20 iulie 1938 - Este data in folosinta prima locomotiva diesel-electrica din Romania, pe traseul Brasov-Campina

Locomotiva diesel-electrica pe linie la Busteni. Sursa foto: Transira

Până în 1935, în România, tracțiunea feroviară s-a făcut integral prin intermediul locomotivelor cu abur, până când au fost introduse automotoarele Malaxa 900 pentru traficul local. Însă locomotivele cu aburi au fost principalul mod de tracțiune pe traseele care traversau Carpații, mai ales pe calea ferată Ploiești-Brașov, care are declivități de 20-25‰ și anumite curbe strânse cu raza de doar 270m; erau adesea necesare între 2 si 4 locomotive cu aburi pentru acest traseu. Așadar CFR a decis să introducă începând cu finele aniilor 1930 locomotive diesel pe acest traseu, în mare parte datorită zăcămintelor de petrol deja existente în țară.

Sursa foto: Realitatea Ilustrata/Digiteca Arcanum
În anul 1938, firma Sulzer AG din Winterthur realizează pentru CFR, ca prototip de încercare, o locomotivă Diesel cu motoare de tracțiune electrice, care în perioada interbelică a fost una dintre cele mai puternice locomotive de acest tip din lume. Era constituită din două unități cuplate, fiecare având o putere de 2200 CP, dând un total de putere de 4400 CP. Locomotiva a fost dotată cu un motor Sulzer, fiind fabricată de către Henschel (Kassel) și Brown Boveri, Cie. Prototipul a fost testat întâi în Elveția după care a început să circule între Câmpina și Brașov pe 20 iulie 1938. 

Direcţiunea generală CFR anunta in iulie 1938 ca: a comandat în Elveţia, uzinelor Sulzer Freres o locomotivă de mare putere, cu motoare Diesel, care poate remorca singură un asemenea tren. Este cel mai mare tip care există astăzi în Europa. Acest nou şi modern mijloc de tracţiune feroviară, nu poate găsi o mai bună utilizare decât pe linia de mare trafic Câmpina-Braşov, al cărei pitoresc este admirat de mulţimea de străini care ne vizitează ţara. Lipsită de fumul înăbuşitor al tracţiunei cu combustibil ea face călătoria mai agreabilă şi în acelaş timp reprezintă o mare economie înlocuind puterea a două, trei sau patru locomotive. Aceste locomotive vor fi destinate la sporirea traficului la trenurile de călători pe linia Câmpina-Braşov, iar când împrejurările vor îngădui, activitatea lor se va extinde şi pe alte linii de mare trafic. 

In ziua de 6 iulie 1938, la orele 9.35, prima locomotivă electrică „Diesel", comandată în Elveţia de Regia Autonomă C. F. R. a plecat în cursă de probă din Gara de Nord la Braşov, remorcând o garnitură cu maximum de tonaj, la care s-a ataşat un vagon dinamometric pentru înregistrarea rezultatelor de viteză şi tracţiune a locomotivei.  

Deși s-a dorit comandarea altor exemplare suplimentare, izbucnirea războiului a pus capăt acestor planuri.

Locomotiva a intrat in parcul depoului Brasov, fiind utilizată la tractiunea trenurilor grele pe Valea Prahovei. In 1947, dupa razboi, locomotiva a fost folosită ca sursă statică de curent. Datorita lipsei acute de mijloace de tractiune in anii urmatori razboiului, dificultaile de transport pe linia de traversare a Carpatilor crescand continuu, CFR a decis repararea si repunerea in functiune a prototipului Sulzer sub clasificarea 2 x 241001-002 DE. 

Dupa 1950 si pana in 1960 locomotiva apare in parcul depoului Bucuresti Călători. Locomotiva facea curse pe linia de Predeal sau remorca trenuri accelerate grele de pana la 700 tone pe linia de Sighisoara. Intre anii 1954 si 1957 locomotiva nu este folosită, in cartea de evidenta neexistand trecut niciun kilometru parcurs. Se poate pune nefolosirea masinii pe seama unor defectiuni tehnice care nu s-au putut remedia din lipsa pieselor de schimb si a situatiei politice a Romaniei care facea importul de materiale dintr-o tara vestica destul de anevoios. 

Locomotiva garata la Dej. Sursa foto: FB/Dej Triaj
In anul 1964 locomotiva unicat a fost retrasa si unul din grupul motor-generator a fost din nou demontat si utilzat ca centrala electrica. In ultimul an de serviciu, 1964, in cartea de evidenta apar nu mai putin de 87292 km. Asa desperecheata a fost totusi salvata de la casare si s-a decis expunerea ei in cadrul perimetrului unitatii Bucuresti Călători in anii '70. Acolo, impreuna cu alte remarcabile locomotive cu aburi romanesti, salvate si ele de la casare, prima locomotiva diesel romaneasca a petrecut cativa ani, frumos restaurata.

Mai mult sau mai putin din coincidenta, cativa ani mai tarziu, si al doilea grup generator a fost descoperit la fier vechi si readus in locomotiva. A urmat o refacere cosmetica a locomotivei care, fiind de fapt in grija si in listele de inventar cu valoare istorica ale Muzeului CFR, a fost transportata din lipsa de spatiu la depoul Dej. Readucerea exterioara a locomotivei in starea ei initiala a fost executata in 2004 cu multa dragoste si atentie de catre colectivul de angajati ai depoului Dej. Aici locomotiva a fost garata pe o linie moarta, din lipsa de posibilitati de garare adecvate la un alt obiectiv din tara.


Surse info: Gari.ro, Wikipedia, ziarul Universul, ed. 13 iulie 1938/Digiteca Arcanum



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

Brasov - Strada Iuliu Maniu, in timp

1898 - Se infiinteaza Scoala Civila de Fete de Stat, care devine in timp Colegiul National Unirea Brasov