1963 - Se construieste primul bloc turn din Brasov. Cladirea are 11 etaje si a fost construita printr-o metoda noua, cea a cofrajului glisant

1964. Blocul cu 11 etaje, la un an de la construire, vazut dinspre parcul Tractorul. Sursa foto: Dan Mateescu

Primul bloc turn a fost construit in Brasov in vara anului 1963, in cartierul Tractorul. A fost o premieră pentru oras, nu doar din punct de vedere al inăltimii constructiei cu 11 etaje, ci si prin metoda de construire, inovativă si rapidă. Practic, constructorii au reusit să ridice un etaj la fiecare 24 de ore. Ziaristii locali din acele timpuri au urmărit zilnic evolutia lucrărilor si au publicat in fiecare zi fotografii care demonstrau ca, intr-adevar, viteza de lucru e cea anuntată de constructori. Iată cum a fost prezentat evenimentul in desfăsurare in cotidianul "Drum Nou" in ziarul din 24 iulie 1963:
Fotografie din ziarul Drum Nou cu turnarea primului etaj al blocului

Alături de blocurile ridicate în cartierul Tractorul, constructorii de la Intreprinderea nr. 3 înalţă încă un bloc, care de data aceasta se construieşte diferit de celelalte. Primul bloc turn cu parter şi 11 etaje, turnat în cofraj glisant. 

De cum intri pe şantier te întîmpină macaraua turn, betonierele, depozitele de ciment şi materiale, iar sus, pe clădire, dulgherii şi fierarii betonişti. Pe schelele exterioare se finisează contururile clădirii. Totul se desfăşoară în linişte. Aici nu găseşti forfota zidarilor, a dulgherilor, ca pe celelalte şantiere. In ce constă noua metodă? Cofrajul glisant se poate asemăna cu o platformă uriaşă care cuprinde întreaga suprafaţă a blocului, compus din o serie de panouri care formează cutii cît o cameră. între ele rămîne un loc liber, grosimea pereţilor, camerelor, băilor, bucătăriilor etc. înainte de turnare se leagă armăturile din fier-beton, se montează întreaga tîmplărie, respectiv uşile şi ferestrele. Apoi începe turnarea. Intregul cofraj este ridicat de două piese hidraulice. 

Cînd am urcat la etajul I am întîlnit pe tov. inginer Kostzor Anton, care se consulta cu tov. Turcu Zamfir, șeful echipei de mecanici de la Onești. Noi — ne declară tov. inginer Kostzor — am preluat metoda de turnare în cofraje glisante de la constructorii din Oneşti, care ne împărtăşesc pe larg şi în momentul de faţă din experienţa lor. Aici totul constă în buna organizare a lucrărilor şi buna funcţionare a mecanismelor, astfel ca întreaga clădire să se ridice la acelaşi nivel cu 10 cm pe oră. Pînă acum stăm foarte bine, intră în discuţie şi tov. ing. Boicu Constantin. Sub îndrumarea organizaţiei de partid, conducerea întreprinderii şi a şantierului au luat din timp o serie de măsuri tehnico-organizatorice care au asigurat terminarea fundaţiilor şi buna aprovizionare cu materii prime şi materiale. La data de 19 iulie, la orele 12 s-a început turnarea. Şi de atunci totul decurge aşa cum s-a stabilit. Acum începem să turnăm etajul al doilea. Lucrăm în ritm rapid, în 24 de ore înălţăm un etaj. Lucrăm şi noaptea, la lumina reflectoarelor. 

Pe şantier se desfăşoară o pasionantă întrecere socialistă. Se lucrează zi şi noapte. Echipele de dulgheri conduse de Dracea Dumitru, cea de fierari-betonişti condusă de Prejmereanu Aurel şi echipa de mecanici condusă de Turcu Zamfir şi Horeangă Spiridon, nu precupeţesc nici un efort pentru a efectua lucrări de cea mai bună calitate. Cu acelaşi elan lucrează şi echipa de electricieni condusă de Pitaru Ovidiu, care montează instalaţiile în pereţi. Prin eforturile depuse de fiecare constructor, blocul turn va fi complet înălţat pînă la data de 4 august. 

Noul bloc cuprinde apartamente compuse din 2 şi 3 camere, finisate cu materiale superioare, ca travertin pe bază de masă plastică şi va fi deservit de două lifturi. Constructorii se străduiesc să dea lucru de cea mai bună calitate şi să acumuleze o bună şi valoroasă experienţă, care va fi folosită şi la turnarea altor 4 blocuri turn în cartierul din zona gării noi, tot după această metodă înaintată, care reduce cu mult termenul de dare în folosinţă. 

Lucrari de nopate la al VII-lea etaj al blocului.

In ziarul din 7 august 1963, jurnalistii arata ca constructorii s-au tinut de cuvint in ce priveste termenul anuntat pentru ridicarea celor 11 etaje.



Sursa info: ziarul Drum Nou, editia din 24 iulie 1963 / Digiteca Arcanum
Sursa foto: ziarul Drum Nou, editiile din 31 iulie 1963 si 7 august 1963 / Digiteca Arcanum


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)