1959 - Incepe construirea cvartalului blocurilor de locuinte cu 4 etaje din zona strazii Uranus

Strada Uranus. Cladirile de pe partea stinga a strazii au fost demolate. In locul lor azi se afla cladirea cu galeria comerciala si Pravalia Bene si parcul Pietei Astra. Blocurile din stinga au fost construite in perioada 1959-1961. Sursa foto: Drum Nou, 21.09.1965. Digiteca Arcanum

La jumatatea secolului trecut, in perioada regimului comunist, in Brasov se construiau cvartaluri de cladiri, care insumau un numar mare de blocuri de locuinta. Un astfel de cvartal a fost construit la inceputul anilor 1960 in cartierul Steagul Rosu, actual Astra. E vorba de blocurile cu 4 etaje de pe strada Uranus. In toamna anului 1959, ziarul "Drum Nou" anunta inceperea lucrarilor la acest cvartal:

Sursa foto: Drum Nou, ed. 1959-10-14 / nr. 4604
Construcţia de locuinţe - acţiune social-economică de mare însemnătate, - a luat in ultimii ani, în bătrînul oraş de la poalele Timpei o amploare deosebită, schimbîndu-i complet înfăţişarea. Au apărut aici cartiere întregi nou construite, cvartale de blocuri moderne cu sute de apartamente, care au fost date în folosinţă harnicilor muncitori ai acestui puternic centru industrial al patriei noastre. In luna octombrie din acest an (n.r. 1959), pe Calea Bucureştilor din Oraşul Stalin, va începe construirea unui modern cvartal de blocuri in număr de 18, insumind 700 apartamente.

Blocurile vor fi construite din panouri mari prefabricate, de dimensiunea unui perete. Ele se execută la Intreprinderea 512 prefabricate din Oraşul Stalin, unde s-au amenajat două linii de producţie a panourilor. In felul acesta construcţiile vor avea un ritm de două apartamente pe zi. Panourile vor cuprinde in interior toate istalaţiile necesare inclusiv instalaţiile de baie. Montarea panourilor prefabricate se va face direct de pe treilere de 10 tone special construite in acest scop şi cu ajutorul a două macarale portal, cu o capacitate de 5 tone, proiectate şi construite de Trustul 5 construcţii. 

Apartamentele vor avea una, două şi trei camere plus dependinţele necesare, 80 la sută din totalul lor avind două camere, şi o suprafaţă locuibilă de 30 m.p. Ca finisaj, au elemente noi care le vor da un aspect plăcut, întreţinere mai uşoară şi posibilităţi de industrializare avansată, ca : parchet in lamele lipit cu adeziv pe bază de răşini fenolice, tapet lavabil pe bază de policlorură de vinil, instalaţii în policlorură de vinil, ferestre cuplate etc. 

In acest an se va termina construcţia primelor 100 apartamente de acest fel. Astfel, şantierul devine un şantier de montaj şi permite cel mai inalt procedeu de industrializare a construcţiilor. Sunt prevăzute amenajări care să permită continuarea lucrului şi pe timpul iernii. Cvartalul a cărei construcţie începe în acest an, constituie prima fază din construirea sistematică a unui modern cartier al Oraşului Stalin, care prin grija partidului şi guvernului, an de an se îmbogăţeşte cu noi construcţii. ( Drum Nou, ed. 1959-09-12 / nr. 4577 )

2023. Cvartalul de blocuri, dupa 60 de ani. In prim plan, Calea Bucuresti. Sursa foto: Google Earth Pro.

La inceputul primaverii anului 1960, ziarul local facea o radiografie a lucrarilor de constructii aflate in desfasurare la acel moment in oras. Au facut referire si la stadiul cvartalul din cartierul Steagul Rosu:

Aici este cea mai pretenţioasă lucrare din oraş. Constructorii Trustului 5 au de ridicat pînă la sfîrşitul anului 400 de apartamente. Ei folosesc în construcţii panourile mari de prefabricate. Ritmul de lucru este foarte rapid: se montează două apartamente pe zi. în scurt timp s-au înălţat ca din pămînt mai mult de 100 apartamente. Pe şantier lucrează doar o mină de muncitori. Cite 8 oameni în două schimburi, în timp ce aceştia, folosind macaraua sistem Roth, montează panou după panou o echipă de numai 3 oameni lucrează la instalaţiile de apă, lumină etc. 

(..) Arătăm că noul sistem de construcţii aduce economii la manoperă de 30 la sută faţă de lucrul tradiţional cu zidari, fierari, betonişti, etc. Este interesant de arătat, vorbind despre construcţiile din cartierul „Steagul Roşu“ că aici se folosesc unele materiale de construcţii noi, durabile şi mai ieftine. Aşa de pildă, la instalaţii se folosesc tuburi de policlorurăde vinil (P.V.C.) în loc de bergman, la izolaţii în loc de plută pîslă minerală ş.a.m.d. 

De asemenea, instalaţiile sanitare interioare se montează gata prefabricate de către întreprinderea 512 Oraşul Stalin, în sprijinul constructorilor, doritori să ridice locuinţe cit mai confortabile, le vin în ajutor şi arhitecţii Institutului regional de proiectări din Oraşul Stalin. Aici se restudiază o serie de proiecte care trebuie să ducă la mărirea spaţiului locuibil, la lărgirea bucătăriilor şi a băilor. 

Trebuie să remarcăm că în afară de succesele obţinute anul trecut au existat şi deficienţe, mai ales în ceea ce priveşte grija pentru confort în apartamente, privind finisarea atentă. Blocuri  ca cele de pe strada Toamnei, sau cele de pe B-dul Lenin şi Calea Bucureştilor au fost date în folosinţă cu defecte la uşi, ferestre, instalaţii. Oamenii cer constructorilor să înveţe din lipsuri şi să-şi dea silinţa să lucreze mai atent, cu mai multă grijă.  ( Drum Nou, ed. 1960-03-04 / nr. 4724 )


Sursa info: Drum Nou / Digiteca Arcanum


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)