7 septembrie 1939 - Se deschide cinematograful "Corso", viitorul cinema "Popular"

Deschiderea Cinematografului Corso de pe strada Vamii ( Muresenilor). Sursafoto: MyName:Brasov, Colectia Edmund Vass.

Brasovenii care au trait in perioada comunista stiu de existenta cinematografului 'Popular", de pe actuala strada a Muresenilor. Primul cinematograf care a functionat in acel spatiu a fost deschis in 1925 si se numea "Capitol". Imobilul unde a fost amenajat sala de cinema este intr-un fost Zwinger (spatiu liber intre incintele de ziduri, necesar miscarii libere a oamenilor aflati in aparare in cazul unui atac – in acest scop, exista o legislatie care interzicea construirea pe aceasta suprafata) de pe latura nordica a fortificatiilor orasului Corona, construite din sec. al XIV-lea până in prima jumatate a sec. al XVII-lea. Sala de cinema "Capitol" a functionat nu foarte mult timp, dupa care s-a inchis. In 1939, cladirea a fost preluata un bucurestean, care a redeschis cinematograful sub un nou nume: "Corso". In regimul comunist, cinematograful a primit numele de "Popular". In anii 1990 s-a inchis, iar in anii 2020 a fost reabilitat de primaria Brasov, care il preluase in proprietate. 

Redeschiderea cinematografului, sub numele de "Corso", a fost marcata in ziarul "Gazeta Transilvaniei", ed. 10 septembrie 1939:

Joi, 7 Septembrie a.c., în localul fostului cinematograf „Capitol“ (închis), s-a deschis stagiunea de toamnă a noului cinematograf „Corso", cu grandiosul film din viața lui Johann Strauss „Valsul nemuritor“. Nu voiu insista asupra valsurilor nemuritoare ale lui Strauss, care însoţesc de la început până lasfârşit scenele grandioase într’un cadru uriaş şi asupra jocului artiştilor de seamă, Luise Rainer, Fernand Grawey şi Miliza Korjus, care sunt bine cunoscute marelui public. In urma organizării noui, cinematograful „Corso", a trecut sub antrepriză românească şi direcţia pricepută a d-lui Const. Gusti, fost proprietar al cinematografului „Corso" din Bucureşti. Sala cinematografului este complect renovată şi plăcut amenajată după cerinţele igienice şi technice, moderne. Personalul de serviciu este corect şi bine stilat. Sperăm că şi programul spectacolelor viitoare va fi compus din cele mai bune filme noul şi alese cu gust. Experienţa indelungată in această materie a d-lui Gusti, directorul cinematografului, justifică această speranţă. 

O luna mai tirziu, in editia din 15 octombrie 1939, ziarul scria intr-o "cronica cinematografica":

Cu începerea sezonului de toamnă interesul publicului se manifestă tot mai mult pentru spectacolele cinematografice. Nu este o sarcină tocmai uşoară, cum s’ar părea la prima vedere, pentru alegerea filmelor, care să corespundă cerinţelor de înaltă valoare muzicală, artistică, culturală, educativă şi să fie pe gustul publicului spectator. Conducerea noului cinematograf „Corso“, în scurt timp al existenţei sale, a dat dovadă de pricepere şi bun gust in alegerea filmelor. Publicul braşovean are ocazie să admire cele mai noui şi formidabile creaţii ale ecranului. După „Rapsodia Diabolică", care rulează cu începerea de la 13 octombrie, se anunţă o serie de şlagăre noui : 
1) „Conflict“ după scenariul lui H. Wilhelm şi Gina Kaus, 
2) „Trei fetiţe dulci“ cu tânăra şi talentata cântăreaţă Deanna Durbin, 
3) „Vârtejul 11 şi 
4) Noul film românesc : „Se aprind făcliile“ cu : George Vraca, Nutzi Dona şi Olga Porumbaru. 

In acea perioada, interbelica, in Brasov mai functionau cinematografele "Astra", "Royal" si "Modern".


Surse info: Gazeta Transilvaniei / Digiteca Arcanum, Kundalini


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)