7-8 octombrie 1916 - Lupta din "Transeea Mortii" din Bartolomeu. Militari romani impotriva trupelor germano-austro-ungare
La doua zile de la intrarea Romaniei in razboi, Brasovul este cucerit. La 16 august este numit primul primar roman al Brasovului – Gheorghe Baiulescu. Dupa numai o luna, prost echipata si instruita, Armata Romana este coplesita de fortele germano-austro-ungare si incepe retragerea. Intre 24-25 septembrie (7-8 octombrie stil nou) se da lupta pentru Brasov.
Soldați români cazuti sub focul mitralierelor germane. |
Exista doua variante asupra motivului pentru care compania respectiva nu se retrasese in cursul noptii. Versiunea acceptata este ca, asa cum relateaza ziarul citat, din diferite motive nu s-a putut comunica ordinul de retagere. A doua versiune vehiculata este ca ordinul de retragere nu a fost respectat.
Perspectiva romaneasca
Cadavrele soldatilor ucisi in "Transeea Mortii". |
O alta relatare o avem din cartea Răsboiul pentru întregirea neamului românesc (1916 – 1919):
“Era şanţul căii ferate de lângă gara Bartolomeiu la capătul Braşovlui. Germanii încercaseră două zile să intre pe aici în Braşov. N’a fost cu putinţă, într’aceea trupele române, care se aflau la stânga tranşeei, se retraseră. Cei 168 [avem, deci, o alta cifra, nu 250, ca mai sus] nu ştiau de aceasta, dar aflaseră Germanii. Tiptil se apropie dinspre stânga, în umbra nopţii, un grup de soldaţi cu mitraliere, din faţă veni altul cu granate. Românii nici nu mai avură timp să se apere, căci în curând toţi cel 168 fură omorîţi. O nouă mişelie a Germanilor, căci după legile răsboiului trebuià să-i facă prisonieri. Dar am văzut, cum gândià Falkenhayn [comandantul Armatei a 9-a germane] despre aceasta. În tranşeea aceasta, numită „a morţii”, e acum un cimitir de onoare, crucile căruia vestesc jertfa adusă pentru desrobirea şi întregirea neamului. Românul care trece pe acolo, îşi descopere capul şi zice: „Dzeu să-i odihnească!”…
Perspectiva germana
„In primele ore ale dimineţii românii stăteau încă culcaţi într-un câmp de cartofi, înaintea terasamentului căii ferate şi au încercat să ne atace dinspre flanc, dar cum se lumina se retrăgeau până la calea ferată. Acum am primit eu, în calitate de comandant de pluton ordinul, de a mă deplasa cu o trupă la hambarul feroviar şi la canton, de unde puteam să-i prindem pe românii de la linia ferată. Am adus trupa în poziţie şi am deschis focul asupra companiei române înşirate de-a lungul căii ferate.
Din păcate am avut după vreo 200 de trageri un blocaj, după care în dreapta mea, lângă canton, intră foarte curajos pe poziţie o armă ungară trăgând şi ea vreo bandă de mitralieră, dar este nevoită să-şi schimbe poziţia, din cauza focului intens din partea română şi a atacului cu grenade de mână.
Între timp caporalul Straßburg, ochitorul meu, mi-a reparat blocarea armei şi a tras din nou în lungul căii ferate, realizând un asemenea efect, încât acei puţin români rămaşi în viaţă au făcut semne de predare. Am pornit împreună cu ungurii şi am găsit întreaga companie română, înşirată într-o linie compactă, moartă lângă linia ferată, în afară celor 40–60 de soldaţi, pe care i-am luat prizonieri”. (marturia unui locotenent german)
Monumentul initial. |
Iată cum descrie amenajarea reporterul ,,Gazetei Transilvaniei”, în 1921: ,,Cimitirul, care înainte era o afundătură, a fost ridicat cu multă trudă peste nivelul liniei ferate şi are o lungime de 250 metri. Sunt 18 morminte comune înzestrate cu pietre frumoase, cu cruci de fier, dintre care 13 morminte conţin osemintele a 455 eroi, iar 5 morminte sunt goale pentru primirea osemintelor găsite, care încă nu s-au putut transporta în cimitir. Între cei morţi sunt osemintele căpitanului Cristescu Sava, a 3 căpitani şi a 3 locotenenţi necunoscuţi… Deasupra mormintelor, ca şi între morminte, sunt frumoase straturi de flori, iar jur împrejur pietriș. În mijlocul cimitirului se înalţă un monument masiv, de-o înălţime de aproximativ 3 metri. Pe un piedestal masiv construit din blocuri de piatră, este fixat un vultur cioplit din piatră — simbolul gloriei eterne. Monumentul e încadrat de 8 obuze mari de piatră legate laolaltă cu lanţuri de fier”. Pe fiecare latură a monumentului se aflau inscripții de recunoștință. Pe lângă eroii din Bartolomeu au fost îngropaţi aici şi alţi soldaţi români căzuţi în luptele duse în jurul Braşovului.
