1 iulie 1939 - Inaugurarea hotelului ARO Palace, primul hotel de lux din Brasov
Solicitați un link
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Alte aplicații
Data publicarii:
Anunt despre deschiderea hotelului, in Gazeta Transilvaniei. Sursa foto: ARO Palace
Cladirea hotelului ARO a aparut in peisajul centrului istoric al orasului in anul 1939. La vremea respectiva, era una dintre cele mai moderne imobile din oras si a doua cea mai înalta cladire dupa Biserica Neagra. Initial, imobilul urma sa aiba nu mai putin de 15 etaje, fiind o replica dupa proiectul ARO Calea Victoriei (proiect, la randul lui, nerealizat in forma initiala). Parterul urma sa dispuna de lobby, cafenea, restaurant, garaje, in timp ce aripile laterale si turnul central urmau sa adaposteasca cele 300 de camere. Mai mult, etajul 15 era unul retras, aici urmand a fi amenajate o piscina cu o capacitate de 100.000 litri, bar, restaurant si ring de dans. Din motive financiare s-a realizat o varianta mai mica de doar 9 etaje cu piscina la ultimul nivel.
Denumirea complexului vine de la societatea Asigurarea Româneasca, din banii careia s-au finantat lucrarile. In anul 1938, compania Asigurarea Romaneasca decide sa-si extinda portofoliul prin construirea unui hotel de lux in inima Brasovului. In multe surse se scrie faptul ca proiectul cladirii a fost conceput de Horia Creanga, nepotul marelui povestitor Ion Creanga. Alte surse spun ca Creanga ar fi lucrat impreuna cu un alt mare arhitect - Haralamb Georgescu la acest proiect. Se mai spune ca, initial, de proiectul de arhitectura trebuia sa se ocupe Horia Creanga, insa, in cele din urma, acesta a fost realizat de Haralamb Georgescu.
Sursa foto: Wikipedia
Intr-un reportaj din 25 iulie 1939, din revista "Realitatea Ilustrata", despre inaugurarea hotelului, se mentioneaza clar autorii acestui proiect: Planurile se datoresc d-lor arhitecţi Horia Creangă şi H. Georgescu, cărora — ca şi d-lor ingineri Mavrodin, autorul planurilor de beton armat şi I. Kîvovici, constructorul hotelurilor, cum şi tuturor persoanelor technice, ingineri, arhitecţi, furnizori, etc.
Arhitectul pitestean H. Georgescu a fost arhitectul regelui Mihai si al Capitalei, iar în 1946 a obtinut Premiul I la concursul pentru reconstruirea Teatrului National din Bucuresti. În septembrie 1947, Georgescu paraseste România, cazuta sub dominatie sovietica, ajungând în octombrie acelasi an în Statele Unite. In America devine profesor la School of Architecture, University of Nebraska, Lincoln, si lucreaza la citeva birouri de arhitectura. În 1957 Georgescu îsi deschide propriul birou de arhitectura în parteneriat cu James Larson, ca apoi sa devina arhitect pe cont propriu în 1959, având biroul în Cladirea GateWest din Century City. Proiectele lui Haralamb Georgescu în Statele Unite includ biserici, cladiri de apartamente, vile private, un hotel pentru batrâni, în diverse localitati: Cleveland, Ohio; Southfield, Michigan; si Westwood, Beverly Hills, Brentwood si Reseda, în zona Los Angeles-ului. În desert, unde a fost asociatul designer-ului Howard Lapham din Palm Springs între 1959-1963, Georgescu a construit diverse vile private de scara mare, restaurante, blocuri de locuinte, cladiri comerciale si un club de golf.
Barul luxos din hotel. 1939. Sursa foto: UCT Media
Hotelul in stil art deco este inceput in anul 1938 si finalizat in 1939. Cladirea a fost predata la 1 iulie 1939 si deschisa la 17 iulie. Printre facilitatile oferite se numaru 2 restaurante, cafenea, ballroom, o gradina interioara cu fantana arteziana, cabinete medicale, un lobby cu bar si garaje dar si o piscina la ultimul nivel. Nicolae Iorga, în ziarul sau „Neamul Românesc”, scria, dupa inaugurare: "Brasovul e si mai semet. Marea asezare româneasca de supt Tâmpa are acum si cea mai primitoare, buna de ospete si cu odai dezmierdatoare, între ziduri puternice, parohie pentru drumetiii din tara si din afara ei".
