5 noiembrie 1999 - Protestatari de la Uzina Roman SA au atacat sediul Prefecturii si al Consiliului Judetean
Manifestarea violenta a muncitorilor de la Roman SA a tinut prima pagina in ziarele locale brasovene. |
Nemulțumiți că nu li se majorează salariile şi că multi dintre ei vor fi concediaţi, peste 4.000 de angajati din Roman SA s-au strâns vineri, 5 noiembrie 1999, în jurul orei 9.00, în faţa uzinei, după care s-au pomit în marş spre intersectia Strada Poienelor - Calea Bucureşti. Coloana de manifestanti, condusă de liderii Sindicatului Liber Independent (SUI), Sindicatului ,,Mişcarea 15 Noiembrie" și CMUA s-a oprit pentru câteva minute în intersectie, după care s-a îndreptat spre Prefectură.
Liderul Sindicatului Metalurgiştilor, Fănică Gabor, care fusese agresat de câțiva muncitori încă de dimineață, pe motiv că nu se raliază la acțiunile de protest inițiate de colegii săi de la SLI, s-a deplasat și el în fnuntea unei coloane de peste 100 de salariați spre Spitalul Județean, pe traseul Roman SA - Strada Carpaților.
Manifestanții au ținut un moment de reculegere, în genunchi, lângă Troiţa ridicată în fața Spitalului Judeţean în memoria celor decedați, condamnați și deportați în urma revoltei populare din 15 Noiembrie 1987, au intonat Imnul național, după care şi-au continuat drumul spre Prefectură.
Pe tot traseul au fost scandate lozincile: „Jos Guvernul”, „Demisia”, „Jos ţărăniștii” (Guvernul Romaniei era condus de ţărănistul (PNTCD) Radu Vasile), „'87”, „Înc-o revoluție”, „Tot pe loc, tot pe loc, până ia Guvernul foc”, „Gigacaloria omoară România” etc,
Protestatari care agreseaza fizic jandarmii care pazeau intrarea in Prefectura si CJ Brasov. Un muncitor arunca un cos de gunoi metalic iar un altul loveste jandarmii cu un steag. Sursa foto: TVR |
Jandarmii folosesc gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestantii. Sursa foto: PRO TV |
După incidente, primarul numicipiului Brașov, loan Ghișe, a anunţat suspendarea oricărui miting, marş sau demonstrație, „până la noi dispoziții”. El a comunicat că „se anulează aprobarea dată anterior sindicatelor de la Roman SA, pentru marș stradal și pichetarea Prefecturii în intervalul 7-14 noiembrie”. Ghişe a solicitat Poliției şi Jandarmeriei Braşov „să intervină imediat, conform atribuţiilor conferite de lege, pentru menținerea ordinii și liniștii publice în municipiu”.
Asa arata un birou de la parter al CJ Brasov dupa violentele protestatarilor. Sursa foto: PRO TV |
Sursa citată a precizat că staft-ul CJ Braşov va face o sesizare către Poliția Braşov asupra efectelor violențelor petrecute, solicitând daune materiale din partea organizatorilor aşa-zisei manifestări de protest: „Noi vom cere ca liderii de sindicat să plătească pentru pagubele care s-au produs în incinta sediului administrației judeţene”.
Usa cladirii Prefecturii si a CJ Brasov, in flacari. Sursa foto: PRO TV |
Prefectul Braşovului, Adrian Manole, a declarat că pagubele materiale ale instituţiei pe care o conduce se cifrează la câteva sute de milioane. „Nu este vorba doar de geamurile și ușile rupte, ci și de tehnica de calcul care a fost distrusă. Bolovanii, apoi sticlele Molotov și cârpele aprinse pe care le-au aruncat au dus la formarea unor focare de incendiu, care au necesitat intervenția pompierilor. În acest moment, toate instituțiile care funcționează în această clădire își evaluează pagubele”, a precizat prefectul Manole. El spune că evenimentul nici pe departe nu se poate numi „manifestare civilizată”, motiv pentru care cei care au vandalizat clădirea şi au rănit Jandarmii vor fi identificați şi vor suporta consecințele.