În anii următori, 4 blocuri de piatră stilizate au fost dispuse în jurul monumentului, iar pe ele s-au inscripționat texte comemorative; la fel, textul reginei Maria a fost inscripționat și pe soclul monumentului. În 1921, la 7 iulie, s-a organizat ,,un festival pentru preamărirea eroilor căzuți în luptele de la Brașov”, la care au participat Regele Ferdinand, Regina Maria, Principele moștenitor Carol și principesa Maria. În cântec de fanfară şi în prezenţa a 15 regimente, familia regală a depus mai multe buchete de crini albi pe mormintele eroilor. Până în 1922 au avut loc mai multe tracasări ale primăriei cu societatea „Mormintele eroilor”, reprezentată de căpitanul Iorga. Ofiţerul a făcut mai multe reclamaţii cum că cimitirul nu este îngrijit şi chiar a blocat drumul care trecea pe lângă cimitirul eroilor, pe unde oamenii îşi duceau vitele la târgul care se ţinea săptămânal în zonă. La mijlocul anului 1922, un decret stabileşte ca terenurile cimitirelor unde sunt îngropaţi soldaţii căzuţi la datorie să fie expropriate, trecând în proprietatea Ministerul de război.
Cimitirul Eroilor din Bartolomeu. Sursa foto: Muzeul Casa Muresenilor |
În 1972, comuniştii au ras de pe faţa pământului cimitirul, pentru a putea modifica traseele căii ferate şi străzii. Oficial, osemintele au fost mutate în cimitirul militar din Şprenghi, însă în realitate au zăcut la marginea şantierului, ca apoi să fie acoperite de asfaltul şoselei care duce spre Codlea. Piatra funerară pe care este înscris numele căpitanului Sava Cristescu se află acum în cimitirul eroilor din Şprenghi, în faţă căruia tronează o statuie uriaşă a unui soldat sovietic. În 2005 soseaua a fost lărgită iar pe locul unde odinioară se înşirau cele 18 monumente funerare, lângă calea ferată din Bartolomeu, s-a făcut un giratoriu.
Plan cu poziţia fostului cimitir din Bartolomeu, care adăpostea eroii de la 1916. Cu galben deschis sunt marcate poziţiile mormintelor comune, iar cu roşu, bordura străzilor actuale. Sageata marcata cu galben inchis indica locul initial de unde a fost mutat monumentul. Sursa imagine: Gruia Hilohi |
Monumentul Eroilor din Bartolomeu. Anul 2015. |
In anul 2016, col (r) Dumitru Stratanov, preşedintele filialei Braşov a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a reamintit la una dintre şedinţe că la 8 octombrie urma să se împlinească 100 de ani de la luptele în care sute de eroi şi-au dat viaţa pentru apărarea Braşovului împotriva armatelor Germaniei şi Austro-Ungariei. „Cum îi cinstim?” s-a întrebat, retoric, seniorul, amintind că el a început demersurile pentru refacerea complexului monumental de 15 ani.
Asociaţia Cultul Eroilor Braşov a solicitat de mulţi ani amenajarea unui complex memorial în cartierul Bartolomeu, pentru comemorarea soldaţilor români ucişi în această zonă în timpul Primului Război Mondial. Soclul pe care este postată o acvilă din piatră ar fi urmat să fie mutat pe un platou situat la baza dealului din zonă, unde s-ar fi dorit a fi construită şi o capelă.
Pină in anul 2021, la data publicării acestui articol, nimic nu s-a intimplat in privinta monumentului din Bartolomeu. Nu a fost nici mutat si nici nu i s-a adus vreo imbunatătire.
Comentarii
Trimiteți un comentariu