Un instantaneu de la inaugurare: 1) D. N. Gâlcă, director general al societăţii „Asigurarea Românească"; 2) Păunescu, prim director al societăţii; 3) Micu Zentler, membru în consiliul de administraţie; 4) şi 5) arhitecţii Horia Creangă şi H. Georgescu, autorii planurilor noilor construcţii. (In medalion, inginer I. Kirovici, constructorul celor două hoteluri de la Braşov). Sursa foto: Realitatea Ilustrata, ed. 25 iulie 1939
Inaugurarea celor două hoteluri a constituit un mare eveniment nu numai pentru braşoveni, ci chiar şi pentru înaltele autorităţi din Bucureşti. Aşa se explică prezenţa subsecretarilor de stat Gabriel Marinescu şi Eugen Titeanu, Vintilă Paraschivescu, directorul general al Oficiului de turism, Paul Goma, secretar general al ţinutului Bucegi, general Vrăjitoru, comandantul garnizoanei, I. Gr. Perieţeanu şi N. D. Chirculescu, foşti miniştri, Valer Langa, prefectul judeţului, Gheorghe Cuteanu, primarul Brasovului şi alte zeci de personalităţi oficiale. Acestora li s-au alăturat angajatii celor două hoteluri "Aro", numeroşi braşoveni sau turisti, membrii consiliului de administraţie şi circa o sută de funcţionari ai societăţii „Asigurarea Românească" sosiţi special cu trei autobuze de la Bucureşti.
Clădirea hotelului „Aro-Palace" depăşeşte 52 metri înălţime, dacă se socotesc şi cei 9,50 metri de fundaţie şi se termină cu o piscină la etajul 9, cu o capacitate de 100.000 litri de apă.
La construirea hotelului s-au folosit:
1.649.000 kg. ciment (165 vagoane).
295.000 kg. fier (29 şi jum. vagoane).
1.430.000 cărămizi
6.000 metrii pătraţi faianţă şi gresie.
2.200 metri pătraţi marmură.
3.850 metri pătraţi covor.
36 motoare electrice.
Piscina de la etajul 9.
Pentru fundaţii s-a săpat până la 9 şi jumătate metri adâncime, transportându-se 12.000 metri cubi pământ, care au fost înlocuiţi cu 2.917 metri cubi beton armat, cu 5.204 metri cubi zidărie şi cu 5.000 metri cubi planşete. Construcţia a necesitat manopera a 150.000 zile de lucru şi a fost realizată în timp de 14 luni. Toată lucrarea a necesitat o investiţie de peste 100 milioane lei. Iată cum prezenta revista "Realitatea Ilustrată" capacitătile si dotările celor două hoteluri: Sunt înzestrate cu ultimele perfecţiuni ale technicei moderne. Sunt climatizate, astfel că pasagerii respiră în permanenţă un aer proaspăt, răcit şi ozonificat. Hotelul „Aro Palace", împreună cu „AroSport", cuprinde circa 200 camere de apartamente, fiecare cu cameră de baie sau toaletă particulară.
Cafeneaua hotelului Aro Palace
„Aro Palace" posedă: bar de consumaţie, ultra elegant mobilat şi aranjat, la parter, în hall-ul hotelului; cerc de consumaţii cu terasă la etajul I, spre parcul comunal; un mare restaurant compus din parter si balcoane, secţiune pentru banchete, cum si o curte pentru servit masa, vara; o cafenea-cofetărie de un stil si aranjament cum n'avem în Capitală ; terasă cu bazin de înot şi pistă de dans la etajul IX, cu cea mai încântătoare perspectivă asupra Braşovului ; salon de coafură, mare garaj de automobile. In restaurant sunt 600 locuri, iar în cafenea 250. Iluminatul a fost conceput şi executat de d. Jean Baras din Bucureşti cu elemente de Murano. Să notăm că elegantele instalaţii de iluminat au costat numai ele vreun milion şi jumătate lei.... Mobilierul din restaurant si cafenea a fost executat de întreprinderea „Thonet Mundus" din Caransebeş.
Bucataria hotelului.
Şi acum ascultaţi câteva detalii asupra minunatelor perfecţiuni technice cu care sunt înzestrate cele două hoteluri: Ceasuri electrice în tot hotelul, conduse de la un ceasornic central. Trezire automată, la ora comandată de pasageri. Ascensoare pentru servit masa, gustările de dimineaţă, etc. în camere. Telefon interior şi exterior. Instalaţie de incendiu cu pompe, care se poate pune în funcţiune din orice punct al imobilului. Semnalizare optică şi acustică, după un sistem extrem de ingenios. Bucătăria e înzestrată cu cazane de fiert cu aburi luaţi din uzina centrală.
Spălătorie şi călcătorie electrică.
Uscătorie de rufe cu aerotemperis.
Ventilaţiuni la băi cu aparataj electric.
