pentru protectie solara

Spray-uri, fixative (cosmetice şi pentru uz casnic):
Di-Da
Cadran
Bob
Şah
Dublet
Revin
Gazel
Confort
Molid
Dacia

Parfumuri, ape de toaletă:
Şah
Gazel
Cordial

Sursa info: Enciclopedia Romaniei

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)