Primarul loan Ghişe a fost în permanentă legătură cu prefectul Adrian Manole până la stingerea conflictului, adică dispersarea de la sine a muncitorilor care au asaltat sediul Precturii Braşov. Angajatele Primăriei Brașov au fost trimise acasă, cu excepția celor de la Directia Economică, deoarece trebuia finalizat textul rectificării bugetare. „Personal, regret că nu s-a dat ordinul pentru intervenția în forță la primele pietre aruncate in geamurie Prefecturii", a declarat primarul. Acesta a ținut să precizeze că în cazul în care se iau cu asalt instituţii publice, prefectul este abilitat să emită mandat de intervenție în forţă a trupelor de jandarmi. „Cred că marea majoritate a brașovenilor sunt indignați de faptul că instituţiile abilitate nu au intervenit în momentul când s-au depășit condiţiile legale în care mitingul a fost aprobat”, a mai spus Ghise. Din cauza sindicaliștilor de la Roman nu s-au putut impărți, de către Pnmăna Brașov, formularele şi instrucțiunile privind incălzirea locuintelor, de care si muncitorii de la Roman SA vor beneficia.
Sursa foto: TVR |
Atunci când liderii sindical au ieșit din clădire, după încheierea negocienlor cu prefectul, unul dintre ei, Fănică Gabor, preşedintele sindicatului Metalurgiştilor din Uzina Roman, a fost agresat pentru a doua oară de către manifestanți. Liderii mulțimii au declarat fără ocol că nimeni nu-i mai ascultă și că i-au scăpat pe oamenii lor din mână, recunoscând în același timp că, la rândul lor, atunci când au încercat să vorbească mulțimii au fos întâmpinați cu pietre. Ei au mai declarat, după ce au ieșit din biroul prefectului Adrian Manole că nu s-a rezolvat nimic şi că au stat pur si simplu la o cafea cu reprezentantul Guvemului la Braşov.
Vicepreşedintele Asociației „15 Noiembrie”, Dan Iacob, a declarat: „Înainte de a fi organizat acest marș am cerut părerea şefilor partidelor politice pentru că, inițial, doream organizarea unor proteste pașnice. Politicienii din opoziție ne-au îndemnat foarte vehement să ieşim în stradă, să ne impunem prin forță și să cerem demisia guvernului”.
În timpul evenimentelor, prefectul Adrian Manole s-a închis în biroul său, ale cărui geamuri fuseseră sparte cu pietre de manifestanți furioși, și a refuzat să stea de vorbă cu presa și cu oricine altcineva în afară de funcționarii instituției. Deși iniţial anunţase că o comisie guvemamentală va sosi marţi, 9 noiembrie, la Brașov pentru dezamorsarea situației, Manole si-a retractat declarația, spunând că nici un reprezentant al puterii nu va sosi în orașul nostru.
Incidentele de la Brasov au fost reflectate pe larg in jurnalele televiziunilor nationale. Sursa video: Youtube/mudavaflex |
In jurul orei 14 00, manifestanţii s-au dispersat, nu înainte de a hotari impreună cu liderul sindical Marius Stinghe să continue protesetele la inceputul săptămanii următoare, dar nu în fața Prefecturii, ci prin blocarea ieșirii din oraș spre București. După plecarea manifestanților, clădirea Prefecturii arăta ca la sfârşitul Revoluției din '89, iar în faţa intrării, legată de un stâlp, trona o imensă stemă cu secera şi ciocanul, confecționată din bronz.
Preşedintele CJ, Adrian Taropa, a convocat a doua zi consilierii judeţeni să le aducă la cunoştinţă evenimentele și pagubele, pentru a lua, în comun, o poziție asupra evenimentelor din ziua precedentă. „A fost atacată și vandalizată o instituție a statului de drept”, instituțe care a rezultat ca urmare a voinţei tuturor cetăţenilor din judeţ, fiindcă „nu este vorba de Taropa sau de altcineva, ci de imaginea noastră în lume, care ne-a fost stricată de niște vandali”. Taropa a ținut să precizeze că ceea ce s-a întâmplat nu este acțiunea sindicaliștilor de la Roman SA, indiferent ce scuze vor găsi unii sau alții. Pe baza pagubelor ce vor fi evaluate, consilierii tebuie să adopte o poziție împotriva celor care au distrus bunuri care aparțin patrimoniului plătite din banii tuturor.
Sursa info: Transilvania Expres
Comentarii
Trimiteți un comentariu