Desagregarea ceţii la bucătării şi spălătorii, încălzire la garaj prin aeroterme.
Climatizare la hale, cafenea şi restaurant.
In total : 90 Kw. oră forţă instalată şi peste 50 electromotoare
Cladirea hotelului a supravietuit cutremurelor din 1940, 1977 si 1986, fara pagube. În timpul celui de-al doilea razboi mondial, subsolul ei a fost folosit ca adapost. Dupa razboi, a fost resedinta pentru ofiteri ai armatei sovietice, iar din 1949 a functionat din nou ca hotel. Comunistii i-au schimbat numele in Hotel "Carpati". Tot in 1939 este inceputa si data in folosinta o aripa a hotelului - ARO Sport, care exista si azi.
Imagine cu biserica reformata in locul careia a fost ridicat corpul nou al hotelului. (<1963)
In 1963, autoritatile de atunci decid extinderea capacitatii hotelului si astfel este construit corpul nou, modern la acea vreme. Constructia partii noi a început în 1963 si s-a terminat în 1965. A fost considerata o reusita arhitecturala a acelei vremi, dar stralucirea inaugurarii a fost umbrita de demolarea unei frumoase biserici refomate, care a facut loc noului edificiu. Investitiile de atunci raman si azi moderne. In acea vreme, la acest hotel s-a vazut prima usa batanta, apoi prima usa care se deschidea automat (era un mecanism cu parghii).
Noua aripa a fost proiectata de arhitectul Iancu Radacina (1928-2009). Acesta s-a nascut la Râsnov si a urmat studii de arhitectura la Bucuresti, iar întreaga cariera profesionala si-a desfasurat-o la Institutul Proiect Brasov. Pe lânga corpului nou al hotelului ARO (atunci Carpati), alte lucrari reprezentative ale acestuia sunt: restaurantul Miorita din Poiana Brasov (astazi modificat, fara ca originalul sa mai poata fi identificat), hotelul Alpin din Poiana, blocul de la Cinema Patria, blocurile turn de vis-à-vis de Onix (cunoscute ca blocurile cu stâlp), blocurile din capatul bulevardului Victoria (Hermina si Dioda).
In anii 90, hotelul a fost privatizat si si-a recapatat numele de "ARO Palace". In anii 2000, corpul vechi a fost revonat si extins, la o parte din parter si din etajul 1. Holul principal a fost largit, s-au mai adaugat sali de restaurant si conferinte dar a fost inchisa si incorporata in cladire celebra gradina-terasa din interior, marginita pe patru laturi de zidurile complexului. A aparut piscina acoperita peste care s-a refacut vechea zona verde din fata aripii noi. Astfel, in 2005, confortul hotelului a fost ridicat si certificat la 5 stele, singurul din judet cu atitea stele.
Vedere din piscina spre exterior. Sursa foto: Aro Palace
In 7 martie 2008, a fost inaugurat un centru modern de sport și agrement - „Aro Palace Wellness Spa”. Acesta va oferi turiștilor toată gama de servicii gama de servicii pentru relaxare, odihnă și tratament. Investiția în acest centru Spa se ridică la aproximativ trei milioane de euro. Turiștii care ajung în centrul de agrement și sport pot vedea un vestigiu istoric din secolul al XVII-lea, de o însemnătate deosebită - zidul medieval al vechii cetăți a Brașovului, descoperit în timpul execuției lucrărilor, care a fost protejat și poate fi admirat de cei care folosesc serviciile centrului de agrement și sport.
Vedere spre piscina, din corpul nou. Sursa foto: Aro Palace
Complexul are două bazine de înot, unul pentru adulți și altul pentru copii, saune umede și uscate, o zonă de tratamente corporale și faciale dotată cu aparate de hidroterapie, fizioterapie, magnetoterapie și mese de masaj tradițional. Centrul mai cuprinde trei zone de fitness-cardio cu benzi de alergare, pedale de alergare, biciclete cu spătar și șa, spinning, biciclete profesionale și clasice, aparate pentru spate, abdomen, picioare, brațe, piept, o cabină de bronzaj și o sală de aerobic. Suprafața pe care a fost construit centrul este de 2.500 de metri pătrați. Tot in aceeasi zi de martie a fost deschis publicului și Barul de Noapte, acesta intrând anul trecut într-un amplu proces de modernizare. Societatea Aro Palace a investit 700.000 de euro în modernizarea barului de noapte.
