2 martie 1989 - Autoincendierea lui Liviu Cornel Babes, pe partia Bradul, in semn de protest fata de regimul comunist

Liviu Cornel Babes 
Sursa foto: Wikipedia
Liviu Cornel Babes a fost electrician la Trustul de Prefabricate din Brasov si pictor amator. In 2 martie 1989 avea 46 de ani, era însurat si avea o fetita de 11 ani, cind a decis sa protesteze tragic fata de regimul comunist. S-a invoit de la serviciu si a mers in Poiana Brasov sa schieze. A schiat toata ziua iar inainte sa se insereze a facut o ultima coborire pe partia Bradul. S-a stropit cu benzina, si-a dat foc si a pornit la vale.

L-au vazut toti turistii care erau atunci pe partie. Un scotian, Douglas Wallace, este cel care a ajuns primul lânga protestatar. L-a pus la pamânt pentru a putea sa-i stinga hainele cuprinse de flacari. Initial, scotianul a crezut ca a fost un accident, apoi a vazut o pancarta agatata de un copac si a inteles despre ce e vorba, despre o sinucidere politica. Pe un carton galben era scris de mina "Stop murder. Brasov = Auschwitz".

Sursa foto: Radio Romania Cultural
Dupa ce a ajuns acasa, Douglas Wallace a povestit cele vazute presei britanice, stirea find apoi preluata si de presa internationala. Radio Europa Libera a primit o scrisoare de la o brasoveanca despre gestul lui Liviu Cornel Babes si astfel postul a raspindit stirea si catre romanii din toata lumea. În aprilie 1989, ziarul "Romanul Liber", condus de Ion Ratiu, publica povestea tragicului eveniment.

O ambulanta l-a transportat pe Liviu Cornel Babes la spital, unde a murit citeva ore mai tirziu. Din familie, singurul care l-a mai vazut a fost fratele sau. I-a stat alaturi timp de aproape o ora, la Spitalul judetean, unde muribundul a agonizat în urma arsurilor grave. Sicriul in care a fost depus a ramas inchis pina la inmormintare si nimeni nu a mai putut sa-l vada pe barbat. Autoritatile au încercat sa musamalizeze totul si sa discrediteze sacrificiul lui.

La înmormântarea care a avut loc la Cimitirul municipal din localitate au participat sute de brasoveni, veniti acolo voluntar, dupa ce auzisera despre tragedia concitadinului lor. Preotul de la Biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" a oficiat doua slujbe, acasa si la cimitir, desi Babes îsi luase singur viata.

Sursa foto: Wikipedia
Liviu Corneliu Babes a fost declarat erou martir în iunie 1997, iar o strada din municipiul Brasov îi poarta numele. Desi autoritatile locale au promis in mai multe rinduri ca va ridica un monument inchinat eroului, nici la implinirea a 30 de ani de la martiriului, Babes nu are inca un monument in oras.

Din 1990 pina in prezent, cei care l-au comemorat an de an pe Liviu Cornel Babes au fost reprezentantii Asociatiei 15 Noiembrie 1987 si ai Asociatiei revolutionarilor din decembrie 1989. Ei i-au ridicat o cruce din fier pe locul in care a cazut rapus de foc si i-au instalat o placa comemorativa in curtea manastirii din Poiana Brasov.


Si cehii au un astfel de erou, pe care il trateaza cu mai mult respect si recunostinta decit o fac romanii fata de Liviu Cornel Babes. In 16 ianuarie 1969, studentul ceh Jan Palach își dadea foc într-o piata din Praga, in semn de protest fața de intervenția brutala a trupelor sovietice în Cehoslovacia, iar pe de alta parte, ca mesaj catre conationalii sai care se resemnasera cu situatia in care se afla propria lor tara. Sacrificiul lui nu a fost uitat pina azi. In memoria lui Palach au fost ridicate monumente nu doar in Cehia ci si in alte tari, precum Italia, Anglia sau Elvetia. Casele in care a locuit Palach au placi memoriale. Piete, strazi sau scoli din peste 20 orase cehesti poarta numele martirului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte si Dupa. Intersectiile din Brasov, cu semaforizare si cu sensuri giratorii (Galerie foto)

14 iunie 1427 - Prima atestare documentara a Poienii Brasov

11 mai 2024 - Aurora boreala vizibila la Brasov (VIDEO)