|
Proba de patinaj artistic perechi, desfasurata pe patinoarul din Poiana Stalin. Sursa foto: Arhiva Agerpres
|
Intre 28 ianuarie si 4 februarie 1951, Poiana Stalin a fost gazda celei de a 9-a editii a Jocurilor Mondiale Universitare de Iarna, la care au participat
415 studenti sportivi din 23 tari, atât ai blocului sovietic, dar și din Anglia, Finlanda, Danemarca, Norvegia, Suedia, Belgia, Elveția, Italia, Franța, Statele Unite, Australia, Brazilia, Egipt, India.
Pentru a veni în întâmpinarea necesităților ce presupunea o astfel de competiție, autoritățile de atunci au demarat în iulie 1950, construcția Centrului Sportiv din Poiana Stalin (azi, Ana Hotels Sport). Lucrările au fost încheiate în primele zile ale anului 1951. Infrastructura sportivă cuprindea un patinoar, primul teleferic Poiana-Postăvarul, o trambulină pentru sărituri cu schiurile cu punctul de construcție la 85 m, mai multe pârtii de schi, dar și o pârtie de bob cu o lungime de 1.640 m. Printre alte construcții realizate în Poiana Brașov s-a numărat și cabana-hotel, destinată cazării participanților la Universiadă.
Ziarul "Sportul Popular" (ed. 26 ianuarie 1951) descrie atmosfera din oras de inainte de inceperea competitiei sportive: In fiecare zi sosesc noi oaspeţi dragi ai ţării noastre, participanţi la Jocurile Mondiale Universitare de Iarnă şi la Tabăra internaţională studenţească de iarnă, organizată de U.I.S. La intrarea în gara Oraşului Stalin, un uriaş panou le urează bun sosit, iar dintre drapelele care împodobesc gara, le zâmbesc culorile Patriei lor. (...) 45.000 metri de ghirlande verzi de brad, lucrate de mâinile harnice ale utemiştilor,— muncitori, studenţi şi elevi — din Oraşul Stalin, dau un aspect tineresc şi vioiu străzilor. Insigne şi afişe ale Jocurilor Mondiale Universitare de Iarnă înfloresc pretutindeni, drapele şi arcuri de triumf străjuesc străzile, de la gară până în cele mai îndepărtate colţuri ale oraşului.
In vitrina librăriei „Cartea Rusă“, minunat împodobită, au fost expuse toate cărţile care tratează problemele sporturilor de iarnă, îndemnând pe sportivi să cunoască tehnica tuturor probelor ce se vor desfăşura la Poiana-Stalin. In faţa Oficiului Local de Turism, trecătorii admiră un bob construit la uzinele „Steagul Roşu“, o maşină minunată, care poate rivaliza cu cele mai perfecţionate boburi construite până acum. Şoseaua care duce spre Poiana- Stalin este şi ea străjuită de panouri, drapele, ghirlande. Pentru pavoazarea oraşului au muncit mii şi mii de tineri, muncitori, elevi şi studenţi. Comitetul pentru Cultură Fizică şi Sport, în strânsă colaborare cu Sfatul Popular şi toate organizaţiile de massă au dus această muncă, în care s-au evidenţiat in mod deosebit colectivele sportive Metalul „Sovromtractor“, „Steagul Roşu“ şi „Locomotiva“. România Liberă din 28 ianuarie 1951 relata:
''Pe drept cuvânt, Poiana Stalin este considerată astăzi o stațiune sportivă de iarnă dintre cele mai moderne și mai bine utilate din Europa. Stau mărturie vie a acestui lucru, marele hotel turistic cu 350 de locuri, funicularul teleferic în lungime de 2.600 m care transportă concurenții și boburile, sky-liftul de 600 m lungime, stadionul de hochei și patinaj cu peste 3000 de locuri, înzestrat cu instalație electrică de 48.000 lumini, cele două trambuline de pe care se poate sări 50 și 90 m''.
România a cucerit în cadrul Universiadei de iarnă cinci medalii, din care una de aur, trei de argint şi una de bronz. Singura medalie românească de aur a fost câştigată de schiorul braşovean Mihai Bâră, la slalom special băieţi. Tot el a câştigat şi argintul la concursul de combinată alpină, format din slalom şi coborâre. România a mai câştigat un argint la proba de ştafetă băieţi 4 x 10 km. România a câştigat şi medalia de bronz la slalom special prin Dumitru Sulică.
|
Echipa de hochei a Romaniei, vicecampioana a JMUI 1951. Sursa foto: Arhiva Agerpres |
La turneul mondial universitar de hochei au participat trei echipe. Alături de reprezentativa noastră, au sosit la Poiana Brașov puternicele selecționate ale Cehoslovaciei și Ungariei. Hocheiștii noștri au cedat cu scorul de 8-4 în fața Cehoslovaciei, care avea o forță superioară de joc și era de departe cea mai bună echipă a triunghiularului. Pe de altă parte, în meciul decisiv pentru titlul de vicecampioană, România s-a impus în fața Ungariei cu 6-3, jocul fiind urmărit de peste 3000 de spectatori, la patinoarul în aer liber din Poiana Brașov.
În cadrul competiţiei, cele mai multe medalii şi titluri de campioni au fost obţinute de echipa Uniunii Sovietice.
Sursa info: Agerpres, Stiinta Bucuresti
Comentarii
Trimiteți un comentariu