18 decembrie 1975 - A fost dat in folosinta Restaurantul Panoramic de pe muntele Timpa
2024. Ansamblul compus din releu, restaurant si statia de telecabina, inainte de intrarea in renovare. Sursa foto: Primaria Brasov. |
Timpa doar cu teleferic. Se observa statia de telecabina de sus si culoarul prin padure. Sursa foto: Transilvania Heritage |
Planurile despre construirea unui punct de atractie pe muntele Timpa, constituit dintr-un "complex comercial" si un teleferic, au inceput inca din 1968. Iata ce aflam din editia din 4 februarie 1968 a ziarului "Drum Nou":
Şi acum, cîteva amănunte despre complexul comercial. Acesta se va compune dintr-un restaurant modern cu circa 300 locuri, insă vara se va putea extinde prin amenajarea unei terase şi a unui bar de zi şi de noapte. Se preconizează, de asemenea, şi crearea unui spaţiu de cazare cu confort ridicat pentru eventualele grupuri de turişti sosiţi prin O.N.T. Specialişti in arta culinară vor servi turiştii din ţară şi de peste hotare cu meniuri specifice oraşului Braşov. Inginerii şi arhitecţii C.S.A.P.C. au intocmit deja studiile preliminare ale acestor obiective, urmînd ca in curlnd (se preconizează la 15 februarie) să demareze executarea proiectelor de execuţie.
In 1970, aflăm dintr-o stire Agerpres, preluată de ziarul Drum Nou, in editia din 29 septembrie 1970, cam cum ar fi trebuit să arate resturantul si hotelul de pe Timpa:
Pe muntele Tîmpa, se va construi un hotel de formă sferică, dispunînd de un restaurant şi o braserie rotativă. De pe o terasă, care se va învîrti în jurul unui ax, turiştii vor admira întreaga panoramă a oraşului şi a împrejurimilor sale. Accesul pe Tîmpa va fi asigurat de telefericul cu cabine, de curînd pus în funcţiune.
Terasa restaurantului Panoramic. Anii 1970. |
Articol din Scinteia Tineretului, ed. 19 dec1975 |
De la început, în atenţia întregului colectiv de proiectanţi s-au impus condiţii mai puţin obişnuite dar oarecum obligatorii, în primul rînd, posibilităţile tehnice de execuţie. Lipsa unui drum de acces, lipsa surselor de energie şi apă, restricţiile privind defrişările etc. reprezintă doar cîteva din rîndul celor ce ar putea fi enumerate.
Salonul restaurantului. Sursa foto: TVR |
Pentru exprimarea plastică şi funcţională, pentru compoziţia volumetrică sau intimitatea spaţiilor interioare, într-un cuvînt, pentru ceea ce s-a realizat din punct de vedere arhitectural şi-au asumat responsabilitatea arhitecţii Fleşeriu Virginia, Enăchescu Marius, Renel Marian, Popa Corneliu.
Datele tehnice ale intregii constructii sînt următoarele:
■ structura: fundaţii din beton monolit; stîlpi grinzi planşee din beton armat monolit;
■ finisaje: beton aparent, placaj cărămidă, materiale plastice, tîmplărie lemn şi metalică, mozaicuri, lambriuri lemn;
■ instalaţii: încălzire centrală apă caldă, ventilaţii mecanice, instalaţii electrice iluminat, forţă, curenţi slabi, telefonie, canalizare menajeră, instalaţii apă combatere incendiu;
■ capacităţi de transport:telecabină , 20 locuri capacitate — 600 pers/oră; cursa între staţia inferioară şi staţia superioară — 2 minute; diferenţă de nivel = 310 m;
■ capacităţi alimentaţie publică :restaurant saloane = 162 locuri; restaurant autoservire = 100 locuri; terase = 100 locuri.
COLECTIV DE PROIECTARE
Transport pe cablu: inginerii PETRE POPA şi GHEORHE NEAGU
Structuri: inginerii ION FIRTA, PETRU SIEGEL, ARIEŞ ADAM
Arhitectură, arhitecţii VIRGINIA FLESERIU, MARIUS ENĂCHESCU, MARIAN RENEL, CORNELIU POPA
Instalaţii: ing. VASILE DASCĂLU, tehn. MIHAI VEGH, ing. EDUARD KREUTZER
Sistematizare verticală: inginerii BERND TEUTSCH şi SORIN LUDUOrganizare: ing. LUCIAN CONSTANTINESCU
Consultant din partea Min. Turismului: ing. N. BECARIAN
Proiectant: Institutul « Proiect Braşov »
Executant: Trustul de construcţii-montaje miniere — T.C.M.M. — Bucureşti şi Trustul de construcţii al căilor ferate filiala Braşov
Furnizor telecabine şi asistenţa tehnică de montaj: Ceretti & Tanfani — Milano
2012. Terasa restaurantului, pe partea catre cartierul Racadau. Sursa foto: To Do in Brasov |
Dupa 1990, prin procesul de privatizare, restaurantul Panoramic a intrat in activele societatii pe actiuni Aro Palace SA, unde actionar principal este SIF Transilvania. Activele sale cele mai importante au devenit: Complexul hotelier "Aro Palace"; Complexul hotelier "Capitol"; Complexul "Coroana & Postavarul"; Crama „Cerbul Carpatin”.