Piscina de pe vechiul corp de cladire. 1961
Piscina in aer liber de pe cladirea veche nu mai este deschisa. Defapt, corpul vechi are nevoie de lucrari de renovare la interior si la exterior, din 2012 fiind si inchis pentru cazare. Cladirea vechea ar urma sa se transforme într-o unitate de cazare de 4 stele, aceasta fiind categoria de confort cea mai cautata de oamenii de afaceri care ajung în Brasov. In prezent (2020), hotelul pune la dispozitie un numar de 195 camere, din care 188 duble sau in regim single, 3 apartamente, 3 garsoniere, 1 apartament prezidential, 6 restaurante, 4 sali de conferinta si un centru spa.
Pe 14 februarie 2024, compania hotelieră Aro Palace SA semnează scrisoarea de intenție pentru a intra într-un acord de franciză cu Hyatt Hotel Corporation, în urma căruia hotelul Aro Palace Brașov va intra în familia internaționala de hoteluri a renumitei mărcii Hyatt. Se așteaptă ca hotelul să fie operat sub numele „Hyatt Regency, Aro Palace Brasov”.
"Suntem încântați să facem primii pași înspre a deveni parte din familiai Hyatt și să aducem standardele lor de clasă mondială în România," a declarat Attila Joós, CEO al Aro Palace SA, într-un comunicat remis Bursei de Valori București.
2008 . Intersectia de la "Gemenii", semaforizata. Sursa foto: Bing Maps / Bird's eye Intersectia de la "Gemenii", cu cele doua sensuri giratorii. Sursa foto: Google Maps / Satelit 3D 2008 . Intersectia de la Spitalul Judetean, semaforizata. Sursa foto: Bing Maps / Bird's eye Intersectia de la Spitalul Judetean, cu sens giratoriu. Sursa foto: Google Maps / Satelit 3D 2008 . Intersectia str. 13 Decembrie cu str. Independentei, semaforizata. Sursa foto: Bing Maps / Bird's eye Intersectia str. 13 Decembrie cu str. Independentei, cu sens giratoriu. Sursa foto: Google Maps / Satelit 3D 2008 . Intersectia Calea Bucuresti cu str. Lacurilor, semaforizata. Sursa foto: Bing Maps / Bird's eye Intersectia Calea Bucuresti cu str. Lacurilor, cu sens giratoriu. Sursa foto: Google Maps / Satelit 3D 2008 . Intersectia Calea Bucuresti cu Zizinului, semaforizata. Sursa foto: Bing Maps / Bird's eye Intersectia Calea Bucuresti cu Zi...
Poiana Brasov, circa 1946. Putine constructii. In partea stinga, jos, se poate observa Hotelul Sport. Sursa foto: Orasul Memorabil Stațiunea turistică Poiana Braşov, situată în partea centrală a Munților Postăvaru între 950 şi 1050 metri altitudine , s-a dezvoltat inițial ca un loc de practicare a sporturilor de iarnă, odihnă și recreare pentru locuitorii oraşului Braşov. Prima mențiune documentară despre Poiana Brasov datează din anul 1427 (G. Nussbächer, 1968). Un act, păstrat în Arhivele statului filiala Braşov, consemnează un proces de hotărnicie ivit între locuitorii Braşovului și cei ai comunei Cristian. Sîmbătă 14 iunie 1427, o comisie s-a deplasat la „Polyan“, păşunea disputată de cele două obști. Sentinţa a fost dată în favoarea brașovenilor, deoarece Poiana este la o distanţă mai mică față de Braşov. In felul acesta s-a păstrat şi prima mențiune despre o excursie la Poiana. Poiana Brasov, in 1945. Sursa foto: Arhivele Landesarchiv Baden-Wuerttemberg . Oskar Netoliczka I...
Aurora boreala fotografiata din Harman. Sursa foto: Astroclubul Brasov Aurora boreală a fost vizibilă din România, în noaptea de 10-11 mai 2024, la o intensitate care nu a mai fost documentată de sute de ani, a precizat dr. Adrian Şonka, astronom în cadrul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu". Fenomenul a putut fi urmărit cu ochiul liber, înspre nord, mai ales din afara oraşelor, în zone care nu sunt afectate de poluarea luminoasă. "Acum s-a văzut din România aurora boreală, aşa cum nu s-a mai văzut de sute de ani. Noi nu avem până acum vreo informaţie din istorie sau din datele noastre, cum că s-ar mai fi văzut în felul acesta din România vreodată. Cu lucrul acesta suntem de acord cam toţii cei care am observat-o. Dar pozele mint un pic, pentru că aparatul e sensibil la roşu şi la verde - la roşu mai ales. Cu ochiul liber, culorile nu erau chiar atât de intense. Se vedeau numai după ce te obişnuiai cu întunericul. După 10-15 minute vedeai nuanţe de roz şi ...
Comentarii
Trimiteți un comentariu