12-14 ianuarie 1990 - Demonstratii de protest in fata sediului Consiliului Judetean al F.S.N. Brasov

Protestatari in fata sediului Consiliului Județean al F.S.N., aparat de militari.

Intre 12 si 14 ianuarie 1990, la Brașov au avut loc demonstrații de amploare in fața sediului Consiliului Județean al F.S.N.  Ce a determinat aceste proteste? In primul rind agravarea aprovizionării populației, reintroducerea cartelelor și rațiilor alimentare, care nu difereau prea mult de cele precedente. Apoi lipsa unui dialog direct sau măcar prin presa locală intre consiliile județene și municipal ale F.S.N. și cetățeni. De aici și neîncrederea și chiar suspiciunile față de unii membri ai noilor organisme. 

De asemenea s-au înmulțit nemulțumirile față de menținerea in posturi de conducere din fabrici și instituții a unor directori și cadre compromise ce au „supt“ zdravăn și sub vechiul regim. In sfirșit opinia publică brașoveană se întreba dacă in fruntea Consiliului Județean mai e cazul să rămînă un general de armată și de ce nu li se comunică situația reală a morților și răniților, cine sunt teroriștii, citi sînt arestați și ce fac membrii fostei nomenclaturi de partid din conducerea județului și a municipiului. 

Brasovenii au venit in numar mare la proteste.
Acestea au constituit și punctele principale ale platformei de revendicări prezentate consiliului județean al F.S.N. Din păcate timp de două zile nu s-a putut închega un dialog fertil cu demonstranții. Aceasta și din cauza eterogenității acestora — muncitori, studenți, pensionari încă neorganizați în revendicări — dar și cetățeni in stare de ebrietate certați cu legile bunului simț care manifestau haotic și huiduiau orice deschidere de dialog. 

Consiliul Județean al F.S.N. n-a reușit să răspundă competent și la timp unei interpelări publice. O parte dintre membrii consiliului în frunte cu gen. Ion Florea au fost contestați și fluierați. S-a reușit totuși un dialog civilizat in cele din urmă datorită primarului Sergiu Ghiriacescu și altor membri ai Consiliului Județean sprijiniți de reprezentanții demonstranților care au cerut răspunsuri clare la revendicările lor. 

Ce s-a hotărit? Realegerea absolut democratică a Comitetelor locale ale F.S.N., a conducătorilor de unități economice și social-culturale precum și a reprezentanților din rîndul cărora se vor reconstitui pînă la 20 ianuarie noile consilii, județean și municipal, ale F.S.N., demiterea din aceste organisme a directorului general al CITAMA, Simion Săpunaru, a directorului întreprinderii de Autocamioane, Ion Mateescu, a colonelului Ion Lupu, comandantul unei unități militare, și a altora, realegerea în funcția de președinte al Consiliului Județean al F.S.N. a altui reprezentant al muncitorilor, îmbunătățirea aprovizionării populației prin scoaterea pe piață din toate depozitele și prin ajutoarele primite ale unor cantități suplimentare de produse, reorganizarea conducerilor publicațiilor locale „Astra“ și „Gazeta de Transilvania“ care vor informa operativ despre rezolvarea revendicărilor cetățenești. 

De asemenea s-a anunțat că în Brașov s-au inregistrat 99 de morți dintre care 75 civili și 24 militari, precum și 184 răniți, 5 teroriști morți dintre care 2 neidentificați încă iar 33 persoane sunt in stare de cercetare. 

Sursa info si foto: Romania Libera, ed. 17 ianuarie 1990 / Digiteca Arcanum



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)