Istoric Aro Palace SA:
1971 - conform H.C.M. nr. 330/1971, ia fiinta O.N.T. Carpati Brasov, care avea in subordine unitati de cazare si alimentatie publica din Brasov si Poiana Brasov;
1990 - reorganizare conform Legii nr. 15/1990 in S.C. O.N.T. Carpati S.A. Brasov;
1990 - conform H.G. nr. 1041/1990, O.N.T Carpati s-a divizat in S.C. POSTAVARUL S.A. si S.C. POIANA BRASOV S.A .;
2000 - S.C. POSTAVARUL S.A. si-a schimbat denumirea in S.C. ARO - PALACE S.A.
In primii 20 de ani dupa 1990, restaurantul Panoramic a functionat fara sa aduca imbunatatiri in dotări si servicii. Astfel, el nu a mai atras foarte multi clienti. S-a dat vina si pe faptul ca potentialii clienti puteau ajunge greu la restaurant. „Restaurantul Panoramic de pe Tâmpa este nerentabil pentru că nu se poate ajunge acolo. Transportul pe cablu ţine de o altă societate - Telefericul S.A. Şi noi nu am reuşit cu ei de-a lungul anilor, în cei 20 de ani să găsim o modalitate ca să se asigure accesul clienţilor. Deci, dacă nu ai clienţi trebuie să închizi restaurantul pentru că nu avem ce face”, spunea, in 2016, președintele SIF Transilvania, Mihai Fercală.
In anul 2014, compania hotelieră Aro Palace SA a decis sa scoata la vinzare restaurantele Panoramic şi Casa Pădurarului (de linga statia de jos a telefericului). Şase caiete de sarcini au fost cumpărate, dar şedinţa de licitaţie s-a anulat din lipsă de ofertanţi. Restaurantul Panoramic a avut un preţ de pornire de 1,16 milioane de euro. Potrivit anunţului licitaţiei, odată cu vânzarea restaurantului cu o suprafaţă utilă de 1.640 de metri pătraţi se vindea şi terenul aferent acestui obiectiv, în suprafaţă de 879 de metri pătraţi.
Abia dupa 8 ani, Aro Palace SA a reusit sa vinda restaurantul. Omul de afaceri George Copos a facut achizitia, în urma negocierilor purtate cu conducerea companiei hoteliere brasovene. "Este un preț mai mare decât cel cu care fusese scos la licitație (1,16 milioane de euro – n. red.), dar credem că brașovenii merită repunerea în circulație a acestui restaurant”, spunea , in decembrie 2022, George Copos, care preluase anterior, prin Holdingului ANA, si Telecabina Timpa.
In vara anului 2024, Ana Teleferic, parte a Holdingului ANA, a realizat pe propria cheltuială lucrările de reparare a drumului de acces pe Vârful Tâmpa, deschizând astfel calea pentru renovarea și modernizarea celor două obiective turistice emblematice ale orașului Brașov: Telecabina „Tâmpa” și Restaurantul „Panoramic”.
Cifa cu beton urcind la telecabina si restaurant. |
ANA TELEFERIC a selectat societatea RCTI Company din Brașov în calitate de antreprenor general al lucrărilor de modernizare a Restaurantului „Panoramic”. Cu experiență bogată în construcții și proiecte de anvergură, RCTI Company va coordona toate etapele procesului de renovare, supervizând activitățile de construcție și asigurându-se că lucrările sunt realizate în termen, la cele mai înalte standarde de calitate și eficiență,.
Investiția totală în modernizarea Telecabinei „Tâmpa” și a Restaurantului „Panoramic” se ridica, potrivit estimărilor, la peste 11 milioane de euro.
Sursa info: revista Arhitectura, 1976, nr.6 / Digiteca Arcanum, Buna Ziua Brasov, Biz Brasov (1), (2), Digi 24
Comentarii
Trimiteți un comentariu